Header Ads

Defence Current Affairs 2018 for CDS/AFCAT/NDA, Indian Defence Latest News, Quiz

Edit

Defence Current Affairs

Defence Current Affairs 2018: In any completive exam, Defence Current Affairs plays a vital role. So, candidates need to get Indian Defence Latest News, Defence Quiz from this page. Those candidates who are going to appear in any competitive examinations under Government conduction body can start their preparation through the below provided Top 20 Questions for AFCAT/ NDA/ SSB/ CDS Exam. This latest information about the Defence Related Current Affairs, Indian Defence Quiz questions is very important for appearing in any written exam or interview. You can check Defence Current Affairs for CDS, Defence Current Affairs for AFCAT etc from here.  We update this page regularly with latest information about Defence Current News.

Defence section is the easiest section in each and every competitive / entrance exam to score good marks, so candidates must focus on this section to achieve qualifying marks. Now crack your examination with good rank by downloading Defence Current Affairs pdf file via online process. Candidates who are going to appear in the competitive exams are required to improve their knowledge of Defence. Get detailed information about Defence Current Affairs 2018 through this web page which is well created by the team of www.privatejobshub.in

Check Here: National Current Affairs

Defence Current Affairs

Highlights of Defence Current Affairs 2017:
Candidates are required to know that Indian Defence Current Affairs are given below. So they need to check from here.
  • Border Security Force launches test to check personnel's Psychological health
  • World's largest propeller plane lands at UK airport
  • President Ram Nath Kovind to attend golden jubilee celebrations of Navy's Submarine Arm
  • Ram Nath Kovind awards Presidents Colours to submarine arm of Navy
  • Nirmala Sitharaman Elected IDSA President
  • Aegon Life Insurance Appoints Vineet Arora as MD and CEO
  • South Korea and USA Launch Largest Air Exercise
  • Forty Second International Congress of Military Medicine Begins
  • China launches world’s first fully electric cargo ship
  • DAC approves procurement of new radio technology for Indian Navy
  • India and Bangladesh joint military combat exercise “Sampriti” begins in Meghalaya
  • Indian Air Force, DRDO successfully test fire guided Glide Bomb
  • Indian Army finalises mega Rs 40,000 crore procurement plan to replace ageing weapons
  • N.J.Gangte Appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Zambia
  • Vice Admiral Ajit Kumar assumes charge as the Vice Chief of Naval Staff
  • India and US to implement HOSTAC to strengthen maritime security
  • Indian Navy approves new mission-based deployment plan
  • Nirmala Sitharaman Left for Philippines to Attend Southeast Asian Defence Ministers’ Meeting
  • Rakesh Asthana Appointed as CBI Special Director
  • India and Bangladesh resolve to fight common challenge of terrorism together
  • INS Kiltan commissioned into Indian Navy in Visakhapatnam
  • Defence Minister to commission INS Kiltan into Indian Navy in Visakhapatnam
  • Indian Air Force has launched an innovative mobile health App named MedWatch
  • Indian peacekeepers in South Sudan awarded UN medal
  • INS Satpura, Kadmatt participates in Passage Exercise in Japan
  • Today Indian Air Force is celebrating its 85th anniversary at Hindon Air Force base in Uttar Pradesh
  • USA and South Korea 10-day Annual Military Exercise Begins
  • Saudi Arabia agrees to purchase S400 missile defence systems from Russia
  • Zafar Mahmood Abbasi appointed as Pakistan's New Navy Chief
  • BDL Signs Contract for Supply of MRSAM to Indian Army
  • INS TARASA commissioned into Indian Navy
  • Defence Minister Nirmala Sitharaman to visit Siachen base camp
Also CheckSamanya Gyan Darpan

Top 20 Questions for AFCAT/NDA/SSB/CDS Exam

Ques 1: Which of the following aircraft is the air-to-air refueller of the Indian Air Force?

1.    C – 17 Globemaster
2.    IIyushin – 76
3.    IIyushin – 78
4.    C – 130J Hercules

Answer: 3

Current Highlights: Political Current Affairs


Ques 2: Which of the following is India’s first indigenously developed nuclear powered submarine?

1.    INS Vikrant
2.    INS Trikhand
3.    INS Arihant
4.    INS Sindhurakshak

Answer: 3

Ques 3: Who of the following is the only Chief of Air Staff to be given the rank of Marshall of the Indian Air Force?

