Header Ads

GK Questions 25th August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 25th August 2017 PJH


GK Questions 25th August 2017 PJH

Get updated facts happening of world through GK Questions 25th August 2017 given here by the team of PJH!!! Candidates, who are going to appear for any competitive exam and right now preparing for any of the examinations, must know about the recent updates. Our team provides daily date wise recent news and GK quiz questions that will prove beneficial for you in future. General Knowledge section is common in all competitive as well as entrance exam so here you can go through daily current affairs and daily GK Questions which will help you for all upcoming exams.

Within single second, event whether related to national, sports, political or international are happening around us and we cannot escape from it. So, your knowledge must be vast before appearing in any competitive exams. Solution of this is that individual must read daily GK Questions and Daily Current affairs on daily basis. If you read daily General Questions and practice them, then at the day of exam you will not panic with so much of questions based on GK. So revise daily and it will help to remember last long. Our team of www.privatejobshub.in has well prepared this page candidates can go through below tuned page and gain all informative knowledge about it.

GK Questions 25th August 2017 PJH

Current Affairs Today – 25th August 2017
  • Home Minister Rajnath Singh launches digital police portal
  • Karnataka Government launches clouding seeding Project Varshadhari
  • ICMR, Health Ministry ink MoU with IVI for vaccine R&D
  • Finance Minister Sh Arun Jaitley chairs the 17th meeting of FSDC
  • NABARD Approves Rs 1,350-cr Loan to Rajasthan Government
  • Two regional rural banks record over RS. 150-cr profit in FY17
  • TRAI signs deal with Malaysian Communications & Multimedia Commission
  • ISA extends India’s exclusive rights to explore Polymetallic Nodules
  • Government announced list of awardees of National Sports Awards – 2017
  • OPS sworn in as Tamil Nadu Deputy CM 
  • ONGC board approves HPCL takeover of 51.11% stake
  • Google Launches Android 8.0 names “Oreo”
  • Scientists discover new therapy to prevent sepsis in new born babies
Check Here: Latest Current News & Affairs
Current Affairs Question Answers Quiz – 25th August 2017

Question 1: On August 16, 2017, Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Narendra Modi has given its approval to the Scheme of providing Budgetary Support under Goods and Service Tax (GST) Regime for the eligible industrial units located in State of Jammu & Kashmir, Uttarakhand, Himachal Pradesh and North Eastern States including Sikkim till:

A.    2019
B.    2022
C.    2023
D.   2025
E.    2027

Answer: E

Explanation:

Budgetary support of Rs. 27,413 crore for the said Scheme has been approved for the period from 1.7.2017 till 31.03.2027 for such industrial units located in aforesaid States which availed the benefit of Central Excise exemption prior to coming into force of GST regime. It is estimated that total number of 4284 eligible units will get the benefit of this scheme.

Question 1: Union Finance Ministry has signed a grant agreement of $24.64 million with which international financial organisation for ecosystem service improvement project?

A.    World Bank
B.    International Monetary Fund
C.    Asian Development Bank
D.   New Development Bank
E.    Asian Infrastructure Investment Bank

Answer: A

Explanation:

The project would be financed entirely by the World Bank out of its Global Environment Facility (GEF) Trust Fund. The project’s duration is five years. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change will implement the project in the states of Chhattisgarh and Madhya Pradesh through Indian Council of Forestry Research and Education under the National Mission for Green India.

Question 3: An agreement has been signed between the oil companies and Energy Efficiency Services Ltd., under which Energy efficient appliances will now be sold in retail outlets of Public Sector Oil Marketing Companies (OMCs). Energy Efficiency Services Ltd. was launched in which year?

A.    2012
B.    2013
C.    2014
D.   2015
E.    2016

Answer: D

Explanation:

As part of the agreement, EESL will make the entire upfront investment for ensuring availability of the products at the outlets and no upfront capital cost will be borne by the OMCs barring manpower and space.


