Header Ads

GK Questions 5th September 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 5th September 2017 PJH

GK Questions 5th September 2017 PJH

General Knowledge has captured a special slot in all examination either it is any competitive exam or any entrance exam. For the ease of students, PJH team provide daily general knowledge questions and today we have come up with the list of GK Questions on 5th September 2017. Daily GK Quiz guides us in connecting with a wide range of topics that connects to all areas of curriculum. We are listing all topics whether related to Business, sports, education, employment, national or international level in our daily GK questions. Individuals can go through it and take the advantage of daily current affairs and GK Quiz Questions for all upcoming exams.  

We reside in a world where in every single second, some event is happening around us so it is necessary before appearing in any exam to know all agenda’s. With the help of GK questions and answers, latest news, you can boost up you confidence level and gain maximum marks in examination. General knowledge section is scoring subject if individual is in regular touch of current affairs and general awareness. It’s the time to go through Current Affairs 2017 that are well listed on below of this page. Now, you may know about GK Questions based on 5th September 2017 by the team of www.privatejobshub.in in order to stay updated with happenings in worldwide.

Latest Current Affairs
  • IPL media rights auction: Star India wins rights for all markets with bid of Rs 16,347.5 crore
  • New defence minister Nirmala Sitharaman must take cue from her predecessors and not repeat mistakes
  • BRICS Summit 2017: India, China may be past Doka La, but CPEC will hound Narendra Modi-Xi Jinping bonhomie
  • Donald Trump threatens to slap embargo on North Korea's partners: US has lot to lose if plan is executed
  • 'Cabinet reshuffle an all-BJP affair': With NDA allies Shiv Sena, JD(U) in a sulk, Modi may rejig govt again
  • Piyush Goyal gets Railways: With much hyped record in power, can he bring India's largest employer back on track?
  • Arjun Reddy: How Vijay Devarakonda's film is a nod to toxic masculinity.
  • India vs Sri Lanka: Virat Kohli’s men must not get carried away with easy nature of series victory
  • Health Minister Ashwini Kumar Choubey takes charge, to focus on reducing 'dependence on medicines'

GK Questions 5th September 2017 PJH

Question 1: The Ujjivan Small Finance Bank (SFB) Ltd has received ‘Scheduled Bank’ status by the RBI. Where is the headquarters of Ujjivan SFB?

[A] Chennai
[B] Lucknow
[C] Pune
[D] Bengaluru

Answer: D

Explanation:

The Ujjivan Small Finance Bank (SFB) Ltd, a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd., has been included in the Second Schedule to the Reserve Bank of India (RBI) Act, 1934. With this, Ujjivan SFB has attained the status of a Scheduled Bank.

Question 2: Which IIT institute has successfully developed an implantable bioartificial pancreas?

[A] IIT Guwahati
[B] IIT Bombay
[C] IIT Indore
[D] IIT Delhi

Answer: A

Explanation:

The researchers at the Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati have successfully created an implantable bioartificial pancreas model grown within a 3D silk scaffold. The bioartificial pancreas, which encapsulates insulin-producing cells, is capable of naturally producing insulin in a sustained manner.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 3: The Tanintharyi National Park (TNP) is located in which country?

[A] Nepal
[B] Bangladesh
[C] Myanmar
[D] Sri Lanka

Answer: C

Explanation:

The Tanintharyi National Park (TNP) is located at the Tenasserim Hills, Myanmar and covers an area of 2072 km2. The main purposes of the park are habitat conservation. It is home to Sambar Deer, Asian Elephant, Barking Deer, Serow, Red Goral, Malayan tapir, tiger, Leopard and a number of bird species.


Question 4: The 10th India-European Union Counter Terrorism Dialogue was held in which country?

[A] Brazil
[B] India
[C] France
[D] Germany

Answer: B

Explanation:

The 10th India-European Union Counter Terrorism Dialogue was held at New Delhi on August 30, 2017. The Indian delegation was led by Mahaveer Singhvi, Joint Secretary for Counter Terrorism at the Ministry of External Affairs of India, while the European Union side was led by Pawel Herczynski, Director for Security Policy of European External Action Service (EEAS).

Question 5: Who has been appointed as the new Election Commissioner (EC)?

[A] Gautam Jain
[B] Satinder Nangia
[C] Neelam Joshi
[D] Sunil Arora

Answer: D

Explanation:

Sunil Arora, a 1980 batch IAS officer of the Rajasthan cadre, has been appointed as the new Election Commissioner (EC). The appointment will take effect from the date he assumes the charge. Presently, Achal Kumar Joti is the Chief Election Commissioner (CEC) & Om Prakash Rawat is the other Election Commissioner.

