Header Ads

GK Questions 23rd August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 23rd August PJH

GK Questions 23rd August PJH

Most scoring and easiest section in competitive exams if you’re General Knowledge is updated. Here we are providing GK Questions of 23rd August 2017 for our all types of visitors. Our readers may be a student or can be working man so; in concern of it we have listed here some General Knowledge questions and answers through which they can examine their knowledge. Current Affairs includes all latest updates in concern to News and Events, Science and Technology, Economic Scenario and Sports World etc. Here we are providing you latest news and updates regarding Current Affairs of 23rd August 2017 go through it to get updates.


Students who want to know about latest inventions, current affairs and daily updates they can grab the knowledge through our page. Current affairs of August  are not only beneficial for the students but also for also for individuals who want to update their knowledge. All the information related to Daily GK Quiz and current affairs are listed in questions that are provided in below section by our team of www.privatejobshub.in candidates may go through it. General Knowledge questions are provided with the explanations you can read the answers and it will help you to learn for last long.

Today’s Current Affairs
  • ICMR, Health Ministry ink MoU with IVI for vaccine R&D.
  • Swasth Bachche, Swasth Bharat Programme launched.
  • Scientists discover new therapy to prevent sepsis in new born babies.
  • Karnataka Government launches clouding seeding Project Varshadhari.
  • Government launches digital police portal under CCTNS.
  • Indian Navy’s second LCU Mark IV L52 ship commissioned at Port Blair.
Check This Also: Latest Online Quiz

GK Questions 23rd August PJH

General Knowledge Questions and Answers

Question 1: Which state chief minister has been chosen for the National Agriculture Leadership Award-2017?

[A] Madhya Pradesh
[B] Telangana
[C] Maharashtra
[D] Tripura

Answer: B

Explanation:

Telangana Chief Minister K Chandrashekhar Rao has been selected for the prestigious National Agriculture Leadership Award-2017 by the Indian Council of Food and Agriculture (ICFA) under the chairmanship of well known agriculture scientist Prof MS Swaminathan. Rao.

Check Also: GK Preparation Tips

Question 2: Jerry Lewis, the famous comedian passed away. He hailed from which country?

[A] United Kingdom
[B] Germany
[C] United States
[D] France

Answer: C

Explanation:

Jerry Lewis (91), the famous comedian and Filmmaker, has passed away in Las Vegas, United States. He was one of the most popular comic actors of the 1950s and ’60s’ and was known for his slapstick humor in film, television, stage and radio.

Question 3: Who is the author of the book “I am HIV positive, so what”?

[A] Pradip Kumar
[B] Vikram Seth
[C] Jayanta Kalita
[D] Amitav Ghosh

Answer: C


Explanation:

The book “I am HIV positive, so what?” has been authored by journalist Jayanta Kalita and published by Bloomsbury. The book is based on the life of Manipur’s acclaimed bodybuilder Khundrakpam Pradip kumar Singh, who is known for his struggle against HIV-AIDS.

Question 4: Which state government has launched an exclusive 24×7 helpline ‘181’ for women?

[A] Uttar Pradesh
[B] Telangana
[C] Assam
[D] Jharkhand

Answer: B

Explanation:

The Telangana government has recently launched an exclusive 24×7 helpline ‘181’ for women welfare. The helpline will respond to calls on dowry harassment cases, stalking, domestic violence, sale of girl child and immoral trafficking.

Question 5: Which city is hosting the 8th World Renewable Energy Technology Congress?

[A] Pune
[B] Guwahati
[C] New Delhi
[D] Bhopal

Answer: C

Explanation:

The 8th World Renewable Energy Technology Congress & Expo-2017 has started in New Delhi from August 21, 2017. The theme of the 3-day annual conference is “Renewable Energy: What Works”, which focuses on new Green Technologies to ensure clean, reliable and affordable Renewable Energy supplies.

Question 6: MK Damodaran, who passed away recently, was the former Advocate General of which state?

[A] Odisha
[B] Uttar Pradesh
[C] Haryana
[D] Kerala

Answer: D


Explanation:

MK Damodaran (77), the veteran lawyer and former Advocate General of Kerala, has passed away in Kochi, Kerala. He was one of the most popular figures at the Kerala High Court and was well known for defending the Naxalites during the late ‘60s and early ‘70s.

Question 7: The Mrugavani National Park (MNP) is located in which state?

