Header Ads

UPSC CMS Previous Years Question Papers | Download Paper 1/2 Free PDF Online

Edit

UPSC CMS Previous Years Question Papers     

Appearing candidates in Combined Medical Services Examination on 22/07/2018 for filling up 454 vacancies of Assistant Divisional Medical Officer, General Duty Medical Officer and Junior Scale can download UPSC CMS Previous Papers Online for better preparation.

Keen contenders are required to submit their forms firstly on or before the last date which is 25/05/2018. Afterwards Union Public Service Commission will conduct CMS Exam in two papers. UPSC CMS Previous Year Question Papers Paper 1/2 Free PDF Online is available here separately.

UPSC CMS 2018 Notification Dates:

Event
Date
Release of UPSC CMS Notification 2018
2nd May 2018 (Released)
Deadline to submit UPSC CMS 2017 Application Form
25th May 2018 (6:00 PM IST)
Release of Admit card
1st week of July 2018
UPSC CMS 2018 Exam Date
22nd July 2018
UPSC CMS Result 2018 date
October 2018 (Tentative)

UPSC CMS Exam 2018:

Contenders are informed that UPSC Combined Medical Services Examination covers questions from General Ability, General Medicine, Pediatrics, Surgery, Gynecology & Obstetrics, and Preventive & Social Medicine topics.

After completing the preparation from CMS Syllabus and UPSC CMS Books 2018, you need to download UPSC CMS Previous Years Question Papers. In order to download UPSC CMS Previous Papers, you are suggested to check this page, designed by www.privatejobshub.in.

UPSC CMS Previous Years Question Papers     

UPSC CMS Previous Year Question Papers        Download Online

Candidates can download UPSC CMS Question Papers of Paper 1 and Paper 2 easily. In order to grab knowledge regarding exam pattern as well as marking scheme here, so what are you waiting for? Go ahead and grab complete information soon.

UPSC CMS Previous Papers 2017

CMS previous year paper I questions
CMS previous year paper II questions

UPSC CMS Exam Sample Papers 2016

CMS previous year paper I questions
CMS previous year paper II questions

UPSC CMS UPSC CMS Previous Year Question Papers 2015

Combined Medical Services paper I questions
Combined Medical Services paper II questions

UPSC Combined Medical Services Question Papers 2014

UPSC CMS previous year paper I questions
UPSC CMS previous year paper II questions

UPSC CMS Exam pattern 2018:

Apart from UPSC CMS Previous Papers, contenders can check CMS Exam Pattern also by moving their cursor downwards. 
  • Combined Medical Services exam is divided into 2 papers i.e. paper I & II
  • Each paper is of 250 marks.
  • Each paper should be completed in 2 hours.
CMS Paper I Pattern

Paper I
Maximum
Duration
General Ability
30 Questions
2 hours
General Medicine
70 Questions
Paediatrics
20 Questions
Total
120

CMS Paper II Pattern

Paper II 
Maximum
Duration
Surgery
40 questions
2 hours
Gynecology & Obstetrics
40 questions
Preventive & Social Medicine
40 questions
Total
120

Check Now: UPSC Exam Pattern

UPSC Combined Medical Services Questions / Answers:

Ques1. During World War I Germany was defeated in the Battle of Verdun on the western front and Romania declared war on the eastern front in the year:

1)    1914 AD
2)    1915 AD
3)    1916 AD
4)    1917 AD

Answer: Option 3

Ques2. Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of

1)    Orissa
2)    Tamil nadu
3)    Andhra Pradesh
4)    Kerala

Answer: Option 1

Ques3. Hamid Karzai was chosen president of Afghanistan in

1)    2000
2)    2001
3)    2002
4)    2003

Answer: Option 3


Ques4. Durand Cup is associated with the game of

1)    Cricket
2)    Football
3)    Hockey
4)    Volleyball

Answer: Option 2

Ques5. Headquarters of UNO are situated at

1)    New York, USA
2)    Hague (Netherlands)
3)    Geneva
4)    Paris

Answer: Option 1


Ques6. First International Peace Congress was held in London in

1)    1564 AD
2)    1798 AD
3)    1843 AD
4)    1901 AD

Answer: Option 3

Ques7. For seeing objects at the surface of water from a submarine under water, the instrument used is

1)    kaleidoscope
2)    periscope
3)    spectroscope
4)    telescope

Answer: Option 2


Ques8. Dr. Zakir Hussain was

1)    the first Muslim president of India
2)    first vice president of India
3)    first president of Indian National Congress
4)    first speaker of Lok Sabha

Answer: Option 1

Ques9. G-15 is an economic grouping of

1)    First World Nations
2)    Second World Nations
3)    Third World Nations
4)    Fourth World Nations

Answer: Option 3

Ques10. Fathometer is used to measure

1.    Earthquakes
2.    Rainfall
3.    Ocean depth
4.    Sound intensity

Answer: Option 3


Ques11: Freon used as refrigerant is

1.    CF2=CF2
2.    CH2F2
3.    CCl2F2
4.    CF4

Answer: 3

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Ques12: In a face centred cubic lattice, a unit cell is shared equally by how many unit cells?

1.    8
2.    4
3.    2
4.    6

Answer: 4

Ques13: The source of taq polymerase used in PCR is a

1.    Thermophilic Fungus
2.    Mesophilic Fungus
3.    Thermophilc Bacterium
4.    Halophilic bacterium

Answer: 3

Ques14: Which one of the following oxides is expected to exhibit paramagnetic behaviour?

1.    CO2
2.    S02
3.    CI02
4.    Si02

Answer: 3


Ques15: Which of the following organisms completely lack cell wall, they are the smallest living cells known and can survive without oxygen?

1.    Mycoplasma
2.    Euglenoids
3.    Slime moulds
4.    All of these

Answer: 1

Ques16: IUCN stands for

1.    Indian Union for Conservation of Nature
2.    International Union for Conservation of Nuture
3.    Indian Union for Chemical Nomenclature
4.    International Union for Conservation of Nutrients

Answer: 2

Ques17: Which of the following induces parturition?

1.    Vasopressin
2.    Oxytocin
3.    GH
4.    TSH

Answer: 2

Want To Know?? How to Crack UPSC CMS

Ques18: Haemoglobin is

1.    An oxygen carrier in human blood
2.    A protein used as food supplement
3.    An oxygen scavenger in root nodules
4.    A plant protein with high lysine content

Answer: 1

Ques19: Which of the following DNA sequences qualifies to he designated as a palindrome?

1.    5′- GACCAG – 3′ in one strand
2.    3′- GACCAG – 5′ in one strand
3.    5′- GACGAG – 3’3′- CIGGIC – 5′
4.    5′- AGCGCT’- 3’3′- TCGCGA – 5′

Answer: 4


Ques20: The beginning of understanding genetic transformation in bacteria was made by

1.    Frederick Griffith
2.    Hershey and Chase
3.    Watson and Crick
4.    TH Morgan

Answer: 1

Tips to Crack UPSC CMS Exam:

UPSC CMS Previous Papers  will be set in English, so you can improve English by:
  • Reading newspaper daily
  • Read daily English books and novel
  • Try to learn new words daily
Candidates who are really want to score good marks in UPSC CMS exam; they must go through the above section of this page, which is prepared by the team members of www.privatejobshub.in. For getting more details about UPSC CMS Previous Papers, candidates are advised to subscribe our free email service and get updates directly in your mailbox.

Go Through UPSC CMS Useful Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.