Header Ads

GK Questions 4th September 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 4th September 2017 PJH

GK Questions 4th September 2017 PJH

Every day our team of PJH provides General Knowledge questions, today we have listed latest 20 GK Questions on 4th September 2017. This page includes Multiple Choice questions that are based on daily current affairs. These questions will help students who are preparing for IBPS Banking, Bank Clerical, CLAT, MBA entrance exams, State PCS examinations and other examinations of similar nature which will help you in scoring good marks in upcoming competitive or any entrance exam.

So go through daily GK quiz that is provided by the team of www.privatejobshub.in for benefits of our readers. Theses General knowledge question are not only useful for students but also for them who want to get their knowledge and are interested in worldwide agenda’s. So, go through below tuned page and clutch important information which will help you a lot.


September General Knowledge Questions With Answers

Question 1: Who has been appointed as the new Ambassador of India to the Republic of Kazakhstan?

[A] Rajesh Kumar Sachdeva
[B] Manoj Mittal
[C] Ajay Bisaria
[D] Prabhat Kumar

Answer: D

Explanation:

Prabhat Kumar, the IFS officer of 1991 batch, has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Kazakhstan. Presently, he is Ambassador of India to Colombia. He is expected to take up the assignment shortly.

Question 2: Microsoft has tied up with which Indian state to use its AI-based MINE platform to screen children for eye problems?

[A] Himachal Pradesh
[B] Telangana
[C] Kerala
[D] Karnataka

Answer: B

Explanation:

The Microsoft India has tied up with the state of Telangana to use its artificial intelligence-based MINE platform to screen children for eye problems and prevent avoidable blindness. The Microsoft Intelligent Network for Eyecare (MINE) is an artificial intelligence platform to reduce avoidable blindness.


Question 3: Robert Hard, the noted actor has passed away. He hailed from which country?

[A] France
[B] Germany
[C] England
[D] United States

Answer: C

Explanation:

Robert Hard (91), who portrayed the role of Minister of Magic ‘Cornelius Fudge’ in four of the ‘Harry Potter’ films, has passed away in London, England on August 3, 2017. He was also known for his many portrayals of Winston Churchill and as the irascible vet Siegfried Farnon in All Creatures Great and Small.

Question 4: The Chimmini Wildlife Sanctuary (CWS) is located in which state?

[A] Uttrakhand
[B] Chhattisgarh
[C] Himachal Pradesh
[D] Kerala

Answer: D

Explanation:

The Chimmini Wildlife Sanctuary (CWS) is located along the Western Ghats in Mukundapuram taluk of Thrissur District of Kerala. The sanctuary is an important bird area with 192 recorded avian species such as grey-headed bulbul, Indian rufous babbler, white-bellied blue-flycatcher, Ceylon frogmouth, Indian edible-nest swiftlet, Malabar trogon and Loten’s sunbird.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 5: Ankur Mittal is associated with which sports?

[A] Sprint
[B] Football
[C] Shooting
[D] Basketball

Answer: C

Explanation:

Indian shooter Ankur Mittal has clinched the individual as well as the team gold medal in men’s double trap at the 7th Asian Shotgun Championship at Astana, Kazakhstan on August 5, 2017. Mittal shot 71 in the six-man final to finish at the top of the podium.

Question 6: India has recently signed how much amount of loan pact with AIIB for Gujarat road project?

[A] $429 million
[B] $329 million
[C] $229 million
[D] $529 million

Answer: B

Explanation:

India has recently signed a $329 million loan agreement with Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) for Gujarat Rural Roads Project. The objective of the project is to improve the rural road connectivity and accessibility to more than one thousand villages in all the 33 districts of the state benefiting about 80 lakh people.


Question 7: India’s first private sector missile sub-systems manufacturing facility has set up in which city?

[A] Guwahati
[B] Pune
[C] Hyderabad
[D] New Delhi

Answer: C

Explanation:

India’s first private sector missile sub-systems manufacturing facility has inaugurated near Hyderabad on August 4, 2017. It has been established a line with the ‘Make in India’ initiative and Government’s policy to encourage private sector participation in defense product. It is a joint venture between the $2.5 billion Kalyani Group and Israel’s Rafael Advanced Defence Systems Ltd.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 8: Who has will be the new Vice-Chairman of NITI Aayog?

[A] Rajiv Kumar
[B] Vinod Paul
[C] Ritesh Gupta
[D] S L Shivappa

Answer: A

Explanation:

Noted economist Dr. Rajiv Kumar will be the new Vice-Chairman of NITI Aayog, which is a think-tank that replaced the Planning Commission. He will succeed Arvind Panagariya, who will leave the government think tank on August 31, 2017 and return to Columbia University.

Question 9: Which country to host the 15th meeting of the Foreign Ministers of BIMSTEC countries?

[A] India
[B] Sri Lanka
[C] Indonesia
[D] Nepal

Answer: D

Explanation:

The 15th meeting of the Foreign Ministers of BIMSTEC countries will be held in Kathmandu, Nepal from August 10-11, 2017. From India, the Union External Affairs Minister Sushma Swaraj will represent India in the meeting and will hold bilateral meetings with the leaders of the member’s countries. During the BIMSTEC meeting, progress on several programmes will be discussed.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 10: Which committee has recently submitted report on institutionalization of arbitration mechanism in India?

