Header Ads

Bihar Current Affairs 2017 GK Ques & Ans, Quiz Daily News/Events Updates

Edit
Bihar Current Affairs

Bihar Current Affairs

Bihar Current Affairs 2017: Check latest updates regarding Bihar Current Affairs from this –page!! Candidates who are preparing for competitive exam and are seeking for Bihar latest Events, they are informed that we are here with the GK Ques & Ans, Quiz Daily News/Events which cover all the important events. The information given on this page is quite beneficial for the aspirants who are willing to crack competitive exam such as IAS / GPCS, GCET, Bank, SSC, MBA etc. Aspirants who want to attain more information concerning Bihar Current Affairs 2017 are required to go through the entire post.

This page includes:
  • Bihar Latest events
  • GK Quiz
  • Important Note

Aspirants are advised to carefully go through the objective type GK Quiz given below to improve their skills and enhance their knowledge, the question and answers we have provided are latest and essential. Candidates can also gather information regarding national and international importance, you just need to scroll down the page and fetch all the significant details regarding Bihar Current Affairs 2017 and Bihar session Highlights, which is well asserted by the expertise and hardworking team unit of privatejobshub.in

Bihar Current Affairs

Bihar Updates
  • Bihar is second with 16.88 lakh persons, with Assam is third with 14.48 lakh victims.
  • West Bengal has topped the list with more than 1.04 crore arsenic-affected persons.
  • Arsenic is a natural component in the earth’s crust. It is widely distributed throughout the environment in the air, water and land. It is highly toxic in its inorganic form.
  • India’s first dedicated space observatory AstroSat along with other space and earth-based observatories have detected a massive coronal explosion on Proxima Centauri, sun’s closest star neighbour.

  • Dalai Lama Inaugurated the International Buddhist Conference in Bihar
  • Foundation stone of the Banana Research Centre laid in Vaishali, Bihar
  • ADB approved $500 million loan to build India’s longest river bridge across Ganga near Patna
  • Bihar CM announced that the state would be providing subsidy on power bill to consumers.
  • Bihar government presented Rs 1.60 lakh crore budget
  • Patna High Court quashes Bihar Prohibition of Liquor Act
  • Union government to revive 40-year-old North Koel Irrigation project
  • Bihar government launched Nasha Mukt campaign to make state addiction-free
  •  “Project Jal Sanchay” was launched under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Programme (MGNREGP) to offset the water crisis in the district
  • Bihar’s ‘Project Jal Sanchay’ Chosen for National Award
  • The total number of arsenic-affected people in the country is about 1.48 crore (as of March 2017).
  • Nalanda being an agriculture-oriented district remained affected by drought-like conditions that hampered the farming activities in the district

Also Check: Samanya Gyan Darpan
GK Question Answer (Objective Type):
Ques1. The nation-wise breast-feeding programme “MAA” has been launched by which Union Ministry?
1.    Ministry of Tribal Affairs
2.    Ministry of Health and Family Welfare
3.    Ministry of Women and Child Development
4.    Ministry of AYUSH
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 2
Ques2. Which committee has been constituted by the Government of India to boost cashless transaction?
1.    Nachiket More Committee
2.    Shanta Kumar Committee
3.    R.Khan Committee
4.    Neeraj Kumar Gupta Committee
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 4
Ques3. Who was elected the first President of All India Kisan Sabha at Lucknow in 1936?
1.    G.Ranbga
2.    M.S.Namboodri pad
3.    Swami Sahajanand Saraswati
4.    Acharya Narendra Dev
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 3
Ques4. Which country has won the 2016 Davis Cup Tennis Tournament?
1.    Argentina
2.    Switzerland
3.    Serbia
4.    Croatia
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 1
Ques5. Who is the first Indian to win two Paralympic Gold Medals?
1.    Devendra Jhajharia
2.    Deepa Malik
3.    Mariyappan Thangavelu
4.    Varun Singh Bhati
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 1
Ques6. What was the theme of the 2016 Rio Olympics ?
1.    Peace for inner soul
2.    World peace and Environment
3.    Nothing can be achieved without peace
4.    Live sports , live freedom
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 2
Check Here: Sports Quiz
Ques7. Chinese traveller ‘Sungyun’ was came to India in :
1.    515 A.D to 520 AD
2.    525 AD to 529AD
3.    545AD to 552 AD
4.    592 AD to 597AD
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 1
Ques8. Which type of land was called ‘Aprahat’?
1.    Without cultivated forest land
2.    Irrigated land
3.    Dense forest land
4.    Cultivated land
5.    None of the above/More than one of the above
Answer:5
Ques9. Which among the following state ‘Odantipur’ Education Centre was situated?
1.    Bengal
2.    Bihar
3.    Gujarat
4.    TamilNadu
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 2
Ques10. ‘Diwan-E-Arj’ department was associated with :
1.    Royal Correspondence
2.    Foreign
3.    Defence
4.    Finance
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 3
Ques11. A pleader of Bihar who left his lucrative practice during Non-Cooperation Movement was :
1.    Jai Prakash Narayan
2.    Rajendra Prasad
3.    Sahajanand Saraswati
4.    Raj Kumar Shukla
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 2
Ques12. “The Muslims , if contented and satisfied, would become the greatest bulwark of British power in India”. Who wrote it ?
1.    Herbert Risley
2.    Lord Lytton
3.    W.Hunter
4.    N.Brailsford
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 3
Ques13. “In my belief, Congress is to tottering to its fall and one of my great ambitions while in India is to assist it to a peaceful demise.” Who wrote it?
1.    Lord Lytton
2.    Lord Dufferin
3.    Lord Curzon
4.    Lord Minto
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 3
Ques14. Who drew Mahatma Ganghi’s attention towards the exploitation of the peasants by the European Indigo planters ?
1.    Baba Ram Chandra
2.    Raja Kumar Shukla
3.    Swami Sahajananda Saraswati
4.    Sri Krishna Sinha
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 2
Ques15. The precursor of Indian National Congress was:
1.    British Indian Association
2.    Indian Association
3.    Indian National Union
4.    Indian League
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 2
Ques16. Who organized the “Khudai Khidmatgar” in 1929?
1.    Abdul Gaffar Khan
2.    Ali Brothers
3.    Ansari Brothers
4.    Maulana Abul Kalam Azad
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 1
Ques17. Teflon is a polymer of which of the following monomers?
1.    Tetrafluoroethylene
2.    Vinyl chloride
3.    Chloroprene
4.    Acetylene dichloride
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 1
Ques18. Which of the following is responsible for controlling hereditary characters of the living cells?
1.    Enzyme
2.    Hormone
3.    RNA
4.    DNA
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 4
Ques19. Which of the following vitamins is known as ergocalciferol ?
1.    Vitamin D2
2.    Vitamin D3
3.    Vitamin B12
4.    Vitamin B6
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 1
Ques20. Which one of the following is an antibiotic drug?
1.    Quinine
2.    Sulphaguanidine
3.    Chloramphenicol
4.    Aspirin
5.    None of the above/More than one of the above
Answer: 1
Note:
We have provided here all the possible information about Bihar Current Affairs 2017, If you have any query or doubt regarding this post you are free to ask us in the below given comment box, we will surely get back to you at the earliest. Candidates are suggested to stay tuned with this we portal as we instantly update this page as per the information about the latest events in Bihar state.
Dear Readers,

If you found this page useful for you then you may bookmark it by using control + d key or follow us on Face book, Google or Twitter to get the updated information on your wall. Candidates can also subscribe to our free mail notification into your mailbox directly.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.