Header Ads

GK Questions 1st September 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 1st September 2017 PJH


GK Questions 1st September 2017 PJH

Current affairs are a vital part of every competitive exam which guides in scoring highest marks. So, here PJH team has listed GK Questions of 1st September 2017 PJH with the help of general knowledge questions and daily Current Affairs, you can boost up your knowledge regarding events happenings around globe. These agenda’s of the past months are modified below in bulleted forms and also some important Daily GK Quiz is prepared that will be very helpful for the aspirants who are preparing for any IAS, GPCS, GCET, Bank, SSC, MBA or any other upcoming competitive exam. This one single page is a rich source that will provide you updated information regarding latest current and most recent GK Questions & Answers for your Exam Preparation.

With the help of the section given here candidates can get daily current affairs and General Knowledge Question. By going through daily updates individual will score good marks as General awareness section is most common and scoring part in any competitive or entrance exam. So go through this page and fetch all important details about Daily GK Current Affairs 2017; such as Questions Answers with answers, latest news & updates and other related topics which are summarized by team of www.privatejobshub.in. Daily current affairs is one of the most helpful sources of exam preparation for competitors as it covers various articles or content of topics which includes career news, personality development, interviews of toppers, analytical articles on various political / economic / international relations and other social topics.

Today’s Current Affairs
  • Union Cabinet apprised of MoU between India and Brazil for Zebu Cattle Genomics
  • Union Cabinet approves MoU on India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund.
  • EU, India agrees to enhance counter-terrorism cooperation
  • Konkani writer Mahabaleshwar Sail receives 2016 Saraswati Samman.
  • Sri Lankan Selectors stepped down after humiliating defeat
  • Biggest X-ray laser gun on earth opens in September 2017
  • Kerala CM Pinarayi Vijayan launches FIFA U-17 World Cup logo for Kochi venue
  • ISRO all set to launch India’s 8th navigational satellite
  • IIT Researchers develop biosensor to detect kidney disorder accurately
  • Formulation of New Industrial policy
  • DIPP releases Consolidated FDI Policy
  • Largest fossil of Ichthyosaurus discovered accidentally in Museum
  • UP Government cannot justify felling of trees for Ramdev’s food park, says HC
Check Here: Latest Current News & Affairs

GK Questions 1st September 2017 PJH

Daily General Knowledge Quiz

Question 1: Which country to host the 2017 Indian Ocean Conference (IOC)?

[A] Sri Lanka
[B] India
[C] Bangladesh
[D] Myanmar

Answer: A

Explanation:

The 2nd edition of Indian Ocean Conference (IOC) will be held in Colombo, Sri Lanka on August 31, 2017 with theme “Peace, progress, and prosperity”. The 2-day conference is being co-hosted by the India Foundation, a Delhi-based think tank, in collaboration with RSIS, Singapore, and NIFS, Colombo — both research and study centers.


Question 2: Which Indian-origin boy has recently got top score in Mensa IQ in United Kingdom (UK)?

[A] Milan Sharma
[B] Jayeesh Seth
[C] Dhruv Garg
[D] Nitin Das

Answer: C

Explanation:

Dhruv Garg, an Indian-origin boy from Wokingham in south east England, in the United Kingdom (UK) has got the highest possible score of 162 on a Mensa IQ test that placed him in the top 1% people in the world who achieved this feat.

Question 3: The Reserve Bank of India (RBI) has recently approved Spice Digital to process bill payments under BBPS. Where is the headquarters of the Spice Digital?

[A] Chandigarh
[B] Noida
[C] Kochi
[D] Chennai

Answer: B

Explanation:

The Spice Digital Limited (SDL) has received the final licence from the Reserve Bank of India (RBI), to process bill payments as a Bharat Bill Payment Operating Unit (BBPOU) in the Bharat Bill Payment System (BBPS).

Question 4: Which of the following IIT institutes have developed biosensor to detect kidney disorders?

[A] IIT Bombay and IIT Indore
[B] IIT Kanpur and IIT Bombay
[C] IIT Indore and IIT Delhi
[D] IIT Delhi and IIT Kanpur

Answer: A

Explanation:

The Indian Institutes of Technology, Bombay and Indore, have jointly developed a biosensor that makes it possible to detect kidney disorders in less than 8 minutes. The biosensor can accurately measure both the pH and urea concentration with a single drop of urine.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 5: The Abohar Wildlife Sanctuary (AWLS) is located in which state?

[A] Haryana
[B] Himachal Pradesh
[C] Uttar Pradesh
[D] Punjab

Answer: D

Explanation:

The Abohar Wildlife Sanctuary (AWLS) is located at a distance of 15 km from the city Abohar in the Fazilka district of Punjab and spread over 186.5 sq km area. It is a unique open sanctuary which encompasses 13 revenue villages

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 6: Which country has won the 2017 South Asian Football Federation (SAFF) under-15 football Championship?

