Header Ads

GK Questions 27th September 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 27th September 2017 PJH

GK Questions 27th September 2017 PJH

Beneficial resource for all competitive and entrance exam is prepared by the team of PJH in which team covers daily updates. Today we have prepared GK Questions of 27th September 2017 contenders can prepare these questions and ready daily current affairs to qualify in any exams. By going through almost all competitive and entrance exam syllabus we provide common questions that are helpful for the visitors. General Knowledge is the common section in all exam so that’s why these are going to be very valuable and by practicing them on daily basis you can score good rank in exam because General Awareness is most scoring section among all.


You may read complete updates regarding GK Questions of 27th September 2017 from the below section of this page which is created by the team members of www.privatejobshub.in. Daily practice of Gk question will surely give you good result in upcoming exams. So make strategies from now and plan you study accordingly.
Today’s Current Affairs
  • Uttar Pradesh Government to release 100 prisoners on birth centenary of Pt Deendayal Upadhyaya
  • Sports Ministry Recommends P.V. Sindhu for Padma Bhushan Award
  • CNR Rao selected for 2017 Von Hippel Award
  • Australia announces new space agency to develop domestic space industry
  • Angela Merkel Wins 4th Term as Chancellor of Germany
  • Rajiv Mehrishi Took Oath as New Comptroller and Auditor General (CAG) of India
  • India Become World No. 1 in Both ODIs and Tests
  • India bags 4 more Medals at 5th Asian Indoor & Martial Arts Games in Turkmenistan
  • Shri Mukhtar Abbas Naqvi inaugurates “Hunar Haat” in Puducherry
  • China bans export of key petroleum products to North Korea
  • Prime Minister Narendra Modi to launch 'Power for all' scheme

GK Questions 27th September 2017 PJH


Question 1: Where will be the first bodyshell of 12000 HP loco from Alstom France arrive?

1. Trivendram
2. Kolkatta
3. New Delhi
4. Banglore
5. Chennai

Answer: 2.

Explanation:

India gets its first High Power Locomotive from France soon. The arrival of the first bodyshell of 12000 HP loco from Alstom France at Kolkata port on 20th of Sept. 2017.


Question 2: To which organization B Sambamurthy appointed as interim Chairman of the Board on 21st Sept. 2017?

1. NBCC
2. NPCI
3. NCL
4. NACP
5. NBTC

Answer: 2.

Explanation:

The Board of National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed of B Sambamurthy as interim Chairman of the Board announced on 21st Sept. 2017.

Question 3: Ms. Vani Sarraju Rao presently Ambassador of lndia to Finland, has been appointed as the next Ambassador of lndia to the_______________.

1. Tallinn
2. Tartu
3. Sareemma
4. Estonia
5. Kumu

Answer: 4.

Explanation:

Ms. Vani Sarraju Rao presently Ambassador of lndia to Finland, has been appointed as the next Ambassador of lndia to the Republic of Estonia.


Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 4: Find the Lawyer Zannah Mustapha’s country was awarded with UNHCR top UN peace prize on 19th Sept. 2017.

1. Cuba
2. Nigeria
3. South Africa
4. Sri Lanka
5. Austria

Answer: 2.

Explanation:

A Nigerian lawyer Zannah Mustapha was awarded with UNHCR top UN peace prize on 19th Sept. 2017.He worked for the rights of displaced children growing up amid violence in north-eastern Nigeria.

Question 5: Which entity has acquired a part of electronics company HTC Corporation’s engineering and design teams for $1.1 billion announced on 21st Sept. 2017?

1. Google
2. Microsoft
3. HTC
4. Apple
5. Sony

Answer: 1.

Explanation:

Google has acquired a part of electronics company HTC Corporation’s engineering and design teams for $1.1 billion announced on 21st Sept. 2017. The deal, which includes employees that have worked on the Pixel smartphone, also comes with a non-exclusive licensing agreement for HTC intellectual property.

