Header Ads

GK Questions 26th August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
 GK Questions 26th August 2017 PJH

GK Questions 26th August 2017 PJH

There’s a lot more happening these days in world, to cover all the highlights and important agenda we have prepared GK Questions of 26th August 2017 so that all the stuff of latest news can be brought up from this single page. Our team of PJH provides daily highlights and some vital questions and answers which will be helpful for all upcoming examination. Candidates those who are preparing for any competitive or entrance exam they should go through General Knowledge on daily basis as it will result profitable in their examination. Daily GK quiz will make their mind shard and also individual will get updated with happenings of world.

This one single page is a rich source that will provide you updated information regarding current and latest Events related to Political Current Affairs, international news, national new, business news and lot more also individuals will get most recent Questions & Answers for your Exam Preparation. So go through this page and fetch all important details about current events such as Questions Answers, latest news & updates and other related topics which are summarized by team of www.privatejobshub.in. Let’s take a tour of the latest updates regarding the general knowledge question and answers and some highlights of  26th August 2017 and jump on to the underneath section without wasting anytime.

GK Questions 26th August 2017 PJH

Today’s Current Affairs
  • Supreme Court rules Right to Privacy as Fundamental Right
  • The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved below schemes.
  • TRAI signs deal with Malaysian Communications & Multimedia Commission
  • Government announced list of awardees of National Sports Awards – 2017
  • Finance Minister Sh Arun Jaitley chairs the 17th meeting of FSDC
  • 8th World Renewable Energy Technology Congress in Delhi
General Knowledge Questions

Question 1: Who among the following has been appointed as the chief of Sri Lanka’s naval forces, making him the first from the minority Tamil community to head the Navy since the brutal civil war erupted in the country 45 years ago.

A.    Vinayagamoorthy Tharmalingam
B.    Shanmugam Krishnakumar
C.    Travis Sinniah
D.   Sathasivam Maehendraraja
E.    Suppiah Sornalingam

Answer: C

Explanation:
Sinniah, who played a decisive role in the destruction of the LTTE warships in deep sea during the height of the civil war, was appointed as the Navy chief by President Maithripala Sirisena.

Question 2: Bengaluru-based social education start-up has launched offline mobile app __________ for teachers that has teaching resources aligned to the Karnataka State curriculum.

A.    MobiShala
B.    MobiTutor
C.    MobiLearn
D.   Meghshala
E.    Shishushala

Answer: D

Explanation:

Bengaluru-based social education start-up Meghshala Trust, supported by Tata Trusts, launched Meghshala (‘School on the Cloud’) offline mobile app on Google Play Store for the Android platform.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 3: On August 18, 2017, which satellite was launched by NASA for ensuring that astronauts at the International Space Station can communicate with Earth?

A.    Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-M)
B.    Testing and Data Relay Satellite (TDRS-M)
C.    Tracking and Diagnostic Relay Satellite (TDRS-M)
D.   Testing and Diagnostic Relay Satellite (TDRS-M)
E.    Tracking and Data Reception Satellite (TDRS-M)

Answer: A

Explanation:

The $408 million Boeing-made Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-M) soared into space atop an Atlas V rocket that launched from Cape Canaveral, Florida, US on August 18, 2017. The satellite will support critical space communication into the mid-2020s.

Question 4: Who among the following cricketer has continued to be the world’s top-ranked One-day batsman in the latest ICC ODI rankings, released in Dubai on August 18, 2017?

A.    Virat Kohli
B.    David Warner
C.    AB de Villiers
D.   Joe Root
E.    Shikhar Dhawan

Answer: A

Explanation:

Having 873 points in his kitty, Kohli will have a chance to increase the 12-point lead over second-placed Australian David Warner at the upcoming five-match ODI series against Sri Lanka, starting in Dambulla, Sri Lanka on August 20, 2017.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 5: Who among the following has topped the Forbes’ list of highest paid female athletes of 2017?

