Header Ads

Chhattisgarh Current Affairs 2018 Updated CG State News, Online GK Quiz

Edit

Chhattisgarh Current Affairs

General Knowledge is very crucial area in competitive exams and most of the students feel great difficulties to score in it and get qualified. A good base in General Knowledge is very important for clearing any competitive exams which can be possible if you read daily GK Quiz. For tackling from these exams you should develop a good understanding of the things happening around them. So, if you are preparing for any CG State exam then provided Chhattisgarh Current Affairs and Updated CG State News will going to be very helpful. Provided online GK Quiz will guide you in scoring highest marks in it. Government of Chhattisgarh conducts CG Exam for hiring enthusiastic potential individuals for CG Jobs. So, CG Current Affairs, Chhattisgarh Gk Question Answer, Chhattisgarh Latest News plays a significant role in it.

Get updated with events whether related to national, sports, political or international level. Even most of the questions asked in general awareness section of competitive exam belongs to latest current affairs. In addition to this, we are also listing CG General Knowledge Questions Answers, important links to download CG Gk Quiz. All you need is to revise them on daily basis and boost up your confidence level. Aspirants, If you are preparing for Chhattisgarh competitive exams then Current Affairs provided on this page helps you a lot to aware with latest happenings in CG. Now go through Chhattisgarh Current Affairs 2018 by going through this page well prepared by dedicated team members of www.privatejobshub.in

Chhattisgarh Current Affairs

Chhattisgarh Latest News Highlights
  • Adivasi Mahotsav 2017: Tribal Festival organized in Chhattisgarh
  • India’s 1st Tribal Entrepreneurship Summit to be organized at Dantewada.
  • Hemidactylus kangerensis: New species of large gecko discovered in Eastern Ghats
  • Four States come together for elephant census
  • Chhattisgarh launches Lakshya Bhagirathi campaign to complete irrigation projects
  • PM Narendra Modi launches Saur Sujala Yojana in Chhattisgarh
  • Justice Deepak Gupta sworn-in as Chief Justice of Chhattisgarh High Court
  • Lok Sabha passes The Constitution (Scheduled Castes) Order (Amendment) Bill, 2016
  • PM Narendra Modi launches National Rurban Mission in Chhattisgarh.
  • Chhattisgarh inks MoU with Indian Railways to form Joint Venture Company.
  • Union Cabinet approves rising of 17 Indian Reserve Battalions.
  • Madhya Pradesh selected for Krishi Karman Award for year 2014-15.
  • Union Government announces central assistance of Rs. 6,794 crore to three drought-hit states.
  • CCEA gives nod for inclusion of Uttarakhand, Jharkhand and Chhattisgarh in National Dairy Plan-I.
  • Four MoUs signed for Rs. 24,000 crore infrastructure development investments in Chhattisgarh.
  • BHEL commissions 600-MW thermal unit in Chhattisgarh.
Chhattisgarh GK Questions and Answers

Question 1:  Total area at present of Chhattisgarh state is—

(A) 1,30,194 km2
(B) 1,35,191 km2
(C) 3,02,772 km2
(D) 1,60,194 km2

Answer: B

Go Through:
Question 2:  The famous Chitrakot waterfall in Chhattisgarh state is situated in ?

(A) Baghel Khand Plateau
(B) Chhattisgarh Basin
(C) Jashpoor-Samri Region
(D) Dandkaranya Region

Answer: D

Question 3:  In which of the following districts is the maximum Iron-ore produced in Chhattisgarh?
(A) Rajnandgaon
(B) Bastar
(C) Korea
(D) Mahasamund

Answer: B
Also Check: Samanya Gyan Darpan

Question 4:  The only Jute industry of Chhattisgarh is located in which of the following districts?

(A) Raigarh
(B) Korea
(C) Jashpoor
(D) Raipur

Answer: A

Question 5:  Total no. of M.L.A. seats in Chhattisgarh is—

(A) 60
(B) 80
(C) 90
(D) 93

Answer: C

Question 6:  In which of the following districts is Maa danteshwari temple located?

(A) Kanker
(B) Dantewara
(C) Bastar
(D) Raipur

Answer: B

Question 7:  At which of the following rivers is Mini Mata project situated?

(A) Mahanadi
(B) Hasdo
(C) Eb
(D) Shiv Nath

Answer: B


Question 8:  The capital of Chhattisgarh is—

(A) Bilaspur
(B) Raipur
(C) Jagdalpur
(D) Durg

Answer: B

Question 9:  How many universities are there in Chhattisgarh?

(A) 2
(B) 3
(C) 7
(D) 5

Answer: C

Question 10:  Employment Exchange Head office of the Chhattisgarh state is working at—

(A) Raipur
(B) Raigarh
(C) Bilaspur
(D) Durg

Answer: D

Question 11:  No. of habitated villages in Chhattisgarh is—

(A) 18,720
(B) 20,308
(C) 20,378
(D) 20,478

Answer: B


Question 12:  Which of the following is situated in the North of tropic of cancer?

(A) Ramanujung
(B) Ambikapur
(C) Baikunthpur
(D) Dareea

Answer: A

Question 13:  What is the percentage of forested land in Chhattisgarh ?

(A) 35.01
(B) 38.01
(C) 40.85
(D) 43.85

Answer: D

Question 14:  Ari Dongari range of district Kanker produces Iron-ore. In which of the tehsils is this range situated?

(A) Bhanupratap Pur
(B) Narharpur
(C) Antagarh
(D) Kanker

Answer: A

Question 15:  In which of the districts is Hasdo-Raipur Coal field situated?

(A) Bilaspur—Sarguja
(B) Sarguja—Jashpoor
(C) Bilaspur—Korba
(D) Korba—Raigarh

Answer: A

Check Here: Sports Quiz

Question 16:  In which of the following districts is Kosse cloth prepared by Kosta tribe?

(A) Durg
(B) Bastar
(C) Raigarh
(D) Korba

Answer: B

Question 17:  Where is the South-Eastern coal field Ltd. —

(A) In Jagdalpur
(B) In Bilaspur
(C) In Durg
(D) In Raipur

Answer: B

Question 18:  Where is the Bamleshwari temple situated?

(A) Dongargarh
(B) Antagarh
(C) Bishrampur
(D) Bilaspur

Answer: A


Question 19:  The Reserved election constituencies for scheduled castes in the state is—

(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 7

Answer: A

Question 20:  Which of the following tribes Dhanka is a sub tribe?

(A) Orang
(B) Korba
(C) Bhetra
(D) Kamar

Answer: A


Note:

Above listed Chhattisgarh Current Affairs 2018 is going to help you a lot in scoring good marks in CG Exam. Get equipped with Chhattisgarh CG, General Knowledge Questions etc information provided above. For any sort of query, comment in comment box provided below. To know more about Chhattisgarh Current Affairs, stay connected with us.

Check More Updates
Current Affairs December

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.