Header Ads

GK Questions 7th September 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

 GK Questions 7th September 2017 PJH

GK Questions 7th September 2017 PJH

Most of the questions asked in competitive Exam are from General Awareness section. With the help of General Knowledge Questions, you can update yourself. As team of PJH has provided GK Questions of 7th September 2017 so that individuals can go through daily GK Quiz at the result of it applicant can score good marks. By doing through research for daily current affairs and GK quiz questions our team has prepared important and latest questions for readers that will help in upcoming exams.

Contestant are recommended to go through the whole page before attending the exam, as it will going to help you plenty as it covers News & Updates which are related to sports, environment, business, awards, financial etc. Our team provides daily GK questions so you can read daily updates of current affairs from our page. India is the 7th largest country in the world and its keep on developing so it’s very hard to have knowledge in every field. As we know that, day by day competition level is also increasing and being updated to that level is difficult, but candidates no need to worry about that our dedicated team of www.privatejobshub.in is busy in collecting information for our readers.

GK Questions 7th September 2017 PJH

Today’s Current Affairs
  • India, Myanmar signs 11 MoUs in range of sectors.
  • Government launches Diksha Portal for teachers.
  • NITI Aayog launches National Nutrition Strategy.
  • Health Ministry launches two new contraceptives.
  • China bans Initial Coin Offering.
  • Fact Box: The Code on Wages Bill, 2017.
  • Jharkhand Governor gives assent to Religious Freedom Bill, 2017.
  • 9th BRICS summit held in Xiamen, China.
  • HDFC Bank listed in Domestic Systemically Important Banks.
  • Government forms task force for speedy implementation Namami Gange.
  • Surya Kiran: Indo-Nepal joint Military exercise.
  • Disability pension for defence forces at par with civilians: Government.


Question 1: Marathi poet and activist ___ has passed away.

A) Ravindra Seth
B) Anil Pau
C) Shirish Pai
D) Gaurav Pua

Answer: C

Explanation:

Noted poet Shirish Pai, credited with introducing ‘Haiku’ to the Marathi speaking world, has passed away after a brief illness.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 2: Gauri Lankesh Passed away. She belonged to which field?

A) Writer
B) Journalist
C) Photographer
D) Director

Answer: B

Explanation:

Senior Kannada journalist and social activist Gauri Lankesh was shot dead by unidentified men at her house in Bengaluru.


Question 3: Static GK related to Today’s Current Affairs

National Teacher’s Day is celebrated on ___

A) 1st September
B) 2nd September
C) 3rd September
D) 5th September

Answer: D

Explanation:

Every year, National Teachers Day is celebrated on September 5th to honor Dr. Sarvepalli Radhakrishnan Birthday. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan a great scholar, philosopher, and teacher of modern India and was awarded the Bharat Ratna in 1954.

Question 4: Mohalla Clinics, first of its type, is going to set up in which city?

A) Jaipur
B) Delhi
C) Patna
D) Kota

Answer: B

Explanation:

Delhi Lieutenant Governor Anil Baijal gave his nod to the proposal to set up Mohalla Clinics (community clinics) in Delhi.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 5: Which state government has decided to reimurse tuition fee till graduation for girls?

A) Haryana
B) Punjab
C) Madhya Pradesh
D) Karnataka

Answer: D

Explanation:

Karnataka government, from next academic year, has decided to provide free education to girls from class one to graduation level in all public and aided private schools and colleges.

Question 6: Who is the lyricist of FIFA U-17 World Cup Official Song?

A) Kailash Kher
B) Om Puri
C) Gulzar
D) Amitabh Bacchan

Answer: D

Explanation:

The official song for the FIFA Under-17 World Cup football tournament was formally launched in Mumbai by the Local Organising Committee (LOC) and Sony Pictures Networks India (SPN). Called “Kar Ke Dikhla De Goal”, the song has been written by lyricist Amitabh Bhattacharya and composed by Pritam.


Question 7: Who has become the first sportsperson to Head Sports Ministry?

A) Karan Singh Rathore
B) Rajyavardhan Rathore
C) Vikalp Rathore
D) Rajan Sharma

Answer: B

Explanation:

Olympic silver medallist Rajyavardhan Rathore replaced Vijay Goel as the new Sports Minister in the latest cabinet reshuffle of the Narendra Modi government. He is the first sportsperson to take charge of Sports Ministry.

