Header Ads

GK Questions 8th September 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 8th September 2017 PJH

GK Questions 8th September 2017 PJH

Team of PJH is circulating GK Questions on 8th September 2017 for our readers. Individuals who are preparing for any upcoming exam we assured that our GK questions pages will be very useful in your preparation. As, we provide daily current affairs and daily GK quiz for visitors and includes all updates in our page so that readers can get all updates either it is national/ international, sports, business, economy or any other. All the latest updates are covered in our page which is going to proof good for your exams.

General knowledge is the section that is common in all exams our team research those questions which are important according to the point of you of IAS, UPSC, SSC, Bank and many other competitive or entrance exams. Individuals can go through below tuned page that is well maintained by the dedicated and committed team members of www.privatejobshub.in. So go through it and read the latest GK questions with answers.

GK Questions 8th September 2017 PJH


Question 1: Who has been appointed as the New Secretary General of FICCI?

A) Pankaj Patel
B) Rashesh Shah
C) Didar Singh
D) Sanjaya Baru

Answer: D

Explanation:

Sanjaya Baru on Sep 1 took over as the Secretary General of the apex industry body, the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).

Question 2: Who has been appointed as the Vice Chairman of NITI Aayog?

A) Rajiv Kumar
B) Bibek Debroy
C) Vinod Paul
D) Amitabh Kant

Answer: A

Explanation:

Rajiv Kumar has been appointed as the Vice Chairman of NITI Aayog in place of Arvind Panagariya, who opted to return to teaching in Columbia University in the US.


Question 3: Who has assumed the charge of New Secretary of Department of Financial services, Ministry of Finance?

A) Pradeep Kumar
B) Nripendra Mishra
C) Rajiv Kumar
D) Radhakrishna Kini

Answer: C

Explanation:

Rajiv Kumar, has assumed office as the new Secretary, Department of Financial Services, Ministry of Finance.

Question 4: Who has been appointed as the president of Singapore?

A) Yousuf Ishak
B) SR Nathan
C) Devan Nair
D) JY Pillay

Answer: D

Explanation:

JY Pillay, an Indian-origin veteran civil servant, has been appointed as Singapore’s acting President until a new head of state is sworn in later this month.

Question 5: Who has been honoured with Shri Shakti Samman’?

A) JP Morgan
B) Parull Mahajan
C) Dvya Solanki
D) Nipun Jamwal

Answer: B

Explanation:

Eminent Social Activist Parull Mahaajan has been felicitated with ‘Shri Shakti Samman’ for her phenomenal contribution in the field of Women Empowerment.


Question 6: AIFF has named which Academy as India’s No.1 grassroots academy?

A) Premier Indian Football Academy
B) Legends United Academy
C) Tata Football Academy
D) Reliance Foundation Young Champs

Answer: D

Explanation:

Reliance Foundation Young Champs, the residential football scholarship academy based at Navi Mumbai, has been adjudged as the No.1 grassroots academy in India by the All India Football Federation (AIFF).

Question 7: ‘Amber Box’ is a joint proposal between India and ____.

A) Bhutan
B) Bangladesh
C) Sri Lanka
D) China

Answer: D

Explanation:

India and China jointly submitted a proposal to the World Trade Organisation (WTO) calling for the elimination – by developed countries – of the most trade-distorting form of farm subsidies, known in WTO parlance as Aggregate Measurement of Support (AMS) or ‘Amber Box’ support as a prerequisite for consideration of other reforms in domestic support negotiations.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 8: Which city has got India’s first World Heritage City certificate?

A) Jaipur
B) Gurugram
C) Ahmedabad
D) Noida

Answer: C

Explanation:

Ahmedabad in Gujarat has been formally accorded the status of India’s first World Heritage City. The honour makes the walled city of Ahmedabad the first city in India, and the third in Asia, to be on the list.

