Header Ads

IES Previous Year Question Papers | Branch-Wise ESE/IES Model Paper PDF


IES Previous Year Papers

Download IES Previous Year Papers directly from this page and take the revision of your preparation by solving more and more ESE/IES Model Paper. By going through this single page, you can easily get branch wise IES Previous Year Question Papers so, go ahead and start solving IES previous year solved papers.

Revision from IES previous year question papers with solutions covers all your important topics and sections and also solving more and more of ESE/IES Previous Year Papers will motivate you to score good marks in exams.

Download Branch-Wise ESE/IES Previous Year Papers

Indian Engineering Services examination is conducted by the Union public service commission for EE, CE, ME, and ETE services. Those who wonder to grab the respective job IES ESE last Year Papers.

IES Previous Year question Papers is the best study material to prepare well for any completive exam as this boost up speed and make you more efficient Candidates can get IES Previous Year Question Papers from this page which is well prepared by dedicated team member of www.privatejobshub.in.

Get Details About - IES 2018

IES Previous Year Papers

Year wise IES exam previous year question papers with solutions links are provided below. Aspirants can hit on suitable link as per your branch and start solving UPSC IES exam previous year question papers with solutions.

ESE/IES Previous Papers For 2018

Engineering Services (Preliminary) Examination, 2018
Download PDFs
Civil Engineering Paper
Electrical Engineering Paper
Electronics and Telecommunication Engineering Paper
General Studies and Engineering Aptitude Paper
Mechanical Engineering Paper

IES Previous Papers For 2017

Engineering Services (Mains) Examination, 2017
Download PDFs
Civil Engineering Paper – I
Civil Engineering Paper – II
Electrical Engineering Paper – I
Electrical Engineering Paper – II
Mechanical Engineering Paper – I
Mechanical Engineering Paper – II
Electronics and Telecommunication Engineering Paper – I
Electronics and Telecommunication Engineering Paper – II

Previous Year Papers of IES /ESE For 2014

Conventional Papers
Objective Papers

Indian Engineering Services Previous Year Papers For 2015

Conventional Papers
Objective Papers

IES Exam Previous Year Papers For 2016

Conventional Papers
Objective Papers

Get Details About - IES Syllabus

IES / ESE Exam Pattern

Preparation from proper IES Exam pattern will help you in scoring good marks because by following IES 2018 Exam Pattern you can manage the time and give more time to those topics that includes maximum weighatge of marks in examination.

Written Examination
Stage-I :
(Objective Type Papers)
General Studies and Engineering Aptitude Paper
 200 Marks
2 hours
Engineering Discipline-specific Paper
 300 Marks
3 hours
Stage-II :
(Conventional Type Papers)
Engineering Discipline-specific Paper-I
Civil Engineering / Mechanical Engineering /Electrical Engineering /Electronics & Tele-communication Engineering

300 Marks
 3 hours
Engineering Discipline-specific Paper-II
Civil Engineering / Mechanical Engineering/ Electrical Engineering / Electronics & Tele-communication Engineering

300 Marks
 3 hours
 Total marks for written Examination (Stage-I + Stage-II)
1100 Marks
Stage-III :
 Personality Test
200 Marks
 Total marks (Stage-I + Stage-II + Stage-III)
1300 Marks

IES Previous Year Question Papers

Question 1: The minimum value of camber provided for thin bituminous surface hill roads, is
A.    2%
B.    5%
C.    0%
D.   5%
Answer: B

Question 2: Thickness of a pavement may be reduced considerably by
A.    compaction of soil
B.    stabilisation of soil
C.    drainage of soil
D.   combination of all the above.
Answer: D

Question 3: The total length of a valley formed by two gradients – 3% and + 2% curve between the two tangent points to provide a rate of change of centrifugal acceleration 0.6 m/sec2, for a design speed 100 km ph, is
A.    0 m
B.    3 m
C.    6 m
D.   none of these.
Answer: C