[A] Chattisgarh
[B] Karnataka
[C] Tamil Nadu
[D] Telangana

Answer: D

Explanation:

The Mrugavani National Park (MNP) is located at Chilkur in Hyderabad, Telangana State and covers an area of 3.6 square kilometers. It is home to Cheetal, Sambar, Wild boar, Jungle Cat, Civet Cat, Mongoose Monitor Lizard, Python, Russell Viper, King Cobra, etc., and has 600 different types of plant life.

Question 8: The 2017 World Mosquito Day (WMD) is observed on which day?

[A] August 21
[B] August 22
[C] August 23
[D] August 20

Answer: D

Explanation:

The World Mosquito Day (WMD) is observed every year on August 20 is to raise awareness about the threat of malaria and other diseases transmitted by one of the world’s deadliest killers – the mosquito.

Question 9: Which Indian-origin boy has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition?

[A] Rahul Doshi
[B] Naveen Jain
[C] Preethi Singh
[D] Kalpana Chauhan

Answer: A

Explanation:

Rahul Doshi (12), an Indian-origin boy, has been crowned as the UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition, after answering all questions correctly. He won the Channel 4 show ‘Child Genius’ by beating his nine-year-old opponent – Ronan by 10-4 in the programme’s finale on August 20, 2017.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 10: Which state government will launch a new scheme for Compassionate Family Pension (CFP) in lieu of compassionate appointment?

[A] Assam
[B] Manipur
[C] Arunachal Pradesh
[D] Jammu & Kashmir

Answer: A

Explanation:

The Assam government will launched a new Scheme called Scheme for Compassionate Family Pension (CFP) in lieu of Compassionate Appointment. As per officials, the existing compassionate appointment policy did not fully serve the objectives and often the legal heir fails to get an appointment immediately due to practical difficulties such as lack of educational qualifications and non-availability of vacancies within the stipulated 5% of total vacancies.

Question 11: Who has taken charge as new Executive Director of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?

[A] An Unnikrishnan
[B] Ajay Tyagi
[C] G. S. Yadav
[D] Mamta Suri

Answer: D

Explanation:

Dr. Mamta Suri has taken charge as Executive Director of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) in New Delhi on August 16, 2017. Before joining IBBI, Dr. Suri was serving as Chief General Manager, Insurance Regulatory Development Authority of India (IRDAI).

Question 12: Which country to host the 2017 FIFA Under-17 World Cup 2017

[A] Japan
[B] United Kingdom
[C] India
[D] Russia

Answer: C

Explanation:

The 2017 FIFA Under-17 World Cup will be held in India from October 6 to 28, which is first-ever FIFA tournament in India. It is in news because the curtain raiser function for FIFA U-17 World Cup was held in Major Dhyan Chand National Stadium in New Delhi on August 19, 2017.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 13: The Periyar National Park (PNR) is located in which state?

[A] Odisha
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] Andhra Pradesh

Answer: B

Explanation:

The Periyar National Park (PNR) is a protected area near Thekkady in the districts of Idukki, Kottayam and Pathanamthitta in Kerala and covers an area of 925 km2. It is notable as both elephant reserve and tiger reserve.

Question 14: The United Nations (UN) has launched which global campaign for 2017 World Humanitarian Day (WHD)?

[A] #ShareHumanity
[B] #NotATarget
[C] #Help
[D] #ProtectCivilians

Answer: B

Explanation:

The World Humanitarian Day (WHD) is observed every year on August 19 to pay tribute to aid workers who risk their lives in humanitarian service, and to rally support for people affected by crises around the world.

Question 15: Who has been appointed as the new Russia’s new ambassador to India?

[A] Nikolay Kudashev
[B] Alexander Kadakin
[C] Vladimir Lukin
[D] Yuri Ushakov

Answer: A

Explanation:

Russian President Vladimir Putin has recently appointed career diplomat Nikolay Kudashev as Russia’s new ambassador to India. The appointment of Kudashev comes nearly seven months after the death of Russia’s previous ambassador to India Alexander Kadakin.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 16: India’s first world peace university has come up in which state?

[A] Haryana
[B] Uttar Pradesh
[C] Maharashtra
[D] Assam

Answer: C

Explanation:

The Dr Vishwanath Karad MIT World Peace University (MITWPU), the first of its kind in India, has recently inaugurated by chief minister of Maharashtra Devendra Fadnavis in Pune.

