Header Ads

GK Questions 30th August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 30th August 2017 PJH

GK Questions 30th August 2017 PJH

On this page of PJH we have covered GK Questions of 30th August 2017 and also all the important daily current affairs & news for those applicants who are going to take part in any entrance / competitive exam in government or private sector. There are many people who are interested in being updated with the current affairs, or read daily GK Quiz. In this section, we are hereby informed you about general knowledge questions and answers that will help you in upcoming exams. Some list of questions and Toady’s current affairs are listed below you can go through it.

Prime objective of this web page is to spread the awareness of the current Affairs and provide daily General Knowledge Questions to every person. This will not only keep you up to date but also it is the best way to know about surroundings. As we know that, day by day competition level is also increasing and being updated to that level is difficult, but candidates no need to worry about that our team collects daily important information for our readers. Our team of www.privatejobshub.in provides GK questions only daily basis, individual can bookmark our page and get all daily updates from on single page.


Today’s Current Affairs
  • Government launches National Sports Talent Search Portal.
  • ICEX launches world’s first diamond futures contracts.
  • Ministry of Textiles proposes to hold Pan India camps for weavers and artisans
  • 3 years of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana: Going Stronger and Better
  • ICOSIS launches Ocean forecasting system for Comoros, Mozambique and Madagascar
  • International Atomic Energy Agency opens atomic fuel reserve in Kazakhstan to ensure supply
  • SC rejects Subramanian Swamy’s plea to direct BCCI to e-auction IPL rights
  • Cristiano Ronaldo wins UEFA Men's Player of the Year Award
  • NASA's WINDY Mission to create white artificial clouds that glow in night
  • IIT Researchers develop biosensor to detect kidney disorder accurately
  • DIPP releases Consolidated FDI Policy
  • 3 years of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana: Going Stronger and Better
  • Brazil opens Amazon national reserve for mining

GK Questions 30th August 2017 PJH

General Knowledge Questions With Answers

Question 1: Which company is launching a programme under which it will provide financial assistance to employees who wish to participate in national or international challenges in any field of interest?

A.    ITC
B.    Reliance Industries
C.    Flipkart
D.   Jubilant Foodworks
E.    Hindustan Unilever

Answer: C

Explanation:

Flipkart staffs who have completed six months with the company are eligible for this ‘Budding Star Programme’. Those shortlisted — based on evaluation by an internal company panel — will get up to Rs. 3 lakh in assistance

Question 2: Overseas arm of which Oil Company has planned to invest $150 million in Colombia, Kazakhstan and Bangladesh?

A.    BPCL
B.    HPCL
C.    ONGC
D.   IOC
E.    Chennai Petroleum

Answer: C

Explanation:

ONGC has participating interest in a total of six blocks in Colombia. It includes a producing block whose current output is 35,000 barrels per day. Drilling has begun in the Kazakhstan block in the Caspian Sea while preparations are on to drill the first well in Bangladesh.

Get Related Links:
Question 3: Who among the following has been honoured with Asia Society Game Changers Award?

A.    Amitabh Bachchan
B.    Shah Rukh Khan
C.    Aziz Ansari
D.   Naveen Andrews
E.    Dev Patel

Answer: E

Explanation:

Indian-origin actor Dev Patel is to be honoured by a leading educational organisation for making a “transformative and positive” difference for the future of Asia and the world. He will be felicitated with the Asia Society 2017 Asia Game Changers Award at a ceremony to be held at the United Nations, New York, in November 2017.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 4: Health and wellness startup Cure.fit has roped in which Bollywood actor as its Brand Ambassador?

A.    Salman Khan
B.    Hrithik Roshan
C.    Ranbir Kapoor
D.   Ranveer Singh
E.    Akshay Kumar

Answer: B

Explanation:

Health and wellness startup Cure.fit has signed on actor Hrithik Roshan as brand ambassador in what is touted as one of the largest endorsement deal signed by an Indian startup. 

Question 5: Which company has announced that it has acquired Millarworld, a comic book company?

A.    Facebook
B.    Google
C.    Apple
D.   Netflix
E.    Amazon

Answer: D

Explanation:

The acquisition was the first ever by Netflix. Together, the two companies will bring Millarworld’s portfolio of character franchises to life through films, series and children’s shows available exclusively to Netflix members.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 6: On August 8, 2017, Minister of State (Independent Charge) for AYUSH, Mr. Shripad Yesso Naik, informed that during the year 2016-17, central Government released Rs. ______ fund to State/UT Governments under National AYUSH Mission (NAM).

