Header Ads

Uttarakhand Current Affairs 2018 UK News Headlines GK Ques-Ans Quiz in Hindi/Eng

Edit

Uttarakhand Current Affairs

If you are looking for all the latest updates of Uttarakhand in one single page then this page is for you. Our team has provided Uttarakhand Current Affairs in which all UK News Headlines and GK Ques-Ans Quiz in Hindi/Eng is provided. All for the individual who wants to make their knowledge vast and want to get updated will get updates from this page and also this page will be useful for the aspirants who are preparing for any coming exam 2018. If you are going to appear in any state exam 2018 then definitely these provided Uttarakhand questions and answers will help you to cover your subjects and for also the Interview purpose. To get the full knowledge about the Uttarakhand News Headlines you have to scroll down this page.

Uttarakhand Current News will help you in many competitive exams like any banking exam/SSC exams and any state wise exams. To cover this subject you should read Uttarakhand Current Affairs in Hindi, today’s various News Apps are available on the Internet that will also help you. Candidates can get some additional information about latest updates of Uttarakhand Current GK Question, which are happened in the last few months in the state of Uttrakhand in the form of Question and Answers. Those Contenders who want to make their career in government sector they can start their preparation according to the latest information of UK Current Affairs. You will get the rest information about the Uttarakhand Current Affairs 2018 from this page which is created by team of www.privatejobshub.in

Uttarakhand Current Affairs

Highlights of Uttarakhand Current Affairs:
  • Uttarakhand government makes LED bulbs compulsory in all government offices
  • AAI signs MoU with Uttarakhand government for development of civil aviation sector
  • President Pranab Mukherjee inaugurates Ashiana Annexe in Dehradun
  • Uttarakhand becomes 4th state to be open defecation free
  • Uttarakhand High Court banned river mining across the state for four months
  • Uttarakhand HC accords human status to Ganga, Yamuna
  • BJP won 2017 Assembly Elections of Uttarakhand
  • PM Narendra Modi laid foundation stone of Char Dham Highway Development Project
  • Liquor banned in three Uttarakhand districts
  • Uttarakhand High Court directs declaring hill stations as eco-sensitive
  • HC bans sale of whitener in Uttarakhand
  • Uttarakhand Floor Test: Harish Rawat wins the Test with 33 votes in favour
  • Uttarakhand High Court quashed imposition of President' Rule in the State
  • President’s Rule imposed in Uttarakhand
  • NGT fined Uttarakhand-based developer DHDPL 20 lakh rupees for construction on Ganga floodplain
  • Uttarakhand Cabinet approved reconstruction of Kedarnath temple area
  • Uttarakhand Government declared 9 September as Himalaya Diwas
  • Uttarkhand Government constituted committee on industries using silica dust
  • Uttarakhand Cabinet approved pension scheme for farmers
  • India signed a credit agreement of 24 million US $ with World Bank for URWSSP
  • India signed credit agreement of 121.20 million $ with World Bank for UDWDP
  • Election Commission of Uttarakhand notified the dates of Panchayat elections
  • Uttrakhand Government ordered deployment of SDRF on Char Dham route
  • Uttrakhand Assembly passed new Lokayaukata Bill
  • Cabinet Committee sanctioned 7346 crore rupees for flood-hit Uttrakhand
  • World Bank approved 250 Million Assistance US Dollars for Uttarakhand
  • Uttarakhand Lokayukta Act, 2011
  • Cabinet Committee constituted to oversee reconstruction in Uttarakhand
  • MNRE sanctioned 20000 Solar Lanterns for Flood Affected People of Uttarakhand
  • Union Govt to depute a Technical Team to assist in Reconstruction of Houses in Uttarakhand
Check Here: 
UK Current Affairs Quiz Questions


Question 1: Which of the following places of Uttarakhand has situated most number of units of “integrated industrial institutions”?

A. Selakui
B. Haridwar
C. Sitarganj
D. Pantnagar

Answer: B


Question 2: Which National Park of Uttarakhand has been given the status of “World Heritage”?

A. Corbett National Park
B. Govind National Park
C. Rajaji National Park
D. Valley of flowers

Answer: D

Question 3: What is the power generation capacity of Koteshwar dam located in Uttarakhand?

A. 800 MW
B. 1000 MW
C. 400 MW
D. 600 MW

Answer: C

Question 4: In which year did the Gorkhas of Nepal attack the Kumaun area situated in Uttarakhand and subdued it?

A. 1790
B. 1793
C. 1803
D. 1812

Answer: A

Get Related Links:
Question 5: Which of the following passes connects Pithoragarh to Tibet?

A. Thagla
B. Lipulekh
C. Barahoti
D. Kingery-Bungery

Answer: B

Question 6: Which woman of Uttarakhand is known as "Badminton Queen"?

A. Kumari Hansa Manral
B. Manju Bisht
C. Madhumita Bisht
D. Hariya priya

Answer: C

Question 7: Who was the founder of the first "Coolie Agency" in Uttarakhand?

A. Tara Datta Garrola
B. Thakur Jodh Singh
C. Anusuya Prasad Bahuguna
D. Pandit Dhaniram Varma

Answer: B


Question 8: Which political party / coalition government was in the centre at the time of formation of Uttarakhand state?

A. National Democratic Alliance
B. Janata Dal
C. United Progressive Coalition
D. Indian Communist Party

Answer: A

Question 9: In which district of Uttarakhand "Dhauli Ganga Electric Project" is situated?

A. Chamoli
B. Pithoragarh
C. Rudraprayag
D. Tehri

Answer: B

Question 10: When did winter snow sports started in "Auli", which located in Uttarakhand?

A. 1983
B. 1987
C. 1993
D. 1997

Answer: B

Question 11: What is the main cause of the formation of Uttarakhand ?

A Land and identity of hilly people
B Backwardness, poverty, inconvenience and migration
C Protection of hill peoples culture
D Political awareness of hilly people

Answer: B


Question 12: The 2001-2011 decade increase in the population of Uttarakhand is-

A 20%
B 19.5%
C 19.17%
D 19 %

Answer: C

Question 13: Among the High Courts of the country, the Uttarakhand High Court ranks-

A 18th
B 19th
C 20th
D 21st

Answer: C

Check here: GK Preparation Tips

Question 14: Main source of income of Uttarakhand is-

A Energy
B Forest resources and tourism
C Industry
D Agriculture

Answer: B

Question 15: How many districts are there in Uttarakhand ?

A 10
B 12
C 13
D 15

Answer: C


Question 16: Where is the Sahastradhara water fall ?

A Badri Nath
B Mussoorie
C Pithoragarh
D Kedar-Nath

Answer: B

Question 17: Which is the first state assembly to establish its separate website?

A Jharkhand
B Uttarakhand
C Chhattisgarh
D Manipur

Answer: B

Get Updated: GK Current Affairs

Question 18: When was the Kumaon Council formed?

A 1927
B 1928
C 1926
D 1925

Answer: C

Question 19: Which of the following passes is in Uttarakhand ?

A Mana
B Darma
C Kungri-Bigri
D Lipulekh

Answer: A

Question 20: Which of the following passes is in Uttarakhand ?

(A) Mana 
(B) Darma 
(C) Kungri-Bigri 
(D) Lipulekh

Answer: A


Important Note:


If you are satisfied with the information which is provided on this page about Uttarakhand Current Affairs 2018 then you can bookmark this page by pressing ctrl+D. For any query or any suggestion just leave your valuable comments in below mentioned comment box our team will soon reply towards it. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.