Question 4: On August 16, 2017, Union minister Jitendra Singh said that a north eastern cultural and information centre will soon be set up in:

A.    Sikkim
B.    Assam
C.    Delhi
D.   Arunachal Pradesh
E.    Manipur

Answer: C

Explanation:

Mr. Jitendra Singh said the centre will be a new gift to the people of the northeast and in line with the priority being given to the region by the central government. The Delhi Development Authority had allotted a 1.32 acre land in Dwarka where the centre will be constructed by the North Eastern Council (NEC) at a cost of Rs 50-55 crore within two years.

Question 5: Who among the following has been named Hollywood’s best-paid female actor in Forbes’ annual list of top earners?

A.    Jennifer Lawrence
B.    Kate Winslet
C.    Emma Watson
D.   Emma Stone
E.    Megan Fox

Answer: D

Explanation:

Emma Stone made $26m in the last 12 months, the majority of which was earned from her Oscar-winning performance in the musical romance La La Land. The film made over $445m worldwide.

Question 6: On August 16, 2017, which country named Pakistan-based Hizbul Mujahideen (HM) as a Foreign Terrorist Organisation and a Specially Designated Global Terrorist group?

A.    US
B.    UK
C.    France
D.   Germany
E.    Russia

Answer: A

Explanation:

The Hizbul Mujahideen is one of the two most active Pakistan-based terrorist groups operating in Jammu and Kashmir, and claimed responsibility for several attacks, including the April 2014 explosives attack in Kashmir that injured 17 people.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 7: On August 16, 2017, which entity announced that farmers need to mandatorily link Aadhaar numbers to their accounts to avail subsidised farm loan?

A.    Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
B.    National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
C.    State Bank of India
D.   Union Ministry of Finance
E.    Reserve Bank of India

Answer: E

Explanation:

In line with the government’s policy, the RBI has said that farmers can avail of short-term crop loans of up to Rs 3 lakh at subsidised interest rate of 7% that could go down to 4% on prompt repayment.

Question 8: Union Cabinet has accorded its approval for creation of a non-lapsable pool in the Public Account for secondary and higher, education known as “Madhyamik and Uchchtar Shiksha Kosh” (MUSK) into which all proceeds of “Secondary and Higher Education Cess” will be credited. Administration and maintenance of this pool will be under:

A.    Prime Minister’s Office (PMO)
B.    NITI Aayog
C.    Ministry of Finance
D.   Ministry of Human Resource Development
E.    Ministry of Women and child Development

Answer: D

Explanation:

Administration and maintenance of Madhyamik and Uchchtar Shiksha Kosh will be under Ministry of Human Resource Development. Accruals from the Cess would be utilized in the ongoing schemes of Secondary and Higher Education.

Question 9: Union Cabinet has given its approval to the Memorandum of Understanding (MoU) between India and _______on cooperation in the field of Intellectual Property (IPRs).
A.    Sweden
B.    Spain
C.    Italy
D.   Portugal
E.    Greece
Answer: A

Explanation:

The MoU establishes a wide ranging and flexible mechanism through which India and Sweden can exchange best practices and work together on training programs and technical exchanges to raise awareness on IPRs and better protect intellectual property rights.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 10: On August 16, 2017, Cabinet Committee on Economic Affairs approved the proposal of Department of Investment and public Asset Management (DIPAM) to set up an Alternative Mechanism for strategic disinvestment. Who among the following will be a part of this Alternative Mechanism?

A.    Home Minister
B.    Commerce Minister
C.    Road Transport & Highways Minister
D.   Minister of Human Resource Development
E.    Minister of Micro, Small and Medium Enterprises

Answer: C

Explanation:

On August 16, 2017, Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Narendra Modi, approved two proposals of Department of Investment and public Asset Management (DIPAM) for strategic disinvestment – Setting up an Alternative Mechanism and Empowering the Core Group of Secretaries (CGD).
Question 11: Which among the following has become the first power utility to introduce a QR code based bill payments system in India?

