Header Ads

GK Questions 3rd September 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 3rd September 2017 PJH

GK Questions 3rd September 2017 PJH

Welcome back!!! Today, team of PJH has prepared GK Questions on 3rd September 2017 for our readers. Applicants can read daily current affairs and also solve Daily GK Quiz as it will help you in your upcoming exams. General Knowledge/ General Awareness is the common topic that is included in every competitive or entrance exam. So, those who are looking here and there for daily GK Questions and answers can get the solution of their problem by bookmarking our page.

As, our team prepares daily GK Questions and Latest Current affairs for visitors so that they can get all information from one single page. Individuals can go through below tuned page that is well prepared by the expert team members of www.privatejobshub.in to enhance their knowledge. Scoring good marks in GK section is not difficult task if you daily read General Knowledge questions. So go ahead and make your routine of reading daily current affairs and daily GK Quiz.

Today’s Current Affairs
  • Floods in India: Most parts of the country are under water, death toll and water still on the rise
  • Delhi Police has launched a new skill development programme: All about YUVA
  • A mission to spur research activities in ocean science.
  • Videsh Bhavan: India's step towards an integrated travel solution
  • Trans woman from Kolkata crowned first Miss Transqueen India
  • Swine Flu making a deadly comeback: All about the disease and how to prevent it
  • PM Modi inaugurates annual conference ‘Rajaswa Gyan Sangam’ in Delhi
  • Ahmedabad gets India’s first 'World Heritage City’ tag from UNESCO
  • Indian-origin Joseph Yuvaraj Pillay appointed as Interim President of Singapore

GK Questions 3rd September 2017 PJH

Latest General Knowledge Questions and Answers

Question 1: Which parliamentary panel has recently recommended 100% pension to widow of deceased soldier?

[A] K P Saxena panel
[B] B C Khanduri panel
[C] P C Chaku panel
[D] K T Prasad panel

Answer: B

Explanation:

The Parliamentary Panel headed by Maj. General (Retired) B C Khanduri has recently tabled its report in Parliament. In the report, the panel has recommended the 100% pension to widow of deceased soldier so that she can take care of her family.

Question 2: Which union minister has launched the NCERT web portal for home delivery of books?

[A] Mukhtar Abbas Naqvi
[B] Dharmendra Pradhan
[C] P P Choudhary
[D] Upendra Kushwaha

Answer: D

Explanation:

Upendra Kushwaha, the Minister of State for Human Resource Development, has launched the NCERT’s Web portal for supply of textbooks to schools and individuals at a function in New Delhi on August 9, 2017.

Get Important Highlights: Current Affairs September

Question 3: Sitaram Panchal, who passed away recently, was associated with which field?

[A] Journalism
[B] Politics
[C] Film Industry
[D] Sports

Answer: C

Explanation:

Bollywood actor Sitaram Panchal (54), who was best known for his acts in Bandit Queen and Peepli Live, has passed away in Mumbai, Maharashtra on August 10, 2017. During his lifetime, Panchal worked in films like Peepli Live, Pan Singh Tomar, The Legend of Bhagat Singh, Slumdog Millionaire, Jolly LLB 2, etc.

Question 4: The Mandla Plant Fossils National Park (MPNP) is located in which state?

[A] Uttrakhand
[B] Chhattisgarh
[C] Madhya Pradesh
[D] Himachal Pradesh

Answer: C

Explanation:

The Mandla Plant Fossils National Park (MPNP) is located in Mandla district of Madhya Pradesh and covers an area of 274,100 square metres. This national park has plants in fossil form that existed in India anywhere between 40 million and 150 million years ago spread over seven villages of Mandla District viz. Ghuguwa, Umaria, Deorakhurd, Barbaspur, Chanti-hills, Chargaon and Deori Kohani.

Question 5: Which team has won the 2017 UEFA Super Cup football tournament?

[A] Real Madrid
[B] Barcelona
[C] Manchester United
[D] Chelsea

Answer: A

Explanation:

Real Madrid, a professional football club of Spain, has won the 2017 UEFA Super Cup football tournament by defeating Manchester United in the final by 2-1 at the Philip II Arena in Skopje, Macedonia, on August 8, 2017. It is their 4th UEFA Super Cup title.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 6: The 15th meeting of the Foreign Ministers of BIMSTEC countries has started in which city?

