Header Ads

CCC Question Paper 2018 Previous Year Old Model/Sample Papers PDF Online

Edit

CCC Question Paper

CCC Question Paper 2018: Direct links for CCC Question Paper are available on this page!! Candidates who are preparing for DOEACC CCC Exam they can practice CCC Previous Year Question Papers to know the paper structure and the difficulty level of questions which will be asked in the examination.

Through CCC Sample Papers PDF, you can get clear idea about the exam and easily plan Course on Computer Concepts exam strategy. Thus, CCC Question Papers 2018 for under CCC examination are available here. And, you can also download Online CCC Old Model Papers by opening below provided direct link.

More About NIELIT DOEACC CCC Questions Paper:

CCC course is offered by National Institute of Electronics and Information Technology (NIELIT), which is known as DOEACC. Now-a-Days computer is very popular and various computer courses are run by various institutions. CCC course is designed as a basic-level IT literacy program for learners ho have little or no experience in computers.

So aspirants can check entire page and read all CCC Exam Question Paper with their answers to grab the chance. You can also get CCC 2018 Sample Papers / CCC Model Sample Previous Exam Question and Answers in PDF form. So carefully look on this page of www.privatejobshub.in to get CCC Model Sample Previous Question Paper.

Direct Link To Download: CCC Question Paper PDF
CCC Previous Model Question Papers Objective Set 1
CCC Previous Model Question Papers True and False Set 1
CCC Previous Model Question Papers Objective Set 2
CCC Previous Model Question Papers True and False Set 2

DOEACC CCC Online Registration: Complete Information

Concepts under CCC:

Topics which are covered under CCC are providing in this below section… have a look.
  • Introduction to Computer
  • Introduction to GUI based Operating Systems
  • Elements of Word Processing
  • Spreadsheets
  • Computer Communication and Internet
  • WWW and Web Browsers
  • Communication and Collaboration
  • Making Small Presentations

CCC Question Paper


CCC Previous Year Question Paper

We are providing some previous exam questions with their answers which will help you to prepare for your examination. So read complete questions with their answers to grasp the entire info.

1. Which of the following computer language is used for artificial intelligence?

A.    FORTRAN
B.    PROLOG
C.    C
D.   COBOL
E.    None of the above

Ans. Option B

2. The brain of any computer system is
A.    ALU
B.    Memory
C.    CPU
D.   Control unit
E.    None of the above

Ans. Option C

3. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is
A.    Data transmission
B.    Data flow
C.    Data capture
D.   Processing
E.    None of the above

Ans. Option B


4. Data division is the third division of a _____ program.
A.    COBOL
B.    BASIC
C.    PASCAL
D.   FORTH
E.    None of the above

Ans. Option A

5. An optical input device that interprets pencil marks on paper media is
A.    O.M.R
B.    Punch card reader
C.    Optical scanners
D.   Magnetic tape
E.    None of the above

Ans. Option A

6. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
A.    Pulse code modulation
B.    Pulse stretcher
C.    Query processing
D.   Queue management
E.    None of the above

Ans. Option A

7. Who is considered the 'father' of the minicomputer and one of the founder fathers of the modern computer industry world-wide?
A.    George Tate
B.    Kenneth H. Olsen
C.    Seymour Cray
D.   Basic Pascal
E.    None of the above

Ans. Option B

Computer Quiz

8. Which printer uses a combination of laser-beam & electro photographic techniques.
A.    Laser printers
B.    Dot-Matrix
C.    Line printer
D.   Daisy wheel
E.    None of the above

Ans. Option A

9. As compared to diskettes, the hard disks are
A.    more expensive
B.    more portable
C.    less rigid
D.   slowly accessed
E.    None of the above

Ans. Option A

10. When was punched-card equipment used for the first time to process the British census?
A.    1910
B.    1907
C.    1911
D.   1914
E.    None of the above

Ans. Option C

11. The access method used for cassette tape is
A.    Direct
B.    Random
C.    Sequential
D.   All of the above
E.    None of the above

Ans. Option C

Previous Year Question Papers as per exams: Check Here

12. Who is the creator of the PASCAL language?
A.    Niklaus Wirth
B.    Dijkstra
C.    Donald Knuth
D.   Basic Pascal
E.    None of the above

Ans. Option A

13. A file containing relatively permanent data is
A.    Random file
B.    Transaction file
C.    Master file
D.   Sequential file
E.    None of the above

Ans. Option C

14. Which kind of devices allows the user to add components and capabilities to a computer system?
A.    System boards
B.    Storage devices
C.    Input devices
D.   Output devices
E.    Expansion slots

