Header Ads

MAT Syllabus 2018 PDF Feb Exam Pattern Reasoning Quants Important Questions

Edit
MAT Syllabus

MAT Syllabus

MAT Syllabus 2018: Aspirants who are going to appear for upcoming MAT Exam can download MAT Syllabus in PDF format through this page. All India Management Association (AIMA) will conduct the entrance exam in the month of February. Interested candidates who want to pursue management study in Top B-Schools (National or International) they have to appear for MAT Exam. Thus, aspirants who want to participate in this examination need to prepare according to the MAT 2018 Syllabus for all subjects like Reasoning, Mathematical (Quantitative), Language Comprehension, Indian and Global Environment etc. we are also providing important question which are mostly ask in the examination, so participating candidates must have a look below details.

This page includes
  • Syllabus For MAT 2018 subject wise
  • MAT Feb Exam Pattern 2018
  • MAT Important Questions
  • MAT Previous year question paper PDF

The MAT Exam Syllabus is important piece of information for applicants to recognize and know the entire MAT Exam Syllabus. This syllabus will assist applicants to figure out the level of exam and what to expect from the Management Aptitude Test and prepare accordingly. Not only MAT Exam Syllabus 2018, a candidate should also be aware of the MAT Feb Exam Pattern and the marking scheme. So here on this page you may get complete information about MAT 2018 Syllabus which is well prepared by the team members of www.privatejobshub.in

MAT Syllabus 2018

The entire knowledge of MAT Feb Exam Pattern and Syllabus is very significant for the best preparation of exam. MAT exam syllabus has five sections:
  • Indian and Global Environment
  • Language Comprehension
  • Data Analysis and Sufficiency
  • Mathematical Skills
  • Intelligence
  • Critical Reasoning

Must Check Out: How to Crack MAT Exam

Here's a detailed view of all topics enclosed in MAT Feb Syllabus 2018:

MAT Indian & Global Environment Syllabus 2018:
  • Current affairs
  • Business
  • World Records
  • Top officials of big companies
  • Famous awards and Prizes
  • Books and Authors
  • Punch line of companies
  • History
  • International Organization
  • Important Quotations
  • Social issues
  • Geography
  • Sports
  • Finance
  • Major Corporate news
  • Automobiles
  • Entertainment
  • Politics
  • Science

MAT Data Analysis & Sufficiency /Mathematical (Quantitative) Skills Syllabus 2018:
  • Geometry, (Lines, angles, Triangles, Spheres, Rectangles, Cube, Cone etc)
  • Ratios and Proportion
  • Number system
  • Work and time
  • HCF & LCM
  • Algebra
  • Profit & Loss
  • In-equations Quadratic and linear equations
  • Geometric Progression
  • Percentages
  • Averages
  • Partnership (Accounts)
  • Time-Speed-Distance

Math Online Quiz

MAT Language Comprehension Syllabus 2018:
  • Verbal Reasoning
  • Syllogisms
  • Fill In the Blanks
  • Contextual usage
  • Analogies
  • Different usage of same word
  • Antonyms
  • Sentence completion
  • Jumbled paragraphs
  • Foreign language words used in English
  • Sentence correction
  • Idioms
  • One word substitution


MAT Intelligence & Critical Reasoning Syllabus 2018:
  • Family tree
  • Strong Arguments and Weak Arguments
  • Multi-dimensional arrangements
  • Course of Action
  • Puzzles
  • Visual reasoning
  • Arrangement
  • Series
  • Numeric grid
  • Pie Chart
  • Blood Relations
  • Critical Reasoning
  • Calendars
  • Coding & Decoding
  • Syllogisms
  • Statement Conclusions
  • Column graphs
  • Graphs representing Area


MAT Exam Pattern 2018:

Section
No. of Questions
Time (in minutes)
Language Comprehension
40
30
Mathematical Skills
40
40
Data Analysis and Sufficiency
40
35
Intelligence and Critical Reasoning
40
30
Indian and Global Environment
40
15
Total
200
150

  • The MAT has five sections, each section having forty questions.
  • The total 200 questions are to be attempted over 150 minutes.
  • A candidate scores one mark for each correct answer
  • There is negative marking scheme of ¼ marks i.e. 0.25 marks.
  • The maximum marks, which a applicants can score is 200 and the scaled score is given out of 800.