[A] India
[B] Bhutan
[C] Nepal
[D] Bangladesh

Answer: A

Explanation:

Indian football team has won the 2017 South Asian Football Federation (SAFF) under-15 football Championship by defeating Nepal by 2-1 in the final at Kathmandu in Nepal on August 27. Vikram Pratap Singh was declared best player of the championship. India won all four matches in the championship.

Question 7: Who has won the 2017 women’s singles World Badminton championships (WBC)?

[A] Yihan Wang
[B] Nozomi Okuhara
[C] Hsiao Huan Chen
[D] Xin Okuhara

Answer: B

Explanation:

Japanese shuttler Nozomi Okuhara has won the 2017 women’s singles World Badminton championships (WBC) by defeating P V Sindhu in the final by 12-21, 21-17, 21-10 at the Emirates Arena in Glasgow, Scotland.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 8: Who has won 2017 Formulae 1 Belgian Grand Prix tournament?

[A] Daniel Ricciardo
[B] Sebastian Vettel
[C] Lewis Hamilton
[D] Max Verstappen

Answer: C

Explanation:

Lewis Hamilton, a British racing driver who races in Formula One for the Mercedes AMG Petronas team, has won the 2017 Belgian Grand Prix at the Circuit de Spa-Francorchamps in Stavelot, Belgium on August 27, 2017.

Question 9: The National Sports Talent Search Portal has officially launched in which city?

[A] Guwahati
[B] Jaipur
[C] Bhopal
[D] New Delhi

Answer: D

Explanation:

Vice-President Venkaiah Naidu has officially launched the Union Sports Ministry’s much-awaited National Sports Talent Search Portal at a function in the Indira Gandhi Indoor Stadium in New Delhi on August 28, 2017.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 10: Who has been sworn-in as the new Chief Justice of India (CJI)?

[A] Navneet Kaur
[B] Dipak Misra
[C] Shekhar Gupta
[D] Nirmal Jain

Answer: B

Explanation:

Justice Dipak Misra has been sworn-in as the new Chief Justice of India (CJI) and will have tenure of nearly 13 months. He succeeded Chief Justice J S Khehar. Justice Misra was enrolled as an Advocate in 1977 and practiced in Constitutional, Civil, Criminal, Revenue, Service and Sales Tax matters in the Orissa High Court and the Service Tribunal.


Question 11: ICEX has launched the world’s first diamond future exchange. What does “ICEX” stands for?

[A] Indian Commodity Exchange
[B] International Commodity Exchange
[C] Indonesia Commodity Exchange
[D] None of the above

Answer: A

Explanation:

The Indian Commodity Exchange (ICEX) has become the world’s first derivatives exchange to launch diamond futures contract. Initially, the contracts are launched in size of 1 carat with compulsory delivery.


Question 12: Nungthang Tampak, which has become North-East (NE)’s first 100% computer literacy village, is located in which state?

[A] Nagaland
[B] Arunachal Pradesh
[C] Manipur
[D] Mizoram

Answer: C

Explanation:

The Nungthaang Tampak village in Manipur has become North-East (NE)’s first 100% computer literacy village. The training program was organised by Mangaal Rural, an NGO working for rural development, as a part of the Digital India program and is affiliated to All India Society for Electronic and Computer Technology (AISECT). Kerala’s Chamravattom village is the India’s first 100% computer literate village.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 13: Who is the newly appointed chief of Bombay Stock Exchange (BSE)?

[A] Narendra Kumar
[B] S S Khan
[C] Dharmendra Singh
[D] Ashish Chauhan

Answer: D

Explanation:

Ashish kumar Chauhan has been re-appointed as the new Managing Director and CEO of Bombay Stock Exchange (BSE) for the period of 5 years from November 2, 2017 to November 1, 2022. For this, Securities and Exchange Board of India (SEBI) has recently gave its approval to re-appoint Chauhan as MD and CEO of the company for next 5 years.

Question 14: Which country has launched the world’s first climate-smart snow-leopard plan?

[A] Nepal
[B] India
[C] Bangladesh
[D] Bhutan

Answer: A

Explanation:

The Government Nepal has launched the world’s first climate-smart snow-leopard management plan to safeguard this endangered species of snow leopard and its habitat. The Nepal’s conservation plan addressed key current and emerging threats to snow leopards including climate change and will be used as a model for other range countries to adopt.


Question 15: The Lawachara National Park (LNP) is located in which country?

[A] Sri Lanka
[B] Bangladesh
[C] Nepal
[D] Bhutan

Answer: B

Explanation:

Lawachara National Park (LNP) is located at Kamalganj Upazila, Maulvi Bazar District of Bangladesh and covers an area of 12.5 km2. It is a major national park and nature reserve in Bangladesh.

Question 16: The 2017 National Sports Day (NSD) is celebrated on which day in India?

