Header Ads

GK Questions 31st August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 31st August 2017 PJH


GK Questions 31st August 2017 PJH

Prepare yourself well for scoring high in all upcoming exams by enhancing your knowledge through General Knowledge Quiz. Latest GK Questions of 31st August 2017 are provided below if you read daily read GK questions then General Knowledge Questions and Answers are the key to success. The urge of knowledge has always been a part of our lives so, the Students should be aware about the activities going inside and outside the country. All important update details of August 2017 are well equipped below. Readers can go through it and garb the daily updates that are prepared by the team of PJH.

General Knowledge and current affairs includes all sort of the topics that are related to current affairs, new policies, activities related to economic development, sports, politics, region and more which we cover on daily basis. Practicing daily GK Questions will result in your favour when you will enter for any competitive or entrance exam. Qualifying in competitive or entrance exam is not an easy task but General Knowledge or General Awareness is the section which is included in all the exams. So if you have good command on it you will easily score good marks as GK Section in every competitive or entrance exam includes high weightage. Applicants can now go through below tuned page and get today’s current and general knowledge questions that are prepared by the team management of www.privatejobshub.in


Current Affairs of August 2017
  • Rajnath Singh inaugurates "YUVA - Skill Development Programme"
  • North Korea fires ballistic missile over Japan, tensions escalate
  • Union Government to launch Deep Ocean Mission
  • Ministry of Textiles proposes to hold Pan India camps for weavers and artisans
  • Sri Lankan Selectors stepped down after humiliating defeat
  • Researchers identify potential new way to treat HIV
  • IIT Researchers develop biosensor to detect kidney disorder accurately
  • Karnataka to merge health schemes, launch 'Arogya Bhagya
  • Government to hold pan-India handloom, handicraft camps
  • Gobindobhog rice gets geographical indication status
  • U.N. nuclear watchdog opens uranium bank in Kazakhstan
  • Bidhuri seals India's 1st medal at World Boxing C'ships 2017
  • 14-yr-old beats 36-yr-old to become youngest TT champion
Check This Also: Latest Online Quiz

GK Questions 31st August 2017 PJH

General Knowledge Questions of August 2017

Question 1: Seeking to make indigenous regional positioning system Navigation with Indian Constellation (NavIC), independent from the US clock system, the Indian Space Research Organisation(ISRO) has signed an MoU with which entity for time and frequency traceability services?

A.    European Space Agency
B.    IIT – Kanpur
C.    CSIR-National Physical Laboratory (NPL)
D.   IIT-Roorkee
E.    Russian Space Agency

Answer: C

Explanation:

This step will help in making NavIC fully operational in the market for commercial purposes as time synchronisation is essential for all kinds of services – be it financial transactions, stock handling, digital archiving, time stamping, national security or prevention of cyber crimes.


Question 2: Who among the following has become thefirst paralympian to be recommended for India’s highest sporting honour— the Rajiv Gandhi Khel Ratna?

A.    Deepa Malik
B.    Devendra Jhajharia
C.    Varun Bhati
D.   M Thangavelu
E.    Suyash Jadhav

Answer: B

Explanation:

Javelin thrower Jhajharia, the first Indian to win two Paralympic gold medals, was the first choice of the awards selection committee headed by Justice (Retd) C K Thakkar. The committee has picked 31-year-old midfielder Sardar Singh as its second nominee for the top honour and has suggested that both Jhajharia and Sardar be considered for the award jointly.


Question 3: Who among the following Indian women squash players have bagged a bronze medal at the WSF World Doubles Squash Championship?

A.    Joshna Chinappa and Dipika Pallikal Karthik
B.    Joshna Chinappa and Maitri Joshi
C.    Maitri Joshi and Dipika Pallikal Karthik
D.   Maitri Joshi and Shikha Rajput
E.    Joshna Chinappa and Shikha Rajput

Answer: A

Explanation:

Indian doubles pair of Joshna Chinappa and Dipika Pallikal Karthik bagged a bronze medal at the WSF World Doubles Squash Championship. They lost against English pair of Jenny Duncalf and Alison Waters in the semi-finals

Question 4: The Union Government has proposed to establish an additional ______new AIIMS (All India Institute of Medical Science) under various phases of Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY) in different parts of the country.