Question 4: A 240 H inductor is equivalent to a
A.    240 mH inductor
B.    000240 mH inductor
C.    240 mH inductor
D.   240 H inductor
Answer: A

Question 5: Pick up the element of the cost from the following:
A.    direct material
B.    direct labour
C.    Over head
D.   All of these
Answer: D

Question 6: The voltage across a coil when di/dt = 20 mA/s and L = 8 H is
A.    16 mV
B.    160 mV
C.    6 mV
D.   5 mV
Answer: B

Question 7: When converting 7,000 nA to microamperes, the result is
A.    007 µA
B.    7 µA
C.    700 µA
D.   7 µA
Answer: D

Question 8: Resistance is measured in
A.    henries
B.    ohms
C.    hertz
D.   watts
Answer: B

Question 9: Pick up the element of the cost from the following:
A.    direct material
B.    direct labour
C.    Over head
D.   All of these
Answer: D

Question 10: The ratio obtained by dividing ‘quick assests’ by current liabilities is called
A.    Turnover ratio
B.    Acid test ratio
C.    Solvency ratio
D.   None of these.
Answer: B

Question 11:Fenske equation determines the
A.    Maximum number of ideal plates.
B.    Height of the distillation column.
C.    Minimum number of theoretical plates.
D.   Optimum reflux ratio.
Answer: C

Question 12: In which of these is reverse recovery time nearly zero?
A.    Zener diode
B.    Tunnel diode
C.    Schottky diode
D.   PIN diode
Answer: C

Question 13: Mechanical impedance is the ratio of
A.    rms force to rms velocity
B.    rms force to rms displacement
C.    rms velocity to rms displacement
D.   none of the above
Answer: A

Question 14: According to the passage male lions generally do not go for huntings because
A.    they do not like it.
B.    they want lioness to get training
C.    they wish to save their vigour for other things
D.   they are very lazy
Answer: C

Question 15: He is too important for tolerating any delay.
A.    to tolerate
B.    to tolerating
C.    at toleratin
D.   with tolerating
Answer: A

Question 16: The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:
A.    15 
B.    16
C.    18 
D.   25
Answer: B

Question 17: A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?
A.    3   
B.    4
C.    5  
D.   6
Answer: C

Question 18: A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:
A.    250
B.    276
C.    280
D.   285
Answer: D

Question 19: A person borrows Rs. 5000 for 2 years at 4% p.a. simple interest. He immediately lends it to another person at 6 p.a for 2 years. Find his gain in the transaction per year.
A.    Rs. 112.50
B.    Rs. 125
C.    Rs. 150   
D.   Rs. 167.50
Answer: A

Question 20: A sum of money amounts to Rs. 9800 after 5 years and Rs. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is:
A.    5%
B.    8%
C.    12%       
D.   15%
Answer: C

Downloading Procedure of IES Previous Year Papers PDFs

For downloading IES Previous Year Question Papers you can follow the below mentioned steps that are prepared for the ease of readers.
  • First and foremost step is to visit the official site of the organization that is www.upsc.gov.in.
  • From the home page applicants need to follow the” Examination” section which is given at the menu bar and hit on “previous year question paper” tab.
  • Now new page will be appeared on the screen choose the respective year for which you want Indian Engineering Services Exam Previous Year Papers.
  • This will take you to the new page where you are required to select respective IES question paper. 
  • Thereafter, choose the most apt links of IES exam papers PDF.
  • Within a minute IES Previous Year Papers with answers will be appeared on the screen.
  • In the end, candidates must get the print of Indian Engineering Services Previous Year question Papers and start your preparation with the help of same.

Important and Final Note:

Applicant’s musts hit here highlighted Official Link to get IES Previous Year Question Papers instantly. For more details related to IES Previous Year Papers and examination keep visiting to our site www.privatejobshub.in regularly or you also may bookmark site by using ctrl+d.

More Links Related To IES

·         IES Answer Key
·         IES Admit Card
·         UPSC IES Result

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.