Header Ads

GK Questions 30th September 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 30th September 2017 PJH

GK Questions 30th September 2017 PJH

Go through GK Questions of 30th September 2017 which are provided by the team of PJH. Updates of 30th September 2017 will surely going to help you a lot to get you updated as question in upcoming competitive or entrance exam will be based on previous GK updates. So, you need to go through daily GK quiz for qualifying in examination. General Knowledge questions are based on national affairs, international affairs, business news, sports affairs, market analysis and other daily current affairs.

Here we have listed latest GK Questions and answers of 30th September 2017 and also explanation of correct answer is described in detail so that individual can know the answer completely and will be able to lea it for long time. Bookmark our page and get all related stuff of General Knowledge from this single page also you can read daily current affairs in our page, so that all type of visitors can be satisfied from our page. Team of www.privatejobshub.in has well prepared this page which contains all related updates September 2017.
Today’s Current Affairs
  • Union Government launches Divyang Sarathi Mobile Application
  • World Tourism Day is observed on September 27
  • Mahtab Bamji selected for living legend award of International Union of Nutritional Sciences (IUNS).
  • Kandla Port renamed as Deendayal Port
  • Patanjali’s Acharya Balkrishna among Top 10 Richest Indians
  • Two Indians on Fortune's List of 'Most Powerful Women in International Business
  • Shashi Shanker appointed as ONGC Chairman
  • BDL Signs Contract for Supply of MRSAM to Indian Army
  • INS TARASA commissioned into Indian Navy
  • Lakshmanan wins 5,000m gold at National Open Athletics
  • Prime Minister Narendra Modi forms Economic Advisory Council
  • State Bank of India Eases Minimum Balance Rules On Savings Accounts
  • Pakistan, Russia begin joint military drills DRUZBA 2017
Check Here Latest:

GK Questions 30th September 2017 PJH


Question 1: Which of the following country is going to boost ‘White Revolution’ in Haryana?

A) Afghanistn
B) Japan
C) Israel
D) Myanmar

Answer: C

Explanation:

The ‘White Revolution’ in Haryana is set to get an Israeli boost. A leading state in milk production, Haryana would now benefit from the techniques and experience of Israel, leader in milk production in the world, for increasing the average milk production

Question 2: Which of the following govt. has launched Vision – 2025?

A) Andhra Pradesh
B) Karnataka
C) Maharashtra
D) Odisha

Answer: B

Explanation:

The Karnataka government has launched ‘Vision-2025’ project aimed at evolving a draft policy for development of the state in next seven years by seeking the opinion of the public.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 3: Who of the following Cabinet Minister has launched Divyang mobile App?

A) Jual Oram
B) ThaawarChand Gehlot
C) Nitin Gadkari
D) Rajnath Singh

Answer: B

Explanation:

 Thaawarchand Gehlot, Minister for Social Justice and Empowerment launched the Beta version of ‘Divyang Sarathi’—The accessible and comprehensive mobile application for easy dissemination of information to ‘Divyangjans’.

Question 4: Where did Vice Present Venkaiah Naidu in-augurated “Swachhta Hi Seva” and Shouchalayakkagi Samara” Programme?

A) Madhya Pradesh
B) Tamil Nadu
C) Karnataka
D) West Bengal

Answer: C

Explanation:

The Vice President, Shri M Venkaiah Naidu, today inaugurated the Swachhta Hi Seva” and Shouchalayakkagi Samara” (A Crusade For Toilets) Programme in Karnataka in an occasion.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 5: Union Home Minister Rajnath Singh has launched a web portal called ‘PENCIL’. Expand PENCIL.

A) Platform for Effecient Enforcement for No Child Labour
B) Platform for Effective Enforcement for Never Child Labour
C) Platform for Effective Enrollment for No Child Labour
D) Platform for Effective Enforcement for No Child Labour

Answer: D

Explanation:

Union Home Minister Rajnath Singh has launched a web portal called ‘PENCIL’ for effective implementation of the National Child Labour Project, (NCLP) in the National Conference on Child Labour organized by Ministry of Labour & Employment.

Question 6: Government celebrated ‘Bharat ke Kaushalzaade’ on the eve of __

A) Antodaya Diwas
B) Engineer Day
C) Prawasi Diwas
D) Labour Diwas

Answer: A

Explanation:

Rural Skills Division, Ministry of Rural Development has organized ‘Bharat ke Kaushalzaade’, an event honouring beneficiaries of its key skilling programmes, on the eve of Antyodaya Diwas 2017.


