Header Ads

GK Questions 1st October 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 1st October 2017 PJH


GK Questions 1st October 2017 PJH

Updates of October have been started from today. You can collect daily updates of October 2017 from page of PJH. Today we have prepared GK Questions on 1st October 2017 for our readers. So, readers can go through below provided general knowledge question and play the quiz. By reading daily GK Quiz will help you to know about your preparation for upcoming exams.


All the exams wither they are competitive or any entrance exam General Awareness is the common section in all the exams. So, candidates can collect daily updates from our page and prepare for their exam accordingly. If, you ready daily GK question than you don’t need to face struggle on the day of exam. All questions related to Indian as well as International market, business, sports etc all sections important questions are provided here by the team of www.privatejobshub.in


GK Questions 1st October 2017 PJH

Question 1: Bajrang belongs to which of the following sports?

A) Wrestling
B) Squash
C) Tennis
D) Badminton

Answer: A

Explanation:

Indian wrestler Bajrang defeated Daichi Takatani of Japan in the men’s freestyle 65kg final to win the gold in the 5th Asian Indoor and Martial Arts Games at Ashgabat in Turkmenistan.

Question 2: Which of the following cricket team has topped the list of both Tests and ODIs as of September 26, 2017?

A) Australia
B) India
C) Englland
D) West Indies

Answer: B

Explanation:

India beat Australia by 5 wickets in the third ODI played between the two sides at Indore. The victory helped them to pip South Africa to claim the no. 1 spot in the ICC ODI rankings.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 3: Who among the following has become the second woman in Mizoram to be inducted in the state’s council of ministers?

A) Padmavati Chawngthu
B) Lilawati Chawngthu
C) Lalawmpuii Chawngthu
D) Virudhi Chawngthu

Answer: C

Explanation:

Lalawmpuii Chawngthu has become the second woman in Mizoram to be inducted in the state’s council of ministers after a gap of 30 years. Lalhlimpui Hmar was the first woman Minister of State in Mizoram in 1987.

Question 4: Who of the following has been sworn in as Comptroller and Auditor-General (CAG) of India?

A) Karan Kundra
B) Bibek Debroi
C) Rajiv Mehrishi
D) Rajeev Shukla

Answer: C

Explanation:

Former Union Home Secretary Rajiv Mehrishi has been sworned in as the Comptroller and Auditor-General of India on 25th September.

Question 5: Who of the following has become the brand ambassador for Srinagar Municipal Corporation?

A) Bilal Dar
B) Badal Dar
C) Balraj Dar
D) Bilaj Dar

Answer: A

Explanation:

Bilal Dar, a young boy from Srinagar has become the brand ambassador for Srinagar Municipal Corporation. Dar has been contributing to the ‘Swachhta Abhiyan’ since the age of 12. He found a mention in the PM’s recent Mann Ki Baat on 24th September 2017.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 6: Who of the following has won Germany election consecutively for the 4th time?

A) Martin Schulz
B) Angela Merkel
C) Alice Weidel
D) Alexander Gauland

Answer: B

Explanation:

German Chancellor Angela Merkel has won a fourth term in office by winning Germany elections that lifted the far-right party Alternative for Germany into parliament for the first time since the immediate aftermath World War II.

Question 7: Renowned Marathi writer, journalist___ passed away

A) Karan Sadhu
B) Ravi Sadhu
C) Divakar Sadhu
D) Arun Sadhu

Answer: D

Explanation:

Well-known journalist and Renowned Marathi writer Arun Sadhu has passed away at the age of 76.

Question 8: __was an American funk, soul and R&B singer, who has passed away

A) Grant Hart
B) Charles Bradley
C) Jessi Sau
D) Troy Gentry

Answer: B

Explanation:

Charles Bradley, the legendary soul singer has passed away. Charles Edward Bradley was an American funk, soul and R&B singer.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 9: Kasu Brahmananda Reddy National Park is situated at which of the following places?

