Header Ads

GK Questions 6th September 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 6th September 2017 PJH

GK Questions 6th September 2017 PJH

In the world of competition where every person want to crack competitive exam to get good job whether government or private, for them it is very necessary to have knowledge of Current Affairs what is going around us. So, here our team of PJH is providing GK Questions of 6th September 2017 for the ease of readers so that they can get all the related stuff of general knowledge from on single page. Knowledge of latest updates/ news regarding current affairs is always helpful for applicants who are preparing for any competitive examination and also for them who want to know latest updates of worldwide.

By keeping in mind all the varieties of readers we have prepared latest current affairs and also Daily GK quiz for students who are preparing for any upcoming competitive or entrance exam. All the related updates of 6th September 2017 is well mentioned on this page, candidates can go through it and check the related details that are prepared by the team of www.privatejobshub.in

GK Questions 6th September 2017 PJH

Today’s Current Affairs
  • CIPAM-DIPP launches social media campaign to promote Geographical Indications
  • Union Health Ministry launches two new contraceptives Antara and Chhaya
  • Environment Ministry launches environment awareness initiative, Prakriti Khoj, on Teachers’ Day
  • BRICS Summit adopts documents on cooperation in areas of Economy and Trade, Innovation and Customs
  • BRICS Summit 2017: Xiamen Declaration condemns Pak-based terror groups
  • FIFA U-17 World Cup song officially launched
  • Amritpal Singh creates history, becomes first Indian to be signed by Australian Basketball Team
  • FDA approves first gene-altering leukemia treatment
  • Government honours CBDT for resolving public grievances
  • Environment Ministry launches environment awareness initiative, Prakriti Khoj, on Teachers’ Day


Question 1: Which app helps Athletes can identify prohibited medicines in sports ?

A.    ‘Mann Ki Baat’
B.  “Pharma Jan Samadhan”
C.   ”Pusa Krishi”
D.   “Kisan Suvidha”
E.    "Shetkari Masik"

Answer: B

Explanation:

Drug pricing regulator NPPA has tied up with National Anti-Doping Agency (NADA). It will help athletes to understand medicines that could contain prohibited substances in sports through its app Pharma Jan Samadhan.

Question 2: For what purpose Kerela CM Shri Pinarayi Vijayan launches Logo for Kochi Venue?

A.    2017 ICCI U-17 Badminton World Championship
B.    2018 ICC U-17 World T20
C.    2017 FIFA U-17 World Cup
D.   2018 Men’s Hockey U-17 World Cup
E.    Asian Cities U-17 Chess Championship 2017

Answer: C

Explanation:

Kerala Chief Minister Shri Pinarayi Vijayan has launched the host city logo for Kochi. This time Kochi is selected as one of the venues of FIFA U-17 World Cup India 2017 announced on 29th Aug 2017.The logo represents and reflects Kochi’s identity and will be a valuable tool in linking the local community in a global World Cup. The FIFA U-17 World Cup will have India official emblem, it will form a crucial link in the promotions and communications regarding the host city.


Question 3: On August 30th each year, The United Nations (UN) observes as what day?

A.    International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition
B.    International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking
C.    International Day of the Victims of Enforced Disappearances
D.   International Day for the Eradication of Poverty
E.    International Day for the Elimination of Violence against Women

Answer: C

Explanation:

On August 30th each year, The United Nations (UN) observes the International Day of the Victims of Enforced Disappearances. On this day organizations such as the UN and Amnesty International play an active role in raising awareness that enforced disappearance is a crime and should not be used as a tool to deal with situations of conflict.

Question 4: Ministry of Micro, Small &Medium Enterprises(MSME) is celebrated as what day on 30th August ?

A.    Small Industry Day
B.    Small Enterprises Day
C.    Small Investors Day
D.   Medium Industry Day
E.    Medium Enterprises Day

Answer: A

Explanation:

Ministry of Micro, Small &Medium Enterprises (MSME) is celebrated Small Industry Day on 30th August This celebration will support and promote small industries. These industries play a major role in boosting state’s financial health.The trend of celebrating “SSI (Small Scale Industry) day” started in 2001. Celebrating ‘Industries Day’ will help districts to exhibit their growth potential and opportunities.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 5: Which district of West Bengal’s Gobindobhog rice gets geographical indication status on August 29 2017?