[A] New Delhi
[B] Colombo
[C] Naypyidaw
[D] Kathmandu

Answer: D

Explanation:

The 15th meeting of the Foreign Ministers of BIMSTEC countries has started in Kathmandu, Nepal from August 10, 2017. During the two day meeting foreign ministers of member countries will review the progress in identified fourteen areas of cooperation and discuss ways to accelerate cooperation under the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) process.

Question 7: Rinku Hooda, who won silver at the World U-20 Para Athletics Championships, is associated with which sports?

[A] Javelin throw
[B] Wrestling
[C] Sprint
[D] Judo

Answer: A

Explanation:

Rinku Hooda (18) from India has won silver in the F46 javelin throw event at the World U-20 Para Athletics Championships in Nottwil, Switzerland on August 7, 2017. He got disabled as a three-year-old when his left arm got stuck in a paddy-sowing machine. He won his first national level medal in 2013 during a para nationals meet at the Rajiv Gandhi stadium in Rohtak.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 8: The National Skill Development Corporation (NSDC) has launched Android Skill Development programme with which tech giant?

[A] Microsoft
[B] Google
[C] Facebook
[D] Wipro

Answer: B

Explanation:

The National Skill Development Corporation (NSDC) and Google India has launched Android Skill Development programme to impart mobile development training on the Android and Web platform and to improve the quality of mobile app development ecosystem in India.

Question 9: Which state government has launched a new awareness drive “Namami Gange Jagriti Yatra”?

[A] West Bengal
[B] Bihar
[C] Uttar Pradesh
[D] Uttarakhand

Answer: C

Explanation:

Yogi Adityanath, the Chief Minister of Uttar Pradesh, has launched a new awareness drive called Namami Gange Jagriti Yatra from his official residence in state capital Lucknow. The drive will be focusing on cleanliness along the banks of Ganga river and maintain hygiene.

Question 10: Which state will become the India’s first state to implement coal utilisation between power units?

[A] Gujarat
[B] Madhya Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Assam

Answer: A

Explanation:

The Gujarat government has recently issued a tender for power developers to receive cheap coal marked for the state in return for selling coal-based power at less than Rs 2.82 a unit. Through the auction, Gujarat will transfer the coal allocated to power generating stations owned by Gujarat State Electricity Corporation (GSECL) to more fuel-efficient private power plants.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 11: Which fish has been officially declared as one of the rarest species of fish in the world by the Marine Living Resources Department of Andhra University?

[A] Rohu
[B] Rayichapalu
[C] Catla
[D] Tengra

Answer: B

Explanation:

‘Rayichapalu’ has been officially declared as one of the rarest species of fish in the world by the researchers from the Marine Living Resources Department of Andhra University. The fish is a regular catch for fishermen in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.


Question 12: Which Indian-origin personality will be honoured with the 2017 Asia Game Changers Award?

[A] Jasleen Laghari
[B] Anuja Ravindra Dhir
[C] Dev Patel
[D] Ishani Duttagupta

Answer: C

Explanation:

Indian-origin actor Dev Patel will be honoured with the Asian Game Changer award for 2017 by the Asia Society for making a transformative and positive difference for the future of Asia and the world. He will be felicitated with the award at a ceremony to be held at the United Nations, New York, in November, 2017.

Question 13: What is the India’s rank in the 2017 Natixis Global Retirement Index (GRI)?

[A] 43rd
[B] 52nd
[C] 35th
[D] 24th

Answer: A

Explanation:

India has been ranked 43rd among 43 nations in the 2017 Global Retirement Index (GRI). The list is topped by Norway, followed by Switzerland, Iceland and Sweden. The multi-dimensional index is compiled by Natixis Global Asset Management with support from CoreData Research, a U.K.-based financial research firm.

Question 14: The International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on which date?

[A] August 7
[B] August 8
[C] August 9
[D] August 10

Answer: C

Explanation:

The International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed every year on August 9 to promote and protect the rights of the world’s indigenous population. This event also recognizes the achievements and contributions that indigenous people make to improve world issues such as environmental protection.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 15: The Keoladeo National Park (KNP) is located in which state?

