Header Ads

NSTSE Previous Year Question Papers | Class 6 /8/9 PDF Sample Paper Download

Edit

NSTSE Previous Year Question Papers

NSTSE Previous Year Question Papers: National Level Science Talent Search Examination is diagnostic test which helps students to increase learning ability and educational performance to qualify it, one requires Good Guidance i.e. NSTSE Previous Year Question Papers

Download NSTSE Previous Year Sample Paper PDF:

Unified Council conducts NSTSE for students of Class 6 /8/9 of India, Indonesia, Nepal, Libiya, Bahrain, Iran and Tanzania etc to enhance their overall academic knowledge. Students who are going to participate in the exam must download NSTSE Previous Question Papers PDF free from here.

Get NSTSE Previous Year Paper PDF:

As exam is designed to observe candidate’s Mathematics and Science concepts, so students must start practice with free NSTSE Last Year Question Papers PDF to better preparation and qualify the exam with good marks.

One can free download NSTSE Previous Year Question Papers through official site or directly through this page which is well created by the expert team member of www.privatejobshub.in.

Download NSTSE Previous Year Question Papers PDF:

Students, who in class 6 /8/9 standards and want immense preparation, can free download NSTSE Old Question Papers PDF from below provided direct link. All you need to do is hit NSTSE Previous Exam Papers link and within second NSTSE Exam Question Papers PDF will be displayed in front of you.

NSTSE Previous Year Question Papers

Classes
NSTSE Previous Year Question Papers
NSTSE solutions
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
X1 PCM
X1 PCB
X1I PCM
X1I PCB

NSTSE Question And Answers

Question 1: Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?

1)    Potassium chloride
2)    Potassium carbonate
3)    Potassium hydroxide
4)    Sodium bicarbonate

Answer: 4

Question 2: Pollination is best defined as

1)    transfer of pollen from anther to stigma
2)    germination of pollen grains
3)    growth of pollen tube in ovule
4)    visiting flowers by insects

Answer: 1

Question 3: Plants receive their nutrients mainly from

1)    chlorophyll
2)    atmosphere
3)    light
4)    soil

Answer: 4

Download Here: NSTSE Syllabus

Question 4: Movement of cell against concentration gradient is called

1)    osmosis
2)    active transport
3)    diffusion
4)    passive transport

Answer: 2

Question 5: Plants synthesis protein from

1)    starch
2)    sugar
3)    amino acids
4)    fatty acids

Answer: 3

Question 6: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

1)    molality
2)    molarity
3)    normality
4)    formality

Answer: 1

Related Updates

Question 7: The most electronegative element among the following is

1)    sodium
2)    bromine
3)    fluorine
4)    oxygen

Answer: 3

Question 8: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

1)    Na
2)    Ag
3)    Hg
4)    Fe

Answer: 4

Question 9: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

1)    smelting
2)    roasting
3)    calcinations
4)    froth floatation

Answer: 1


Question 10: The most commonly used bleaching agent is

1)    alcohol
2)    carbon dioxide
3)    chlorine
4)    sodium chlorine

Answer: 3

Question 11: The absorption of ink by blotting paper involves

1)    viscosity of ink
2)    capillary action phenomenon
3)    diffusion of ink through the blotting
4)    siphon action

Answer: 2

Question 12: Nuclear sizes are expressed in a unit named

1)    Fermi
2)    angstrom
3)    newton
4)    tesla

Answer: 1


Question 13: Light year is a unit of

1)    time
2)    distance
3)    light
4)    intensity of light

Answer: 2

Question 14: Light from the Sun reaches us in nearly

1)    2 minutes
2)    4 minutes
3)    8 minutes
4)    16 minutes

Answer: 3

Question 15: Pa(Pascal) is the unit for

1)    thrust
2)    pressure
3)    frequency
4)    conductivity

Answer: 2

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 16: Which one of the following is not a prime number?

1)    31
2)    61
3)    71
4)    91

Answer: 4

Question 17: The largest 4 digit number exactly divisible by 88 is:

1)    9944
2)    9768
3)    9988
4)    8888

Answer: 1

Question 18: Which of the following is a prime number ?

1)    33
2)    81
3)    93
4)    97

Answer: 4


Question 19: The sum of first five prime numbers is:

1)    11
2)    18
3)    26
4)    28

Answer: 4

Question 20: The smallest 3 digit prime number is:

1)    101
2)    103
3)    109
4)    113

Answer: 1

NSTSE Exam Pattern 2018

Subjects Name
Class Wise No. Of Questions
II
III
IV to V
VI to X
XI to XII (PCM / PCB)
25
40
45
25
40
25
35
45
25
20
25
20
25
10
10
10
Total
50
75
100
100
100


How to Download NSTSE Previous Year Question Papers?
  • First of all applicants require to visit official website of organization that is www.unifiedcouncil.com
  • Then, press “Previous Year Question Papers” tab visible at the left side of the home page under NSTSE section.
  • Now NSTSE Previous Year Question Papers link of respective class for which you want.
  • Thereafter NSTSE Previous Question Papers will be visible on the screen
  • At last, save or download NSTSE Sample Question Papers for the preparation of the exams.
Final Note

Candidates may get the NSTSE Previous Year Question Papers from the Official Link. If you have any problem, then drop your comment in the comment box which is provided below. You can also bookmark privatejobshub.in web portal by pressing Ctrl+D option.

Take Help From These Preparation Stuff

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.