Get Here GK Question and Answers Links:

Question 9: According to CSO (Central Statistics Office), which state is the fastest growing economy of India according to a new series of gross State domestic product data with 2011-12 as the base year?

A) Jammu and Kashmir
B) Arunachal Pradesh
C) Maharashtra
D) Tamil Nadu

Answer: B

Explanation:

According to a new series of gross State domestic product data with 2011-12 as the base year published by the Central Statistics Office, Jammu and Kashmir and Arunachal Pradesh were the fastest expanding State economies in 2015-16. The two States also reported the fastest rise in per capita income in the same year.

Question 10: Which state is the largest State economy according to a new series of gross State domestic product data with 2011-12 as the base year published by the Central Statistics Office?

A) Jammu and Kashmir
B) Arunachal Pradesh
C) Maharashtra
D) Tamil Nadu

Answer: C

Explanation:

Top 5 States: Maharashtra remains the largest State economy, with its size estimated at ₹16,59,776.05 crore (₹16.6 lakh crore) at constant 2011-12 prices. Maharashtra is followed by Tamil Nadu, Gujarat, Uttar Pradesh and Karnataka.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 11: Who is the prime Minister of Sri Lanka?

A) Ratnasiri Wickremanasin
B) DM Jayarante
C) Ranil Wickremsinghe
D) Mahinda Rajapaksa

Answer: C

Explanation:

Ranil Wickremesinghe, MP is a Sri Lankan politician who has served as the Prime Minister of Sri Lanka since 9 January 2015, as Leader of the United National Party since 1994 and the Member of Parliament for Colombo District since 1977.


Question 12: Who is CMD of Bank of Baroda?

A) Mayank Mehta
B) Usha Subramanian
C) PS Jayakumar
D) Mahesh jain

Answer: C

Explanation:

Jayakumar, 53, has taken over as the chief of BoB at a time when the bank is under the investigation glare for an alleged fraud and black money transactions worth over Rs 6,000 crore.

 Question 13: Who is the President of FICCI?

A) Sanjay Baru
B) Pankaj Patel
C) Aditya Birla
D) Ghanshyam Das

Answer: B

CMD Pankaj Patel has been elected president of industry body Ficci (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry)for 2017 and will take over once the incumbent Ambuja Neotia Group Chairman Harshavardhan Neotia completes his term next month.

Also Read Out: National Current Affairs

Explanation

Question 14: Where is the headquarters of Transparency International situated?

A) Berlin, Germany
B) Bern, Switzerland
C) Brasilia, Brazil
D) Pretoria, South Africa

Answer: A

Explanation:

Transparency International's multi-country research and advocacy initiatives are driven by the chapters. Transparency International consists of over 100 locally established, independent national chapters as well as an EU liaison office in Brussels, Belgium and an international secretariat in Berlin, Germany.

Question 15: Which country has recently banned plastic bags and other disposable products after one of the country’s biggest dump collapsed in April leading to a disposal crisis?

A) Malayasia
B) Sri Lanka
C) Myanmar
D) Bhutan

Answer: B

Explanation:

Sri Lankan President Maithripala Sirisena banned plastic bags and other disposable products after one of the country’s biggest dump collapsed in April leading to a disposal crisis.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 16: Louisiana, the US Gulf Coast has been hitted by which Hurricane?

A) Dolly
B) Norman
C) Harvey
D) Isabel

Answer: C

Explanation:

A large swath of the U.S. Gulf Coast hunkered down as Hurricane Harvey barreled towards Texas and Louisiana of US.

Go Through Now:
Question 17: Digital payment company ItzCash partners with which life insurance provider to offer general insurance products?

A) ICICI Prudential
B) HDFC Ergo
C) Bajaj Allianz
D) United India Insurance

Answer: B

Explanation:

Mumbai based digital payments company and financial exchange Ebix’s ItzCash, has partnered with non life insurance provider HDFC ERGO to offer general insurance products through its physical retail outlets.