About Management Aptitude Test:

MAT (Management Aptitude Test) is the entrance exam of national level which is conducted by the All India Management Association (AIMA). Those applicants who want to take admission in top B-Schools – National or International in management studies, so it is the brilliant options for that applicants to apply for MAT Exam. This exam is conducting four times a year in the month of February, May, September and December. The application form for MAT Examination is available through online and offline. Applicants can fill the application form by any mode.


MAT Important Questions & Answer

1. During the fashion parade, the model wore an outfit which was and she looked really
   (a) Modern, Old
   (B) Attractive, Awkward
   (C) Eye-Catching, Beautiful
   (d) colourful, dull

Answer: (c) Eye-catching and beautiful are the two words to be placed in blanks.

2. Due to high inflation in the economy, the availability of goods has……… and the prices have gone……..
    (A) Reduced, High                                 
    (B) Increased, Down
    (C) Not Changed, Low                            
    (D) Doubled, Stable

Answer: (a) Reduced and high are the correct words to be filled here

3. Which one of the following statements is not true?
    (A) Marks And Spencer Plans To Expand Its Market In India In A Big Way
    (B) Popular Brands Allen Solly, Louis Philippe And Van Heusen Are Owned By Aditya Birla Group
   (C) Indian Retail Market Has Registered Considerable Growth In The Recent Past
   (D) None Of The Above

Answer: (b) Popular brands Allen Solly, Louis Philippe and Van Heusen are owned by Aditya Birla Group.

4. According to the passage, Australia and India hold great promise for cooperation in which one of the following sectors?
   (A) Energy
   (B) Agriculture
   (C) Education
   (D) All Of The Above

Answer: (d) All of the above are the right options

5. During the past few years, relations between India and Australia did not improve due to
    (A) International Economic Conditions
   (B) Poor Response From Australia Despite Efforts By India
   (C) Years Of Neglect By India
   (D) None Of The Above

Answer: (d) None of the above stands true in this situation.

6. Keeping in view, the ‘Make in India’ initiative promoted by the Indian Government, the contribution of Australian education sector in India
   (A) Can Be Very Minimal
   (B) Is Quite Irrelevant
   (C) Has Really Great Potential
   (D) Will Not Have much gains for Australia

Answer: (c) Option ‘C’ is the most appropriate choice.

7.  To do well in academics, a student need not be very, but must be
    (A) Healthy, Tall
    (B) Good Looking, Talkative
    (C) Clever, Rich
    (D) Intelligent, Hardworking

Answer: (d) Intelligent and hardworking are the two words which will be most appropriate.

8. As per recent reports, consumption expenditure on clothes in India is likely to
    (A) Decrease Drastically In The Next Few Years
    (B) Remain Constant For Sometime
    (C) Increase In The Near Future
    (D) Show A Marginal Decline In The Next Few Years

Answer: (c) Consumption expenditure on clothes in India is likely to increase 3.8 times, as per the passage.

Visit Here to Know:

9. International retailers have done well in India, since they
     (A) Have Expanded Their Stores Count Tremendously
     (B) Have Made Efforts To Reach Every Nook And Corner Of India
     (C) Realised That There Was No Need To Open A Large Number Of Stores
     (D) None Of The Above

Answer: (d) International brand sales have gone up without these factors.

10. In the recent past, telecom companies were
     (A) Too Keen To Support Mobile Banking Initiatives
     (B) Quite Against Using Their Network To Make Mobile Banking Facilities Available To Citizens
     (C) Not Supportive To Extend Mobile Banking To People
     (D) None Of The Above

Answer: (b) Telecom companies were not very keen to share their infrastructure to make mobile banking facility available to all citizens of the country.

Also Check:

MAT Exam solved Question Paper:

Year
Solved Question Paper
MAT 2001
MAT 2002
MAT 2003
MAT 2004
MAT 2005
MAT 2006
MAT 2008
MAT 2009
MAT 2010
MAT 2012


Final Words:

Dear aspirants to get more details regarding MAT Syllabus 2018 keep visiting regularly. You may also subscribe us to get free email alerts directly to your inbox or bookmark this page by pressing ctrl+d.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.