Header Ads

GK Questions 24th August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 24th August 2017

GK Questions 24th August 2017

Team of PJH has covered all GK Questions of 24th August 2017 that will help you a lot. GK Questions page is summarized by all the latest and important events of countrywide and worldwide in GK Quiz form that will be very useful for every aspirant who are preparing for any sought of competitive examination. Current affair is a vast section of GK which contains an enormous amount of questions based on issues and events factors related to changes that take place globally. So, for our readers we have listed some General Knowledge questions that will help you in any state or national level competitive exam.

As you know there is so much competition if you want to get job either in government field or in private field. Well in the current scenario, there are various things that one should know while going to appear in Competitive Exam or any other entrance exam. To collect all questions from one book is not a easy task so here we our team of www.privatejobshub.in provides daily GK questions. By going through daily General knowledge quiz individual will get help and at the last time you can also revise any date of questions through our page. So, aspirants may acquire all the latest news through this page to answers the questions easily related to Current Affairs. 

Today’s Highlights:
  • NITI Aayog launches Mentor India Campaign.
  • Nasikabatrachus bhupathi: New frog species with pig face discovered
  • SC strikes down instant Triple Talaq.
  • Former Manipur CM Rishang Keishing passes away.
  • TRAI ink LoI with Malaysian Communications and Multimedia Commission.
  • Government announces National Sports Awards 2017.

GK Questions 24th August 2017

Daily General Knowledge Questions

Question 1: One of the traditional forms of theatre which is well known as “Kabuki” is belongs to which one of the following countries?

[A]China
[B]Japan
[C]Singapore
[D]Myanmar

Answer: B

Explanation:

Kabuki is a traditional Japanese form of theatre. It is recognized as one of Japan’s three major classical theatres along with noh and bunraku, and has been named as a UNESCO Intangible Cultural Heritage.

Question 2: An intra-continental ridge system known as “Great Rift Valley” is located in ____?

[A]Asia
[B]Australia
[C]Africa
[D]South America

Answer: C

Explanation:

This Great Rift Valley is running from north to south around 4,000 miles (6,400 kilometres), from northern Syria to central Mozambique in East Africa. This is a part of an Intra-Continental Ridge system.

Question 3: The well knowsn “El Capitan” the largest monolith of granite is located in which country?

[A]USA
[B]France
[C]Switzerland
[D]Germany

Answer: A

Explanation:

This is in California’s Yosemite National Park USA. El Capitan is extended around 3,000 feet from base to summit along its tallest face.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 4: “Yamala Peninsula” is the strategic oil- and gas bearing region located in which country?
[A]Russia
[B]Norway
[C]Vietnam
[D]China

Answer: A

Explanation:

This Strategic Oil-and Gas bearing region is seven hundred kilometres into the Arctic Ocean from the Russian mainland below the Arctic Circle.

Question 5: There are how many states and union territories (UT) of India have sea coast?

[A] 9 States and 5 Union Territories
[B] 8 States and 3 Union Territories
[C] 9 States and 4 Union Territories
[D] 7 States and 3 Union Territories

Answer: C

Explanation:

The Nine states which have sea coast are: “Gujarat, Maharashtra, Goa, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal”. 2 UT (Union territories) with sea Coast are “Daman & Diu and Puducherry”, while Andaman & Nicobar Islands and Lakshadweep Islands are island territories.


Question 6: Which one of the following is referred as the Father of Indian Software industries?

[A] M C Prahalnad
[B] Faqir Chand Kohli
[C] Ajit Balakrishnan
[D] Vinod Dham

Answer: B

Explanation:

Faqir Chand Kohli is also well known as the Father of Indian Software sector because of  his significant contribution in Indian IT World. He is a Padma Bhushan achiever in the IT Field. Tata Consultancy Services, India’s largest software consultancy company and he is the CEO of that company.


Question 7: One of the following States has the largest deposit of ilmenite mineral in the country, which one is that?

[A] Odisha
[B] Tamil Nadu
[C] Andhra Pradesh
[D] Kerala

Answer: C

Explanation:

With respect of the 2011 report by the ministry of mines, AP (Andhra Pradesh) state of India has the biggest deposit followed by Kerala and Tamil Nadu at the second spot.

Question 8: The Maranjab desert is located in which Country?

[A] Saudi Arabia
[B] Iran
[C] Mali
[D] South Africa

Answer: B

Explanation:

Maranjab desert is located by the city of Aran va Bidgol, one of the ancient desert cities of Isfahan province of Iran.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 9: As we know there are seven wonders of nature, the wonder of The Iguazu Falls is located in which country?

[A]Brazil
[B]Ghana
[C]Argentina
[D]Venezuela

Answer: C

Explanation:

This fall is on the Iguazu River that’s why it is well known as Iguazu Falls. This fall is one of the world’s largest waterfalls. This water fall is extend over 2,700 m (nearly 2 miles) in a shape of semi-circular. This water fall is on the border between the Brazilian state of Paraná and the Argentine province of Misiones.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 10: The Nuclear Power Plant well known as Proposed Kowada is located in which of the following state of India?