Question 18: Aksh Optifibre, one of the major optical fibre Cable manufacture has bagged national level banking correspondent contract from which bank to set up banking kiosks?

A) Punjab National Bank
B) Bank of Baroda
C) Yes Bank
D) Federal Bank

Answer: B

Explanation:

In accord with Prime Minister Narendra Modi’s mission of ‘Banking for Everyone and Financial Inclusion’, Aksh Optifibre plans to setup 5,000 banking kiosks through its flagship services arm “1 STOP AKSH” as the national level bank correspondent for Bank of Baroda.


Question 19: Who has been conferred with ‘Exhibitor of the Year’ Award?

A) Ajay Bijli
B) Ajay Agarwal
C) Kirti Sanghvi
D) Surendra Kotada

Answer: A

Explanation:

Ajay Bijli, Chairman and Managing Director of PVR Limited, will receive the “Exhibitor of the Year” Award at the CineAsia Awards Ceremony on 14 December 2017 in Hong Kong.

Question 20: What is the theme of the National Nutrition Week for 2017

A) From Waste to Profits-through Reduce, Recycle and Reuse
B) Empowering young and future events
C) Redefining Engagement with the Indian Diaspora
D) Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health

Answer: D

Explanation:

The National Nutrition Week will be observed throughout the country from 1st to 7th September. The theme of the National Nutrition Week for 2017 is “Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health”.


Question 21: According to a report by Transparency International, which of the following is the most Corrupt Asian country?

A) Pakistan
B) India
C) Afghanistan
D) China

Answer: B

Explanation:

India is the most corrupt Asian country with 69 per cent bribery rates, a report by Transparency International said.

Question 22: Govt Notifies ____ bill for transporting goods consignment ofs of more than 50,000 invalue

A) e-way
B) b-way
C) c-way
D) t-way

Answer: A

Explanation:

The government has notified the electronic way (e-way) bill, exempting certain items of mass consumption, including fruits, vegetables, food grains, meat, bread, curd, books, and jewellery.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 23: For the elimination of the most trade-distorting form of farm subsidies by developed countries, India with which country has jointly submitted a proposal to the World Trade Organisation (WTO)?

A) Bhutan
B) Bangladesh
C) Sri Lanka
D) China

Answer: D

Explanation:

Recently (on 18 July 2017) India and China jointly submitted a proposal to the World Trade Organisation (WTO) calling for the elimination - by developed countries - of the most trade-distorting form of farm subsidies, known in WTO parlance as Aggregate Measurement of Support (AMS) or ‘Amber Box’ support as a prerequisite   for consideration of other reforms in domestic support negotiations.

Get Related Links:
Question 24: Myanmar will sign pact with which country for the conservation of earthquake-damaged pagodas at Bagan?

A) Russia
B) India
C) South Africa
D) China

Answer: B

Explanation:

India and Myanmar will sign a Memorandum of Understanding (MoU) for the conservation of earthquake-damaged pagodas at Bagan during Prime Minister Narendra Modi’s visit to Myanmar on September 6-7, 2017.


Question 25: Which city is hosting the annual conference Rajaswa Gyan Sangam (RGS – 2017)?

A) Jaipur
B) Kochi
C) New Delhi
D) Pune

Answer: C

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the annual conference – Rajaswa Gyan Sangam (RGS-2017) in New Delhi on September 1, 2017. The conference is jointly organised by Central Board of Direct Taxes (CBDT) and the Central Board of Excise and Customs (CBEC).

Get State Wise Current Affairs


Hope after getting all information about GK Questions of 8th September 2017 satisfies you. Our team of www.privatejobshub.in provides GK questions with answers on daily basis candidates can go through it and fetch all updates by going reading Daily GK quiz. Visitors are advised to regular visit on our website for getting latest information as we our diligent team members deliver you most recent updates time to time, so make us good connection with us.

1 comment:

  1. Thankyou.... I like this kind of informations....

    ReplyDelete

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.