Question 17: Which of the followinng has become the first power utility to introduce a QR code based bill payments system in India?

[A] Tata Power
[B] Adani Power
[C] Reliance Power
[D] Jindal India Thermal Power

Answer: A

Explanation:

Tata Power has become the first power utility to introduce a QR code based bill payments system in India. The QR code linked to Unified Payments Interface (UPI) will be printed on the electricity bills.

Question 18: Which city hosted the Chief Electoral Officers’ Conference of all States and Union Territories?

[A] Pune
[B] Lucknow
[C] Jaipur
[D] New Delhi

Answer: D

Explanation:

The two-day Chief Electoral Officers’ Conference of all States and Union Territories has been inaugurated by Chief Election Commissioner Achal Kumar Joti and Election Commissioner OP Rawat in New Delhi on August 18, 2017.

Get Related Links:
Question 19: The National Conference on “Insolvency and Bankruptcy: Changing Paradigm” was held in which city?

[A] New Delhi
[B] Chennai
[C] Mumbai
[D] Patna

Answer: C

Explanation:

Arun Jaitley, the Union Minister of Finance, Defense and Corporate Affairs, was the Chief Guest at the National Conference on ” Insolvency and Bankruptcy: Changing Paradigm”, which was held at Mumbai on August 19, 2017. 3.

Question 20: Who will be the chairman of the technical committee for the 48th International Film Festival of India (IFFI)-2017?

[A] Nagesh Kukunoor
[B] Piyush Pandey
[C] Shoojit Sarcar
[D] Prasoon Joshi

Answer: A

Explanation:

The Information and Broadcasting (I&B) Ministry has constituted a technical committee for the 48th International Film Festival of India (IFFI), which is proposed to be held from November 20-28, 2017 in Goa.

Question 21: Which state government has launched “Janahitha” to receive complaints from public?

[A] Andhra Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Telangana
[D] Karnataka

Answer: C

Explanation:

The Telangana government has launched an innovative programme “Janahitha” to receive complaints from public through a special portal. The programme has kick started in Suryapet district on pilot basis and will be implemented across the state in a phased manner.

Get Here GK Question and Answers:

Question 22: What is the India’s projected growth rate for 2017, as per supplement of Asian Development Bank (ADB) Outlook 2017?

[A] 7.4%
[B] 7.6%
[C] 7.2%
[D] 7.5%

Answer: A

Explanation:

According to the supplement of Asian Development Bank (ADB) Outlook 2017, India is expected to achieve the projected growth rate of 7.4% in 2017 and 7.6% in 2018 on strong consumption demand.

Question 23: The Nameri National Park (NNP) is located in which state?

[A] Himachal Pradesh
[B] Arunachal Pradesh
[C] Assam
[D] Sikkim

Answer: C

Explanation:

The Nameri National Park (NNP) is located in the foothills of the eastern Himalayas in the Sonitpur District of Assam that covers an area of 200km2. The forest has over 600 species.

Current Highlights: Political Current Affairs


Question 24: Odisha’s longest road bridge “Netaji Subhas Chandra Bose Setu” has built over which tributary of the Mahanadi River?

[A] Manas River
[B] Subansiri River
[C] Kathajodi River
[D] Kameng River

Answer: C

Explanation:

Naveen Patnaik, the Chief Minister of Odisha, has recently dedicated the state’s longest road bridge “Netaji Subhas Chandra Bose Setu” to the nation.

Question 25:  Which state will be the focus state at the 2017 World Food India (WFI)?

[A] Kerala
[B] Assam
[C] Mizoram
[D] West Bengal

Answer: D

Explanation:

The global food fair “World Food India 2017” will be held in New Delhi on November 3-5, 2017 to boost food sector.

Read Also: 
In most of the competitive exams like UPSC, NDA, IAS, SSC, Railways, IBPS etc, the questions related to current affairs are always asked to check the knowledge of contenders. Not only in entrance examinations, the questions related to latest inventions and discoveries are always asked in interviews. So this is very important for you to know about the inventions and discoveries on daily basis. Hope!!! You might have obtained all necessary information related to GK Questions that are based on 23rd August 2017 by the team of www.privatejobshub.in. You may bookmark our web portal or join us on Facebook or Google + for latest updates.

State Wise Current Affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.