Question 8: What was the theme of 9th BRICS summit?

A) Strengthening Policy coordination and Breaking a new path for growth
B) Stronger Partnership for brighter Future
C) Quality Growth and Human Development
D) Deeper Integration for Peace, Progress and Prosperity

Answer: B

Explanation:

The 9th edition of BRICS summit-2017 will be held at Xiamen in the Fujian Province of east China on September 2017 with the theme “BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future”.


 Question 9: Which country is going to host 10th BRICS Summit?

A) Brazil
B) India
C) South Africa
D) Russia

Answer: C

Explanation:

Chinese President Xi Jinping has announced that the 10th edition of the annual BRICS summit will be held in Johannesburg next year.

Question 10: On the eve of Teacher’s Day, the Vice-president launched which  portal?

A) BHIKSHA
B) SMIKSHA
C) DIKSHA
D) RICKSHA

Answer: C

Explanation:

The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu presented the National Award to Teachers – 2016 on the occasion of Teachers’ Day, in New Delhi. Shri Venkaiah Naidu also launched DIKSHA portal, a national digital infrastructure for teachers.


Question 11: The Central govt is going to organise “north-East calling”, a two-day event at which place?

A) Raipur
B) Rajasthan
C) New Delhi
D) Noida

Answer: C

Explanation:

Centre is organising a two day event North East Calling on 9th of this month under its Destination North East series at India Gate lawns, Delhi. The purpose of the event is to promote the art, culture, handicrafts, business and tourism of North East India.

Question 12: The Indian Coast Gaurd has handed over patrol vessel ___ to Srilanka in September 2017.

A) Tarini
B) Kamya
C) Varuna
D) Indira

Answer: C

Explanation:

The Indian Coast Guard has handed over offshore patrol vessel ICGS Varuna to the Sri Lankan Coast Guard.


Question 13: The ministry of Health and family welfare has launched Contraceptves under which programme?

A) Janta
B) Lata
C) Tantra
D) Antara

Answer: D

Explanation:

The Ministry of Health and Family Welfare has launched two new contraceptives, an injectable contraceptive MPA under the Antara programme and a contraceptive pill, Chhaya

Question 14: ‘Gyankunj Project “ is launched by which State Government?

A) Karnataka
B) Maharashtra
C) Sikkim
D) Gujarat

Answer: D

Explanation:

Making steps towards digital revolution in the schools of Gujarat, Chief Minister Vijay Rupani launched state-wide ‘Gyankunj Project’ on Teachers’ Day. The objective of the project is to produce world-class students.


Question 15: Who has become first Indian-born player to be signed by Australian basketball team?

A) Sukhjeet Barnala
B) Amarjit Singh
C) Amritpal Singh
D) Navdeep Singh

Answer: C

Explanation:

The captain of the Indian basketball team, Amritpal Singh scripted history by becoming the first Indian-born player to be picked up by an Australian NBL team.

Question 16: Who has taken the charge(MD & CEO) of Vijaya Bank?

A) Kavita Narayanan
B) Vikash Sangakaran
C) Sankara Narayanan
D) Narayan Murthi

Answer: C

Explanation:

R A Sankara Narayanan has taken charge as Managing Director and Chief Excecutive Officer of Vijaya Bank. He has taken over the reigns of the bank from Kishore Sansi, who reached superannuation on August 31.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 17: Who has been appointed as the new MD & CEO of Tamilnad Mercantile Bank?

A) KV Rama Moorthy
B) Krishna Moorthy
C) Uma narayanan
D) Usha Utthappa

Answer: A

Explanation:

KV Rama Moorthy has assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer of Tamilnad Mercantile Bank. Prior to joining TMB, he was Executive Director of United Bank of India.

Question 18: Who is the new Minister of State (I/C) for Tourism?

A) Ashoka Leylalam
B) Mridulam kannantham
C) Periyara kannanthanam
D) Alphons kannanthanam

Answer: D

Explanation:

Alphons Kannanthanam assumed charge the office of Minister of State (I/C) for Tourism. He is a retired IAS officer of 1979 batch (Kerala cadre).