Question 6: Find the name of bank has launched its mobile banking app called BPay in India.

1. RBL Bank
2. Catholic Syrian Bank
3. Union Bank of India
4. Fino Payment Bank
5. Federal Bank

Answer: 4 .

Explanation:

On 20th September 2017, Fino Payments Bank launched its mobile banking app called BPay in India. BPay is an extension of its already existing wallet in the same name that was launched in December 2016.The upgraded BPay app is available on Android currently.

Also Read Out: National Current Affairs


Question 7: Where did the “Bandhan Tod” app launch to support the state government’s efforts to end child marriage and dowry?

1. Rajasthan
2. West Bengal
3. Odisha
4. Nagaland
5. Bihar

Answer: 5.

Explanation:

The “Bandhan Tod” app is launched by Deputy Chief Minister Sushil Kumar Modi in Bihar on 18th of Sept. 2017. It is a unique initiative, Gender Alliance Bihar, a collective effort of over 270 civil society organisations.

Question 8: Where did a US based global alliance launch to manage Climate change in Denmark?

1. Odense
2. Randers
3. Horsens
4. Aalborg
5. Copenhagen

Answer: 5.

Explanation:

On 20th September 2017, Denmark launched a US based global alliance to manage Climate change, in Copenhagen.Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030 (P4G) is supported by the following members –China, Indonesia and C40.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 9: Which batsman has been imposed with five-year ban and a fine of one million rupees from Pakistan Cricket Board (PCB) for his involvement in spot-fixing during the PSL?

1. Khalid Latif
2. Hasan Ali
3. Raza Hasan
4. Faheem Ashraf
5. Bilal Asif

Answer: 1.

Explanation:

Pakistan Cricket Board (PCB) has imposed a five-year ban and a fine of one million rupees on batsman Khalid Latif for his involvement in spot-fixing during the PSL. The three-member Tribunal of PCB headed by a former High Court judge Asghar Haider found Khalid guilty on all six breaches of the Cricket Board’s anti-corruption code.

Question 10: Official slogan for FIFA Women’s World Cup France 2019 unveiled.It is _________.

1. Dare to Shine
2. Dare to kick
3. Dare to play
4. Dare to win
5. Dare to hit

Answer: 1.

Explanation:

The official emblem and slogan for FIFA Women’s World Cup France 2019 were unveiled in Paris, France.The slogan of the tournament “Dare To Shine” reflects the development of football, especially women’s football. The emblem features the competition trophy wrapped in blue and white, with eight shards of light around football at the top of the trophy.

Go Through These Links

Question 11: What is the theme observed around the world on 21 September 2017 during International Day of Peace?

1. “Spread Peace : esteem and pride for All”
2. “Together for Peace: Respect, Safety and Dignity for All.”
3. “Spell peace : Let Spread peace”
4. “ Be peace : be a achiever “
5. “ Join your hands for Peace : admire and secure for All”

Answer: 2.

Explanation:

“Together for Peace: Respect, Safety and Dignity for All.” the theme observed around the world on 21 September 2017 during International Day of Peace

Get Related Links:
Question 12: On which nearby offshore ONGC discovers oil in Arabian Sea?
1. Tuticorin
2. Kochi
3. Vishakapatinam
4. Kolkatta
5. Mumbai

Answer: 5.

Explanation:

On 20th September 2017, Oil and Natural Gas Corporation Ltd (ONGC) made a significant oil discovery near Mumbai High in the Arabian Sea, in Mumbai.Oil was discovered in a well on the west of Mumbai High oil fields in the Arabian Sea.The new discovery in well WO-24-3 is estimated to have around 20 million tonnes of oil in reserve.

Question 13: Which state has received $300 million loan from Asian Development Bank (ADB) for fiscal reforms?

1. Gujarat
2. Bihar
3. West Bengal
4. Jharkhand
5. Sikkim

Answer: 3.

