Thursday, 9 February 2017

West Bengal Current Affairs 2017 Latest News WB Updates, Quiz PDF

By

West Bengal Current Affairs

West Bengal Current Affairs 2017: Contenders who are preparing for competitive exam such as UPSC / Bank or any other and seeking for West Bengal Current Affairs then, you are at correct place.
From the below tuned section you can easily check and download West Bengal Current Affairs Quiz PDF and Latest News & WB Updates to prepare well for exam. Now a Days Current affair is essential part of every recruitment exam either it is of bank exam or any other.

This Page Includes:
  • West Bengal Updates
  • WB Current Affairs Question & Answers
West Bengal Current Affairs
Everywhere contender needs to keep them up to date with current affair so that they may answer quickly in exam without wasting a single minute as they get limited time to solve the answer. Here on this page of privatejobshub.in we are going to give you information about West Bengal Current Affairs. We are also providing you Latest News of WB (West Bengal) which may be asked in any competitive exam.

West Bengal Current Affairs

Latest West Bengal News
  • Three arrested for violence in Kolkata hospital
  • Tourist spots in Kalimpong to be showcased: Mamata Banerjee
  • Congress, Left Front stage walkout from WB Assembly
  • Mob vandalises Kolkata hospital after patient's death
  • 13-year-old girl killed for rejecting proposal
  • West Bengal: Congress leader Abdul Mannan shifted out of ICU
  • Kolkata Metro glitch: Service partially hit for about two hours
  • West Bengal govt to subsidize rice and wheat for those in enclaves in North Bengal
  • West Bengal BJP spokesperson Krishanu Mitra quits party after differences
  • The Midas touch! West Bengal tourism pins hope on Shah Rukh Khan
  • West Bengal to drop west in letter and spirit. Bongo or Bengal to be new name?
  • West Bengal's longest free WiFi-enabled road to become operational
Check Here Month WiseLatest Current Affairs

West Bengal Quiz Question & Answers

Question 1: The Anandabazar Patrika was first published in the year
1.    1912
2.    1922
3.    1925
4.    1937
Answer: 2

Question 2: In which year the Darjeeling Himalayan Railway is recognised as World Heritage Site by UNESCO
1.    1984
2.    1992
3.    1997
4.    1999
Answer: 4

Question 3: Which one is the largest district by area wise in West Bengal
1.    South 24 Parganas
2.    Barddhaman
3.    Bankura
4.    Puruliya
Answer: 1

Question 4: In which year the construction of Vidyasagar Setu was completed
1.    1985
2.    1989
3.    1990
4.    1992
Answer: 4
Question 5: In which year the Howrah Bridge was opened for public
1.    1935
2.    1943
3.    1945
4.    1951
Answer: 2

Question 6: Which one National Park from West Bengal is also under UNESCO World Heritage Site
1.    Neora Valley National Park
2.    Buxa Tiger Reserve
3.    Sundarbans National Park
4.    Singalila National Park
Answer: 3

Question 7: Who was the first person from West Bengal to win Bharat Ratna Award
1.    Aruna Asaf Ali
2.    Ravi Shankar
3.    Satyajit Ray
4.    Bidhan Chandra Roy
Answer: 4

Question 8: Satyajit Ray's first film, Pather Panchali was released in the year
1.    1951
2.    1955
3.    1958
4.    1962
Answer: 2
Also Check HereNational Current Affairs

Question 9: Who is known as the founder of Indian Statistical Institute
1.    Prasanta Chandra Mahalanobis
2.    Bidhan Chandra Roy
3.    Meghnad Saha
4.    Jagdish Chandra Bose
Answer:  1

Question 10: Who had written the play 'Nil Darpan' based on plight of indigo farmers in West Bengal
1.    Dinabandhu Mitra
2.    Maladhar Basu
3.    Michael Madhusudan Dutt
4.    Bankim Chandra Chattopadhyay
Answer:  1

Question 11: In which year Mihir Sen cross the English Channel
1.    Krishanu Dey
2.    Chuni Goswami
3.    Shailen Manna
4.    Pradip Kumar Banerjee
Answer:  3

Question 12: Who was the captain of Indian football team when won the Gold Medal in the 1951 Asian Games
1.    Krishanu Dey
2.    Chuni Goswami
3.    Shailen Manna
4.    Pradip Kumar Banerjee
Answer:  3

Question 13: In which year Sundarbans National Park is designated as World Heritage Site
1.    1983
2.    1987
3.    1989
4.    1992
Answer:  2

Question 14: When the first ODI was held in Eden Gardens
1.    1982
2.    1985
3.    1986
4.    1987
Answer:  4

Question 15: The Indian Science Congress Association is started in the year
1.    1901
2.    1914
3.    1921
4.    1928
Answer:  2

Question 16: Which Governor General of India setup the National Library of India in Kolkata
1.    Lord Curzon
2.    Lord Chelmsford
3.    Lord Minto
4.    Warren Hastings
Answer:  1
Also ReadSamanya Gyan Darpan

Question 17: Who was the first Indian Librarian in National Library of India
1.    B.S. Kesavan
2.    D.R. Kalia
3.    Harinath De
4.    K.M. Asadulla
Answer:  3

Question 18: When the first electric tramcar was started in Kolkata
1.    1883
2.    1896
3.    1902
4.    1918
Answer:  3

Question 19: Who was the author of the first Bengali novel "Durgeshnondini"
1.    Satyajit Ray
2.    Rabindranath Tagore
3.    Sarat Chandra Chattopadhyay
4.    Bankim Chandra Chattopadhyay
Answer:  4

Question 20: The first newspaper of India Hickey’s Bengal Gazette was published in Calcutta in:
1.    1780
2.    1788
3.    1818
4.    1823
Answer:  1

Question 21: Which one is the first newspaper published in bengali language
1.    Digdarshan
2.    Sambad Pravakar
3.    Tattobodhini
4.    Samachar Darpan
Answer:  4

Question 22: Anandamath which written by Bankim Chandra Chattopadhyay was published in
1.    1882
2.    1886
3.    1889
4.    1895
Answer:  1

Question 23: Who had written the Meghnad Badh Kavya
1.    Sarat Chandra Chattopadhya
2.    Bankim Chandra Chatterjee
3.    Michael Madhusudan Dutt
4.    Sunil Gangopadhyay
Answer:  3

Question 24: Which one is the first Bengali Novel?
1.    Kapalkundala
2.    Durgeshnandini
3.    Char Addhyay
4.    Shesh Prashna
Answer:  2
Read Month Wise from HerePratiyogita Darpan

Question 25: Where the first factory was established by British East India Company
1.    Hughli
2.    Calcutta
3.    Durgapur
4.    Siliguri
Answer:  2

Candidates can subscribe our free email section for getting latest information about West Bengal Current Affairs 2017 in your mail box. Our portal privatejobshub.in provides you latest information about Recruitment, Entrance Exam, Result, Admit Card, etc. so you visit it any time. You can join us through Facebook and Google Plus. Candidates if you have any query then you can drop your comment in the suggestion box.
Have a Look On Below Links

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 10 Lakhs – Apply Now


0 comments:

Post a Comment

Don't Add Comment with Spam Purpose