Question 6: Who will be the new Comptroller and Auditor General (CAG) of India?

[A] Anita Pattanayak
[B] Rajiv Gauba
[C] Shashi Kant Sharma
[D] Rajiv Mehrishi

Answer: D

Explanation:

Rajiv Mehrishi, the former home secretary, will be the new Comptroller and Auditor General (CAG) of India. He will replace the present incumbent Shashi Kant Sharma who completes his term on September 30, 2017. Meanwhile, three senior bureaucrats were appointed as Deputy Comptroller and Auditor General. They are Ashwini Attri, Anita Pattanayak and Ranjan Kumar Ghose.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 7: Who is leading the Indian delegation at the Indian Ocean Conference (IOC 2017)?

[A] Narendra Modi
[B] Ajit Doval
[C] Sushma Swaraj
[D] Subrahmanyam Jaishankar

Answer: C

Explanation:

Sushma Swaraj, the Union External affairs minister, is leading the Indian delegation at the Indian Ocean Conference 2017 (IOC 2017), which is started in Colombo, Sri Lanka on August 31, 2017. The theme of the conference is “Peace, progress, and prosperity”.

Question 8: Who has taken charge as the new Union Home Secretary?

[A] Nripendra Misra
[B] Rajiv Gauba
[C] Ajit Sinha
[D] Rajiv Mehrishi

Answer: B

Explanation:

Rajiv Gauba, A 1982-batch IAS officer of Jharkhand cadre, has recently taken charge as the Union Home Secretary after incumbent Rajiv Mehrishi retired from service. He will have tenure of two years.


Question 9: Who has been appointed as the new High Commissioner of India to the Republic of Cyprus?

[A] R.K. Raghavan
[B] PK Sinha
[C] Atul K Chatterjee
[D] B N Mitra

Answer: A

Explanation:

Dr. R.K. Raghavan, a 1963 cadre IPS officer, has been appointed as the new High Commissioner of India to the Republic of Cyprus and is expected to take up the assignment shortly. Raghavan, who was Central Bureau of Investigation (CBI) director from January 1999 to April 2001, had investigated high profile cases like Priyadarshini Mattoo murder case, 2000 South Africa cricket match fixing, 2002 Gujarat riots.

Question 10: ISRO had launched navigation satellite IRNSS-1H into orbit, but the mission has failed. It was launch by which rocket vehicle?

[A] PSLV C35
[B] PSLV C37
[C] PSLV C38
[D] PSLV C39

Answer: D

Explanation:

The Indian Space Research Organisation (ISRO) has launched its navigation satellite IRNSS-1H into the orbit by the rocket PSLV C39 from the Satish Dhavan Space Centre at Sriharikotta, Andhra Pradesh on August 31, 2017. Though, the IRNSS-1H mission was failed as heat shield did not open up for the deployment of the satellite.


Question 11: Who has been appointed as the new Chairperson of Central Board of Secondary Education (CBSE)?

[A] Tina Joshi
[B] Pritam Chaturvedi
[C] Sohail Mahmood
[D] Anita Karwal

Answer: D

Explanation:

Anita Karwal, a Gujarat-cadre IAS officer, has been appointed as the new Chairperson of Central Board of Secondary Education (CBSE). She succeeded Rajesh Kumar Chaturvedi, who has been moved to the National Skill Development Agency (NSDA) as Director General. At present, she is Additional Secretary in the Ministry of Human Resources Development (HRD).

Question 12: Which country is hosting the 2017 International Hindu Conference (IHC)?

[A] Nepal
[B] India
[C] Sri Lanka
[D] Bhutan

Answer: A

Explanation:

The 3-day International Hindu Conference has started in Kathmandu, Nepal with the theme of ‘Emerging spiritualism: Renaissance of Hinduism’ on August 31, 2017. The aim of the conference is to make Kathmandu the global capital of Hinduism.

Question 13: NTPC has signed a Rs 3,000-crore term loan agreement with which bank for partially funding its capital expenditure?

[A] State Bank of India
[B] Punjab National Bank
[C] ICICI Bank
[D] HDFC Bank

Answer: C

Explanation:

The state-owned NTPC has signed a term loan agreement for Rs. 3,000 crore with ICICI Bank for partially funding its capital expenditure. The loan which has a door-to-door tenure of 15 years will be utilised to part finance the capital expenditure of NTPC.


Question 14: Which state government has launched an online Public Grievance Redressal System (PGRS)?

