Header Ads

GK Questions 29th August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 29th August 2017 PJH

GK Questions 29th August 2017 PJH

Get yourself updated with the today’s current affairs, as our team of PJH has collected all GK Questions of 29th August 2017 on this single page. Daily GK Questions and answers will not only keep you up to date but also it is the best way to know that what is happening all around. Well in the current scenario, there are various things that one should know while going to appear in any Competitive or entrance Exam.  Main motive of this page is to spread the awareness of the Current Affairs to every person and also students can get the help of Current GK Questions with answers for their upcoming examination.

So candidates who wish acquire latest updates about recent activities or Latest GK Questions related to all fields can go through this page and from this surely you will get knowledge which will help you in your exams. If you are going to appear in any competitive exam that is conducted by the SSC, UPSC, IAS, Bank, Railway, PSC and University, then this page is going to be very beneficial for you. So, read till end and grab latest updates regarding Daily Current Affair Quiz, along with that GK Questions & Answers that is prepared by the expert team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 29th August 2017 PJH

Daily Current Affair
  • India win U-15 SAFF Football Championship
  • Hamilton won Belgian Grand Prix
  • India and China Agree to Disengage at Doklam
  • Union Minister Arun Jaitley hands over LRSAM to Indian Navy
  • Supertech gets green nod for Rs1,130 crore Sports Village project in Greater Noida
  • P V Sindhu Won Silver at World Badminton Championship 2017
  • Dipak Misra Sworn in as 14 Chief Justice of India
  • Union Government notifies Banking Regulation Amendment Act
  • ICOSIS unveils Ocean forecasting system for Comoros, Madagascar and Mozambique.
General Knowledge Questions and Answers

Question 1: Which RBI committee has recently recommended that banks should link home loan rates to repo rate?

[A] Viral Acharya
[B] H R Khan
[C] Tarun Ramadorai
[D] Amitav Ghosh

Answer: C

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) appointed committee on Household Finance has recently recommended that banks should link their home loan rates to the RBI’s repo rate, the rate at which it lends to banks.

Question 2: The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) has recently signed MoU with which country on mutual co-operation?

[A] Nepal
[B] Bhutan
[C] Bangladesh
[D] Sri Lanka

Answer: A

Explanation:

The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) has recently signed the Memorandum of Understanding (MoU) with the Institute of Chartered Accountants of Nepal (ICAN) to establish mutual co-operation for the advancement of accounting knowledge, professional and intellectual development, advancing the interests of their respective members and positively contributing to the development of the accounting profession in Nepal and India.


Question 3: Who will officially launch the National Sports Talent Search Portal?

[A] Narendra Modi
[B] Venkaiah Naidu
[C] Vijay Goel
[D] Ram Nath Kovind

Answer: B

Explanation:

Venkaiah Naidu, the Vice President of India, will officially launch the Sports Ministry’s much- awaited National Sports Talent Search Portal at the Indira Gandhi Indoor Stadium in New Delhi on August 28, 2017.

Question 4: Which task force has been constituted by the Union Government on Artificial Intelligence (AI) for India’s economic transformation?

[A] Gautam Shroff task force
[B] Shantanu Chaudhary task force
[C] V. Kamakoti task force
[D] Vijay Kumar Sankarapu task force

Answer: C

Explanation:

Nirmala Sitharaman, the Union Commerce and Industry Minister, has constituted a task force on Artificial Intelligence (AI) for India’s economic transformation. The 18-member panel, headed by Dr. V. Kamakoti of IIT Madras, will comprise of experts, academics, researchers and industry leaders.

Question 5: Jay Thomas, the noted comic actor passed away. He hailed from which country?

[A] Germany
[B] France
[C] United Kingdom
[D] United States

Answer: D

Explanation:

Jay Thomas (69), the well-known comic and character actor, has passed away in California, United States. In addition to playing Eddie LeBec in “Cheers”, Jay played obnoxious TV talk show host Jerry Gold on “Murphy Brown” from 1989 until 1998, and also had his own sit-com, “Love and War”, from 1992 until 1995. He was also a regular guest on David Letterman’s talk show during the festive season.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 6: Which state government has launched a new ‘E-Waste Disposal’ scheme in state schools?

[A] Himachal Pradesh
[B] Jharkhand
[C] Uttar Pradesh
[D] Kerala

Answer: D

Explanation:

The Kerala government has recently launched a new ‘E-Waste Disposal’ scheme in its state schools with an aim to process the electronic waste in the IT labs, offices and stores. Through this scheme, over 1 crore kilogram of e-waste from over 10,000 schools and offices will be scientifically recycle, and the funds earned through this e-waste disposal will be used to buy new computers for the same institutions.

