Header Ads

GK Questions 27th August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 27th August 2017


GK Questions 27th August 2017

Get day to day General Knowledge Questions from our page!!! Our team of PJH has gathered important information of 27th August 2017 in the form of question and answers. Individual can go through GK Questions of 27th August 2017 and practice for their all upcoming competitive or any entrance exam. General Knowledge is common section in all the exams also it is scoring subject if your GK is strong. To make your GK strong you just need to practice Daily GK Quiz. After that it will result well in your examinations.

Most of students have fear of qualifying General Knowledge Section as it is subject of cramming. But it’s not that much difficult if your practice daily. Daily read 20-30 general knowledge questions, which you can get from our page. Our team of www.privatejobshub.in prepares daily GK quiz questions on daily updates so that are readers can get satisfied and their general knowledge can be good. Here you can check the General Knowledge Current Affairs Highlights also. Also we will update this page with latest questions shortly, so keep touch with us.

GK Questions 27th August 2017

Daily General Knowledge Questions

Question 1: The Palamau Tiger Reserve (PTR) is located in which state?

[A] Tamil Nadu
[B] Jharkhand
[C] Punjab
[D] Haryana

Answer: B

Explanation:

The Palamau Tiger Reserve (PTR) is located in Latehar District of Jharkhand and covers an area of 1,129.93 square kilometres. Apart from tigers and elephants, leopards, gaurs, sambars and wild dogs live in the reserve. It forms part of Betla National Park and Palamau Wildlife Sanctuary.

Question 2: Who has been appointed as the new Chairman and Managing Director (CMD) of Air India?

[A] Rajiv Bansal
[B] Kirti Das
[C] Nitant Agrawal
[D] Vinay Kumar

Answer: A

Explanation:

Rajiv Bansal, the 1988 batch IAS officer of Nagaland cadre, has been appointed as the new Chairman and Managing Director (CMD) of Air India for three months. Bansal, who is additional secretary and financial adviser at the petroleum ministry, will replace Ashwani Lohani — who has been appointed as the Chairman of Railway Board.

Question 3: Who is leading the Indian delegation in the Shanghai Cooperation Organization (SCO) meeting on disaster prevention?

[A] Rajnath Singh
[B] Sushma Swaraj
[C] Arun Jaitley
[D] Narendra Singh Tomar

Answer: A

Explanation:

The 9th meeting of heads of Governments of Shanghai Cooperation Organization (SCO) member states on disaster prevention and relief has started at Choplon Ata in Kyrgyz Republic on August 24, 2017. The 2-day meeting will focus on prevention and elimination of emergency situations.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 4: The constitution bench of Supreme Court has declared right to privacy as Fundamental right under constitution. The bench was headed by whom?

[A] D Y Chandrachud
[B] A M Sapre
[C] JS Khehar
[D] R F Nariman

Answer: C

Explanation:

In a landmark decision, the Supreme Court has declared right to privacy a fundamental right under the constitution on August 24, 2017. A nine-judge constitution bench headed by Chief Justice JS Khehar ruled that right to privacy is an intrinsic part of Right to Life and Personal Liberty under Article 21 and entire Part III of the Constitution.

Question 5: The 2017 International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition is observed on which date?

[A] August 24
[B] August 25
[C] August 22
[D] August 23

Answer: D

Explanation:

The International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition is observed every year by UNESCO on August 23 to pay tribute to all those who fought for freedom, and, in their name, to continue teaching about their story and the values therein.

Question 6: Which tech giant has launched ‘Project Brainwave’ for real time Artificial Intelligence (AI)?

[A] Infosys
[B] Microsoft
[C] Facebook
[D] Google

Answer: B

Explanation:

Microsoft has launched its ‘Project Brainwave’ deep learning acceleration platform for real-time artificial intelligence (AI). With the help of ultra-low latency, the system processes requests as fast as it receives them.

Get Related Links:
Question 7: The Karnataka government has tied up with which tech giant to develop India’s first Farm Price Forecasting Model?

[A] Google
[B] Infosys
[C] Microsoft
[D] Facebook

Answer: C

Explanation:

The Karnataka Government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with software giant Microsoft India to develop a unique “farm price forecasting model” using latest IT tools in a bid to help farmers, administrators and other stakeholders to understand the market behaviour in advance.

Question 8: Which country is hosting the International Military Music Festival (IMMF-2017)?

[A] India
[B] United States
[C] China
[D] Russia

Answer: D

Explanation:

The 2017 International Military Music Festival “Spasskaya Tower” has started in Moscow, Russia on August 24 and will continue till September 3, 2017. The Indian Navy Band “Tri- Services” is participating in the fest.

Question 9: Which city will host the first-ever beauty pageant for transgenders “Miss Transqueen India”?

[A] Gurugram
[B] Pune
[C] Kochi
[D] Chennai

Answer: A

Explanation:

The first edition of Miss Transqueen India, a beauty pageant for transgenders, will take place in Gurugram, Haryana on August 27, 2017. Like other beauty pageants, the contestants will have to go through swimming costume, traditional wear, evening gown and question-answer rounds.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 10: Which state government has launched a grid-connected rooftop solar programme through net-metering system?

