Header Ads

GK Questions 28th August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 28th August 2017 PJH

GK Questions 28th August 2017 PJH

General Knowledge or General Awareness is a vital part of every competitive exam which guides in scoring highest marks. With the help of GK Questions of 28th August 2017 that are prepared by the team of PJH, you can boost up your knowledge regarding events happenings around the globe. We are cataloging General Knowledge Question and Answers which will update you with current events of world. Get equipped with Daily GK Quiz which is based on Latest News whether related to political, economical, education, national or international level. Now, you can crack any competitive or entrance exam going through daily GK Quiz questions which our team provides to enhance the knowledge.

To qualify in any competitive exam such as banking, Railway jobs, SSC exam, UPSC, TNPSC, and others, students must practice latest Gk Quiz, which is provided with explanation. By reading questions with descriptions individual will remember the answer for last long. To score good marks in and examination all you need to do is revise them on a daily basis. It will boost your confidence and help you in scoring highest marks too. So, acquire GK Questions based on 28th August 2017 by going through this page that is well prepared by expert team members of www.privatejobshub.in

GK Questions 28th August 2017 PJH

Daily General Knowledge Quiz

Question 1: Which union minister has launched “Swasth Bachche Swasth Bharat” programme?

[A] Prakash Javadekar
[B] Rajnath Singh
[C] Narendra Modi
[D] Arun Jaitley

Answer: A

Explanation:

Prakash Javadekar, the Union Ministry of Human Resource Development (HRD), has recently launched ‘Swasth Bachche, Swasth Bharat’ Programme. The programme is an initiative of Kendriya Vidyalaya Sangathan (KVS) to prepare a physical health and fitness ‘Profile Card’ for over 12 lakh Kendriya Vidyalaya students.

Question 2: Who will be the head of a newly constituted preview committee for International Film Festival of India (IFFI) 2017?

[A] Aniruddha Roy Chowdhury
[B] Khalid Mohamed
[C] Vivek Agnihotri
[D] Narendra Kohli

Answer: C

Explanation:

The Information and Broadcasting (I&B) Ministry has recently constituted a 40-member ‘preview committee’ with filmmaker Vivek Agnihotri as its convenor to select movies for the 2017 International Film Festival of India (IFFI).

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 3: Which state government has launched clouding seeding Project Varshadhari under which an aircraft will spray chemicals to induce rainfall?

[A] Karnataka
[B] Mizoram
[C] Punjab
[D] Kerala

Answer: A

Explanation:

The Karnataka Government has recently launched an ambitious clouding seeding Project Varshadhari in Bengaluru to deal with poor monsoons in the state. Under the project, an aircraft will spray chemicals to induce rainfall.

Question 4: Which union minister has launched digital police portal under Crime and Criminal Tracking Network and Systems Project (CCTNS)?

[A] Arun Jaitely
[B] Prakash Javadekar
[C] Narendra Modi
[D] Rajnath Singh

Answer: D

Explanation:

Home Minister Rajnath Singh has launched digital police portal under Crime and Criminal Tracking Network and Systems Project (CCTNS) on August 21, 2017. The portal is a smart policing initiative to provide services to citizens and aid efficient police investigation. It is a platform for citizens to file online crime related complaints and also request for antecedent verification.

Question 5: The Sepahijala Wildlife Sanctuary (SWS) is located in which state?

[A] Odisha
[B] Kerala
[C] Tripura
[D] Manipur

Answer: C

Explanation:

The Sepahijala Wildlife Sanctuary (SWS) is located in Bishalgarh, Tripura and covers an area of 18.53 square kilometres. It is famous for its clouded leopard enclosures. It is woodland with an artificial lake and natural botanical and zoological gardens.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 6: Who of the following have been selected for the 2017 Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

[A] Brij Bhushan Mohanty and Syed Shahid Hakim
[B] Varun Singh Bhati and SV Suni
[C] Devendra Jhajharia and Sardar Singh
[D] Harmanpreet Kaur and P N Prakash

Answer: C

Explanation:

Para Athlete Devendra Jhajharia and Hockey player Sardar Singh have been selected for the 2017 Rajiv Gandhi Khel Ratna Award. Cricketer Cheteshwar Pujara, Women Cricketer Harmanpreet Kaur and shooter P. N. Prakash are among the 17 sportsmen who will be given Arjuna Awards for their outstanding performance.

Question 7: Where is the headquarters of the Border Roads Organisation (BRO)?

[A] Pune
[B] Guwahati
[C] Srinagar
[D] New Delhi

Answer: D

Explanation:

Recently, the Union Ministry of Defence has granted additional administrative and financial powers to the Border Roads Organisation (BRO) to speed up the construction of roads along the Indo-China border.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 8: Who has been appointed as the new director general of Railway Protection Force (RPF)?

[A] Brij Mohanty
[B] S H Prakash
[C] Dharmendra Kumar
[D] Nikhil Singh

Answer: C

Explanation:

Dharmendra Kumar, IPS (AGMU:84), has been appointed as the new Director General of Railway Protection Force (RPF). Presently, he is working in CISF as Additional DG. The appointment of Kumar will be effective from the date of assumption of charge of the post or until further orders, whichever is earlier.

Question 9: The Indian Council of Medical Research (ICMR) has signed a pact with which organization to collaborate on vaccine research and development?

[A] World Food Programme
[B] International Vaccine Institute
[C] World Health Organization
[D] International Committee of the Red Cross

Answer: B

Explanation:

The Indian Council of Medical Research (ICMR) and the Union Ministry of Health has inked a pact with the International Vaccine Institute (IVI) to collaborate on vaccine research and development. With this partnership, India will commit an annual contribution of $5,00,000 to IVI and joins Sweden and South Korea as financially contributing signatories to IVI.

