Header Ads

UPSC IES ISS Previous Papers | Economic Service Exam Sample Papers pdf

Edit

UPSC IES ISS Previous Papers

UPSC IES ISS Previous Papers: Union Public Service Commission conducts recruitment exam time to time to fill various vacant positions. Candidates who are planning for exam may get UPSC IES ISS Previous Papers through this page. To crack the recruitment examination, candidates need to prepare with Economic Service Exam Sample Papers. 

Applicants can also download the IES ISS Sample Question Papers PDF from the official site through online process. For the convenience of candidates, we are also providing UPSC IES ISS Previous Papers with Answers which will help the candidates to get good scores in the exam. 
It is desirable to practice Union Public Service Commission Previous Year Paper before appearing for any exam as they help you to prepare well for the exam. The Previous Year Paper of IES ISS will let candidates know that which type of question will ask in examination. For getting more details regarding UPSC IES ISS Previous Papers, you need to go through the below section of this page which is prepared by team of privatejobshub.in. Must have a look below Previous Year Question Papers!!!

UPSC IES ISS Previous Question Papers PDF

Subjects
Download PDF
Civil Engineering Paper - I
Civil Engineering Paper - II
Electronics and Telecommunication Engineering Paper - I
Electronics and Telecommunication Engineering Paper - II
General English
Indian Economics
Hydrogeology
General Ability Test
Mathematics
Essay, Precis Writing and Comprehension

UPSC IES ISS Previous Papers

General Ability Questions with Answers:

Ques 01) Among the following animals, the figures of which are found in the State Emblem of India?

a) Bull, deer and eagle
b) Deer and elephant
c) Elephant, tiger and bull
d) Horse and bull

Ans: d

Ques 02) The National Development Council is presided over by

a)    The Prime Minister
b)    The Deputy Chairman of Planning commission
c)    The Union Finance Minister
d)    The Union Minister ,of Planning

Ans: a

Ques 03) Athlete’s Foot disease is caused by

a)    Bacterium
b)    Fungus
c)    Protozoan
d)    Virus

Ans: b

Ques 04) In the Constitution of India, “to renounce practices derogatory to the dignity of women” is :

a) a Fundamental right
b) a Fundamental duty
c) a Directive Principle of State Policy
d) None of the above

Ans: b

Ques 05) Zero Hour in the Parliament proceedings in India is

a) The time when the proceedings’ of the House are not recorded
b) The time immediately after the Question flour when any listed business is taken up
c) The time reserved for the address by the President of India or any distinguished Guest of
the State
d) The time when no business is carried out

Ans: b


Ques 06) Excise Duty is a tax levied on

a)    Commodities that are exported
b)    Commodities that are imported
c)    Both the exported and imported commodities
d)    Commodities that are produced and consumed within.the country

Ans: d

Ques 07) Banking in India is controlled by

a)    Reserve Bank of India
b)    Union Finance Commission
c)    Union Ministry of Finance
d)    Union Ministry of Commerce

Ans: a

Ques 08) Select the correct answer using the codes given below

a)    2 only
b)    3 and 2 only
c)    1,2 and 3
d)    1 and 2 only

Ans: d

Ques 09) Which one of the following vitamins is most susceptible to deterioration by exposure to air?

a)    Vitamin A
b)     Vitamin C
c)    Vitamin D
d)    Vitamin E

Ans: b

Ques 10) Which one among the following is categorized as All India Service

a)    Indian Audit and Accounts Service
b)    Indian Railway Service
c)    Indian Forest Service
d)    Indian Economic Service

Ans: c


Ques 11) Under the law in India Right to Information is available to

1.The residents of India
2.The citizens of India
3.Non residents of India

a) 2 only
b) 1 and 3
c) 2 and 3
d) 1 only

Ans: a

Ques 12) consider the following

1. Cotton
2.Silk
3.Wool

Which of the above contains Nitrogen in its structure?

a) 1
b) 2 and 3
c) 3
d) 1,2 and 3

Ans: b

Ques 13) Under which of the following conditions can the president of India proclaim emergency

1. Failure of the constitutional: machinery of the State
2.Occurrence of large scale natural calamities or epidemics
3.Threat to the financial stability of the country

a) 1
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1,2 and 3

Ans: c

Ques 14) Which one of the following is not a part of small intestine

a)    Caecum
b)    Duodenum
c)     jejunum
d)    Ileum

Ans :a

Ques 15) If the drinking water supply pipeline is damaged and is contaminated with water from domestic sewerage,which one of the following disease is more likely to occur after drinking such water

a)    Meningitis
b)    Typhoi
c)    Tuberculosis
d)    Conjunctivitis

Ans: b


Ques 16) In human body, which one of the synthesizes cholesterol ?

a)    Liver
b)    Pancreas
c)    Spleen
d)    Skeletal muscle

Ans: a

Ques 17) In which of the following animals do distinct black stripes extend from the inner corners of the  eyes to the mouth
a)    Cheetah
b)    Jaguar
c)    Leopard
d)    panther

Ans: a

Ques 18) Consider the following

1.Folic acid
2.Nicotinic acid
3.pantothenic acid

Which of the above is/are vitamins?

a)    1
b)    1 and 2
c)    3
d)    1,2 and 3

Ans: d

Ques 19) In the human body, the antibodies produced as a result of infection are actually

a)    Sterols
b)    Proteins
c)    Glycolipids
d)    Carbohydrates

Ans: b

Ques 20) On the packet of a packaged food product in India, which one of the following symbols is used to indicate that the food is vegetarian ?

a)  A green square in a circle
b) A green circular dot in a square
c) A green plus mark
d) A green leaf of a plant

Ans: b


Ques 21) Argemone oil is used to adulterate

a) Butter
b)Coconut oil
c) Diesel
d) Mustard oil

Ans: d

Ques 22) Which light is strongly absorbed by the plants ?

a)    Blue and Red.
b)    Indigo and yellow
c)    Green and violet
d)    red and yellow

Ans: a

Ques 23) A type of food poisoning called botulism is caused by a bacterium due to a toxin produced by it. This toxin is extensively used

a)    As anesthetic agent during surgery
b)    In removing facial wrinkles
c)    In treating cancer
d)    In preventing bacterial infections

Ans: b

Ques 24) From the evolutionary point of view, which one of the following is closer to man ?

a) Dolphin
b) Shark
c) Tortoise
d) Wolf

Ans: d

Ques 25) Which one, among the following is the poorest source of vitamin A ?

a) Butter
b) Fish
c) Ripe mango
d) Ripe papaya

Ans: a

Get All Details: IES Application Form

Candidates can go through these links and download previous year question papers. This will help candidates to study exam pattern and candidates also try to solve these question papers to score good marks. From sample papers candidates try to find out their weaker areas and start working on these. By solving previous year question papers candidate learns time management.

Important Note:

For more details regarding UPSC IES ISS Previous Papers candidates may go to this Official Link. Candidates can also bookmark this web portal by tapping CTRL+D and also subscribe to free mail services.
Latest UPSC IES/ISS Updates


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.