A.    Barrackpur
B.    Durgapur
C.    Asansol
D.   Burdwan
E.    Kolkata

Answer: D

Explanation:

On august 29,2017, The Geographical Indications Registry (GIR) has granted geographical indication (GI) status to Gobindobhog rice, a speciality from Burdwan district of West Bengal. The state has applied for GI status in the year 2015.Gobindobhog rice is a short grain, white, aromatic, sticky rice having a sweet buttery flavour.

Question 6: Which is one of the most destructive storms in US history thrashed USA, menaces Texas & Louisiana?

A.    Hurricane Dean
B.    Cyclone Monica
C.    Hurricane Camille
D.   Typhoon Zeb
E.    Hurricane Harvey

Answer: E

Explanation:

Hurricane Harvey is one of the most destructive storms in US history thrashed USA,menaces Texas & Louisiana. It has claimed 30 lives and left thousands homeless. Houston’s mayor imposed an overnight time curfew to prevent looting and opportunistic crimes. Harvey was gearing up for another landfall near the Texas-Louisiana border. One Indian student has died after he nearly drowned in a swollen lake in the US state of Texas where Hurricane Harvey caused havoc.

Check out Month wise: Pratiyogita Darpan September

Question 7: Name of the insurance company has launched ‘PoS-Easy Bima Plan’.

A.    Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance Company
B.    Kotak Mahindra Old Mutual Life Insurance Limited
C.    Future Generali India Life Insurance Company Limited
D.   ING Vysya Life Insurance Company Ltd
E.    Bharti AXA Life Insurance Company Ltd

Answer: A

Explanation:

Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance Company (CHOICE) has launched with a ‘Point-of-Sale’ Easy Bima Plan targeted at the mass-market segment. The product ‘PoS – Easy Bima Plan’ is the first PoS product for the company. It will provide life cover and also returns all premiums paid during the payment term on survival till maturity.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 8: Which bank receives scheduled bank status from RBI due to second scheduled to the RBI Act 1934?

A.    Janalakshmi Small Finance Bank Ltd
B.    Equitas Small Finance Bank Ltd
C.    Capital Small Finance Bank
D.   Ujjivan Small Finance Bank Ltd
E.    Disha Small Finance Bank Ltd

Answer: D

Explanation:

Ujjivan Small Finance Bank Ltd is a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd, has been included in the second scheduled to the RBI Act 1934 on 30th Aug 2017.This grants the ‘Scheduled Bank’ status to Ujjivan Small Finance Bank’ from the date of notification. With this Ujjivan Small Finance Bank can issue certificate of deposits. Ujjivan SFB commenced its operations as a Small Finance Bank with effect from February 1, 2017.


Question 9: Which company launches world’s first ever Genomeceuticals range of products in India?

A.    Nestle
B.    Hatsun Agro Product Ltd
C.    Dabur
D.   Unicity International
E.    Amul

Answer: D

Explanation:

Unicity International has launched world’s first ever Genomeceutical (gene controlling) range of products to India.Unicity International headquartered in Orem, Utah, United States.Unicity uses advanced Genomecutical technology in its products to support proper gene expression.

Question 10: On 30 August 2017,Cabinet approved the MoU with which country for the conservation of Earthquake-Damaged Pagodas at Bagan?

A.    Israel
B.    Brazil
C.    Myanmar
D.   Nepal
E.    Canada

Answer: C

Explanation:

Cabinet approves MoU with Myanmar for the Conservation of Earthquake-Damaged Pagodas at Bagan. Implementation of this project will strengthen India’s ties in culture and religion with Myanmar. This project has religious significance as well as the touristic significance. It will be an opportunity to showcase India’s expertise in the restoration and conservation of monuments not only to the people of Myanmar but also to the tourists from other countries.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 11: Which Country have mutually agreed with India to jointly issue a set of two Commemorative Postage Stamps on the theme “Diwali“?

A.    Israel
B.    Brazil
C.    Bhutan
D.   Nepal
E.    Canada

Answer: E

Explanation:

Cabinet apprised of jointly issue of postage stamps between India and Canada. India and Canada have mutually agreed to jointly issue a set of two Commemorative Postage Stamps on India-Canada, on the theme “Diwali“. The joint stamps will be released on 21st September, 2017.Diwali it is a cultural theme for both the countries and also considering the large presence of Indian Diaspora in Canada.