1.    Arjan Singh
2.    Subroto Mukherjee
3.    Lal
4.    Mehra

Answer: 1

Ques 4: Indra series of exercises are jointly held biennially in the Indian Ocean by India?

1.    Russia
2.    France
3.    Singapore
4.    Israel

Answer: 1


Ques 5: Which of the following corps deals with the supply of weaponry and ammunition to the Indian Army?
1.    Army Ordnance Corps
2.    Armoured Corps
3.    Army Supply Corps
4.    Corps of EME

Answer: 1

Ques 6: Which of the following is home base of the aircraft carrier INS Vikramaditya?

1.    Visakhapatnam
2.    Cochin
3.    Karwar
4.    Jamnagar

Answer: 3


Ques 7: At which of the following places is the Headquarters of South Western Air Command located?

1.    Vadodara
2.    Jodhpur
3.    Pune
4.    Gandhinagar

Answer: 4

Ques 8: Which of the following is the equivalent rank in Army of the Naval rank of Captain?

1.    Colonel
2.    Brigadier
3.    Major
4.    Captain

Answer: 1


Ques 9: Who of the following was the Chief of Army at the time of Indo-Pak war of 1971?

1.    General PP Kumaramangalam
2.    Field Marshall SHFJ Manekshaw
3.    General JN Chaudhari
4.    General KS Thimayya

Answer: 2

Ques 10: Which of the following was the first aircraft inducted by the Indian Air Force (then Royal Indian Air Force) in 1932?

1.    de Havilland Tiger Moth
2.    Westland Wapiti
3.    Supermarine Spitfire
4.    Fairchild Packet

Answer: 2


Read Here: Pratiyogita Darpan

Ques 11: Ronald and Michelle have two children. The probability that the first child is a girl, is 50%. The probability that the second child is a girl, is also 50%. Ronald and Michelle tell you that they have a daughter. What is the probability that their other child is also a girl?

a)    1/2
b)    1/3
c)    1/4
d)    1/5

Answer: 1/3

Ques 12: Find the value of (21/4-1)( 23/4 +21/2+21/4+1)

a)    1
b)    2
c)    3

Answer: 1

Ques 13: The product of two fractions is 14/15 and their quotient is 35/24. the greater fraction is

a)    4/5
b)    7/6
c)    7/5
d)    7/4

Answer: 4/5

Check Here: SportsQuiz

Ques 14: 500 men are arranged in an array of 10 rows and 50 columns according to their heights. Tallest among each row of all are asked to fall out. And the shortest among them is A. Similarly after resuming that to their original podsitions that the shortest among each column are asked to fall out. And the tallest among them is B . Now who is taller among A and B ?

a)    A
b)    B
c)    Both are of same height

Answer: A

Ques 15: Choose the pair of numbers which comes next 75 65 85 55 45 85 35

a)    25 15
b)    25 85
c)    35 25
d)    35 85
e)    25 75

Answer: 25 85

Ques 16: A three digit number consists of 9,5 and one more number. When these digits are reversed and then subtracted from the original number the answer yielded will be consisting of the same digits arranged yet in a different order. What is the other digit?

a)    1
b)    2
c)    3
d)    4

Answer: 2

Ques 17: ATP stands for:
a)    Adenine triphosphate
b)    Adenosine triphosphate
c)    Adenosine Diphosphate
d)    Adenosine tetraphosphate

Answer:
Adenosine triphosphate

Check Here: Latest Defence Jobs

Ques 18: Veselin Tapolev who became the World Champion recently, is associated with which of the following games/sports ?
a)    Chess
b)    Golf
c)    Snooker
d)    Badminton
e)    None of these

Answer: Chess

Ques 19: A piece of cloth cost Rs 35. if the length of the piece would have been 4m longer and each meter cost Re 1 less , the cost would have remained unchanged. how long is the piece?
a)    10
b)    11
c)    12

Answer: 10

Ques 20:  In a journey of 15 miles two third distance was travelled with 40 mph and remaining with 60 mph.How muvh time the journey takes
a)    40 min
b)    30 min
c)    120 min
d)    20 min

Answer: 20 min

We hope that all the above provided information will help you to know about the Indian Defence News. You may attain latest information in concern to Defence Current Affairs 2018 by subscribing our email service that is absolutely free directly to your mailbox and if you have any query regarding Indian Defence News latest then you can ask for it using comment box that is provided below and we will try to solve it soon. Also bookmark this page by using CTRL+D to get up to date info regarding Indian Defence GK etc.
Latest Updated Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.