[A] August 28
[B] August 29
[C] August 26
[D] August 27

Answer: B

Explanation:

The National Sports Day (NSD) is celebrated every year on 29th August to mark the birthday of legendary hockey player Dhyan Chand. On this occasion, in 2017, President Ram Nath Kovind has confered Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, Arjuna Award and Dronacharya Award at Rashtrapati Bhawan in New Delhi.


Question 17: Who will lead Indian delegation at the 2017 BRICS Summit?

[A] Ajit Kumar Doval
[B] Sushma Swaraj
[C] Narendra Modi
[D] Manohar Parrikar

Answer: C

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi will visit Xiamen in China’s Fujian province to attend the 9th BRICS summit, which will be held from September 3-5, 2017. Subsequently, the Prime Minister will pay a State visit to Myanmar from September 5th to 7th.

Question 18: Ahmed Khan, who passed away recently, was associated with which sports?

[A] Football
[B] Wrestling
[C] Cricket
[D] Hockey

Answer: A

Explanation:

Ahmed Khan (90), legendary footballer and Olympian, has passed away in Bengaluru on August 27, 2017. He is best remembered for his role in the 1948 Olympics in London, where India lost its first-round match in heartbreaking fashion to France but made a deep impression on the public.

Question 19: Which city hosted the Defence Accounts Department (DAD)’s first synergy conference on Defence Pensions?

[A] Guwahati
[B] Pune
[C] Kanpur
[D] New Delhi

Answer: D

Explanation:

The Defence Accounts Department (DAD) has organized its first Synergy Conference on Defence Pensions in New Delhi on August 28, 2017. The conference was attended by all Defence Pensioners Associations and was open to all Defence Pensioners.

Get Related Links:
Question 20: India has signed pact with which country to improve grid integration of renewable energy?

[A] France
[B] Germany
[C] Italy
[D] Nepal

Answer: B

Explanation:

India and Germany has recently signed pact on technical cooperation under the Indo-German Energy Programme – Green Energy Corridors (IGEN-GEC). The main purpose of this programme component is to improve the sector framework and conditions for grid integration of renewable energy.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 21: The 2017 International Day against Nuclear Tests (IDANT) is observed on which date?

[A] August 28
[B] August 30
[C] August 29
[D] August 31

Answer: C

Explanation:

The International Day against Nuclear Tests (IDANT) is observed every year on August 29 to raise public awareness about the effects of global nuclear weapon tests or any other nuclear explosions and the need for their cessation as one of the means of achieving the goal of a nuclear-weapon-free world. The purpose of the day is to end nuclear testing and to promote peace and security.

Question 22: Who has become the 2nd Indian women and first Sikh women to be selected by NASA for the Mars Expedition happening in 2030?

[A] Jasleen Kaur Josan
[B] Simran Bagga
[C] Jaspreet Kaur
[D] Sukhpreet Kaur

Answer: A

Explanation:

After Kalpana Chawla, Jasleen Kaur Josan has become the 2nd Indian Women and first Sikh women to be selected by NASA for the Mars Expedition happening in 2030. The Orion Mission will be the first man mission to Mars, which is on track to take place in 2030.


Question 23: The world’s first IAEA Low Enriched Uranium (LEU) Bank has opened in which country?

[A] Kazakhstan
[B] Israel
[C] Japan
[D] Kyrgyzstan

Answer: A

Explanation:

The International Atomic Energy Agency (IAEA) has launched the world’s first IAEA Low Enriched Uranium (LEU) bank at the Ulba Metallurgical Plant (UMP) in Oskemen, Kazakhstan. The $150 million facility will help ensure a steady supply of low enriched uranium for countries’ nuclear power programmes.


Question 24: Who is the current Chairman & Managing Director of National Research Development Corporation (NRDC)?

[A] B N Sarkar
[B] H Purushotham
[C] Narayan Rao Gali
[D] Satyawati Sharma

Answer: B

Explanation:

The National Research Development Corporation (NRDC) is the technology transfer and commercialization arm of the Union Ministry of Science & Technology. Its primary objective is to help develop and promote technologies developed at various national R&D institutions.

Question 25: India and which country will jointly issue postage stamps with Diwali as theme?

[A] Bhutan
[B] Indonesia
[C] Canada
[D] Sri Lanka

Answer: C

Explanation:

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has recently informed that India and Canada have mutually agreed to jointly issue a set of two Commemorative Postage Stamps on the theme Diwali.

Get Here GK Question and Answers:

Hope above provided Current Affairs Of Septembers and general knowledge questions of September are useful for you. Our team provided daily GK question and current affairs. Applicants can bookmark our GK Questions 1st September 2017 PJH page and read daily provided information by the team of www.privatejobshub.in as it will be result in good.

You can also subscribe us and enjoy free email service direct to your inbox.For any query or any suggestion related to this you can comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards it. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.