[A] Assam
[B] Punjab
[C] Haryana
[D] Goa

Answer: D

Explanation:

Goa chief minister Manohar Parrrikar has launched an online Public Grievance Redressal System at the state secretariat on September 1, 2017. It is a single window online portal for citizens to register grievances towards any state government department. The system’s performance in terms of glitches would be monitored and addressed gradually.


Question 15: The Bondla Wildlife Sanctuary (BWS) is located in which state?

[A] Manipur
[B] Goa
[C] Kerala
[D] West Bengal

Answer: B

Explanation:

The Bondla Wildlife Sanctuary (BWS) is located at Ponda taluka in northeastern Goa and covers an area of 8 km2. It is a popular destination for both tourists and schoolchildren. It is home to sambar deer, Indian bison, Malabar giant squirrel, Indian peafowl and many species of snakes. Bondla zoo is known for its successful breeding of gaur.

Question 16: India and which country have recently signed pacts for technical cooperation in the field of Railways?

[A] Switzerland
[B] Nepal
[C] Malaysia
[D] Bhutam

Answer: A

Explanation:

India and Switzerland have signed two pacts for technical cooperation in the field of Railways after delegation level talks between Prime Minister Narendra Modi and visiting President of Swiss Confederation Doris Leuthard in New Delhi. The aim of pacts is to cooperate in the areas of traction rolling stock, EMU and Train sets, traction propulsion equipments, freight and passenger cars, etc.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 17: Myanmar will sign pact with which country for the conservation of earthquake-damaged pagodas at Bagan?

[A] Russia
[B] India
[C] South Africa
[D] China

Answer: B

Explanation:

India and Myanmar will sign a Memorandum of Understanding (MoU) for the conservation of earthquake-damaged pagodas at Bagan during Prime Minister Narendra Modi’s visit to Myanmar on September 6-7, 2017. Began is a renowned tourist attraction of Myanmar and India’s role in rebuilding damaged pagodas at Began will be an opportunity to showcase India’s expertise in the restoration and conservation of monuments not only to the people of Myanmar but also tourists from other countries.

Question 18: Which city is hosting the annual conference Rajaswa Gyan Sangam (RGS – 2017)?

[A] Jaipur
[B] Kochi
[C] New Delhi
[D] Pune

Answer: C

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the annual conference – Rajaswa Gyan Sangam (RGS-2017) in New Delhi on September 1, 2017. The conference is jointly organised by Central Board of Direct Taxes (CBDT) and the Central Board of Excise and Customs (CBEC).

Get Here GK Question and Answers Links:

Question 19: Who has been appointed as the new Vice-Chairman of NITI Aayog?

[A] Rutvak Agrawal
[B] Vijay Parasher
[C] Umesh Singhal
[D] Rajiv Kumar

Answer: D

Explanation:

Noted economist Rajiv Kumar has take over charge as the new vice-chairman of government think tank Niti Aayog. He replaced Indian-American economist Arvind Panagariya who left the think tank to return to academia. Kumar was a senior fellow at the Centre for Policy Research.


Question 20: Who has been appointed as the new Secretary in the Department of Financial Services (DFS)?

[A] Ali Raza Rizvi
[B] Rajiv Kumar
[C] Rajesh Chaturvedi
[D] N Baijendra Kumar

Answer: B

Explanation:

Rajiv Kumar, a 1984 batch IAS officer of Jharkhand cadre, has been appointed as the new Secretary in the Department of Financial Services (DFS). He succeeded Anjuly Chib Duggal, who superannuated. At present, Kumar is Special Secretary and Establishment Officer in the Ministry of Personnel.

Question 21: Which Indian-origin personality has been appointed as the acting President of Singapore?

[A] S R Nathan
[B] J Y Pillay
[C] P K Krishnan
[D] M S Ganesha

Answer: B

Explanation:

J Y Pillay, an Indian-origin veteran civil servant, has been appointed as the acting president of Singapore. He succeeded Tony Tan Keng Yam, who completed a six-year term. He will act as the president until after polling day on Septemeber 23 – or after nomination day on September 13, if a candidate is elected unopposed. According to the report, this is the first time the office has fallen vacant since the elected presidency was introduced in 1991.

Get Related Links:
Question 22: Shirish Pai, who passed away recently, was the noted poet of which language?

[A] Tamil
[B] Telugu
[C] Marathi
[D] Odia

Answer: C

Explanation:

Shirish Pai (88), the renowned Marathi poet and activist, has passed away in Mumbai, Maharashtra on September 2, 2017. She was credited with introducing ‘Haiku’ to the Marathi speaking world. Pai was the daughter of noted writer-journalist ‘Acharya’ Pralhad Keshav Atre. She started writing ‘Haiku’ in 1975.


