Header Ads

GK Questions 21st August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 21st August 2017 PJH

GK Questions 21st August 2017 PJH

Our team of PJH provides daily General knowledge questions and today we have prepared GK Questions on 21st August 2017 for our readers. Practicing daily GK questions helps you to get updated and also helps students to score marks who are preparing for any entrance or competitive exams. Daily GK Quiz will make your mind shard and you will not forget answers if you read them on daily basis. So bookmark our page and get all related stuff of General Knowledge from this single page. We also provide daily current affairs in our page, so that all type of visitors can be satisfied from our page.


Today’s Current Affairs
  • IIP output contracts 0.1% in June 2017.
  • MCX gets SEBI approval to launch India’s first gold options contract.
  • Government to expand Logistics Data Bank project to South India.
  • Union Government launches Bharat 22 ETF to sell stakes in 22 firms.
  • Current Affairs Today - Current Affairs 2017 हिंदी करंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी 2017 के लिए यहाँ क्लिक करें. Click Here to Download GKToday's Android A.
  • Union Government inks Global Environment Facility Grant Agreement with World Bank.
  • Cabinet approves MoU between India and Sweden on IPRs.
  • US designate Hizbul Mujahideen as Foreign Terrorist Organisation.
  • Melbourne tops in 2017 EIU Liveability index.
  • India has 27,312 elephants: 2017 Census Estimation.

Daily General Knowledge Questions

Question 1: Orang National Park is located in which of the following states?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Assam
[C] Manipur
[D] Meghalaya

Answer: B

Explanation:

Orang National Park is located in the north of Brahmaputra River in Darrang and Sonitpur districts of Assam.

Question 2: Which of the following organ / tissue of human body is most sensitive to intake of lead?

[A] Blood
[B] Brain
[C] Kidney
[D] Lungs

Answer: B

Explanation:

Brain is the most sensitive part in human body with respect to lead poisoning.

Question 3: Which of the following is an ex situ mode of wildlife conservation?

[A] Sacred Groves
[B] Home Gardens
[C] National Parks
[D] Biosphere Reserves

Answer: B

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Explanation:

Sacred Groves, National Parks and other protected area, biosphere reserves etc. are in-situ modes of wildlife conservation.

Question 4: Which among the following fertilizers is least likely to affect the Soil pH?

[A] Urea
[B] Rock Phosphate
[C] Ammonia
[D] Muriate of potash

Answer: D

Explanation:

In comparison to N and P, the K fertilizers are least likely to affect the soil pH. Also note that among N, P and K, Nitrogen is the main nutrient affecting soil pH. Nitrogen fertilizers can make soil more acidic as well as more alkaline.

Question 5: Identify the correct wetland from the information given below: 

1. It is located on the eastern coast of India
2. It is home to a famous bird sanctuary
3. It is in the vicinity of an important space research centre of India
4. It’s a Brackish water lagoon 

Select the correct option:

[A] Pulicat Lake
[B] Kolleru Lake
[C] Chilka Lake
[D] Bhitarkanika

Answer: A

Explanation:

Pulicat Lake is the second largest brackish – water lake or lagoon in India. It straddles the border of Andhra Pradesh and Tamil Nadu states on the Coromandal Coast in South India. The lake encompasses the Pulicat Lake Bird Sanctuary. The barrier island of Sriharikota separates the lake from the Bay of Bengal. The island is home to the Satish Dhawan Space Centre.


Question 6: “Dancing Deer” is found in which of the following states of India?

[A] Gujarat
[B] Manipur
[C] Tamil Nadu
[D] Jammu & Kashmir

Answer: B

Explanation:

Dancing Deer is the popular name of Sangai Deer, which is found only in Keibul Lamjao National Park (KLNP) in Loktak Lake in Manipur. Loktak is known for Phumdis (floating vegetation) and the deer often needs to balance itself on them, so it appears that they are dancing.

Question 7: Which of the following species of fauna is / are mammals? 

1. Honey badger
2. Killer whale
3. Colugo 

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1 & 3
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Answer: D

Explanation:

Killer whale is a dolphin (mammal). Honey badger is a sub-specie of mongoose. Colugo is also a mammal.

Question 8: Which of the following is NOT a correct match?

[A] Shark Bay – Australia
[B] Carrasco National Park – Bolivia
[C] Atlantic Forest South-East Reserves – France
[D] Kakadu National Park – Australia

Answer: C

Explanation:

Atlantic Forest South-East Reserves is in Brazil.


Question 9: Which of the following fauna is found in wild in North-East India? 

1. Tokay gecko
2. Red Panda 
3. Hoolock Gibbon
4. Lion-tailed macaque 

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: C

Explanation:

Lion-tailed Macaque is found in Western Ghats. If, you are preparing for UPSC, then google it, about Tokay Gecko.


Question 10: Which of the following commissions in the British era had made recommendations for a change in the pattern of dyarchy introduced under Government of India Act, 1919? 

[A] Simon Commission
[B] Sapru Commission
[C] Butler Commission
[D] Muddiman Committee

Answer: A

Explanation:

The GOI Act 1919 had provided that a commission would be appointed after 10 years for investigation into the progress of governance scheme of the act. The Simon Commission was appointed in 1927 {Two years earlier} for the same purpose. 

Question 11: With reference to Attorney General and Advocate General, consider the following statements: 

1. Highest Law officer of India is Attorney General
2. Highest Law officer of a State in India is Advocate General
Which among the above statements is/ are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Answer: C

Explanation:

While Attorney General is highest law officer of India, Advocate General is the highest law officer of any state in India. Both of these are constitutonal posts.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 12: In which year, Congress acted as an opposition party in Indian Parliament for the first time?

