Header Ads

GK & Current Affairs Quiz (SSC/UPSC/Railway/Bank) - Updated 2018

Edit

GK & Current Affairs

If you are preparing for any competitive examination for SSC/UPSC/Railway/Bank and others, then you must prepare with latest GK Current Affairs Quiz 2018. With the help of General Knowledge Current Affairs Quiz, you will get to know the current activities happening around us related to National, sports, education, employment or international level.

In the competitive examination there is a separate section of general knowledge, in which mostly questions asked on the basis of recent happened activities. If you are aware about the GK & Current Affairs, then you will be able to answer GK questions within seconds, it will save your time as well as you will get proper marks for it.

So, go through the page of www.privatejobshub.in and start preparation as per GK & Current Affairs. We have also provided questions along with its answers, you should read it before appearing in exam.

General Knowledge Quiz

Following are the current GK Current News & Affairs, definitely questions will be asked from these latest current affairs: 
  • Special 301 Report released: USTR again places India on Priority Watch List
  • Google-Doodle honours Dadasaheb Phalke, India's pioneering film-maker
  • World’s oldest spider discovered in Australia
  • Sajid Javid replaces Amber Rudd as Home Secretary of UK
  • PHDCCI, Indian Yoga Association sign MoU to promote cultural tourism in Krishna Circuit
  • Ayushman Bharat Diwas being celebrated as part of Gram Swaraj Abhiyan
  • Maharashtra Government signs MoU with British Council to strengthen educational and cultural cooperation
  • Dalmia Bharat Group adopts Red Fort under Adopt a Heritage Scheme
  • International Buddhist Conference held in Lumbini, Nepal
  • RBI eases External borrowing norms to enable cheaper funds
  • DAC approves Capital Acquisition Proposals of Rs 3687 Crore
  • Environment Ministry, UNCCD conclude capacity building workshop
  • Deen Dayal Upadhyay Scholarship announced for people who did exemplary work for development of journalism
  • New frog species Fejervaryagoemchi named after Goa
  • Neeraj recommended for KhelRatna and Arjuna Award
  • US House approves 5-year reauthorization of Federal Aviation Administration

GK Current Affairs in Hindi

Here below we have provided GK & Current Affairs Quiz in Hindi language, kindly read it to update your knowledge: 
  • भारत ने बैंकाक में एशियाई युवा चैंपियनशिप में जितने स्वर्ण पदक जीते हैं-3
  • जिस राज्य के कुछ हिस्सों में, वैज्ञानिकों ने फेज़ेर्वर्या गोएमची नामक मेंढक की एक नई प्रजाति की पहचान की है- गोवा
  • चेन्नई सुपर किंग्स के कप्तान महेंद्र सिंह धोनी जितने आईपीएल मैचों में कप्तानी करने वाले पहले खिलाड़ी बन गए हैं-150
  • जिस राज्य सरकार ने राज्य के कॉलेजों के कार्यक्रमों में राजनीतिक भाषण देने पर रोक लगा दी है- तमिलनाडु सरकार
  • वह देश जहां विश्व की सबसे उम्रदराज मकड़ी का 43 वर्ष की उम्र में निधन हो गया ऑस्ट्रेलिया
  • वह देश जहां संसद को गुमराह करने पर गृह मंत्री अंबर रड ने इस्तीफा दिया – ब्रिटेन
  • पाकिस्तान का वह शहर जिसमें स्पेस एप्लिकेशन रिसर्च सेंटर बनाए जाने की घोषणा की गई – कराची
  • भारत और जिस देश ने हाल ही में अफगानिस्तान में संयुक्त आर्थिक परियोजना पर काम करने के लिए सहमत हुए हैं- चीन
  • हाल ही में जिस अफ्रीकी देश ने चिकित्सीय उद्देश्यों के लिए मारिजुआना को वैध बनाया है- जिम्बाब्वे
  • वह मंत्रालय जिसके द्वारा प्रतिवर्ष एनएससीआई सर्वश्रेष्ठ सुरक्षा पुरस्कार दिए जाते हैं - श्रम एवं रोजगार मंत्रालय
  • भारत के वह मुख्यमंत्री जो हाल ही में सबसे लंबे समय तक पद पर रहने वाले मुख्यमंत्री बने – पवन चामलिंग
  • इन्हें हाल ही में राष्ट्रीय परीक्षा एजेंसी के अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है – विनीत जोशी
You Can Also Get Free: Pratiyogita Darpan