A.    Angelique Kerber
B.    Danica Patrick
C.    Ronda Rousey
D.   Venus Williams
E.    Serena Williams

Answer: E

Explanation:

American tennis player Serena Williams has topped the Forbes’ list of highest paid female athletes of 2017, with $27 million in earnings between June 2016 and June 2017. Her earnings, which include prize money and endorsements, are twice that of any other female athlete.

Question 6: Who among the following has won a silver medal in the javelin throw at the first World Para Athletics Junior Championships in Nottwil, Switzerland?

A.    Prince Ahuja
B.    Jatinder Singh
C.    Prakash Jaishankar
D.   Rinku Hooda
E.    Manoj Ahlawat

Answer: D

Explanation:

India’s junior para-athlete Rinku Hooda won a silver medal in the javelin throw at the first World Para Athletics Junior Championships in Nottwil, Switzerland. 18-year-old Rinku threw a distance of 54.92 to make the second place.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 7: World Humanitarian Day is observed on which date every year?

A.    16th August
B.    17th August
C.    18th August
D.   19th August
E.    20th August

Answer: D

Explanation:

On 19 August 2003, a terrorist attack hit the United Nations headquarters in Baghdad, Iraq killing 22 people. Among those who lost their lives was Sergio Vieira de Mello, the UN’s top representative in Iraq.

Question 8: Which among the following day is celebrated on 19th August every year?

A.    ‘World Turtle Day’
B.    ‘World Photography Day’
C.    ‘World Painting Day’
D.   ‘World Mountaineering Day’
E.    ‘World Parasailing Day’

Answer: B

Explanation:

World Photography Day originates from the invention of the Daguerreotype, a photographic process developed by Frenchmen Louis Daguerre and Joseph Nicephore Niepce in 1837. On January 9, 1839, the French Academy of Sciences announced the Daguerreotype process.

Get Related Links:
Question 9: Government has approved enhanced pay scales for medical officers and specialists with effect from:

A.    January 2017
B.    April 2017
C.    June 2017
D.   July 2017
E.    August 2017

Answer: E

Explanation:

Pay scales for OIC (Officer In-charge Polyclinics), medical officers and dental officers has been enhanced to Rs 75,000 and all specialists to Rs 87,000 for the first year and Rs 1 lakh for the second in ECHS (Ex-servicemen Contributory Health Scheme) polyclinics.

Question 10: On August 18, 2017, which Asian country launched its first cyber court specialising in handling internet-related cases?

A.    Japan
B.    China
C.    South Korea
D.   Thailand
E.    Singapore

Answer: B

Explanation:

On August 18, 2017, China launched its first cyber court specialising in handling internet-related cases in the e-commerce hub of Hangzhou amid a spike in the number of online disputes. The Internet Court in Hangzhou, capital of east China’s Zhejiang Province will handle cases such as online trade disputes and copyright lawsuits.


Question 11: Nestle India has tied up with which company for the launch of its new Nutrilicious range of Maggi Noodles?

A.    Paytm
B.    Google India
C.    Facebook India
D.   Amazon India
E.    Flipkart

Answer: D

Explanation:

New Nutrilicious range of Maggi Noodles will be available first on Amazon.in, and Nestle, subsequently, aims to roll it out across retail outlets in India. The Nutrilicious range is a wholesome proposition targeted towards the breakfast occasions.

Question 12: A special train called the ________ was pressed into service on August 18, 2017 by the South Delhi Municipal Corporation (SDMC), in collaboration with the Northern Railway, to spray anti-larval chemicals along the tracks to control mosquito breeding.

A.    ‘Mosquito Avenger’
B.    ‘Mosquito Expulsion’
C.    ‘Mosquito Doom’
D.   ‘Mosquito Terminator’
E.    ‘Anti – Mosquito Express’

Answer: D

Explanation:

To fight vector-borne diseases such as dengue and chikungunya, insecticide will be sprayed using power sprayers, which will be attached to trucks placed on the train. The power sprayers will allow the insecticide to be sprayed around 60 metres on both sides of the track.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 13: Which city’s police department has inducted five Harley-Davidson Street 750s into its fleet?