[A] Odisha
[B] Madhya Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Kerala

Answer: A

Explanation:

Naveen Patnaik, the Chief Minister of Odisha, has launched a grid-connected rooftop solar programme through the net-metering system at the State Secretariat in Bhubaneshwar in a bid to enable public participation to harness renewable energy.

Question 11: TRAI has signed a Letter of Intent (LoI) with which country’s telecom regulator to jointly conduct capacity building exercises in telecom sector?

[A] Indonesia
[B] Malaysia
[C] Vietnam
[D] Maldivies

Answer: B

Explanation:

The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has signed a Letter of Intent (LoI) with the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) in New Delhi to jointly conduct capacity building exercises in the fields of broadcasting and telecommunications regulation.

Question 12: Brian Aldiss, the renowned science fiction writer passed away. He hailed from which country?

[A] France
[B] Portugal
[C] England
[D] Italy

Answer: C

Explanation:

Brian Aldiss (92), one of the most prolific and influential science fiction writers of the 20th century, has passed away in Oxford, England. Aldiss served in India and Burma with the British Army during World War II and later became a bookseller, publishing his first stories in a trade magazine.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 13: The National Sports Museum will be established in which city?

[A] Indore
[B] Varanasi
[C] Surat
[D] New Delhi

Answer: D

Explanation:

The National Sports Museum will be established in New Delhi that will showcase India’s achievements in sports and also focus on the traditional sports within the country. The purpose of the Museum is to popularise the sports as a way of life within the country.

Question 14: Where is the headquarters of the Nehru Memorial Museum and Library (NMML)?

[A] New Delhi
[B] Thiruvananthapuram
[C] Allahabad
[D] Raipur

Answer: A

Explanation:

Recently, the Union Home Minister Rajnath Singhhas chaired the 42nd annual general body meeting of the Nehru Memorial Museum and Library (NMML) on August 22, 2017. The meeting approved the annual report and audited accounts of the NMML society for the years 2014-15 and 2015-16.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 15: The Kasu Brahmananda Reddy National Park (KBRNP) is located in which state?

[A] Kerala
[B] Telangana
[C] Tripura
[D] Tamil Nadu

Answer: B

Explanation:

The Kasu Brahmananda Reddy National Park (KBRNP) is located in Jubilee Hills in Hyderabad, Telangana and covers an area of 390-acre. The park is also known as Chiran Fort Palace.

Question 16: The NITI Aayog has launched Mentor India Campaign from which city?

[A] Chennai
[B] Hyderabad
[C] Bengaluru
[D] New Delhi

Answer: D

Explanation:

NITI Aayog CEO Amitabh Kant has launched the Mentor India Campaign in New Delhi on August 23, 2017. The campaign is a strategic nation building initiative to engage leaders who can nurture and guide students at more than 900 Atal Tinkering Labs.


Question 17: Under the chairmanship of whom the 17th meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) was held?

[A] Rajnath Singh
[B] Arun Jaitley
[C] Narendra Modi
[D] Urjit Patel

Answer: B

Explanation:

Arun Jaitley, the Union Finance Minister, has chaired the 17th meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) in New Delhi on August 22, 2017. The Council discussed the issues and challenges facing the Indian economy and stressed the need to keep constant vigil to manage any external and internal vulnerability.

Question 18: Who has been appointed as the new Chairman of Railway Board?

[A] Ashwani Lohani
[B] A K Mittal
[C] P S Thakur
[D] Neelmani Reddy

Answer: A

Explanation:

Ashwani Lohani, an officer of the Indian Railway Service of Mechanical Engineers (IRSME), has been appointed as the new Chairman of Railway Board after AK Mital tendered his resignation following recent train accidents.

Question 19: Rishang Keishing, who passed away recently, was the former Chief Minister of which state?

[A] Mizoram
[B] Arunachal Pradesh
[C] Manipur
[D] Nagaland

Answer: C

Explanation:

Rishang Keishing (96), the former Manipur Chief Minister and a member of the first Lok Sabha, has passed away in Imphal, Manipur on August 23, 2017. The veteran Congress leader and a Naga served as the chief minister of Manipur from 1980 to 1988 and from 1994 to 1997.

Question 20: The 58th edition of Subroto Cup International Football Tournament has started in which city?

[A] New Delhi
[B] Pune
[C] Chandigarh
[D] Patna

Answer: A

Explanation:

The 58th edition of Subroto Cup International Football Tournament has started in New Delhi. A total of 99 teams from India and abroad are participating across three categories in this edition of famous inter-school football tournament.

Check This Also: Latest Online Quiz

All above information about GK Questions based on 27th August 2017 is going to benefit you. It will boost up your knowledge and guide you in preparing for competitive exams too. Keep visiting our portal to know more about General Knowledge and Current Affairs. Applicants may also subscribe our free mail service to get information directly in their inbox. If you have any query you may ask in comment box and we will try our best to solve your problem. Be in touch with us to get latest updates of Current Affairs 2017.
State Wise Current Affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.