Question 7: World Tourism Day is celebrated on which of the following Date?

A) September 25
B) September 26
C) September 27
D) September 28

Answer: C

Explanation:

World Tourism Day is commemorated each year on 27 September. Its purpose is to foster awareness among the international community of the importance of tourism and its social, cultural, political and economic value. The event seeks to address global challenges outlined in the 2030 Agenda for Sustainable Development and to highlight the contribution the tourism industry can make in reaching the Sustainable Development Goals.

Question 8: Which of the following is the constituency of Thawar Chand Gehlot?

A) Shahapur
B) Lucknow
C) Sirsa
D) Shajapur

Answer: D

Explanation:

The most noticeable face of BJP for the Scheduled Castes, Thawar Chand Gehlot was appointed as the Cabinet Minister in the Ministry of Social Justice and Empowerment in Narendra Modi's government. He represents the constituency of Shajapur in Madhya Pradesh.


Question 9: Who of the following is the current President of Israel?

A) Reuven Rivlin
B) Ezer Weizem
C) Zalman  Zahar
D) Chaim Herzog

Answer: A

Explanation:

Reuven Rivlin is an Israeli politician and lawyer who has been the tenth and current President of Israel since 2014. He is a member of the Likud party. Rivlin was Minister of Communications from 2001 to 2003, and subsequently served as Speaker of the Knesset from 2003 to 2006, and again from 2009 to 2013. On 10 June 2014, he was elected President of Israel.

Question 10: Who of the following is the CEO of Apple Inc.?

A) Satya Nadella
B) Tim Cook
C) Michael Clark
D) Indra Nooyi

Answer: B

Explanation:

Timothy Donald Cook is an American business executive, industrial engineer, and developer. Cook is the Chief Executive Officer of Apple Inc., previously serving as the company's Chief Operating Officer, under its founder Steve Jobs.

Go Through Theses Links

Question 11: Who among the following has/have been chosen to be felicitated at 4th Indian Film Festival of Russia?

A) Kangna Ranaut
B) Hema Malini
C) Madhur Bhandarkar
D) Both B and C

Answer: D

Explanation:

National Award-winning filmmaker Madhur Bhandarkar and veteran actress Hema Malini will be felicitated at the 4th Indian Film Festival of Russia, for their contribution to Indian cinema.

Question 12: Who among the following has been enlisted in the World’s most Powerful Women by the Fortune magazine?
A) Chanda Kochhar
B) Shikha Sharma
C) Indra Nooyi
D) All of these

Answer: D

Explanation:

Two Indians — Chanda Kochhar and Shikha Sharma —  most powerful women in business outside the United States while Indra Nooyi featured in the top three on the US edition list.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 13: According to Hurun Rich List 2017, who among the following has been ranked India’s 8th richest person?

A) Dilip Sanghvi
B) Shiv Nadar
C) Acharya Balkrishna
D) Azim Premji

Answer: C

Explanation:

Patanjali Ayurved CEO Acharya Balkrishna has been named among India’s top 10 richest people for the first time in Hurun Rich List 2017, with a wealth of ₹70,000 crore. Now India’s 8th richest person, Balkrishna saw a 173% increase in his wealth in a year. Notably, he is the most followed entrepreneur on the Indian social media.

Question 14: Who among the following has been appointed as the chairman and managing director (CMD) of ONGC?

A) Rishi Shankar
B) Shashi Shanker
C) Gayatri Shankar
D) Prabhu Shankar

Answer: B

Explanation:

Shashi Shanker has been appointed as the chairman and managing director (CMD) of India’s biggest oil and gas producer ONGC.


Question 15: Who among the following has been appointed Chairman of World Gold Council?
A) Michael Harquail
B) David Harquail
C) Richard Harquail
D)  Mark Harquail

Answer: B

Explanation:

The World Gold Council has appointed President and Chief Executive of Franco-Nevada Corporation David Harquail as its new Chairman.

Question 16: _____, a Water Jet Fast Attack Craft intended for extended coastal and offshore surveillance and patrolling, has been commissioned into the Indian Navy.