A.    Reliance Power
B.    Tata Power
C.    Adani Power
D.   Torrent Power
E.    NTPC Ltd.

Answer: B

Explanation:

Under this service by Tata Power, the QR code linked to Unified Payments Interface (UPI) will be printed on the electricity bills. The customers can scan the QR code with BHIM app or any other UPI linked bank app and pay their bills without any hassle.

Question 12: An exclusive lane for FASTag vehicles will be operational at all toll plazas on National Highways from:

A.    September 1, 2017
B.    October 1, 2017
C.    November 1, 2017
D.   December 1, 2017
E.    January 1, 2018

Answer: A

Explanation:

In order to facilitate the availability of FASTags for Electronic Toll Collection, National Highways Authority of India (NHAI) has taken steps in consultation with Reserve Bank of India (RBI) and National Payments Corporation of India (NPCI). These include online sale of FASTags and offline sale through Common Services Centre (CSC) near toll plazas.

Current Highlights:

Question 13: Scientists from _________ have developed a low-cost and highly sensitive blood test that may quickly detect cancer growth and spread.

A.    Beijing, China
B.    Cambridge, UK
C.    Stanford, US
D.   Melbourne, Australia
E.    Auckland, New Zealand

Answer: C

Explanation:

The test called single colour digital PCR can detect genetic mutations in minute amounts of DNA released from cancer cells into the blood. The highly sensitive test requires only a fraction of a tube of blood and can detect as few as three mutation-bearing molecules in a single reaction.

.Question 14: Ridesharing app Uber has announced which new feature in India with an aim to give organizations a more efficient way to manage their business travel and improve employees’ experience.

A.    ‘Uber for Business’
B.    ‘Uber Office’
C.    ‘Uber Organiser’
D.   ‘Uber Commute’
E.    ‘Uber Transit’

Answer: A

Explanation:

‘Uber for Business’ includes features such as ‘Set-and-forget’ travel programmes that will allow managers to set up automated programmes for commuting, business travel, airport rides and any other mobility need.

Question 15: According to preliminary results from the first-ever synchronised all-India Elephant Population Estimation released by the Ministry of Environment, Forests and Climate Change, India is home to ________ Asian elephant population.

A.    24312
B.    27312
C.    29312
D.   37312
E.    39312

Answer: B

Explanation:

All-India Elephant Population Census was conducted from March 2017 to May 2017. It covered 1.10 lakh square kilometres and spanned four regions of the country: the northeast, east-central, south and north.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 16: Which among the following football club has won the Spanish Super Cup for the 10th time?

A.    Real Madrid
B.    Chelsea
C.    Arsenal
D.   Manchester United
E.    Barcelona

Answer: A

Explanation:

The Spanish Super Cup final was held at Santiago Bernabeu on August 16, 2017. Marco Asensio and Karim Benzema scored for Real Madrid to secure a 2-0 win over Barcelona.

Question 17: Who among the following has taken charge as Pakistan’s new High Commissioner to India on August 16, 2017?

A.    Anees Akram
B.    Shahid Ali
C.    Syed Kadri
D.   Sohail Mahmood
E.    Nazeem Raza

Answer: D

Explanation:

Sohail Mahmood, a career diplomat, joined Pakistan’s foreign service in 1985. His first posting abroad was in Ankara, where he served at the Pakistan Embassy from 1991-1994. Since then, he has served in various missions abroad, including Washington, New York and Ankara.

Question 18: Who among the following has been appointed as new President and Managing Director of General Motors (GM) India?

A.    Shankar Menon
B.    Abhishek Iyer
C.    Sanjiv Gupta
D.   Kartik Reddy
E.    Jigar Daswani

Answer: C

Explanation:

General Motors (GM) India has announced the appointment of Sanjiv Gupta as the new President and Managing Director of the company. The current President and Managing Director Kaher Kazem will hand over the reins of the company to Sanjiv Gupta, who is Chief Financial Officer, effective from September 1, 2017.