Question 7: Who has won the Biju Patnaik Award for Scientific Excellence-2016?

[A] Digambar Behera
[B] Sharat Kumar Pradhan
[C] Prasanta Mohapatra
[D] Bhishma Kumar Patel

Answer: A

Explanation:

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has recently conferred the Biju Patnaik Award for Scientific Excellence for the year 2016 to Prof Digambar Behera. Behera is senior professor and Head, Department of Pulmonary Medicine, Postgraduate Institute of Medical Education and Research (PGIMER) in Chandigarh.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 8: The first edition of Grameen Khel Mahotsav will kick-start from which city?

[A] Ahmedabad
[B] New Delhi
[C] Pune
[D] Lucknow

Answer: B

Explanation:

The first edition of Rural Games or Grameen Khel Mahotsav will kick-start from Delhi and will take place between 28th August to 3rd September 2017. The purpose of the Rural Games is to popularize the indigenous games like wrestling and athletics and will also have fun games like Matka Race, Tug of War for senior citizens.

Question 9: The Chitwan National Park (CNP) is located in which country?

[A] India
[B] Bhutan
[C] Bangladesh
[D] Nepal

Answer: D

Explanation:

The Chitwan National Park (CNP) is located in the subtropical Inner Terai lowlands of south-central Nepal and covers an area of 932 square kilometres. The park is considered to have the highest population density of sloth bears with an estimated 200 to 250 individuals.

Question 10: Who has won bronze in the 2017 women’s singles World Badminton championships (WBC)?

[A] Ashwini Ponnappa
[B] Jwala Gutta
[C] P V Sindhu
[D] Saina Nehwal

Answer: D

Explanation:

Saina Nehwal from India has won bronze in the 2017 women’s singles World Badminton championships (WBC). In the first women’s singles semi-final at Glasgow, Nehwal lost to Nozomi Okuhara of Japan in three games 12-21, 21-17, 21-10.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 11: Who has been appointed as the new non-executive Chairman of Infosys?

[A] Ravi Venkatesan
[B] R. Seshasayee
[C] Nandan Nilekani
[D] U B Pravin Rao

Answer: C

Explanation:

Nandan Nilekani, the Infosys co-founder and the architect of Aadhaar, has been appointed as the new non-executive chairman of the board of directors of Infosys. The sweeping changes have been made to the board in an attempt to restore stability after the resignation of Vishal Sikka as CEO, and a bitter rift between Narayana Murthy and the board came to the fore.

Question 12: Tony de Brum, the well-known climate awareness activist has passed away. He hailed from which country?

[A] Tonga
[B] Tuvalu
[C] Vanuatu
[D] Marshall Islands

Answer: D

Explanation:

Tony de Brum (72), the former Marshall Islands foreign, has passed away in Majuro, Marshall Islands on August 22, 2017. He was the leading advocate for the landmark Paris Agreement and an internationally recognised voice in the fight against climate change.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 13: The Union government has recently hiked OBC creamy layer ceiling limit to how much for central government jobs?

[A] Rs 6 lakh
[B] Rs 8 lakh
[C] Rs 7 lakh
[D] Rs 11 lakh

Answer: B

Explanation:

The Union Cabinet has recently increased the ‘creamy layer’ ceiling for the Other Backward Classes (OBC) category to Rs 8 lakh per annum from the existing Rs 6 lakh for central government jobs. With this, those in the OBC category earning up to Rs 8 lakh per annum would now get reservation benefits.

Question 14: Which city to host Digital Haryana Summit (SHS)?

[A] Rohtak
[B] Gurugram
[C] Panipat
[D] Sonipat

Answer: B

Explanation:

The Haryana government will organize Digital Haryana Summit (DHS) in Gurugram on September 15, 2017 to discuss issues like digital governance, smart living in cities and villages, citizen partnership, entrepreneurship, skilling and geo-governance and sustainability, among others.

Question 15: Which former RBI governor has authored the book “I Do What I Do”?

[A] Duvvuri Subbarao
[B] Rahguram Rajan
[C] Manmohan Singh
[D] Amitav Ghosh

Answer: B

Explanation:

The book “I Do What I Do” has been authored by Rahguram Rajan, the former RBI governor. This book conveys what it was like to be at the helm of RBI in those turbulent but exciting times.


Question 16: Sanjivani Jadhav, who won silver in the World University Games, is associated with which sports?

[A] Boxing
[B] Sprint
[C] Wrestling
[D] Judo

Answer: C

Explanation:

Sanjivani Jadhav from India, a marathon runner from Nashik, has clinched silver medal in the women’s 10,000-metre at the 29th World University Games in Taipei, Taiwan on August 24, 2017. Earlier, she won a bronze in the 5000 metres at the Asian Athletics Championships in Bhubaneswar in July 2017.