A.    Telangana
B.    Andhra Pradesh
C.    Maharashtra
D.   Odisha

Answer: B

Explanation:

This Nuclear Power Plant in India is a proposed power project is in Srikakulam district of Andhra Pradesh. This Kowada Nuclear Power project will be developed under the Indo-US agreement.

Get Related Links:
Question 11: At which of the following Harappan sites, terracotta female figures were discovered?

[A] Mohenjo-daro
[B] Kot Bala
[C] Kot Diji
[D] Khirasara

Answer: A

Explanation:

Mohenjo-daro is an archaeological site in the province of Sindh, Pakistan. Built around 2500 BCE, it was one of the largest settlements of the ancient Indus Valley civilization.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 12: The Neolithic sites Kuchai and Golbai Sasan are located in which Indian state?

[A] Maharashtra
[B] Bihar
[C] Odisha
[D] Madhya Pradesh

Answer: C

Explanation:

The Neolithic sites in Odisha include Kuchai in Mayurbhanj district, and the recently excavated site of Golbai Sasan on the banks of Mandakini River.


Question 13: Which of the following rulers earned the title of Purvapaschima Samudradhishavara?

[A] Samudragupta
[B] Karikala Chola
[C] Harihara I
[D] Parantaka-I

Answer: C

Explanation:

Harihara-I of Vijayanagara Kingdom gained control over most of the area south of the Tungabhadra River and earned the title of Purvapaschima Samudradhishavara (“master of the eastern and western seas”).

Question 14: Which of the following rulers died in the Kalinjar Fort situated in the Baghelkhand region of central India?

[A] Mahmud of Ghazni
[B] Sher Shah Suri
[C] Humayun
[D] Jahangir

Answer: B

Explanation:

Kalinjar Fort is situated in the Baghelkhand region of central India. It is the place where Sher Shah Suri met his death in 1545.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 15: The Nitisara of Kamandaka, also known as the Kamandakiya-Nitisara, was composed during the period of:

[A] Satavahana dynasty
[B] Gupta dynasty
[C] Kalachuri dynasty
[D] Nanda dynasty

Answer: B

Explanation:
The Nitisara of Kamandaka, also known as the Kamandakiya-Nitisara, was composed during the period of Gupta Dynasty. It was based on Kautilya’s Arthashastra

Question 16: Kamal-ud-Din Abd-ur-Razzaq ibn Ishaq Samarqandi, a Persian Islamic Scholar, visited which Indian city during early 1440s?

[A] Surat
[B] Calicut
[C] Chennai
[D] Chinsurah

Answer: B

Explanation:

Calicut is a metropolitan city in the state of Kerala in southern India on the Malabar Coast. Kamal-ud-Din Abd-ur-Razzaq ibn Ishaq Samarqandi visited Calicut in early 1440s. He wrote a narrative of what he saw in Calicut which is valuable as information on Calicut’s society and culture.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 17: Jorwe culture, a Chalcolithic culture, was first discovered in which of the following states of India?

[A] Maharashtra
[B] Rajasthan
[C] Gujarat
[D] Jammu & Kashmir

Answer: A

Explanation:

Jorwe is a village and an archaeological site located on the banks of the Godavari River in Ahmednagar district of Maharashtra. This site was first was excavated in 1950-51 under the direction of Hasmukh Dhirajlal Sankalia and Shantaram Bhalchandra Deo.

Get Here GK Question and Answers:

Question 18: The Treaty of Seringapatam is associated with which of the following wars?

[A] Second Anglo-Maratha War
[B] Third Anglo-Mysore War
[C] Third Anglo-Maratha War
[D] Fourth Anglo–Mysore War

Answer: B

Explanation:

The Treaty of Seringapatam was signed on 18 March 1792 at the end of the Third Anglo-Mysore War. Its signatories included Lord Cornwallis on behalf of the British East India Company, representatives of the Nizam of Hyderabad and the Maratha Empire, and Tipu Sultan, the ruler of Mysore.



Question 19: Which of the following statements is incorrect about the Poona Pact?

[A] It was the agreement between Jawaharlal Nehru and Dr. B R. Ambedkar
[B] The depressed classes agreed to adhere to the principle of Joint Electorate
[C] Seats were to be allotted to the depressed classes in the provincial legislatures
[D] It provided for adequate representation of the depressed classes in the civil services

Answer: A

Explanation:

First statement is incorrect because Poona Pact was an agreement between Mahatma Gandhi and Dr. B R.  Ambedkar

Question 20: Mahad Satyagraha was led by:

[A] Mahatma Gandhi
[B] Dr. B. R. Ambedkar
[C] Acharya Vinoba Bhave
[D] BAL Gangadhar Tilak

Answer: B

Explanation:

Mahad Satyagraha was a Satyagraha led by Dr. B. R. Ambedkar on 20 March 1927 to allow untouchables to use water in a public tank in Mahad (currently in Raigad district), Maharashtra, India.


I hope after reading this page you will definitely come to know about the some aspects that will help you in for upcoming examination. For more details regarding daily General Knowledge Questions candidates may join us on Facebook or Google Plus to retrieve latest updates and recent notifications on their timeline. Contenders may subscribe to our free mail services to get messages in their message box directly. You can ask your queries in the comment section below. Our team is always keen to solve your queries in the best way they can.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.