A.    Bengaluru Police
B.    Mumbai Police
C.    Kolkata Police
D.   Chennai Police
E.    Amritsar Police

Answer: C

Explanation:

The five Harley-Davidson Street 750s were brought by the Kolkata Police Department for Rs 5.5 lakh each. This addition was done because Street 750 is a lot quicker and faster than the trademark Royal Enfield bikes.

Question 14: On August 17, 2017, the first regional centre of the New Development Bank opened in:

A.    Brazil
B.    China
C.    South Africa
D.   Inodnesia
E.    Philippines

Answer: C

Explanation:

The first regional centre of the New Development Bank, set up by India and other BRICS nations, was officially opened in Johannesburg, South Africa by South African President Jacob Zuma and the bank’s Indian head K V Kamath.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 15: On August 16, 2017, who among the following took charge as Executive Director, Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?

A.    Ms. Mamta Suri
B.    Ms. Devika Bhardwaj
C.    Ms. Neha Pujara
D.   Ms. Sheena Malhotra
E.    Ms. Sarita Menon

Answer: A

Explanation:

Before joining IBBI, Ms. Suri was serving as Chief General Manager, Insurance Regulatory Development Authority of India. Ms. Suri has obtained her Ph.D. in Finance from University of Delhi and M. Sc. in Insurance Risk and Management from City University, London.

Question 16: Who among the following has been appointed by Russian President Vladimir Putin as Russia’s new ambassador to India?

A.    Antony Ribakov
B.    Nikolay Kudashev
C.    Gary Surkov
D.   Dmitry Kozak
E.    SergeyTrutnev

Answer: B

Explanation:

Mr Kudashev, a specialist in South East Asia, is currently the Deputy Director General Secretariat of the Ministry of Foreign Affairs of Russia. The appointment of Mr Kudashev comes nearly seven months after the death of Russia’s previous ambassador to India Alexander Kadakin.


Question 17: On August 18, 2017, Power Grid Corp announced that it will get a loan of $500 million from which international financial institution for its various projects?

A.    Asian Development Bank
B.    World Bank
C.    International Monetary Fund
D.   New Development Bank
E.    Asian Infrastructure Investment Bank

Answer: A

Explanation:

As announced by Power Grid, the proceeds of the loan are proposed to be utilised for funding of Green Energy Corridor (Part D); 800KV High Voltage Direct Current (HVDC) bipole link between Western Region (Raigarh, Chhattisgarh) and Southern Region (Pugalur, Tamil Nadu) and 320 KV HDVC link between Pugalur and North Trichur (Kerala).

Question 18: On August 19, 2017, Union Textile Minister Smriti Irani inaugurated handicraft manufacturing unit in:

A.    Raipur, Chhattisgarh
B.    Ranchi, Jharkhand
C.    Cuttack, Odisha
D.   Rajkot, Gujarat
E.    Kota, Rajasthan

Answer: B

Explanation:

On August 19, 2017, Union textile minister Smriti Irani inaugurated handicraft manufacturing unit at Irba near Ranchi. The unit has come up in record time of 4 month with all the modern machines.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 19: Odisha Government will soon launch “Durgama Anchalare Malaria Nirakaran” (DAMON), a special programme to prevent the spread of malaria in remote areas of ______ district.

A.    Kandhamal district
B.    Ganjam district
C.    Jajpur district
D.   Nuapada district
E.    Khordha district

Answer: B

Explanation:

Under this programme, camps will be held in the remote areas for mass test for malaria. As many as 103 camps will be held in the next three months. Around 15,000 people would be covered under the programme.

Question 20: The eight-member Olympic Task Force, constituted to plan a roadmap to improve India’s performance in Olympics submitted an extensive final report titled “Preparation of 2020 Tokyo Olympic and Paralympic Games” to the Sports Secretary, Injeti Srinivas on August 11, 2017. Who among the following is NOT a member of this task force?