A) INS Tasaka
B) INS Tarama
C) INS Taraka
D) INS Tarasa

Answer: D

Explanation:

INS Tarasa, a Water Jet Fast Attack Craft intended for extended coastal and offshore surveillance and patrolling, was commissioned into the Indian Navy

Get Related Links:
Question 17: Project Nishchay  has been launched by which of the following banks to improve its financial performance ?

A) SIDBI
B) IDBI
C) ICICI
D) AXIS

Answer: B

Explanation:

Public sector lender IDBI Bank has initiated a turnaround plan – ‘Project Nishchay’ in consultation with The Boston Consulting Group (BCG). The project aims to accelerate the struggling lender’s turnaround programme and improve financial performance. The project will be led by senior management at IDBI Bank along with BCG.

Question 18: Which of the following companies has topped the 100 most valuable brands list, according to rankings by consultancy group Interbrand?

A) Apple
B) Google
C) Microsoft
D) Nokia

Answer: A

Explanation:

Apple and Google respectively have once again take the two top spots in a list of the world’s 100 most valuable brands, according to rankings by consultancy group Interbrand. This is the fifth consecutive year with Apple and Google at the top of the list.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 19: Which of the following country has launched world’s largest and most powerful Ice-breaker?

A) China
B) USA
C) Russia
D) Japan

Answer: C

Explanation:

Russia has launched the world’s largest and most powerful icebreaker ship, designed to transport cargo via the Northern Sea Route in the Arctic Ocean. The nuclear-powered vessel, capable of breaking ice fields up to three metres thick, will also carry out rescue work in ice conditions and ice-free waters.

Question 20: On 24th September 2017, Mars Orbiter Mission (MOM) completed how many years in orbit?

A) 2 years
B) 3 years
C) 4 years
D) 5 years

Answer: B

Explanation:

India’s rendezvous with the red planet continues as its celebrated Mars Orbiter Mission (MOM) completes three years in orbit. The country had on 24 September 2014 successfully placed the Mars Orbiter Mission spacecraft in the orbit around the red planet, in its very first attempt, thus breaking into an elite club.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 21: Who among the following has won gold at National Open Athletics in men’s 500 meter race?

A) Arokia Rajiv
B) Govindan Lakshmanan
C) Muhammed Anas Yaahiya
D) Dutee Chand

Answer: B

Explanation:

Govindan Lakshmanan won the men’s 5000 metre race on the opening day of the 57th National Open Athletics Championships at the Nehru Stadium, New Delhi.

Question 22: Which of the following e-commerce major has acquired F1 Info Solutions?

A) Amazon
B) Ebay
C) Flipkart
D) Myntra

Answer: C

Explanation:

E-commerce major Flipkart has acquired mobiles and IT products repair services company, F1 Info Solutions for an undisclosed amount.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 23: The Asian Development Bank (ADB) has lowered India’s growth forecast to __ for 2017-18 from earlier predcited 7.4%.

A) 6%
B) 5%
C) 7%
D) 9%

Answer: C

Explanation:

The Asian Development Bank (ADB) has lowered India’s growth forecast to 7% for 2017-18 owing to weakness in private consumption, manufacturing output and business investment in its Asian Development Outlook (ADO) 2017. Earlier it was projected at 7.4%. Also the outlook for 2018-19 is now at 7.4 per cent from the previous 7.6 per cent projection.


Question 24: According to ADB, Asia is expected to grow by __ in 2017.

A) 5.9%
B) 5.8%
C) 5.7%
D) 5.6%

Answer: A

Explanation:

The Asian Development Bank (ADB) said that the developing Asia is on track to grow faster this year and next. Developing Asia is expected to grow by 5.9 and 5.8 percent in 2017 and 2018, respectively.

Question 25: Which of the following Port has been renamed as Deendayal Port?

A) Kochi Port
B) Kandla Port
C) Tuticorn Port
D) Chennai Port

Answer: B

Explanation:

The Kandla Port Trust has been renamed Deendayal Port Trust. Prime Minister Narendra Modi had suggested renaming the Kandla Port after Upadhyay “who stood up for the upliftment of the poor and weaker sections of society”.

Get Updated Information Through PJH Aayina: Download Now

After going through provided questions and highlights of current affairs hope you will get satisfied and you have attained all the updates of 30th September 2017. We have tried to cover all updates of in our Questions we hope that they have proven useful for you. You can also subscribe us for free and get the notification as soon as we update daily General Knowledge questions on our web page that is www.privatejobshub.in.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.