[A] Uttrakhand
[B] Chhattisgarh
[C] Himachal Pradesh
[D] Rajasthan

Answer: D

Explanation:

The Keoladeo National Park (KNP) is located in the Bharatpur district of Rajasthan. It is home to Nilgai, feral cattle, chital deer, wild boar, Indian porcupine, etc. The park is famous avifauna sanctuary that hosts thousands of birds, especially during the winter season. The reserve protects Bharatpur from frequent floods, provides grazing grounds for village cattle, and earlier was primarily used as a waterfowl hunting ground.


Question 16: Kynan Chenai has won bronze in men’s trap event at the 7th Asian Championship Shotgun. He hails from which city?

[A] New Delhi
[B] Hyderabad
[C] Jaipur
[D] Bhopal

Answer: B

Explanation:

Indian shooter Kynan Chenai from Hyderabad has won a bronze in men’s trap event at the 7th Asian Championship Shotgun at Astana, Kazakhstan on August 8, 2017. It was his first international medal at the senior level.

Question 17: Sanwar Lal Jat, the former Union minister has passed away. He hailed from which state?

[A] Madhya Pradesh
[B] Haryana
[C] Rajasthan
[D] Punjab

Answer: C

Explanation:

Prof Sanwar Lal Jat (62), the BJP MP from Ajmer and former Union minister, has passed away in New Delhi on August 9, 2017. He was member of the Rajasthan Legislative Assembly for five terms.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 18: India’s first micro forest will be built in which state?

[A] Madhya Pradesh
[B] West Bengal
[C] Uttar Pradesh
[D] Chattisgarh

Answer: D

Explanation:

India’s first micro forest will be built in Raipur, Chattisgarh. Approximately, 19 acres of land which housed around 70 government office buildings will be converted into micro forest in order to create an oxy-zone.


Question 19: Which city to host the 2017 India – ASEAN Youth summit?

[A] Bhopal
[B] Lucknow
[C] New Delhi
[D] Gandhinagar

Answer: A

Explanation:

The 2017 India – ASEAN Youth summit will be held in Bhopal, Madhya Pradesh from August 14 to 19, 2017 with theme ‘Shared values, common destiny’. This event is being organized in collaboration with the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Secretariat and the India Foundation.

Question 20: Shapath Bhardwaj has become the India’s youngest athlete to be named in the Target Olympic Podium (TOP) scheme. He is associated with which sports?

[A] Boxing
[B] Wrestling
[C] Shooting
[D] Sprint

Answer: C

Explanation:

India shooter Shapath Bhardwaj (15) from Merrut has become the India’s youngest athlete to be named in the Union Government’s Target Olympic Podium (TOP) scheme. He is among 45 elite athletes, including Olympic medallists PV Sindhu, Sakshi Malik and Saina Nehwal, to be selected for the scheme.


Question 21: Which team has won the 2017 All-India MCC-Murugappa Gold Cup hockey tournament?

[A] Punjab National Bank (PNB)
[B] Bengaluru Hockey Association (BHA)
[C] Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)
[D] Indian Oil Corporation (IOC)

Answer: C

Explanation:

The Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) has won the 91st edition of All-India MCC-Murugappa Gold Cup hockey tournament by defeating Bengaluru Hockey Association (BHA) by 4-2 in the final at Mayor Radhakrishna stadium Egmore at Chennai, Tamil Nadu. Man of the match: Rajkumar Pal.

Question 22: The ‘Dawn of cruise tourism in India’ has launched in which city to promote cruise tourism in India?

[A] Mumbai
[B] Kochi
[C] Chennai
[D] Kolkata

Answer: A

Explanation:

In order to promote cruise tourism in India, a special event ‘The dawn of cruise tourism in India’ has inaugurated in Mumbai, Maharashtra on August 8, 2017. This initiative has a potential revenue gains to all stakeholders of close to Rs. 35000 crore.


Question 23: Amazon India has signed a MoU with which state handloom department to educate weavers and artisans to directly sell their products to Amazon customers?