A.    10
B.    12
C.    14
D.   16
E.    18

Answer: C

Explanation:

Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY) was announced in 2003. Its objectives are correcting regional imbalances in the availability of affordable/reliable tertiary healthcare services and augment facilities for quality medical education in the country.

Question 5: As per data by Reserve Bank of India (RBI), India’s foreign exchange reserves surged by $1.536 billion to touch a fresh life-time high of $_____ billion during the week to July 28, 2017.

A.    292.867
B.    392.867
C.    492.867
D.   592.867
E.    692.867

Answer: B

Explanation:

As per data by RBI, India’s foreign exchange reserves surged by $1.536 billion to touch a fresh life-time high of $392.867 billion during the week to July 28, helped by rising in foreign currency assets (FCAs). In the previous week, the reserves had increased by $2.27 billion to $391.33 billion.

Get Related Links:
Question 6: Indian Railways signed its first Engineering, Procurement and Construction (EPC) contract with which company for large electrification projects?

A.    L&T
B.    Adani Power
C.    Tata Power
D.   Reliance Power
E.    GMR Infra

Answer: A

Explanation:

On August 4, 2017, Indian Railways signed its first Engineering, Procurement and Construction (EPC) contract with L&T for large electrification projects. Including this contract, Railways Ministry has signed total nine EPC (engineering, procurement, construction) contracts for electrification of railway lines at a cost of Rs. 2,800 crore.

Question 7: Which Indian company has signed a 30-year concession agreement with the Government of Mozambique to develop 20 million tons per annum (MTPA) coal terminal at Beira Portas part of a Public Private Partnership (PPP) project?

A.    Adani Ports
B.    Essar Ports
C.    Reliance Ports
D.   Mahindra Ports
E.    Tata Ports

Answer: B

Explanation:

The project will be executed through a subsidiary, New Coal Terminal Beira (NCTB), which is a joint venture between Essar and Portos e Caminhos de Ferro de Moçambique (CFM). The first phase of this project will be developed at a cost of close to $275 million and will entail developing dedicated berths, along with state-of-the-art, mechanised and environment-friendly systems.


Question 8: Which entity has joined hands with the Indian Dental Association (IDA) to start India’s first digital initiative for prevention and early detection of oral cancer?

A.    Colgate India Trust
B.    Anchor India Trust
C.    Tata Memorial Centre
D.   Patanjali Ayurved
E.    Dabur

Answer: C

Explanation:

Tata Memorial Centre is a known destination for cancer treatment and its dedication to provide latest treatment technology and multi-disciplinary approach especially towards head and neck cancer.

Question 9: Larsen & Toubro (L&T) has bagged Rs.3,375-crore order from government of which country to design and build an Integrated Light Rail-based Urban Transit System?

A.    New Zealand
B.    Maldives
C.    Argentina
D.   Mauritius
E.    South Africa

Answer: D

Explanation:

After bagging Riyadh and Doha metro, engineering and construction major Larsen & Toubro (L&T) has bagged Rs.3375-crore order from Mauritius government-led Metro Express Limited to design and build an Integrated Light Rail-based Urban Transit System in the African island nation.

Question 10: A high level committee set up to review the Institutionalization of Arbitration Mechanism, has submitted its recommendations to Union Law ministry. This committee was headed by:

A.    Justice J N Reddy
B.    Justice B N Srikrishna
C.    Justice K L Parikh
D.   Justice V K Raghuvanshi
E.    Justice B V Menon

Answer: B

Explanation:

The Department of Legal Affairs, Ministry of Law and Justice, on January 13, 2017 constituted a ten Member, High Level Committee under the Chairmanship of Retired Judge, Supreme Court of India, Justice B. N. Srikrishna.


Question 11: In order to develop airports in _____________as green airports, Airports Authority of India (AAI) has commenced installation of 1MW solar power plant at two airports in the state.