Explanation:

On 21st September 2017, ADB announced that it has sanctioned a $ 300 million loan to West Bengal for carrying out fiscal reforms. Asian Development Bank (ADB) has approved a loan of $ 300 million to carry out fiscal reforms in West Bengal to make public services more accessible, affordable, and high quality.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 14: Who inaugurated the First National Conference on ‘Mission Mode to address Under-Nutrition’ was held in New Delhi?

1. Mr.Arun Jaitley
2. Mr.Rajnath Singh
3.Mr. Jagat Prakash Nadda
4. Ms.Uma Bharati
5. Ms.Maneka Gandhi

Answer: 5.

Explanation:

On 19th September 2017, the First National Conference on ‘Mission Mode to address Under-Nutrition’ was held in New Delhi.The conference was inaugurated by the Minster of Women & Child Development, Ms.Maneka Gandhi.

Question 15: Who had inaugurated the first ‘Pension Adalat’ on 20th of Sept. 2017?

1. Dr. Jitendra Singh
2. Dr.Anant Geete
3. Mr.Ashok Gajapathi Raju
4. Mr.Radha Mohan Singh
5. Dr. Smriti Zubin

Answer: 1.

Explanation:

On 19th September 2017, the First National Conference on ‘Mission Mode to address Under-Nutrition’ was held in New Delhi.The conference was inaugurated by the Minster of Women & Child Development, Ms.Maneka Gandhi.The focus of the conference was ‘Mission Malnutrition Free India-2022’.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 16: Where did the 61st IAEA General Conference held?

1. Hamburg , Germany
2. Budapest , Hungary
3. Warsaw , Poland
4. Vienna, Austria
5. Moscow., Russia

Answer: 4.

Explanation:

Dr.Sekhar Basu, Chairman of Atomic Energy Commission and Secretary of Department of Atomic Energy attended the 61st IAEA General Conference held in Vienna, Austria.

Question 17: Name of the country and India have signed MoU to upgrade Thondaman Vocational Training Centre

1. Bangladesh
2. Nepal
3. Myanmar
4. Sri Lanka
5. Bhutan

Answer: 4.

Explanation:

On 20th September 2017, India and Sri Lanka signed a MoU to upgrade Thondaman Vocational Training Centre in Sri Lanka.

Question 18: Which two countries started the second stage of their “Joint Sea-2017” naval exercises in Vladivostok?

1. Russia and Germany
2. China and Germany
3. Russia and China
4. South Korea and Russia
5. Japan and South korea

Answer: 3.

Explanation:

On 18th September 2017, China and Russia started the second stage of their “Joint Sea-2017” naval exercises in Vladivostok, Russia. The exercises took place in Sea of Japan and the Okhotsk Sea. For the first time Naval forces from both countries conducted joint submarine rescue exercises and joint anti-submarine exercises.


Question 19: Who has launched world’s fastest bullet train on the speed railway line to 350 kilometres per hour announced on 21st Sept. 2017?

1. Switzerland
2. Dubai
3. Japan
4. Russia
5. China

Answer: 5.

Explanation:

China has launched world’s fastest bullet train on the Beijing-Shanghai high-speed railway line to 350 kilometres per hour announced on 21st Sept. 2017.The speed was reduced to 300 kilometres per hour after a major accident in July 2011 that killed 40 people.

Question 20: How many percent did Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) cut mobile termination charges to 6 paise per minute with effect from October 1, 2017?

1.51
2. 53
3.55
4.56
5.57

Answer: 5.

Explanation:

On 19th September 2017, The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) cut mobile termination charges (MTC) by 57% to 6 paise per minute with effect from October 1, 2017.

          Get Here GK September Question and Answers Links:

Latest Jobs Of Today: BHEL Recruitment Through GATE

To know daily GK updates you may go through our web page and read daily General Knowledge updates. Candidates may join us on the Facebook or Whatsapp or Google plus or bookmark our web page that is www.privatejobshub.in. Students, stay in touch with us to get details of current affairs and General Knowledge Question.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.