Question 12: Name of the state that our Prime Minister Narendra Modi visited to inaugurate few highway projects along with road transport and highways minister Nithin Gadkari on 29th August 2017

A.    Gujarat
B.    Punjab
C.    Odisha
D.   Rajasthan
E.    Maharashtra

Answer: D

Explanation:

On 29th august,2017 Prime Minister Narendra Modi visited Rajasthan to inaugurate few highway projects and to dedicate some to our nation along with road transport and highways minister Nithin Gadkari. He informed that his government is setting in a culture of completion of projects unlike previous governments.

Question 13: Under which Yojna Rajnath Singh has inaugurated the ‘YUVA’ – a skill development programme which is an initiative taken by Delhi Police on 29th of Aug 2017?

A.    Pradhan Mantri Awas Yojana
B.    Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
C.    Pradhan Mantri Sukanya Samriddhi Yojana
D.   Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
E.    Pradhan Mantri Ujjwala Yojana

Answer: B

Explanation:

Rajnath Singh inaugurates YUVA a skill development programme of Delhi Police. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh has inaugurated the ‘YUVA’ – a skill development programme. It is an initiative taken by Delhi Police under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana on 29th of Aug 2017.


Question 14:  Which state government decided to close the process of holding interview for selection of candidates for the government jobs in all the non-gazetted posts of Group B, C and D categories?

A.    MadhyaPradesh
B.    Punjab
C.    Uttar Pradesh
D.   Manipur
E.    Bihar

Answer: C

Explanation:

The Uttar Pradesh cabinet has decided to close the process of holding interview for selection of candidates for the government jobs in all the non-gazetted posts of Group B, C and D categories announced on 29th of Aug 2017.

Question 15: Who presented the NITI Aayog’s Women Transforming India Awards 2017?

A.    A.Smt Sushma Swaraj
B.    Smt Smriti Irani
C.    Nirmala Sitharaman
D.   Shri Giriraj Singh
E.    Radha Mohan Singh

Answer: B

Explanation:

Union Minister of Textiles, Information, and Broadcasting Smriti Irani will present Women Transforming India Awards 2017 a prestigious award to 12 incredible women winners at an event in New Delhi on 29th of Aug 2017.

Question 16: Dara Khosrowshahi is new CEO of which entity?

A.    OLA
B.    Meru
C.    Uber
D.   Taxi for sure
E.    Fastrack

Answer: C

Explanation:

Dara Khosrowshahi has accepted the position of Uber CEO after he was selected by the company’s board announced on 29th Aug 2017.Uber Technologies has finally announced the appointment of Dara Khosrowshahi as its new chief executive officer. He has selected after Travis Kalanick resigned from the position of chief executive. Dara will join the company from 30th August.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 17: Who has been appointed as the next High Commissioner of India to Cyprus?

A.    A.S.Vijayakumar
B.    Dr.S.Sridharan
C.    M.Narayanan
D.   Dr. R.K. Raghavan
E.    R.S.Maniyan

Answer: D

Explanation:

Dr. R.K. Raghavan has been appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Cyprus announced on 30th Aug 2017.He served as a former Central Bureau of Investigation (CBI) Director from January 4, 1999 to April 30, 2001.He is an Indian Police Service (IPS) officer of the 1963 batch. He was a Visiting Fellow at Rutgers University and the Harvard Law School. He has served as the director of Tamil Nadu Fire Service and as the director-general of the Tamil Nadu State Vigilance Directorate.

Question 18: Who is the brand ambassador for Bridgestone India?

A.    P.V.Sindhu
B.    Sania Mirza
C.    Saina Nehwal
D.   Sachin Tendulkar
E.    Virat Kholi

Answer: A

Explanation:

Tyre major Bridgestone India has announced badminton player and Olympic silver medallist P V Sindhu as its first brand ambassador announced on 30th Aug 2017.She will be a part of three year agreement. Sindhu will be included in Bridgestone’s activations around its Worldwide Olympic Partnership.Bridgestone India is a subsidiary of the world’s largest tyre and Rubber Company and also a Worldwide Olympic Partner.

Get Related Links:
Question 19: Which Department is going to launch Deep Ocean Mission by January 2018 to encourage research activities in ocean science?

A.    Union Ministry of Earth Sciences
B.    Ministry of New and Renewable Energy
C.    Ministry of Statistics and Programme Implementation
D.   Ministry of Environment, Forests and Climate Change
E.    Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation

Answer: A

Explanation:

The Union Ministry of Earth Sciences (MoES) is going to launch Deep Ocean Mission by January 2018 to encourage research activities in ocean science. The proposed inter-ministerial and interdisciplinary project aims to explore and harness mineral resources beneath the ocean floor. India has 7,500 km of coastline and 2.4 million square km of exclusive economic zone (EEZ). The oceans along Indian peninsula contain enormous opportunities in energy, food, medicine and a host of other natural resources.


