Header Ads

NEST Previous Year Question Papers | With Solutions, Model Paper Download

Edit

NEST Previous Year Question Papers

For the Better Preparation of Exam, You Need NEST Previous Year Question Papers!!! Download NEST Model Paper from Here:
NEST stands for National Entrance Screening Test and it is a national level entrance exam managed by National Institute of Science Education and Research and University of Mumbai – Department of Atomic Energy Center for Excellence in Basic Sciences. Association is going to conduct NEST Entrance Exam for admission to M.Sc Course. Candidates who are planning to prepare for Entrance Exam may get the NEST Previous Year Question Papers with Solutions from this page for the better preparation of exam.

This Page Includes:
  • NEST Previous Year Question Papers Download Steps
  • NEST Previous Year Question Papers PDF
  • NEST Previous Year Questions With Answers
NEST Questions Papers will help you to get success in Exam. National Entrance Screening Test is organized once in a year in around 59 cities throughout India. Candidates may get the complete details about NEST Previous Year Question Papers from the below section of this page which is created by the team members of privatejobshub.in. Applicants must have a look below!!! NEST is a compulsory exam for admission to 5–year Integrated MSc programme in basic sciences – Biology, Chemistry, Mathematics and Physics.

NEST Previous Year Question Papers

NEST Previous Year Papers PDF:

Year
Download PDF
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016

NEST Sample Questions with Answers

Question 1: Hitler party which came into power in 1933 is known as
1.    Labour Party
2.    Nazi Party
3.    Ku-Klux-Klan
4.    Democratic Party
Answer: 2

Question 2: Eugenics is the study of
1.    altering human beings by changing their genetic components
2.    people of European origin
3.    different races of mankind
4.    genetic of plants
Answer: 1

Question 3: Goa Shipyard Limited (GSL) was established in
1.    1958
2.    1957
3.    1956
4.    1955
Answer: 2

Question 3: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to
1.    the heating effect of current alone
2.    hysteresis loss alone
3.    both the heating effect of current and hysteresis loss
4.    intense sunlight at noon
Answer: 3

Question 4: One thousand microns is equal to
1.    10-3m
2.    10-6m
3.    10-9m
4.    10-12m
Answer: 1

Question 5: Oil raise up the wick in a lamp The principle involves
1.    the diffusion of oil through the wick
2.    the liquid state of oil
3.    capillary action phenomenon
4.    volatility of oil
Answer: 3

Get Detail information onNEST Scholarship

Question 6: Superconductors are substances which
1.    conduct electricity at low temperature
2.    offer high resistance to the flow of current
3.    offer no resistance to the flow of electricity
4.    conduct electricity at high temperatures
Answer: 3

Question 7: Light Emitting Diodes (LED) is used in fancy electronic devices such as toys emit
1.    X-rays
2.    ultraviolet light
3.    visible light
4.    radio waves
Answer: 3

Question 8: Out of the following pairs, which one does not have identical dimension?
1.    Moment of inertia and moment of a force
2.    Work and Torque
3.    Angular momentum and Planck's constant
4.    Impulse and Momentum
Answer: 1

Question 9: The formula C6H5-CO-CH3 represents
1.    Acetone
2.    Acetic acid
3.    Acetophenone
4.    Phenyl acetate
Answer: 3

Question 10: The method of concentrating the ore which makes use of the difference in density between ore and impurities is called
1.    liquation
2.    leaching
3.    levigation
4.    magnetic separation
Answer: 3


Question 11: The number of atoms present in 21.6 gram of silver (atomic weight = 108) are same as the molecules in
1.    1.8 gram of H2O
2.    12 moles of KMnO4
3.    0.6N H2SO4
4.    4.6 gram of C2H5OH
Answer: 2

Question 12: The National Chemical Laboratory is situated in
1.    New Delhi
2.    Bangalore
3.    Pune
4.    Patna
Answer: 3

Question 13: The mass number of an atom is equal to
1.    the number of protons
2.    the number of protons and electrons
3.    the number of nucleons
4.    the number of neutrons
Answer: 3

Question 14: Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to
1.    angiosperms
2.    gymnosperms
3.    monocotyledons
4.    dicotyledons
Answer: 2

Question 15: Movement of cell against concentration gradient is called
1.    osmosis
2.    active transport
3.    diffusion
4.    passive transport
Answer: 2


Question 16: Nymph is the name of young one of
1.    butterfly
2.    beetle
3.    housefly
4.    cockroach
Answer: 4

Question 17: Nitrogen is fixed in ecosystems in ways stated below. Which one of the statements below is false?
1.    By cyanobacteria
2.    By electrical discharges in the atmosphere
3.    By industrially synthesised fertilizer
4.    By denitrification
Answer: 3

Question 18: The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60º and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is:
1.    2.3 m
2.    4.6 m
3.    7.8 m
4.    9.2 m
Answer: 4

Question 19: From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is:
1.    149 m
2.    156 m
3.    173 m
4.    200 m
Answer: 3

Question 20: The angle of elevation of the sun, when the length of the shadow of a tree 3 times the height of the tree, is:
1.    30º
2.    45º
3.    60º
4.    90º
Answer: 1
Get Your Entrance Exam Hall Ticket Here: NEST Admit Card 

Seat Reservation This Year:

Category
NISER
CBS
General
85
23
Supernumerary: J&K
2
2
OBC
46
12
SC
26
7
ST
13
3
PD (part of other categories)
5
1
Total
172
47

Contenders are requested to subscribe free email service of our web portal for getting latest information regarding NEST Previous Year Question Papers through this page, so keep in touch with us regularly. You can also follow us on Facebook and Google plus to get updates on your timeline. You can give your queries and suggestions in the comment box. You can also bookmark the web portal by pressing Ctrl+D option.

Take Help From These Preparation Stuff

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.