Header Ads

GK Questions 22nd August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
 GK Questions 22nd August 2017

GK Questions 22nd August 2017 PJH

To get General Questions from bundle of GK box is too much difficult task so important and latest Daily GK Quiz are provided from the collection of General Knowledge questions. Today GK Questions of 22nd August 2017 are provided by the team of PJH for our readers. Today’s Current Affairs are also listed below as it will tell you about the daily updates of world. GK is common section in all competitive exams so you can prepare for all Upcoming Exams by daily reading questions. We also provide explanation in our answers as it will help to learn the answer long last and also you will get the reason of correct option. Just go ahead and go through General Questions that are based on 22nd August 2017.


Today’s Current Affairs
  • Scientists Los Alamos National Laboratory, US have discovered a potential new state of matter that may help explain phenomena like superconductivity.
  • India’s first calf delivered by a surrogate or recipient cow through In Vitro Fertilisation (IVF) technology carried out in a mobile laboratory was born in Indapur, Pune (Maharashtra). It has been named as Vijay.
  • The Union Defence Ministry has approved delegation of administrative and financial powers to the Border Roads Organisation (BRO).
  • China launched its first cyber (internet) court specialising in handling internet-related cases in the e-commerce hub of Hangzhou, amid a spike the e-commerce hub of Hangzhou, amid a spike in the number of online disputes.

GK Questions 22nd August 2017 PJH

Question 1: Which of the following is not a correct statement?

[A] Sundarbans delta is home to the largest mangrove forest in the world
[B] India is world’s largest mica producer
[C] Easter Island is only land area that is antipodal to India
[D] India’s largest saltwater lake is located in Gujarat

Answer: D

Explanation:

Fourth is an incorrect statement. Rest is correct statements.

Question 2: Which of the following is NOT a correct statement about Alluvial soil?

[A] Alluvial soil is most abundant type of soil found in India
[B] Alluvial soil is generally fertile
[C] Alluvial soil lacks nitrogen and tend to be phosphoric.
[D] Alluvial soil generally comprise high percentage of clay and retain moisture for long time

Answer: D

Explanation:

Fourth is not a correct statement.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 3: Which of the following regions in India represents lowest altitude?

[A] Kuttanad region in Kerala
[B] Saurashtra Region in Karnataka
[C] Coromandel of Tamil Nadu
[D] Malabar region of Kerala

Answer: A

Explanation:

Kuttanad region in Kerala covering Alappuzha and Kottayam Districts represents India’s lowest altitudes.

Question 4: India is located on north of equator between which of the following latitudes?

[A] Between 8°4′ and 37°6′
[B] Between 7°4′ to 39°6′
[C] Between 8°7′ to 36°6′
[D] Between 7°4′ to 40°6′

Answer: A

Explanation:

India is located entirely north of the equator between 8°4′ to 37°6′ north latitude and 68°7′ to 97°25′ east longitude.


Question 5: With which of the following countries of South East Asia, India shares a maritime boundary?

[A] Indonesia
[B] Malaysia
[C] Singapore
[D] Vietnam

Answer: A

Explanation:

India’s southern mainland and islands share a maritime border with Myanmar, Thailand and Indonesia.

Question 6: The Kachin Hills make a boundary between India and which of the following neighbors?

[A] Bhutan
[B] Myanmar
[C] Nepal
[D] China

Answer: B

Explanation:

Kachin Hills are located at the extreme northeastern area of the Kachin State of Myanmar and they make a boundary between India and Myanmar.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 7: Which of the following is not a correct statement?

[A] Both Khasi Hills and Mizo Hills are part of Patkai Range
[B] Phawngpui or ‘Blue Mountain is highest point of Mizo Hills
[C] Khasi Hills are also known as Lushai Hills in local language
[D] All are correct statements

Answer: C

Explanation:

The third statement is not correct. Lushai hills is an alternative name of Mizo Hills. Rest two statements are memorable points.

Question 8: Which of the following is the longest river that originates in India?

[A] Brahmaputra
[B] Ganga
[C] Yamuna
[D] Godavari

Answer: B

Explanation:

Ganga River originates in India and is also longest river of India.

Question 9: Which of the following states of India does not share a boundary with Myanmar?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Manipur
[C] Nagaland
[D] Assam

Answer: D

Explanation:

India shares a 1,643 km land border with Myanmar and the states that share this border include Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur and Mizoram.


Question 10: Malwa Plateau does not make a part of which of the following states?

[A] Rajasthan
[B] Gujarat
[C] Maharashtra
[D] Madhya Pradesh

Answer: C

Explanation:

Malwa Plateau is spread in Rajasthan, Madhya Pradesh and Gujarat.

Question 11: The famous book Sutrakritanga provides detailed information about the life of:

[A] Mahavira
[B] Gautama Buddha
[C] Kapila
[D] Basavanna

Answer: A

Explanation:

Sutrakritanga is the second agama of the 12 main Angas of the Jain canons. It provides detailed information about the life of Mahavira. It is also known as the Golden Book of Jainism.

Question 12: Which of the following plays of Kalidasa tells the story of mortal King Pururavas and celestial nymph Urvashi who fall in love?

[A] Malavikagnimitram
[B] Abhijñānaśākuntalam
[C] Vikramōrvaśīyam
[D] None of the above

Answer: C

Explanation:

Vikramōrvaśīyam, a play by Kalidasa, tells the story of mortal King Pururavas and celestial nymph Urvashi who fall in love.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 13: Mundaka Upanishad, the Mandukya Upanishad and the Prashna Upanishad are associated with which of the following Vedas?