Question 20: The Ministry of Textiles has organized Pan India camps in handlooms and handicrafts of initiative “Hastkala Sahyog Shivir”. To whom this initiative is dedicated?

A.    Nanaji Deshmuk
B.    Shyama Prasad Mukherjee
C.    Pandit Deendayal Upadhayay
D.   M.S.Golwalkar
E.    K.B.Hedgewar

Answer: C

Explanation:

The Ministry of Textiles has organized Pan India camps in handlooms and handicrafts groups under the initiative “Hastkala Sahyog Shivir”.The camps will be organized during 7th October to 17th October 2017.This initiative is dedicated to Pandit Deendayal Upadhyay Garib Kalyan Varsh, the birth centenary year of Pandit Deendayal Upadhayay.

Question 21: Where will be the First Synergy Conference on Defence Pension Organised by Defence Accounts Department held?
A.    Chattisgarh
B.    Gandhi Nagar
C.    Chandhigarh
D.   New Delhi
E.    Ahmedabad

Answer: D

Explanation:

On 28th August,2017 the Defence Accounts Department (DAD)organized its first Synergy Conference on Defence Pensions. The conference was attended by all Defence Pensioners Associations and was open to all Defence Pensioners.


Question 22: Name the Qatar’s Minister of Foreign Affairs arrived India for two-day visit on Aug 25 2017.

A.    Sheikh Mohamed Bin AbdulRahman Al-Thani
B.    Abdullah bin Zayed Al Nahyan
C.    Rashid Abdullah Al Nuaimi
D.   Khalid bin Ahmed Al Khalifa
E.    Adel bin Ahmed Al-Jubeir

Answer: A

Explanation:

Qatar’s Minister of Foreign Affairs Sheikh Mohammed Bin Abdul Rahman Al-Thani arrived on a two-day visit, during which he will call on Prime Minister Narendra Modi and hold talks with his Indian counterpart Sushma Swaraj`Qatar is an important trading partner for India in the Gulf region with bilateral trade in 2014-15 standing at USD 15.67 billion. It is also one of India’s largest suppliers of crude oil.


Question 23: On August 29, 2017 International Atomic Energy Agency(IAEA) decided to open a low enriched Uranium bank in Which country?

A.    Sudan
B.    Pakistan
C.    Uzbekistan
D.   Kazakhstan
E.    Iran

Answer: D

Explanation:
On August 29, 2017 International Atomic Energy Agency (IAEA) decided to open a low enriched Uranium bank in Kazakhstan. The objective is to ensure the supply of nuclear fuel in the event of disruption due to political or market problems.

Question 24: Which country passes world’s toughest plastic bag law on pollution ?

A.    Rwanda
B.    Kenya
C.    Italy
D.   China
E.    Zimbawe

Answer: B

Explanation:

Those, who are producing, selling or even using the non-degradable bags now, face four years in jail or a $40,000 (USD) / (£31,000) fine in Kenya. Kenya has passed the world’s toughest law against plastic bags on pollution. Kenya is a major exporter of plastic bags in Africa. The East African nation joins more than 40 other countries that have banned, partly banned or taxed single-use plastic bags, including China, France, Rwanda, and Italy.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 25: Name the Policy has been released from Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP) which is under ministry of commerce and industry on 28th august ,2017.

A.    Fixed Income Investment Policy
B.    Infrastructure Investment Policy
C.    Global Equity Investment Policy
D.   Private Equity Investment Policy
E.    Foreign Direct Investment Policy

Answer: E

Explanation:

On 28th august ,2017 the Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP) which is under ministry of commerce and industry has released the consolidated Foreign Direct Investment (FDI) Policy subsuming all the changes in rules and procedures notified by the government over the past year.

Get Here GK Question and Answers Links:

Candidates, you have don’t need to go anywhere from this page as you can get your Latest News Updates of Current Affairs which includes National Current Affairs as well as International Current Affairs. Also, general knowledge questions with answers and their explanation is provided readers can read the provided GK questions on daily basis to crack any exam.


We the team of www.privatejobshub.in hopes this page helps you and beneficial for you and wishes you best of luck for your exams. In this page you can get latest information about all major events happening in our country. Applicants can follow us on facebook and Google plus to attain latest updates about this concern directly to your timeline.

State Wise Current Afairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.