Get Related Links:
Question 19: India and _______ are planning to set up a CEO Forum to boost the trade ties.

A.    Japan
B.    Australia
C.    France
D.   Mexico
E.    Canada

Answer: D

Explanation:

A meeting between Commerce & Industry Ministry officials and trade diplomats from the Mexican Embassy is scheduled this week on promoting exchanges between the business communities.

Question 20: India’s drug pricing regulator, National Pharmaceuticals Pricing Authority (NPPA) has capped the prices of knee implants, in a move that is expected to reduce product prices by as much as ______%

A.    1.29%
B.    2.39%
C.    3.49%
D.   4.59%
E.    5.69%

Answer: E

Explanation:

The most widely used complete knee implant (cobalt chromium) will now cost Rs. 54720, excluding goods and services tax (GST) as against Rs1.58 lakh earlier. NPPA has also capped prices of a second surgery, if required, to Rs1.13 lakh as against Rs2.76 lakh earlier.

Question 21: M K Damodaran, who passed away on August 16, 2017, was:

A.    Former Kerala advocate general
B.    Former Chief Minister of Kerala
C.    Former Governor of Kerala
D.   Novel Writer from Kerala
E.    Historian from Kerala

Answer: A

Explanation:

Former Kerala advocate general M K Damodaran passed away in Kochi after a prolonged illness. A senior advocate of the state high court, Damodaran had functioned as Advocate General during the LDF regime headed by E K Nayanar from 1996-2001.

Read Also: 
Question 22: 2017 India-ASEAN Youth Summit was held from 14th – 19th August 2017 in:

A.    New Delhi
B.    Mumbai
C.    Bhopal
D.   Chennai
E.    Pune

Answer: C

Explanation:

The summit was jointly organised by Union Ministry of Youth Affairs and Sports, along with the Ministry of External Affairs as part of a year-long series of events to celebrate 25 years of partnership with Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) countries.

Question 23: On August 17, 2017, which State Government and public sector oil firm Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) inked an agreement to form setting up a petroleum refinery and petrochemical complex in the state?

A.    Rajasthan
B.    Maharashtra
C.    Assam
D.   Odisha
E.    Karnataka

Answer: A

Explanation:

As per the proposed plan, Barmer petroleum refinery and petrochemical complex would be established in 4,813 acres of land area. Tender process for the boundary wall for this has been initiated. A 270 MW power would be generated from the waste petcoke generated from the refinery.

Preparation Links

Question 24: Under project ‘Navika Sagar Parikrama’ which will commence in September 2017, a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sail boat named:

A.    INSV Durga
B.    INSV Sindhu
C.    INSV Amba
D.   INSV Tarini
E.    INSV Jalpari

Answer: D

Explanation:

Under project Navika Sagar Parikrama which will commence in September 2017, a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sail boat INSV Tarini. This is the first ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew.

Question 25: Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, which will soon be released by Reserve Bank of India (RBI), will have motif of:

A.    Konark Sun Temple on the reverse
B.    Taj Mahal on the reverse
C.    Qutab Minar on the reverse
D.   India Gate on the reverse
E.    Hampi with Chariot on the reverse

Answer: E

Explanation:

The base colour of the new note is fluorescent blue. It has a motif of Hampi with Chariot on the reverse, depicting the country’s cultural heritage. The note has geometric patterns aligning with the overall colour scheme, both at the obverse and reverse. Dimension of the banknote will be 66 mm x 135 mm.

Get Here GK Question and Answers:

We wish that all the information provided above about will helpful for you.  We hope above provided information about GK Questions based on 25th August 2017 is beneficial for you. You can join www.privatejobshub.in on Facebook and Google Plus as soon as their will be any update we will provide it our page. You can give your comment in below provided comment box. Contenders may subscribe to our free mail services to get messages in their message box directly. You can ask your queries in the comment section below. Our team is always keen to solve your queries in the best way they can.
State Wise Current Affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.