Also Read Out: National Current Affairs

Question 19: Which bank has been Awarded for Use of Technology for Financial Inclusion Among Large Banks under 13th IDRBT Banking Technology Excellence Awards 2016-17?

A) PNB
B) SBI
C) BOB
D) Union Bank

Answer: B

Explanation:

The Thirteenth Edition of the IDRBT Banking Technology Excellence Awards was held on 1st of September, 2017. Shri S. Ganesh Kumar and Shri Sudarshan Sen, Executive Directors, Reserve Bank of India, presided over the function. Best Bank Award for Use of Technology for Financial Inclusion Among Large Banks – State Bank of India Best Bank Award for Use of Technology for Financial Inclusion Among Mid-Size Banks – Vijaya Bank Best Bank Award for Use of Technology for Financial Inclusion Among Small Banks – Karnataka Bank Ltd.

Question 20: Which bank has been Awarded for Use of Technology for Financial Inclusion Among Small Banks under 13th IDRBT Banking Technology Excellence Awards 2016-17?

A) Karnataka Bank Lttd.
B) The Federal Bank
C) ICICI bankLtd.
D) Axis Bank Ltd.

Answer: A

Explanation:

The Thirteenth Edition of the IDRBT Banking Technology Excellence Awards was held on 1st of September, 2017. Shri S. Ganesh Kumar and Shri Sudarshan Sen, Executive Directors, Reserve Bank of India presided over the function. Best Bank Award for Use of Technology for Financial Inclusion Among Large Banks – State Bank of India Best Bank Award for Use of Technology for Financial Inclusion Among Mid-Size Banks – Vijaya Bank Best Bank Award for Use of Technology for Financial Inclusion Among Small Banks – Karnataka Bank Ltd.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 21: Jomde Kena has passed away. He was the health minister of which state?

A) Tripura
B) Arunanchal Pradesh
C) Meghalaya
D) Manipur

Answer: B

Explanation:

Arunachal Pradesh Health and Family Welfare Minister Jomde Kena has passed away after prolonged illness.

Question 22: Which of the following is going to invest USD 10 mn in Power2SME?

A) International Bank for Reconstruction and Development
B) International Development Association
C) International finance Corporation
D) Country Assistance Associations

Answer: C

Explanation:

International Finance Corporation (IFC), a member of the World Bank Group, has invested $10 million as equity in e-commerce firm Power2SME that helps small and medium companies buy raw materials at bulk prices and get working capital without collateral.

Go Through It:
Question 23: UIDAI extends deadline till ___ for banks to set up enrollment centres.

A) 30 September, 2017
B) 30 September, 2020
C) 30 September, 2019
D) 30 September, 2018

Answer: A

Explanation:

Public sector and private banks have got a month’s extension to establish Aadhaar enrolment centres within their premises. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) said that on the requests of the Banks, it has extended the deadline till September 30, 2017.

Question 24: Who won the World Cadet Chess Championship in the under-12 category?

A) Rani Deshmukh
B) Divya Deshmukh
C) Kavita Deshmukh
D) Vani Deshmukh

Answer: B

Explanation:

Divya Deshmukh has won the World Cadet Chess Championship in the under-12 category at Pocos de Caldas, Brazil.

Get Here GK Question and Answers Links:

Question 25: The Indian Coast Guard Ship, Varuna which is recently handed over to Sri Lanka was commissioned in the Indian Coast Guard in which year?

A) 1982
B) 1976
C) 1987
D) 1988

Answer: D

Explanation:

ICGS Varuna, named after sea god Varuna, was commissioned in the Indian Coast Guard in February 1988.

Check Updated List Of Cabinet Ministers: Hit Here

We the team of www.privatejobshub.in hopes this page helps you and beneficial for you and wishes you best of luck for your exams. And those candidates who are engaged in preparing for clearing any entrance exam / quiz competitions, they must have the knowledge of current affairs and general knowledge.
State Wise Current Affairs


In this page you can get latest information about all major events happening in our country as we cover daily updates on our pages. Applicants can follow us on Facebook and Google plus to attain latest updates about this concern directly to your timeline. For any query or any suggestion related to this comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.