Header Ads

Time and Work Formula, Shortcuts, Simple & Easy Tricks to Solve Problems

Edit
Time and Work Formula

Time and Work Formula

Questions related to time and work formulas are always asked in every competitive exam. For the candidates, Quantitative Aptitude is the high scoring section in the examination. Students who know shortcuts and simple tricks can easily solve the aptitude section in less time.  If you know the Time and work formula then you can clear the toughest exams like CAT, MAT and GATE etc. We are providing the shortcuts and easy tricks to solve the problems so, that the students do not face any difficulty while solving the question paper.

You have to practice the shortcuts and formulas related to time and work daily, so that you can complete the question paper on a given time period. Shortcuts and tricks save your time and boost your confidence at the time of examination. It is very difficult for those contenders who don’t know the correct formulas to complete the paper on time. Some illustrations and simple tricks are available below take a look:

Simple & Easy Time and Work Formula Tricks to Solve Problems

Analogy between problems on time and work to time, distance and speed
  • Speed is equivalent to rate at which work is done
  • Distance travelled is equivalent to work done.
Time to travel distance is equivalent to time to do work.
  • Man - Work - Hour Formula
  • More men can do more work.
  • More work means more time required to do work.
  • More men can do more work in less time.

Shortcuts, Simple & Easy Tricks to Solve Problems
There are some shortcuts to solve the problem. Don’t get confused between the similar types of questions, understand the question and remember the formulas. Some important examples are given below:

Example: Anil, priyanka and Suresh together can complete a work in 20 minutes If Anil and priyanka together same work complete in 60 minutes, how many time required Suresh alone can complete that work?

Answer: 1 / 20 – 1 / 60 = 30 minutes.

Example: P completes a work in 12 days and Q completes the same work in 16 days. Find required time to complete the same work together.

Answer: Complete work in 1 day of P is 1 / 12
Complete work in 1 day of Q is 1 / 16
Together complete work P + Q in 1 day 1 / 12 + 1 / 16 = 7 / 48
Together complete work 48 / 7 days


Example: A, B and C together can finish a work in 50 minutes, A and B together finish the same work in 60 minutes. In how many minutes can C alone finish that work?

Answer: (1 / 50 – 1 / 60) = 300 minutes.

Example: A can do a piece of work in 12 days and B can do a piece of work in 4 days. Find how many days they working together to complete that work?

Answer: A 1 day work = 1 / 12
B 1 day work = 1 / 4
(1 / 12 + 1 / 4) = 4 / 12 = 1 / 3
They working together to complete that work in 3 days.

Example: A, B and C can complete a work together in 60 minutes. A and B can complete the similar work in 80 minutes. How much minutes can C take alone to complete that work?

Answer: C alone take = 1 / 60 – 1 / 80 = 240 minutes.

Example: 22 boys complete a piece of work in 32 days. In how many days will16 boys can complete that work?

Answer: 22 x 32 = 16 x d2
d2 = 22 x 32 / 16 = 44
So, In 44 days 16 man can complete that work.

Take a Test  Now

Example: 20 labours can do piece of work in 30 days, then how many days 15 labour can complete double of the work?

Answer: 20 labours can do a piece of work in 30 days and now we need to find the double of the work by 15 labours.
We use
= (labour X working days) = (labour X working days)
= 20 x 30 = 15 x ?
= 600 = 15 x ?
= 600 / 15 = 40
Now we need to double the working days is 40 x 2 = 80 days.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Example: Subir and kabir can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. Subir started the work alone and then after 4 days kabir joined him till the completion of the work. How long did the work last?

Answer: Step 1: In 4 days subir work done = 1 x 4 / 20 = 1 / 5. Remaining work is = (1 – 1 / 5) = 4 / 5.
Step 2: Now subir and kabir work done by 1 day= (1 / 20 + 1 / 12) = 2 / 15.
Step 3: 4 / 5 work will be done by subir and kabir = (15 / 2 x 4 / 5) = 6 days.
So, the total time taken = (6 + 4) = 10 days.

Example: Rajib and Rajesh together can complete a piece of work in 4 days. If Rajib alone can complete the same work in 12 days, in how long days can Rajesh alone complete that work?

Answer: Rajib and Rajesh can do piece of work 4 days, then
First we find required 1 day time and work,
(Rajib + Rajesh) can do piece of work in 1 day’s = 1 / 4, Rajib 1 day’s work = 1 / 12.
Same work Rajesh can do in 1 day’s = (1 / 4 – 1 / 12) = 1 / 6.
So, Rajesh can alone complete the work in 6 days.


Example: 25 Women can complete a work in 15 days. How many more Women need for complete this work in 5 days.

Answer: 25 Women can complete a work in 15 days, Women1 x working days1 = Women2 x working days 2
25 x 15 = Women2 x 5
Women 2 = 375 / 5 = 75
More women need for complete this work (75 – 25) = 50.

Example: 8 boys can complete a piece of work in 40 hours. In how many hours will 20 boys complete that same piece of work?

Answer: boy x hour = boy x ?
8 x 40 = 20 x ?
320 = 20 x ?
320 / 20 = 16 hours

Check These Updated Links To Prepare For Mathematics:
Important Note:

We wish to say all the best to the aspirants who are going to be appear in any competitive examination. Keep practicing the Time and work formula and all the simple tricks which are mentioned above. Be confident and calm at the time of attempting the question paper, read all the questions carefully and solve the important questions first.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.