A.    31711.849 lakhs
B.    41711.849 lakhs
C.    5711.849 lakhs
D.   61711.849 lakhs
E.    71711.849 lakhs

Answer: B

Explanation:

In 2014, Union Government had launched National AYUSH Mission (NAM) to develop and encourage the AYUSH system of medicine in India. The Mission envisages better access to AYUSH services, strengthening of AYUSH educational institutions, enforcement of quality control of Ayurveda, Siddha and Unani & Homoeopathy (ASU &H) drugs and promoting cultivation of medicinal plants for sustainable availability of raw-materials for ASU & H drugs in the States/UTs.

Question 7: 2030 Water Resources Group (2030WRG) will help which State Government to raise $270 million from the Green Climate Fund, which will be invested in integrated watershed programmes in the state?

A.    Maharashtra
B.    Gujarat
C.    Karnataka
D.   Andhra Pradesh
E.    Madhya Pradesh

Answer: A

Explanation:

For raising money from the Green Climate Fund, Maharashtra State Level Climate Change Committee will endorse the proposal next week, after which it would be referred to the Central Government. The approvals will be in place in early 2018 and it could take a year to get the funding.


Question 8: Union Government has rolled out the second phase of its measles-rubella (MR) vaccination campaign in how many States/UTs?

A.    Five
B.    Six
C.    Seven
D.   Eight
E.    Nine

Answer: D

Explanation:

In a bid to eliminate measles and curb instances of rubella by 2020, Union Government has rolled out the second phase of its measles-rubella (MR) vaccination campaign in the country.

Question 9: On August 8, 2017, ‘Dawn of cruise tourism in India’ was inaugurated by Union Minister for Road Transport and Highways and Shipping Nitin Gadkari in:

A.    Kochi
B.    Kolkata
C.    Panaji
D.   Chennai
E.    Mumbai

Answer: E

Explanation:

At the inauguration, Mr. Nitin Gadkari highlighted the huge potential for cruise tourism, particularly in view of the reforms undertaken by the Ministry of Shipping under the Sagarmala Project. He also released reports on “Road map for Sea cruise tourism”, “Mumbai Port SOP for Cruise Operations” and “Cruise terminals in India”.


Question 10: 8th meeting of the Regional Technical Group of Confidence Building Measure on Trade, Commerce & Investment Opportunities under the Heart of Asia – Istanbul Process was held on August 7, 2017, in:

A.    New Delhi
B.    Mumbai
C.    Bengaluru
D.   Jaipur
E.    Bhopal

Answer: A

Explanation:

The meeting was attended by representatives of 17 participating countries and supporting international organisations. There was an agreement that economic development was an important factor in ensuring peace and stability in Afghanistan and the Heart of Asia Region.

Question 11: Research conducted on a tree found in the Acharya Jagadish Chandra Bose Indian Botanic Garden in West Bengal has revealed two new species of Cycas to the world. Cycas are one of the most ancient plants whose fossils date to the Jurassic period and are often referred to as:

A.    Primate Fossils
B.    Ancient Fossils
C.    Grey Fossils
D.   Living Fossils
E.    Gree Fossils

Answer: D

Explanation:

Research based on morphological and anatomical characters of this tree led to the discovery of new species of Cycas pschannae and, later, Cycas dharmrajii in the Andaman and Nicobar Islands. The species were named after scientists Paramjit Singh Channa and Dharmraj S. Mishra.

Question 12: India’s first micro forest is being built in which state?

A.    Punjab
B.    Himachal Pradesh
C.    Chhattisgarh
D.   Odisha
E.    Telangana

Answer: C

Explanation:

Nineteen acres of land which housed around 70 government office buildings in Chattisgarh’s Raipur is being converted into India’s first micro forest in order to create an oxy-zone. The micro forest will provide fresh air to Raipur which is the seventh most polluted city in the world. It will reportedly be open to the public in the next 8 months.


Question 13: In the latest International Cricket Council (ICC) Test rankings, who among the following has been ranked as World No. 1 all-rounder?