Question 23: Which city has been formally accorded the status of India’s first World Heritage City by UNESCO?

[A] Udaipur
[B] Mathura
[C] Ujjain
[D] Ahmedabad

Answer: D

Explanation:

Ahmedabad, the commercial capital of Gujarat, has been formally accorded the status of India’s first World Heritage City (WHC) by UNESCO. Irina Bokova, the Director General of UNESCO, has handed over the certificate declaring Ahmedabad as a ‘World Heritage City’ to Gujarat Chief Minister Vijay Rupani in Gandhinagar on September 1, 2017.

Question 24: Who has been appointed as the new Union Minister of Railways?

[A] Piyush Goyal
[B] Nirmala Sitharaman
[C] Dharmendra Pradhan
[D] Mukhtar Abbas Naqvi

Answer: A

Explanation:

Piyush Goyal has been appointed as the new Union Minister of Railways after latest Union cabinet reshuffle on September 3, 2017. He succeeded Suresh Prabhu, who has become the new Union Minister of Commerce and Industry.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 25: The Pulie Badze Wildlife Sanctuary (PWS) is located in which state?

[A] Mizoram
[B] Tripura
[C] Manipur
[D] Nagaland

Answer: D

Explanation:

The Pulie Badze Wildlife Sanctuary (PWS) is located at Kohima District of Nagaland and covers an area of 923 hectares.The sanctuary is a natural habitat for Blyth’s Tragopan (or Grey-bellied Tragopan).

Question 26: Nirmala Sitharaman, who has become the new Defence Minister of India, is currently a representative of which state in Rajya Sabha?

[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] Maharashtra

Answer: A

Explanation:

Nirmala Sitharaman, the former minister of state for the commerce and industry ministry, has become the new Defence Minister of India on September 3, 2017 after latest Union cabinet reshuffle. She succeeded Arun Jaitley. With this, she has become the India’s first woman Defence Minister after Indira Gandhi.

Question 27: Which city is hosting the 9th edition of BRICS summit-2017?

[A] Tianjin
[B] Xiamen
[C] Chongqing
[D] Beijing

Answer: B

Explanation:

The 9th edition of BRICS summit-2017 has started at Xiamen in the Fujian Province of east China on September 3, 2017 with theme “BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future”. For this, Prime Minister Narendra Modi has embarked on a two nation tour of China and Myanmar. On the first leg of his visit, Mr. Modi will attend the 2017 BRICS Summit.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 28: Which Indian sportsperson has won gold in the girls’ Under-12 category at the World Cadets Chess Championship?

[A] Natasha Krishna
[B] Rakshitta Ravi
[C] Divya Deshmukh
[D] Meenali Ilamparthi

Answer: C

Explanation:

Divya Deshmukh (11) has won gold in the girls’ Under-12 category at the World Cadets Chess Championship at Pocos de Caldas, Brazil. She scored a total of 9.5 points to give India its only medal in the championship this year. It is Divya’s second world title after her victory in the under-10 World Youth Chess Championship-2014 in Durban.

Question 29: Which state government will provide free education to girls up to graduation?

[A] Tamil Nadu
[B] Odisha
[C] Assam
[D] Karnataka

Answer: D

Explanation:

The Karnataka government has recently decided to provide free education for girls across the state from Class 1 up to graduation in all public and aided private schools and colleges, excluding professional institutions. The scheme will be able to avail free education without paying a penny from the next academic year.


Question 30: The world’s highest sandcastle has recently built in which country?

[A] Germany
[B] India
[C] China
[D] South Africa

Answer: A

Explanation:

The world’s highest sandcastle 54.72 feet (16.68 metres) tall has recently built in the German city of Duisburg. It was constructed in over 3 weeks and is supposed to stand until at least September 24, 2017. The representative of Guinness World Records (GWR) has certified the record. It takes the title from a 14.84-meter (48.69-foot) sandcastle built early this year in India. The new sandcastle is decorated with sand models of tourist attractions such as Athens’ Acropolis, Barcelona’s Sagrada Familia and the Leaning Tower of Pisa.

State Wise Current Affairs


After reading highlights of current affairs on 5th September and general knowledge questions individual will come to know about the happenings of word wide. Regular updates are very useful for students who are preparing for any competitive or entrance exam as general awareness is asked in almost all the exams.

So go through well prepared page that is maintained by the team of www.privatejobshub.in. Individuals can join us on Facebook or Google + or bookmark our web page for latest updates. For any query or any suggestion related to this comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards it. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.