Header Ads

Arunachal Pradesh Current Affairs 2017 Recent Updates State News, MCQ/Quiz

Edit
Arunachal Pradesh Current Affairs

Arunachal Pradesh Current Affairs

Arunachal Pradesh Current Affairs 2017: Are you searching for Arunachal Pradesh Current Affairs??? If yes, then you are on correct place. Here on this page you can get all the recent Updates of Arunachal Pradesh, which will definitely help you for Arunachal Pradesh competitive examination. Applicants, who are preparing for any competitive exam, must know about the updated news of the state, so that they will be able to answer for general awareness correctly in examination. Here on the below section of this page applicants can check latest MCQ and quiz questions, important for examination.

Overviews of this Page:
  • Key Highlights of Arunachal Pradesh
  • Recent Updates
  • General Awareness Quiz
  • MCQ questions of Arunachal Pradesh Current Affairs
Applicants, who are going to appear for any competitive exam of Arunachal Pradesh, should be aware about the current issues happen in the state. The question related to current affairs is presented in every examination and it must be correct. General awareness is a main part for preparing an examination.

Every year Arunachal Pradesh conducts various recruitment examinations for the recruitment of candidates on various vacant posts and large number of candidates participates in the examination. This year applicants, who are going to participate in any recruitment exam must check Arunachal Pradesh latest news on the below section of this page, which is well furnished by the team of www.privatejobshub.in.

Arunachal Pradesh Current Affairs

Latest Highlights of Arunachal Pradesh Current Affairs 2017:
  • NEFA was renamed as Arunachal Pradesh by Late Sri Bibhabasu Das Shastri,then the Director of Research, on 20 January 1972 and it became a Union Territory.
  • Arunachal Pradesh became a state on 20 February 1987.
  • Arunachal, Andaman and Nicobar get exemption from SC highway liquor ban.
  • After Sikkim and Meghalaya, Arunachal Pradesh and Andaman and Nicobar got full exemption from Sc liquor ban policy.
  • A Bench led by Chief Justice of India J.S. Khehar took note of the geographical quirks of Arunachal Pradesh and the islands and gave them exemption.
  • Arunachal signs MoU with NDDB to promote dairy development.
  • Arunachal launches ‘Dularikanya’ scheme to check infant mortality.
  • Arunachal first NE state to implement e-Cabinet solution.
  • Arunachal Pradesh Launches “Arunachal Civil Service Awards”
  • Arunachal Pradesh Finance Minister presents Rs. 285 crore deficit budget for 2017-18.
  • Arunachal Teen Developes goggles to help Visually Impaired.
Go Through It:


Arunachal Pradesh GK Quiz and Questions:

Q 1: Which country is to the west of Arunachal Pradesh?

a)    Bhutan
b)    Siam
c)    Burma
d)    Laos

Answer: Bhutan

Q 2: Which is the capital of Arunachal Pradesh?

a)    Pasighat
b)    Itanagar
c)    Deomali
d)    Tezpur

Answer: Itanagar

Q 3: Which is the highest point in Arunachal Pradesh?

a)    Dhavalagiri
b)    Godwin Austin
c)    Namcha Barwa
d)    Kangto

Answer: Kangto

Q 4: How was Arunachal Pradesh formerly known?

a)    PEPSU
b)    Coorg
c)    North East Frontier Agency
d)    North West Frontier Province

Answer: North East Frontier Agency

Q 5: When was Arunachal Pradesh separated from Assam?

a)    2000
b)    1972
c)    1956
d)    1948
Answer: 1972

Also Check: Samanya Gyan Darpan

Q 6: Which of the following rivers flows through Arunachal Pradesh?

a)    Brahmaputra
b)    Indus
c)    Ganges
d)    Cauvery

Answer: Brahmaputra

Q 7: What is the area of Arunachal Pradesh?

a)    28,974 sq. mi.
b)    32,333 sq. mi.
c)    56,123 sq. mi.
d)    44,896 sq. mi.

Answer: 32,333 sq. mi.

Q 9: Who succeeded Dorjee Khandu as Arunachal Pradesh’s chief minister?

a)    Tarun Gogoi
b)    Rishang Keishing
c)    Jarbom Gamlin
d)    Nabam Tuki

Answer: Jarbom Gamlin


Q 10: Which country refers to Arunachal Pradesh as South Tibet?

a)    Australia
b)    Indonesia
c)    Philippines
d)    China

Answer: China

Q 11: Which line separates Arunachal Pradesh from Tibet?

a)    Curzon Line
b)    Durand Line
c)    McMahon Line
d)    Maginot Line

Answer: McMahon Line

Q 12: Who succeeded Dorjee Khandu as Arunachal Pradesh’s chief minister?
a)    Tarun Gogoi
b)    Rishang Keishing
c)    S. C. Jamir
d)    Nabam Tuki

Answer: Nabam Tuki


Q 13: Which state is going to sign MoU with Numaligarh Refinery Limited (NRL) and Hindustan Paper Corporation for boosting of bamboo sector?

a)    Himachal pradesh
b)    Uttar Pradesh
c)    Arunachal Pradesh
d)    Assam

Answer: Arunachal Pradesh

Arunachal Pradesh Current Affairs Question Answers:
Ques: Who is sworn-in as acting Governor of Arunachal Pradesh during the leave of absence of incumbent Governor Jyoti Prasad Rajkhowa? (June)

Answer : Tathagata Roy

Ques: The Supreme Court of India restored the Chief Minister rule in which State Government spelled out by the Union government in January 2016? (June)

Answer: Arunachal Pradesh

Ques: Who was sworn in as the 10th Chief Minister of Arunachal Pradesh marking the culmination of fast-paced political developments in the State? (July)

Answer: Pema Khandu


Ques: Union government has agreed to relax the norms in Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana to boost rural road connectivity for which state? (May 2016)

Answer: Arunachal Pradesh

Ques: Who was the first CM of Arunachal Pradesh?

Answer: Prem Khandu Thungan (From 13 August 1975 to 18 September 1979).

Ques: Which State is known as Seven Sister States?

Answer: Arunachal Pradesh, Because  it is the largest among the North-east Indian states commonly known as the Seven Sister States.

Ques: Who was the first Governor in Arunachal Pradesh?

Answer: K. A. A. Raja (from 20 January 1972 to  1973).


Note:

Candidates we wish that you will be satisfied with the content available on this page and you can get well prepare for examination to attain good marks in examination. if you have any problem or query regarding this page, may write in comment box; our expertise of www.privatejobshub.in will be respond to it as soon as they can. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.