Gk Quiz Online

General Knowledge Current Affairs Questions And Answers:

Question 1. The Institute of Bioresources and Sustainable Laboratory (IBSD) has established a floating laboratory in __________.
1.    Manipur
2.    Rajasthan
3.    Chhattisgarh
4.    Meghalaya

Answer: 1

Question 2. Which state government unveiled the State flag (nada dhwaja) recently?
1.    Andra Pradesh
2.    Karnataka
3.    Uttarakhand
4.    Haryana

Answer: 2


Question 3. Which state power utility starts 'Pink Electricity Zone' recently?
1.    Assam
2.    Bihar
3.    Madhya Pradesh
4.    Uttar Pradesh

Answer: 3

Question4. This state government has started AsmitaYojana to provide sanitary napkins at subsidized rates.
1.    Maharashtra
2.    Gujarat
3.    Rajasthan
4.    Karnataka

Answer: 1

Question 5. Recently, Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) announced its exit from the proposed light metro project for two cities in __________.
1.    Kerala
2.    Tamil Nadu
3.    Andhra Pradesh
4.    Telangana

Answer: 1


Question6.As per a survey by GoBankingRates, What is the position of India to live or retire among 112 countries?
1.    Fourth
2.    Second
3.    Fifth
4.    Seventh

Answer: 2

Question 7. This country ranked World's second largest food producer under Severe Hunger Levels.
1.    India
2.    Pakistan
3.    North America
4.    South Africa

Answer: 1

Question8. This country will host the informal WTO Ministerial gathering in March 2018.
1.    Japan
2.    India
3.    Singapore
4.    Brazil

Answer: 2


Question9. ASEAN nations agree to enhance maritime cooperation with this country.
1.    India
2.    Pakistan
3.    South Africa
4.    USA

Answer: 1

Question 10. What is the India's rank in the 2018 Environmental Performance Index (EPI)?
1.    168th
2.    155th
3.    135th
4.    177th

Answer: 4

Question11. Which of the following city tops Quality of Governance Survey?
1.    Surat
2.    Bhubaneswar
3.    Pune
4.    Thiruvananthapuram

Answer: 3

Also Read Out: National Current Affairs

Question12. Which union ministry has bagged the award for best implementation of E-office?
1.    Ministry of External Affairs
2.    Ministry of Finance
3.    Ministry of Drinking Water and Sanitation
4.    Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions

Answer: 3

Question13. Which institute was awarded 2017 Kochon Prize?
1.    MOHFW
2.    AIIMS
3.    ICAr
4.    ICMR

Answer: 4
Current Affairs Month Wise


Question14. Which train bags the Tourist Train of the Year award recently?
1.    Maharaja Express
2.    Fairy Queen
3.    Golden Chariot
4.    Palace on Wheels

Answer: 4

Question15. Which country wins Best Exhibitor Award at ITB, recently?
1.    Singapore
2.    Italy
3.    Spain
4.    India

Answer: 4

Current Highlights:  Political Current Affairs

Question16. Which committee has been constituted by the Central Government to probe into NTPC's Unchahar Thermal Power Plant incident?
1.    PD Siwal committee
2.    SubirChakraborty committee
3.    DhawalPrakashAntapurkar committee
4.    L.D. Papney committee

Answer: 1

Question17. What is the India's GDP forecast for FY18 by the World Bank (WB) in its South Asia Economic Focus (Fall 2017) report?
1.    8.2%
2.    9.1%
3.    7.0%
4.    6.5%

Answer: 3

Question18. Which GST committee on exports has been constituted by the Union Finance Ministry?
1.    HasmukhAdhia committee
2.    EtelaRajender committee
3.    Rita Teaotia committee
4.    SushilModi committee

Answer: 1


Question19. According to DBS India's GDP growth likely to slip below how much % this financial year?
1.    7.8%
2.    7.2%
3.    7%
4.    7.5%

Answer: 3

Question20. The income limit defining 'creamy layer' for OBC reservation has been raised to
1.    5 lakh per annum
2.    8 lakh per annum
3.    9 lakh per annum
4.    6 lakh per annum

Answer: 2

Also Check:

Note:
Stay connected with our web portal to get latest GK & Current Affairs Quiz. You may follow us on twitter/ facebook to get updates directly on your timeline.

State Wise Current Affairs


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.