[A] 1975
[B] 1977
[C] 1981
[D] 1998

Answer: B

Explanation:

Congress party remained in power for thirty continuous years between independence in 1947 and its first taste of electoral defeat (at the national level) in 1977.

Question 13: Which of the following is the first country in Asia to have large scale industrialization?

[A] Japan 
[B] China
[C] India
[D] Iran

Answer: A

Explanation:

Japan was the first Asian country to witness large scale industrialization.


Question 14: In which year, the Government of India had set up the Sarkaria Commission on Centre-State relations?

[A] 1980
[B] 1983
[C] 1987
[D] 1992

Answer: B

Explanation:

Sarkaria Commission was set up in June 1983 by the central government to examine the relationship and balance of power between state and central governments in the country and suggest changes within the framework of Constitution of India. The Commission was so named as it was headed by Justice Rajinder Singh Sarkaria, a retired judge of the Supreme Court of India. The other two members of the committee were Shri B Sivaraman and Dr SR Sen.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 15: With reference to United Nations, the decision that major countries should have veto power, was taken at which of the following conferences?

[A] Teheran conference
[B] Dumbarton oaks
[C] Yalta Conference
[D] Moscow Conference

Answer: B

Explanation:

The decision that major countries should have veto power was taken at Dumbarton oaks.


Question 16: Knesset is the name of the parliament of which country?

[A] Israel
[B] Lebanon
[C] Tunisia
[D] Egypt

Answer: A

Explanation:

Knesset is the unicameral national legislature of Israel. As the legislative branch of the Israeli government, the Knesset passes all laws, elects the President and Prime Minister, approves the cabinet, and supervises the work of the government. In addition, the Knesset elects the State Comptroller.

Question 17: The annual reports of which of the following bodies is NOT caused to be laid before the Parliament by President of India?

[A] Finance Commission
[B] National Human Rights Commission
[C] Public Accounts Committee
[D] UPSC

Answer: B

Explanation:
A question was asked in 2012 Prelims on this fact that the Parliamentary Committees present their reports themselves. The Reports and Statements get by President to be laid before parliament The report of NHRC is submitted to Central Government which in turn submits to parliament.

Also Read Out: National Current Affairs

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 18: Constitution of India guarantees which of the following to the states of India?

[A] Territorial Integrity
[B] Sovereignty
[C] Right to secede from Union
[D] None of them

Answer: D

Explanation:

The Constitution of India does not guarantee any of the above to the states.

Question 19: Apart from  efforts towards economic integration across the region, which of the following African organizations has also served as a  peacekeeping force sending joint military forces in the times of political unrest? 

[A] African Economic Community
[B] Economic Community of West African States (ECOWAS)
[C] Arab Maghreb Union
[D] East African Community

Answer: B


Explanation:

ECOWAS was recently making news for sending peacekeeping troops to Gambia in January 2017. It is a 15 member community of western African countries that makes efforts towards not only economic integration but also peace keeping during times of political unrest.

Question 20: The planned Bedabahal Ultra Mega Power Project is in which of the following states?

[A] Jharkhand
[B] Odisha
[C] West Bengal
[D] Tamil Nadu

Answer: B

Explanation:

Bedabahal is located in Sundargarh district of Odisha. There is a planned UMPP there which has so far not seen the light of the day due to various problems including those of land, coal etc.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 21: Which of the following straits is located on the extreme southern tip of South America partly in Chile and partly in Argentina?

[A] Dover Strait
[B] Beagle Strait
[C] Hudson Strait
[D] Kara Strait

Answer: B

Explanation:

Beagle strait is located in Tierra del Fuego Archipelago on the extreme southern tip of South America partly in Chile and partly in Argentina. The channel’s eastern area forms part of the border between Chile and Argentina and the western area is entirely within Chile.

Question 22: The Buran wind blows across:

[A] Eastern Asia
[B] Western Europe
[C] Southern Africa
[D] Eastern Australia

Answer: A

Explanation:

The buran wind blows across eastern Asia, specifically Xinjiang, Siberia, and Kazakhstan. The buran takes two forms: in summer, it is a hot, dry wind, whipping up sandstorms; in winter, it is bitterly cold and often accompanied by blizzards.


Question 23: The Puna grassland ecoregion is found in which of the following continents?

[A] Asia
[B] Africa
[C] North America
[D] South America

Answer: D

Explanation:

Puna grassland ecoregion is found in the central Andes Mountains of South America. The term Puna encompasses diverse ecosystems of the high Central Andes above 3200–3400 m. It is found above the tree line at 3200–3500 m elevation, and below the permanent snow line above 4500–5000 m elevation.

Question 24: Dasht-e Margo, also known as “Desert of Death”, is located in which country?

[A] Kazakhstan
[B] Saudi Arabia
[C] Afghanistan
[D] China

Answer: C

Explanation:

Dasht-e Margo is a desert region in the southern provinces of Helmand and Nimruz in Afghanistan. It is the world’s 20th largest desert, and consists mainly of sand masses and rocky-clayish plains with solonchaks, takirs, and rarely oases.

Question 25: Lake Winnipeg is located in which of the following countries?

[A] Brazil
[B] Canada
[C] Russia
[D] Japan

Answer: B

Get Related Links:
Explanation:

Lake Winnipeg is a very large, but relatively shallow lake located in province of Manitoba in Canada. The lake is elongated and is 416 km (258 mi) from north to south, with remote sandy beaches, large limestone cliffs, and many bat caves in some areas.

Hope you are satisfied from provided questions and highlights of current affairs. We have tried to cover all updates of 21st August 2017 in our Questions. Hope they will be beneficial for you. You can also subscribe us for free and get the notification as soon as we update daily General Knowledge questions on our web page that is www.privatejobshub.in. 

State Wise Current affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.