Question 17: India’s first Videsh Bhavan will come up in which of the following states?

[A] Jharkhand
[B] Maharashtra
[C] Madhya Pradesh
[D] Uttar Pradesh

Answer: B

Explanation:

Sushma Swaraj, the Union External Affairs Minister, will inaugurate India’s first Videsh Bhavan on August 27, 2017 at the Bandra Kurla Complex (BKC) in Mumbai, Maharashtra. As a first pilot project, four offices of MEA – Regional Passport Office (RPO), Protector of Emigrants (PoE) office, Branch Secretariat and Regional Office of ICCR – have been assimilated and brought under one roof at the state-of-art office.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 18: Which state power discoms has become the India’s first state-owned discoms to accept payments through Bharat QR?

[A] Andhra Pradesh
[B] Chattisgarh
[C] Rajasthan
[D] Odisha

Answer: A

Explanation:

Andhra Pradesh’s Eastern Power Distribution Company Ltd (EPDCL) and the Southern Power Distribution Corporation of AP Ltd. (SPDCL) have become the India’s first state-owned distribution companies to accept payments through Bharat QR. The Bharat QR is the world’s first interoperable quick response code acceptance solution launched by the Reserve Bank of India (RBI).

Question 19: As per 2017 UNWTO report on least-visited nations, which is the least visited country in 2016?

[A] Bangladesh
[B] Moldova
[C] Comoros
[D] Tuvalu

Answer: D

Explanation:

According to 2017 report by the United Nations World Tourism (UNWTO), the island of Tuvalu was the least visited country in 2016. Only 2,000 people ventured to the South Pacific paradise of Tuvalu in 2016.

Question 20: The Murlen National Park (MNP) is located in which state?

[A] Odisha
[B] Karnataka
[C] Mizoram
[D] Punjab

Answer: C

Explanation:

The Murlen National Park (MNP) is located in the Champhai district of Mizoram and covers an area of 200 square kilometres. The tropical, semi-evergreen and sub montane Forests of Murlen are home to a rich variety of flora and fauna.


Question 21: The 2017 National Handloom Day (NHD) is celebrated on which date?

[A] August 6
[B] August 7
[C] August 5
[D] August 8

Answer: B

Explanation:

The National Handloom Day (NHD) is celebrated every year in India on August 7 to give an impetus to the sector and encourage the use of handmade loom. The 7th of August has been chosen to celebrate the day due to its special significance in India’s history.

Question 22: Who has been appointed as the brand ambassador for Swachh Bharat Mission in Uttar Pradesh?

[A] Sachin Tendulkar
[B] Amitabh Bachchan
[C] Akshay Kumar
[D] Aamir Khan

Answer: C

Explanation:

The Bollywood actor Akshay Kumar has been appointed as the brand ambassador for Swachh Bharat Mission in Uttar Pradesh. It was recently announced by Yogi Adityanath, the Chief Minister of Uttar Pradesh. Apart from this, Yogi Adityanath has also made Kumar’s upcoming film “Toilet: Ek Prem Katha” tax free.

Get Related Links:
Question 24: Sajan, who bagged a bronze at the Junior World Wrestling Championships, is related to which Greco-Roman category?

[A] 65kg class category
[B] 44kg class category
[C] 105kg class category
[D] 74kg class category

Answer: D

Explanation:

Sajan from India has bagged a bronze medal in Greco-Roman 74kg class category after defeating Ali Osman Erbay of Turkey by 6-1 at the Junior World Wrestling Championships in Tampere, Finland on August 6, 2017. He is the lone Indian Greco-Roman wrestler to bag a medal at this championship.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 25: India’s first helicopter-taxi service will start in which city?

[A] Bengaluru
[B] New Delhi
[C] Chennai
[D] Kolkata

Answer: A

Explanation:

India’s first helicopter-taxi (heli-taxi) service will be started in Bengaluru, Karnataka for those who cannot afford to spend time battling traffic to travel across the city. The Kempegowda International Airport will become the first airport in India to have this facility.

Get Here GK Question and Answers:

All information concerning GK Questions 29th August 2017 and Today’s current affairs will keep you updated and these Daily GK Quiz / latest Gk Quiz will definitely help you in your day to day life and also for those who are preparing for any examination. I hope you are satisfied with the stuff provided in this article, well in most of the competitive exams, generally so many questions asked many time related to current affairs. So this is very important for you to know about the Daily Current Affair and GK.

Aspirants are suggested to stay with us regularly for keep updating you in concern to Current Affairs and General Knowledge. You can also bookmark our web portal (by pressing Ctrl+D) for quick access. You can also follow us through Facebook and Google+.

State Wise current Affairs


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.