[A] BN Srikrishna committee
[B] Neil Chatterjee committee
[C] BP Das committee
[D] K L Gupta committee

Answer: A

Explanation:

The high level committee under the Chairmanship of Justice BN Srikrishna has recently submitted it’s on review of the Institutionalization of Arbitration Mechanism in India. The committee has recommended for setting up an Autonomous Body, Arbitration Promotion Council of India (APCI) having representatives from all stakeholders for grading arbitral institutions in India.

Question 11: The Maharashtra government has constituted committee on safety measures for women in IT sector?

[A] Nirmala Patil committee
[B] Rashmi Shukla committee
[C] Sadhana Jadhav committee
[D] R M Savant committee

Answer: B

Explanation:

The Maharashtra government has constituted a committee under the chairmanship of senior IPS officer Rashmi Shukla to suggest measures to ensure safety of women working in the Information and Technology sector.

Question 12: Which state government has launched Aadhaar-authenticated Direct Benefit Transfer portal “MahaDBT”?

[A] Kerala
[B] Maharashtra
[C] Madhya Pradesh
[D] Uttar Pradesh

Answer: B

Explanation:

The Maharashtra Government has launched two online portals MahaDBT and MahaVASTU to streamline the process of Direct Benefit Transfer (DBT) and to bring in more transparency in construction sector.

Also Read Out:

Question 13: Who has been appointed as the new CMD of Small Industries Development Bank of India (SIDBI)?

[A] Manoj Mittal
[B] Mohammad Mustafa
[C] Ajay Kumar Kapur
[D] Kiran Sharma

Answer: B

Explanation:

Mohammad Mustafa, a 1995 batch IAS officer of Uttar Pradesh cadre, has been appointed as the new Chairman and Managing Director (CMD) of Small Industries Development Bank of India (SIDBI) for a period of 3 years.

Question 14: Which city hosted the 2017 meeting of BRICS Trade Ministers?

[A] Shanghai
[B] Brasília
[C] Cape Town
[D] Moscow

Answer: A

Explanation:

The 7th Meeting of BRICS Trade Ministers was held in Shanghai, China from August, 1-2, 2017. From India, the 6-member delegation led by Commerce and Industry Minister Nirmala Sitharaman , along with Ambassador J.S. Deepak, PR to WTO participated in the meeting.


Question 15: The Pin Valley National Park (PVNP) is located in which state?

[A] Jammu & Kashmir (J&K)
[B] Arunachal Pradesh
[C] Himachal Pradesh
[D] Sikkim

Answer: C

Explanation:

The Pin Valley National Park is located within the Lahaul and Spiti district of Himachal Pradesh. The Park forms a natural habitat for a number of endangered animals such as snow leopard and Siberian ibex with its snow laden unexplored higher reaches and slopes.

Question 16: Which committee has been constituted by the SEBI on fair market conduct?

[A] K M Krishna committee
[B] G S Prasad committee
[C] T.K. Viswanathan committee
[D] P S Chauhan committee

Answer: C

Explanation:

The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has recently constituted a committee on fair market conduct, which will be headed by former Lok Sabha secretary and law secretary T K Viswanathan. The panel will have representations from SEBI, mutual funds, brokers, audit firms, stock exchanges, data analytics firms and legal firms.


Question 17: Who has been appointed as the new chairman of the Bombay Stock Exchange (BSE)?

[A] Pankaj Patel
[B] S Ramadorai
[C] Sudhakar Rao
[D] Dhirendra Swarup

Answer: D

Explanation:

Dhirendra Swarup, who was a public interest director at the BSE, has been appointed as the new chairman of the Bombay Stock Exchange (BSE). He succeeded Sudhakar Rao. Swarup is a former Chairman of Pension Funds Regulatory and Development Authority (PFRDA) and has over four decades of experience across finance, budgeting, public debt management, public policy and pension reforms.

Question 18: Who is the newly elected Prime Minister of Papua New Guinea?

[A] Salamo Injia
[B] Don Polye
[C] Peter O’Neill
[D] Nick Kuman

Answer: C

Explanation:

Peter O’Neill has been re-elected as the new Prime Minister of Papua New Guinea (PNG) for a second five-year term with a healthy majority, 60 to 46 by a newly elected parliament. He is the leader of the People’s National Congress and represents the constituency of Ialibu-Pangia.

Get Related Links:

Question 19: The 2nd Agri UDAAN, food & agribusiness accelerator program has launched from which city?

[A] New Delhi
[B] Lucknow
[C] Bhopal
[D] Jaipur

Answer: A

Explanation:

The Union Government has launched the 2nd AGRI-UDAAN programme in New Delhi on August 4, 2017 to promote innovation and entrepreneurship in agriculture. It will mentor startups and help them connect with potential investors. 

Question 20: Manju Kumari, who has won bronze in the Junior World Wrestling Championship, is related to which category?

[A] 67kg category
[B] 51kg category
[C] 44kg category
[D] 59kg category

Answer: D

Explanation:

Manju Kumari from India has won the bronze medal in 59kg category with a 2-0 victory over Ilona Prokopevniuk of Ukraine in the Junior World Wrestling Championship in Tampere, Finland on August 3, 2017.


We wish that all the content mentioned above about Current Affairs GK Questions, will be helpful for you. You must get prepare for examination as accordingly and must aware about the current affairs to easily answering in upcoming exams.

State Wise Current Affairs



We hope above provided information about GK Questions based on 4th September 2017 is beneficial for you. You can join www.privatejobshub.in on Facebook and Google Plus as soon as their will be any update we will provide it our page. You can give your comment in below provided comment box. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.