A.    Andhra Pradesh
B.    Telangana
C.    Punjab
D.   Haryana
E.    Madhya Pradesh

Answer: A

Explanation:

The Government of India encourages development of green airports. In order to develop airports in Andhra Pradesh as green airports, AAI has commenced installation of 1MWp solar power plant at Tirupathi and Vijaywada Airports.

Question 12: On August 2, 2017, which entity unanimously adopted a resolution aimed at preventing terrorists from acquiring weapons?

A.    NATO
B.    ASEAN
C.    UN Security Council
D.   European Union
E.    SAARC

Answer: C

Explanation:

The Council strongly condemned the continued flow of weapons, military equipment, unmanned aircraft systems (UASs) and their components, and improvised explosive device (IED) components to and between the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL/Da’esh), Al-Qaida, their affiliates, and associated groups, illegal armed groups and criminals.


Question 13: 50th Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Regional Forum (ARF) meeting begun on August 5, 2017 in:

A.    Bangkok, Thailand
B.    Kuala Lumpur, Malaysia
C.    Hanoi, Vietnam
D.   Jakarta, Indonesia
E.    Manila, Philippines

Answer: E

Explanation:

Southeast Asian foreign ministers and their counterparts from the U.S., China, Russia, Japan, the two Koreas and other nations attended 50th Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Regional Forum (ARF) meeting in Manila on Aug 5, 2017.

Question 14: Which public sector bank has hit the international debt market with $400 million bond issue that will have a tenor of 5 years?

A.    Canara Bank
B.    Punjab National Bank
C.    Indian Bank
D.   Bank of India
E.    Bank of Baroda

Answer: A

Explanation:

Canara Bank has hit the international debt market with a benchmark dollar bond issue that will have a tenor of 5 years. Through this issue, Canara Bank will raise $400 million as part of its $2 billion medium-term note programme.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 15: Who among the following Indian-Americans have been appointed to key posts in the government by US President Donald Trump?

A.    Neil Chatterjee, Krishna R. Urs, and Jayant Pandey
B.    Neil Chatterjee, Vikas Deshmukh, and Vishal Amin
C.    Akash Sharma, Krishna R. Urs, and Vishal Amin
D.   Neil Chatterjee, Krishna R. Urs, and Vishal Amin
E.    Surya Reddy, Krishna R. Urs, and Vishal Amin

Answer: D

Explanation:

US Senate has confirmed that President Donald Trump has appointed three Indian-Americans to key posts in the government. The three Indian-Americans are Neil Chatterjee, Krishna R. Urs, and Vishal Amin.

Question 16: Who among the following has been appointed as the brand ambassador of ‘Clean UP Mission’ by chief minister Yogi Adityanath?

A.    Akshay Kumar
B.    Amitabh Bachchan
C.    Ranbir Kapoor
D.   Ranveer Singh
E.    Varun Dhawan

Answer: A

Explanation:

Akshay Kumar has promised to proactively work towards making UP the open defecation free (ODF) state, a cause in line with the theme of his upcoming movie Toilet Ek Prem Katha. The chief minister also announced to make the film tax-free in the state.

Question 17: Who among the following has been appointed as the new Chief Executive Officer (CEO) of Payback India?

A.    Pratham Awasthi
B.    Gautam Kaushik
C.    Mukul Rajguru
D.   Siddharth Agarwal
E.    Rajesh Arora

Answer: B

Explanation:

Payback India has appointed Gautam Kaushik as the new Chief Executive Officer (CEO). He will spearhead Payback’s India operations. At Payback India, Gautam Kaushik’s primary focus would be towards driving engagement through new touch points and creating transformational customer experiences.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 18: Paul Kagame has won third term in office as President of:

A.    Ghana
B.    Liberai
C.    Rwanda
D.   Nigeria
E.    kenya

Answer: C

Explanation:

President Paul Kagame of Rwanda has won a third term in office with a landslide victory in election held on August 4, 2017. Mr Kagame won 98.66 percent votes while his two little-known rivals barely made a dent.