[A] Atharva-Veda
[B] Rig-Veda
[C] Sama-Veda
[D] Yajur-Veda

Answer: A

Explanation:

Atharvaveda text includes three primary Upanishads, influential to various schools of Hindu philosophy. These include the Mundaka Upanishad, the Mandukya Upanishad and the Prashna Upanishad.

Question 14: Which Indian city was also known as Kusumapura during the ancient period?

[A] Allahabad
[B] Patna
[C] Ujjain
[D] Amaravati

Answer: B

Explanation:

Patna was known as Kusumapura during the ancient period. Aryabhata called himself a native of Kusumapura or Pataliputra (present day Patna, Bihar).

Question 15: Acharanga Sutra is associated with which of the following religions?

[A] Jainism
[B] Buddhism
[C] Sikhism
[D] Ayyavazhi

Answer: A

Explanation:

Acharanga is the first of the twelve Angas, part of the agamas (religious texts) which were compiled based on the teachings of Mahavira.


Question 16: Third Buddhist Council was held at which of the following places?

[A] Pataliputra
[B] Rajgir
[C] Vaishali
[D] Lumbini

Answer: A

Explanation:

The Third Buddhist council was convened in about 250 BCE at Asokarama in Pataliputra, supposedly under the patronage of Emperor Ashoka. The council is recognized and known to both the Theravada and Mahayana schools, though its importance is central only to the Theravada.

Question 17: Tat Tvam Asi, a sanskrit phrase, originally occurs in which of the following Upanishads?

[A] Mundaka Upanishad
[B] Chandogya Upanishad
[C] Brhadaranyaka Upanishad
[D] Mandukya Upanishad

Answer: B

Explanation:

“Tat Tvam Asi” is a Sanskrit phrase is one of the Mahāvākyas (Grand Pronouncements) in Vedantic Sanatana Dharma. It originally occurs in the Chandogya Upanishad, a Sanskrit text embedded in the Chandogya Brahmana of the Sama Veda of Hinduism.

Question 18: Devichandraguptam, a play by Vishakhadatta, tells story about which of the following rulers?

[A] Sri Gupta
[B] Ramagupta
[C] Bhanugupta
[D] Vishnugupta

Answer: B

Explanation:

Ramagupta was the elder son and immediate successor of Samudragupta. Earlier, he was known from the traditional narratives only, but later, three inscriptions on Jaina tirthankara images were discovered from Durjanpur near Vidisha, which mention him as the Maharajadhiraja.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 19: Who wrote the book Pancha Siddhantika?

[A] Varahamihira
[B] Aryabhatta
[C] Brahmagupta
[D] Kalidas

Answer: A

Explanation:

Varahamihira was one of the only renowned Indian Astronomer, Mathematician and Astrologer. Varahamihira was born in 499 A.D. into a family of Brahmins settled at Kapittha, a village near Ujjain. He wrote the book Pancha Siddhantika.

Question 20: Which of the following Indus Valley sites is not a present in India?

[A] Chanhudaro
[B] Farmana
[C] Khirasara
[D] Loteshwar

Answer: A

Explanation:

Chanhudaro is an archaeological site belonging to the post-urban Jhukar phase of Indus valley civilization. The site is located 130 kilometers (81 mi) south of Mohenjo-daro, in Sindh, Pakistan.

Question 21: The northernmost point of India is known as:

[A] Indira Heights
[B] Indira Col
[C] Indira Point
[D] None of the above

Answer: B

Get Related Links:
Explanation:

The northernmost point of India lies in the state of Jammu and Kashmir and it is known as Indira Col. The Indira Col (altitude 5,764 metres) is a mountain pass located on the Indira Ridge in the Siachen Muztagh in the Karakoram Range.

Question 22: Which of the following is not a land locked country of Europe?

[A] Hungary
[B] Kosovo
[C] Czech Republic
[D] Spain

Answer: D

Explanation:

Spain is a sovereign state located on the Iberian Peninsula in southwestern Europe. The country’s mainland is bordered to the south and east by the Mediterranean Sea except for a small land boundary with Gibraltar. Hungary, Kosovo and Czech Republic are land locked countries in Central Europe.

Question 23: The Puna grassland ecoregion is found in which of the following continents?

[A] Asia
[B] Africa
[C] North America
[D] South America

Answer: D

Explanation:

Puna grassland ecoregion is found in the central Andes Mountains of South America. The term Puna encompasses diverse ecosystems of the high Central Andes above 3200–3400 m. It is found above the tree line at 3200–3500 m elevation, and below the permanent snow line above 4500–5000 m elevation.


Question 24: The Katanga plateau in Africa is known for rich deposits of:

[A] Copper and Uranium
[B] Uranium and Zinc
[C] Zinc and Bauxite
[D] Bauxite and Gypsum

Answer: A

Explanation:

The Katanga Plateau Africa is known for rich deposits of Copper and Uranium. The region is also good for farming and ranching. It is located at an altitude of 1220m and the altitude makes it cooler than the surrounding area.


Question 25: The Buran wind blows across:

[A] Eastern Asia
[B] Western Europe
[C] Southern Africa
[D] Eastern Australia

Answer: A

Explanation:

The buran wind blows across eastern Asia, specifically Xinjiang, Siberia, and Kazakhstan. The buran takes two forms: in summer, it is a hot, dry wind, whipping up sandstorms; in winter, it is bitterly cold and often accompanied by blizzards.

Also Read Out:

 After reading GK Questions that are based on 22nd August 2017 you can bookmark our web page that is www.privatejobshub.in and get all updates as soon as we update. You can also subscribe us and get email in your inbox as we will daily provide current affairs so that our visitors can get updated with general knowledge.

State Wise Current Affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.