A.    P T Usha
B.    Pulella Gopichand
C.    Abinav Bindra
D.   Rajesh Kalra
E.    Om Pathak

Answer: A

Explanation:

In the report, the task force focused on a three-fold formula — “athlete-centric, coach-led and system-driven”. Overall, the task force addressed issues like upgradation in sports governance, sport science and culture of sports, among many others.


Question 21: President Ram Nath Kovind approved how many Gallantry Awards to Armed Forces Personnel and members of Paramilitary Forces on August 14, 2017?

A.    1.97 Gallantry Awards
B.    2.102 Gallantry Awards
C.    3.107 Gallantry Award
D.   4.112 Gallantry Awards
E.    5.117 Gallantry Awards

Answer: D

Explanation:

On August 14, 2017, President Ram Nath Kovind approved 112 Gallantry Awards to Armed Forces Personnel and members of Paramilitary Forces which include 5 Kirti Chakras, 17 Shaurya Chakras, 85 Sena Medals (Gallantry), 3 Nao Sena Medals (Gallantry) and two Vayu Sena Medals (Gallantry).

Question 22: In the year 2017, who among the following have been awarded the Kirti Chakra, the second highest gallantry award in peace time?

A.    Chetan Kumar Cheetah and Pramod Kumar
B.    Major David Manlun
C.    Havildar Giris Gurung
D.   Major Preetam Singh Kunwar
E.    All of the above

Answer: E

Explanation:

CRPF commandants Chetan Kumar Cheetah and Pramod Kumar, along with Major David Manlun, Havildar Giris Gurung and Major Preetam Singh Kunwar have been awarded the Kirti Chakra, the second highest gallantry award in peace time.


Question 22: Which Corporate Social Responsibility (CSR) initiative was launched by State Bank of India on August 14, 2017, to work in the areas of health, education, environment and rural infrastructure?

A.    SBI Gram Seva
B.    SBI Rural Seva
C.    SBI Village Seva
D.   SBI Grameen Seva
E.    SBI Grass Root Seva

Answer: A

Explanation:

The SBI Foundation will identify and partner with NGOs to carry out this CSR initiative. Under the initiative, SBI will adopt five villages each from 10 village panchayats with each village getting around Rs 2.40 crore over the next three years.

Question 23: India is deploying along its volatile border with Pakistan, a smart fencing system which is having a ‘quick response team’ mechanism that strikes when the CCTV-powered control room detects an infiltration attempt. This fencing system has been designed by which country?

A.    France
B.    Germany
C.    Japan
D.   Israel
E.    US

Answer: D

Explanation:

The new equipment and technologies will be integrated and a feed, from CCTV cameras, will go to the border out post where there is a monitor installed. This will be monitored round-the-clock by two or three men.

Get Here GK Question and Answers:

Question 24: On August 14, 2017, Chief Minister of which state launched Namo Yuva Rojgar Kendra an initiative providing job opportunities to unemployed youth?

A.    Rajasthan
B.    Gujarat
C.    Goa
D.   Maharashtra
E.    Madhya Pradesh

Answer: D

Explanation:

Namo Yuva Rojgar Kendra is an initiative on the part of the Maharashtra State government to provide job opportunities to the unemployed youth in Mumbai. Under the programme, there will be various schemes including farmer’s weekly market, farmer’s mobile market and mother’s tiffin.

Question 25: The five-day long India-ASEAN Youth Summit started on August 14, 2017, in:

A.    Bhopal
B.    Jaipur
C.    Kochi
D.   New Delhi
E.    Mumbai

Answer: A

Explanation:

The five-day long India-ASEAN Youth Summit started in Bhopal on August 14, 2017. The summit with the theme – “Shared Values, Common Destiny” – has been jointly organized by the Ministry of External Affairs, India Foundation and the Madhya Pradesh State Government.


Dear visitors if you have satisfied with all the information about GK Questions 26th August 2017 by the team of PJH provided on this page then you must make use of our free email service just by subscribing the portal. Visitors are advised to regular visit on our website www.privatejobshub.in for getting latest information as we our diligent team members deliver you most recent updates time to time, so make us good connection with us.

State Wise Current Affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.