Question 10: Velichko Cholakov, the noted weightlifter passed away. He hailed from which country?

[A] Bularia
[B] France
[C] Italy
[D] Russia

Answer: A

Explanation:

Bulgarian weightlifter Velichko Cholakov (35), an Olympic and world medalist, has passed away in Smolyan, Bularia on August 20, 2017. He took +105 kg bronze at the Athens 2004 Olympics and silver in the same division in the 2003 world championships.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 11: The government has imposed a new penalty of $ 264 million (about Rs 1,700 crore) on which company and its partners for producing less than the targeted natural gas from eastern offshore KG-D6 fields in 2015-16?

[A] Gas Authority of India Ltd.
[B] Essar Oil
[C] Reliance Industries
[D] ONGC

Answer: C

Explanation:

The total penalty on Reliance Industries and its partners, which is in the form of disallowing recovery of cost incurred for missing the target during six years beginning April 1, 2010, now stands at $ 3.02 billion.

Question 12: TAL Manufacturing, a wholly-owned subsidiary of Tata Motors, has launched ‘_______’, an education cell designed for universities and polytechnics.

[A] Robo Tutor
[B] Robo Master
[C] Robo Coach
[D] Robo Whiz

Answer: D

Explanation:

Robo Whiz will provide students hands-on experience and help develop skills needed for effective use and management of Robotics and Automation Technology. Robo Whiz comes with open architecture, access to the controller and provides an open platform for robotics learning and development practices.


Question 13: Who among the following will be appointed as new Managing Director & CEO of Industrial Finance Corporation of India (IFCI) Ltd?

[A] Sankara Rao
[B] Shivam Mundra
[C] Nayan Mystry
[D] Chandan Sharam

Answer: A

Explanation:

The Appointments Committee of Cabinet has given its nod for the Department of Financial Services (DFS) proposal to appoint Emandi Sankara Rao as Managing Director & Chief Executive Officer of IFCI Ltd.

Question 14: Who among the following has been appointed as secretary to Vice President M Venkaiah Naidu?

[A] I V Subba Rao
[B] N G K Ramesh
[C] V L Panicker
[D] J P Das

Answer: A

Explanation:

I V Subba Rao, a 1979 batch IAS officer of Andhra Pradesh cadre, retired from service as special chief secretary last year. He held several important posts in Andhra Pradesh and later served at UNESCO.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 15: P B Balaji has been appointed as new Chief Financial Officer of:

[A] Reliance Industries
[B] LIC of India
[C] Tata Motors
[D] Steel Authority of India Ltd

Answer: C

Explanation:

Tata Motors has announced the appointment of P B Balaji as the new Chief Financial Officer from November 2017 replacing C R Ramakrishnan, the current CFO who retires by September 30, 2017, having already served a several extensions.

Question 16: National Company Law Tribunal has approved the merger of __________ and Aircel

[A] Bharti Airtel
[B] Tata Communications
[C] Reliance Jio
[D] Reliance Communications

Answer: D

Explanation:

Reliance Communications will merge into Aircel and a new entity will be created called Aircom, with both partners having 50 per cent equity stakes. Both companies will also transfer Rs 14,000 crore of debt each to the new entity.

Get Related Links:
Question 17: Which among the following pair has won gold medal in the skeet mixed team event at the 7th Asian Shotgun Championship?

[A] Mairaj Ahmad Khan and Rashmmi Rathore
[B] Mairaj Ahmad Khan and Dipika Sharma
[C] Aditya Malhotra and Rashmmi Rathore
[D] Aditya Malhotra and Dipika Sharma

Answer: A

Explanation:

India finished their campaign at the 7th Asian Shotgun Championship on high as the pair of Mairaj Ahmad Khan and Rashmmi Rathore bagged a gold medal in the skeet mixed team event on the concluding day of the championship.

Question 18: Joseph Bologna, who passed away on August 13, 2017, was:

[A] American Basketball Player
[B] American Baseball Player
[C] American Actor
[D] American Astronaut

Answer: C

Explanation:

Joseph Bologna, an actor, writer, and director known for his role in 1982’s “My Favorite Year” and for his long collaboration on stage and screen with wife Renée Taylor, has died after a three-year battle with pancreatic cancer. He was 82.


Question 19: On August 14, 2017, Chief Minister of which state launched Namo Yuva Rojgar Kendra an initiative providing job opportunities to unemployed youth?

[A] Rajasthan
[B] Gujarat
[C] Goa
[D] Maharashtra

Answer: D

Explanation:

Namo Yuva Rojgar Kendra is an initiative on the part of the Maharashtra State government to provide job opportunities to the unemployed youth in Mumbai. Under the programme, there will be various schemes including farmer’s weekly market, farmer’s mobile market and mother’s tiffin.


Question 20: The five-day long India-ASEAN Youth Summit started on August 14, 2017, in:

[A] Bhopal
[B] Jaipur
[C] Kochi
[D] New Delhi

Answer: A

Explanation:

The five-day long India-ASEAN Youth Summit started in Bhopal on August 14, 2017. The summit with the theme – “Shared Values, Common Destiny” – has been jointly organized by the Ministry of External Affairs, India Foundation and the Madhya Pradesh State Government.

Check This Also: Latest Online Quiz


By going through above GK Questions of 28th August 2017, you can update yourself with what is happening around the globe. In addition to this, you can also score good marks in competitive exam as General Knowledge is common section in all exams. Newspaper and magazine are also a helpful source for general knowledge. Besides this, you can download Daily Quiz Question and Answers and practice them daily. To grab more updated information about general knowledge, stay tuned with our web portal of www.privatejobshub.in

State Wise Current Affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.