[A] Andhra Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Karnataka
[D] Telangana

Answer: D

Explanation:

Amazon India has recently signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Telangana Department of Handloom and Textiles to educate, train and enable weavers and artisans to directly sell their products to Amazon customers across the country.

Question 24: Who has been appointed as the new Chief Justice of India (CJI)?

[A] Ranganath Misra
[B] K K Mittal
[C] Dipak Misra
[D] G B Pattanaik

Answer: C

Explanation:

Justice Dipak Misra, the senior-most judge of the Supreme Court, has been appointed as the new Chief Justice of India (CJI) and will have tenure of nearly 13 months. He will succeed Chief Justice J S Khehar, who will retire on August 27, 2017.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 25: The Nal Sarovar Bird Sanctuary (NSBS) is located in which state?

[A] Gujarat
[B] Madhya Pradesh
[C] Chhattisgarh
[D] Uttrakhand

Answer: A

Explanation:

The Nal Sarovar Bird Sanctuary (NSBS) is located to the west of Ahmedabad near Sanand Village in Gujarat. it is the largest wetland bird sanctuary in Gujarat and one of the largest in India. It harbors over 250 species of wetland birds such as rosy pelicans, flamingoes, white storks, brahminy ducks and herons.

Question 26: ISRO and NASA are jointly working on which mission to launch dual frequency SAR satellite by 2021?

[A] NISAR
[B] INSAR
[C] SARIN
[D] SARNI

Answer: A

Explanation:

The ISRO and NASA are jointly working on the NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar (NISAR) mission to co-develop and launch a dual frequency (L & S Band) synthetic aperture radar satellite.


Question 27: Which country to host the 8th edition of Global Entrepreneurship Summit (GES)?

[A] Turkey
[B] India
[C] United States
[D] France

Answer: B

Explanation:

The 8th edition of Global Entrepreneurship Summit (GES)-2017 will be hosted by India and is scheduled to be held on November 28, 2017. The NITI Aayog in association with the Ministry of External Affairs and the Andhra Pradesh government have been assigned with organising the event.

Question 28: Which union minister has recently launched a Swachh Survekshan (Gramin) -2017?

[A] Rajnath Singh
[B] Narendra Modi
[C] M Venkaiah Naidu
[D] Narendra Singh Tomar

Answer: D

Explanation:

Narendra Singh Tomar, the Ministry of Drinking Water and Sanitation, has recently launched a Swachh Survekshan (Gramin)-2017 in New Delhi to encourage states and districts to improve their sanitation coverage and Solid Liquid Waste Management (SLWM).


Question 29: Which country is hosting the 2017 FIBA Asia Championship?

[A] China
[B] India
[C] Lebanon
[D] Nepal

Answer: C

Explanation:

The FIBA Asia Cup, which is known as the Asia’s biggest basketball tournament, has started in Beirut, Lebanon from August 8-20, 2017. All 16 teams who qualify for the tournament also qualify for the first round of the 2019 FIBA Basketball World Cup qualification for FIBA Asia and FIBA Oceania. Indian men’s team, led by Amjyot Singh Gill, is participating in the tournament in group A.

Get Related Links:
Question 30: Where is the headquarters of the Bureau of Police Research and Development (BPRD)?

[A] Jaipur
[B] New Delhi
[C] Pune
[D] Lucknow

Answer: B

Explanation:

Recently, the Union Government has merged National Crime Records Bureau (NCRB) with the Bureau of Police Research and Development (BPRD) to improve administrative efficiency and optimal utilization of resources related to policing.

State Wise Current Affairs


Final Note:

Here, our team of PJH has listed latest 30 questions that are based on General knowledge/ General Awareness/ Sports/ Economics and other important sections that are useful for students in competitive or entrance exam. By going through GK Questions of 3rd September 2017 PJH which are prepared by the team of www.privatejobshub.in you will get all current updates and also by reading daily GK Quiz you will not only get knowledge word wide but also, students will also get help from it.

Candidates can follow us on Facebook or Google + or bookmark our web page to get instant access. Also, individuals can subscribe us for free and enjoy free email service direct to your inbox. For any query or any suggestion related to this you can write a comment on below mentioned comment box our team will soon reply towards it.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.