A.    Shakib Al Hasan, Bangladesh
B.    Ravindra Jadeja, India
C.    Mohammed Hafiz, Pakistan
D.   Ben Stokes, England
E.    Angelo Mathews, Sri Lanka

Answer: B

Explanation:

Following his Man-of-the-Match performance of 70 not out and seven wickets to help India beat Sri Lanka by an innings in Colombo on August 6, 2017, Jadeja has displaced Bangladesh’s Shakib Al Hasan to claim the top spot in the ICC Test rankings for all-rounder for the first time in his career.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 14: Vishvjit P Singh, who passed away on August 6, 2017, was:

A.    Former Chief Minister of Uttar Pradesh
B.    Former Chief Justice of India
C.    Former Member of Rajya Sabha
D.   Former Chief Minister of Haryana
E.    Former Attorney General of India

Answer: C

Explanation:

On August 8, 2017, Rajya Sabha mourned the death of its former member Vishvjit P Singh. When the House met for the day, Chairman Hamid Ansari mentioned the passing away of Vishvjit Singh on August 6, 2017 at the age of 71. Mr. Singh had represented Maharashtra for two consecutive terms from April 1982 to April 1988 and April 1988 to April 1994.

Question 15: Who among the following has been appointed to a senior position focusing on increasing outreach to the minority communities in Nassau County in New York, US?

A.    Mrugesh Patel
B.    Rikin Shah
C.    Darshan Shukla
D.   Dilip Chauhan
E.    Nitin Das

Answer: D

Explanation:

Dilip Chauhan was named Deputy Comptroller for Minority Affairs by Nassau County Comptroller George Maragos. Chauhan had joined the Comptroller’s office in 2015 as Director for Community Affairs, South and East Asia and has served as senior advisor to the Comptroller since early 2017.

Question 16: The Centre has declared entire area of which state as a “disturbed” area under Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for one more month?

A.    Jharkhand
B.    Assam
C.    Mizoram
D.   Chhattisgarh
E.    Nagaland

Answer: B

Explanation:

The Centre has declared entire Assam as a “disturbed” area under the controversial Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for one more month, citing various violent activities by insurgent groups ULFA, NDFB, and others.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 17: On August 8, 2017 Legislative Assembly of which state passed a bill which reclassifies coconut as a `tree’, ensuring legal protection for it?

A.    Goa
B.    Tamil Nadu
C.    Kerala
D.   West Bengal
E.    Gujarat

Answer: A

Explanation:

Goa Forward Party, a partner in the Manohar Parrikar-led government, had promised to reclassify coconut. The previous Laxmikant Parsekar-led government had changed classification of coconut tree to a `palm’.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 18: Bombay High Court has accepted Maharashtra government’s statement that it would not allow children under the age of _________ years to participate in the ‘Dahi Handi’ festival.

A.    11 years
B.    12 years
C.    13 years
D.   14 years
E.    15 years

Answer: D

Explanation:

Additional Solicitor General Tushar Mehta, appearing for Maharashtra state government, told the court that as per the Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, children below 14 years of age will not be allowed to participate in the festival since the government had in August last year declared ‘Dahi Handi’ as an adventure sport.

Question 19: Eighth Mekong Ganga Cooperation Ministerial Meeting was held on August 7, 2017 in:

A.    Manila, Philippines
B.    New Delhi, India
C.    Bangkok, Thailand
D.   Hanoi, Vietnam
E.    Vientiane, Laos

Answer: A

Explanation:

On August 7, 2017, at Eighth Mekong Ganga Cooperation Ministerial Meeting in Manila, Philippines, India called for expanding the areas of cooperation among the member countries of the bloc to further deepen mutually beneficial partnership and cooperation.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 20: On August 8, 2017, which company announced a partnership with UK’s Triumph Motorcycles to jointly make mid-capacity motorcycles for Indian and global markets?

A.    Mahindra & Mahindra
B.    Bajaj-Auto
C.    Hero MotoCorp
D.   Maruti Suzuki
E.    TVS Motor

Answer: B

Explanation:

The aim of this partnership is to deliver a range of outstanding mid-capacity motorcycles. Triumph will benefit from this partnership by expanding its global reach and entering new higher volume markets while Bajaj will in return, gain access to Triumph’s motorcycles and technology.

Get Here GK Question and Answers:

In schools and colleges also current affairs are gaining much more importance than any other subject. It becomes a necessary subject of the entire competitive exams like UPSC, GPSC, SSC, UPPSC, IBPS, CAT and many others. Those candidates who are engaged in preparing for clearing any entrance exam / quiz competitions, they must have the knowledge of current affairs. Applicants may go through our daily GK questions and current affairs.

We the team of www.privatejobshub.in hopes this page helps you and beneficial for you. From this page you will get latest information about all major events happening in our country and worldwide. Applicants can follow us on Facebook and Google plus to attain latest updates about this concern directly to your timeline.
State Wise Current Affairs


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.