A) Bhubaneswar
B) Bhopal
C) Hyderabad
D) Chennai

Answer: C

Explanation:

Kasu Brahmananda Reddy National Park also known as Chiran Fort Palace is a national park located in Jubilee Hills in Hyderabad, Telangana, India. The park has an approximate area of 390-acre (1.6 km2).

Question 10: Which of the following is the currency of South Korea?

A) Won
B) Dhiram
C) Riyal
D) Rupiah

Answer: A

Explanation:

South Korean Won, Our currency rankings show that the most popular Korea (South) Won exchange rate is the USD to KRW rate

Question 11: Which of the following bank has introduced AI-based chat assistant called SIA?

A) Punjab National Bank
B) State Bank of India
C) AXIS Bank
D) ICICI Bank

Answer: B

Explanation:

The State Bank of India (SBI) announced SBI Intelligent Assistant (SIA) — a chat assistant aimed to address customer enquiries like a “bank representative” does. Developed by Payjo, an artificial intelligence (AI) banking platform, “SIA” is equipped to handle nearly 10,000 enquiries per second or 864 million in a day — which is nearly 25 per cent of the queries processed by Google each day.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 12: What is the theme of 2017 World Tourism Day (WTD)?

[A] Tourism: Responding to the Challenge of Climate Change
[B] Sustainable tourism – a tool for development
[C] Tourism for all – promoting universal accessibility
[D] Tourism opens doors for women

Answer: B

Explanation:

The World Tourism Day (WTD) is observed every year on September 27 to raise awareness among the international community of the importance of tourism and its social, cultural, political and economic value. The 2017 theme “Sustainable tourism – a tool for development” is dedicated to explore the contribution of tourism to the Sustainable Development Goals (SDG). On the occasion of World Tourism Day, President Ram Nath Kovind will give away the National Tourism Awards and will Launch Incredible India 2.0 Campaign in New Delhi.

Question 13: Who of the following is the head of RBC committee which ?

A) Dilip C Chakraborty
B) Vikrant C Chakraborty
C) Apoorva C Chakraborty
D) Vishal C Chakraborty

Answer: A

Explanation:

Insurance Regulatory and Development Authority of India (Irdai) has formed a ten-member steering committee to help implement by March 2021 the new risk-based capital (RBC) regime that will also enhance protection to policyholders.

Question 14: Which of the following country is going to fund ____ billion soft loan for mass rapid transit systems for Delhi-Mumbai Industrial Corridor (DMIC) mega-project?

A) China, $4.5
B) Japan, $4.7
C) China, $4.7
D) Japan, $4.5

Answer: D

Explanation:

So far, the Delhi-Mumbai Industrial Corridor (DMIC) mega-project was being developed only with the Indian government’s financial assistance. Now a $4.5 billion soft loan from Japan International Cooperation Agency will be used to boost $100 bn Delhi-Mumbai Industrial Corridor project.

Question 15: Which of the following Indian industry has been ranked as the world’s third-biggest energy company?

A) Oil and Natural Gas Corp
B) Reliance Industries Ltd
C) Hindustan Petroleum Corp.
D) Bharat Petroleum

Answer: B

Explanation:

Reliance Industries Ltd has jumped five places to rank as the world’s third-biggest energy company behind Russian gas firm Gazrpom and German utility E.ON, according to Platts Top 250 Global Energy Company Rankings.

Question 16: Who of the following has won Laver Cup 2017 men’s double match?

A) Bob Hewitt and Raúl Ramírez
B) Ernest Lewis and Teddy Williams
C) Roger Federer and Rafael Nadal
D) Julien Benneteau and Édouard Roger-Vasselin

Answer: C

Explanation:

Roger Federer and Rafael Nadal played as doubles partners for the first time on the second day of the inaugural Laver Cup in Prague. They beat Americans Sam Querrey and Jack Sock to win Laver Cup 2017 in men’s doubles. Also, Roger Federer, ranked No. 2 in the world, defeated Australia’s Nick Kyrgios to win men’s singles in Laver Cup 2017.

Get Related Links:
Question 17: The government has launched which of the following Scheme to supply electricity to poor households?