Ans. Option E

10 Tips Which Make You a Successful Online Student: Read Now

15. Dot-matrix is a type of
A.    Tape
B.    Printer
C.    Disk
D.   Bus
E.    None of the above

Ans. Option B

16. What was the total number of UNIVAC-I sold eventually and by which company?
A.    30, British Tabulating Machine Co. (BTM)
B.    40, International Business Machines (IBM)
C.    48, Remington Rand
D.   40, International Computer Ltd. (ICL)
E.    None of the above

Ans. Option C

17. What is meant by quad-density (QD) diskette?
A.    It is double-sided disk
B.    It is double density disk
C.    It has double the number of tracks per inch
D.   All of the above
E.    None of the above

Ans. Option D

18. First generation computers are characterized by
A.    Vaccum tubes and magnetic drum
B.    Minicomputers
C.    Magnetic tape and transistors
D.   All of the above
E.    None of the above

Ans. Option A

19. Large computer system typically uses:
A.    Line printers
B.    Ink-jet printers
C.    Dot-matrix printers
D.   Daisy wheel printers
E.    None of the above

Ans. Option A

5 Amazing Techniques to Become Quick Learner: Learn Now

20. The first practical commercial typewriter was invented in 1867 in the United States by
A.    Christopher Latham Sholes
B.    Carlos Glidden
C.    Samuel Soule
D.   All of the above
E.    None of the above

Ans. Option D

21. When an input electrical signal A=10100 is applied to a NOT gate, its output signal is
A.    01011
B.    10001
C.    10101
D.   00101
E.    None of the above

Ans. Option A

22. A typical modern computer uses
A.    LSI chips
B.    Vacuum tubes
C.    Valves
D.   All the above
E.    None of the above

Ans. Option A

23. The computer program language which is widely used in computer science and engineering and also in business is
A.    COBOL
B.    FORTRAN
C.    PASCAL
D.   LISP
E.    None of the above

Ans. Option C

Shortcuts to Prepare For Exam Quickly: Check Now

24. When did Hewlett-Packard Inc. introduce its first HP-110 laptop computer?
A.    1984
B.    1986
C.    1990
D.   1995
E.    None of the above

Ans. Option A

25. Group of instructions that directs a computer is called
A.    Storage
B.    Memory
C.    Logic
D.   Program
E.    None of the above

Ans. Option D

26. A computer-controlled device for training exercises that duplicates the work environment is a:
A.    simulator
B.    duplicator
C.    trainer
D.   COM device
E.    None of the above

Ans. Option A

Are E books Really Helpful: Check Here

27. Which of the following is not an output device of a computer?
A.    Printer
B.    keyboard
C.    VDU
D.   CRT screen
E.    All of the above

Ans. Option B

28. In negative logic, the logic state 1 corresponds to
A.    negative voltage
B.    zero voltage
C.    more negative voltage
D.   lower voltage level
E.    None of the above

Ans. Option D

Online Courses Vs Regular Courses: Get Details

29. The least expensive OCR units can read
A.    hand printed numbers
B.    machine printed numbers
C.    marks
D.   handwriting
E.    None of the above

Ans. Option C

30. File specification books are created primarily for the use of
A.    systems analysts
B.    programmers
C.    operators
D.   managers
E.    None of the above

Ans. Option B

CCC Question Paper - Model Sample

Have a look!!!

Computer Parts:
  • Characteristics of a computer
  • Fundamental applications of a computer
  • Components of a computer system – Central Processing unit (CPU), Visual Display Unit (VDU), Keyboard.
Memory:
  • Primary and Secondary Memory
  • RAM-ROM
  • Units of Memory – Byte, Kilobyte, Megabyte, Gigabyte, Terabyte
Input & Output:
  • Mouse
  • Joy Stick
  • Scanner
  • Microphone
  • OCR
  • MICR
  • Light pen
  • Bar code Reader
  • Digital Camera
  • Printer
  • Speaker
  • Plotter
  • Booting procedure
  • Storage Devices
Windows:
  • Essential concept of an Operating System
  • Functions of an Operating System
Final Note:

Hope the Information we are providing in above section regarding DOEACC CCC Question Paper with Answers PDF download/ DOEACC CCC Sample Question Papers will beneficial for you all.

Aspirants if you want to get latest updates about CCC Question Papers and others than you can subscribe our free email services and get info directly on your email inbox. You can join us on Facebook and Google Plus to obtain latest information directly on your timeline.

Have a look on below links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.