Question 19: ________________, has become the first Hindu in Pakistan government in more than 20 years.

A.    Prabhu Lal
B.    Kirpal Singh
C.    Krishna Lal
D.   Darshan Lal
E.    Himmat Singh

Answer: D

Explanation:

Pakistan’s new Prime Minister Shahid Khaqan Abbasi formed his cabinet on August 4, 2017, filling it with his toppled predecessor Nawaz Sharif’s aides and allies. It also included the first Hindu in Pakistan government in more than 20 years, Darshan Lal.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 20: Which satellite will be launched by Indian Space Research Organisation (ISRO) by the end of August 2017, to augment the existing seven satellites of NavIC constellation?

A.    IRNSS-1H
B.    IRNSS-1G
C.    IRNSS-1F
D.   IRNSS-1E
E.    RNSS-1D

Answer: A

Explanation:

To be launched on board PSLV-C39, IRNSS-1H will be a “back up” navigation satellite for IRNSS-1A, one among the seven satellites in the constellation, as its three rubidium atomic clocks on board had stopped functioning.


Question 21: 19th round of the Regional Comprehensive Economic Partnership(RCEP)Trade Negotiating Committee (TNC) meetings and other related meetings were held from 17th to 28th July 2017 in:
A.    Mumbai
B.    New Delhi
C.    Hyderabad
D.   Jaipur
E.    Kochi

Answer: C

Explanation:

The Meeting was inaugurated by Rita Teaotia, Secretary, Department of Commerce, and Government of India on 24 July 2017. During the 19th round, parallel meetings were held by the three main Working Groups on Trade in Goods, Trade in Services and Investment, including their respective Sub-Working Groups.


Question 22: On July 31, 2107, Rajya Sabha passed ________ for setting up of a National Commission for Backward Classes.

A.    Constitution 123rd Amendment Bill, 2017
B.    Constitution 124th Amendment Bill, 2017
C.    Constitution 125th Amendment Bill, 2017
D.   Constitution 126th Amendment Bill, 2017
E.    Constitution 127th Amendment Bill, 2017

Answer: A

Explanation:

On July 31, 2017, Rajya Sabha passed Constitution 123rd Amendment Bill, 2017 by dropping Clause 3 which pertains to the insertion of a new article 338B about the constitution and powers of the National Commission for Backward Classes

Question 23: A campaign to protect children from major childhood diseases like measles, mumps and rubella has been started in which district of Himachal Pradesh from August 1, 2017?

A.    Kangra District
B.    Sirmaur District
C.    Kullu District
D.   Chamba District
E.    Solan District

Answer: A

Explanation:

The campaign has been initiated by Dharamshala Municipal Corporation Mayor Rajni Vyas. Under the Measles, Mumps, Rubella (MMR) vaccination programme, all children between the age of nine months to 15 years shall be vaccinated.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 24: The Supreme Court has imposed a ban on which of the following harmful heavy metals in the manufacturing of firecrackers as they cause air and noise pollution?

A.    Lithium
B.    Lead
C.    Arsenic
D.   Mercury and antimony
E.    All of the above

Answer: – E

Explanation:

The Supreme Court maintained that it is the responsibility of the Petroleum and Explosives Safety Organisation (PESO) to ensure compliance of ban particularly in Sivakasi in Tamil Nadu where there are a large number of firecracker manufacturers

Get Here GK Question and Answers:

So candidates can start their preparation by using above stated Gk Questions with Answers of August 2017 and score good marks. Applicants may follow us on Facebook or Google plus to fetch upcoming details regarding the same on your timeline.

After reading complete details above said advertisement, if you have any question in your mind then writes in comment box. Ours experts will try to solve your query as soon as they can. Candidates can also sub- scribe their mail address to get direct mail in your mail box from our free mail services.

State Wise Current Affairs

2 comments:

  1. Please provide the all current affairs which is very important to all banking exams

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Ajay NAIKNAVARE
      Hit onBank Current Affairs link and avail all the Updated current affairs.

      Delete

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.