A) Sahaj
B) Urja
C) Saubhagya
D) Spoorthi

Answer: C

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi has launched Sahaj Bijli Har Ghar Yojana or ‘Saubhagya’, to supply electricity to poor households. The scheme will cover all rural families after electrification of all villages by December end, this year. The government said that states will be required to complete the household electrification by March 31, 2019. The total outlay for the Saubhagya scheme will be Rs 16,320 crore. The rural household outlay is estimated to be Rs 14025cr, with Rs 2295cr being for urban households.

Question 18: Who among the following has been appointed as the Economic Advisory Council head?

A) V. K. Saraswat
B) Ramesh Chand
C) Bibek Debroy
D) Rajnath Singh

Answer: C

Explanation:

Amidst growing apprehensions over the slowdown in the Indian economy, Prime Minister Narendra Modi announced the formation of a five-member panel of economists headed by NITI Aayog member Bibek Debroy to advise him.

Question 19: India, US and Afghanistan will hold a joint trade and investment show at which of the following places?

A) Hyderabad
B) New Delhi
C) Mumbai
D) Chennai

Answer: B

Explanation:

For the first time, India, US and Afghanistan will hold a joint trade and investment show in Delhi, as New Delhi steps up to its role of being a bigger development partner to Afghanistan.

Question 20: According to the World Nuclear Industry Status Report 2017, which of the following country has topped the Survey list?

A) USA
B) UK
C) Germany
D) China

Answer: D

Explanation:

According to the World Nuclear Industry Status Report 2017, India is third in the world in the number of nuclear reactors being installed, at 6, while China is leading at 20.

Question 21: Railway line connecting India-Nepal is expected to become functional from which of the following year?

A) 2018
B) 2019
C) 2020
D) 2021

Answer: A

Explanation:

After remaining non-functional for the last three years the Janakpur-Jayanagar Railway line connecting Nepal and India is expected to become functional by 2018.

Question 22: Which of the following airport has become first airport to have wheel-chair lifts in India?

A) Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport
B) GMR Hyderabad International Airport Ltd
C) Jay Prakash Narayan International Airport
D) Sardar Vallabhbhai Patel International Airport

Answer: B

Explanation:

GMR Hyderabad International Airport Ltd. (GHIAL) has launched a wheelchair lift or verti-lift for the benefit of people who had trouble before, while travelling through the airlines.

Question 23: Which of the following Bank has sold 1% stake in SIDBI in a bid to mobilise funds by exiting non-core business?

A) Dena Bank
B) IDBI Bank
C) Bank of India
D) Oriental Bank of Commerce

Answer: B

Explanation:

State-owned IDBI Bank has sold 1% stake in Small Industries Development Bank of India (Sidbi) for an undisclosed amount in a bid to mobilise funds by exiting non-core business. Without disclosing the name of the buyer, the bank said, the sale took place on September 22.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 24: The 7th ASEM (Asia–Europe Meeting) Economic Ministers’ Meeting was held in which of the following city?

A) Seoul
B) Dubai
C) New Delhi
D) Beijing

Answer: A

Explanation:

The 7th ASEM (Asia–Europe Meeting) Economic Ministers’ Meeting was held in Seoul, South Korea. Theme for this year’s meeting was ‘Innovative Partnership for Inclusive Prosperity’. Commerce Minister Mr. Suresh Prabhu represented India.

 Question 25: World’s smallest squirrel is discovered in which of the following country?

A) S Korea
B) India
C) Indonesia
D) China

Answer: C

Explanation:

Indonesian scientists have found the world’s smallest squirrel in the country’s Borneo rain forest. The Bormean pigmy squirrel or exilisciurus exilis was found in Meratus mountain of South Kalimantan province.
Go Through Theses Latest Links:


After going through complete updates of 1st October 2017 by the team of www.privatejobshub.in you can bookmark our web page to get daily updates of October 2017. All the daily updates will be provided in the form of general knowledge questions. If you have any query related to GK Questions of 1st October 2017 you can leave a comment in below mentioned comment box our team will soon reply towards it. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.