Header Ads

GK Questions 13th September 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 13th September 2017 PJH

GK Questions 13th September 2017 PJH

If you are the one you read daily General knowledge questions and current affairs on internet that is this page of PJH is going to help you a lot. Our team provided daily GK quiz questions for our readers and today we have listed GK Questions of 13th September 2017 for our readers. All Major National, International, Business, Sports, Economic and other related current affairs of September 2017 are furnished here which is going to help you a lot in your upcoming examination.


From now, candidates do not need to search GK questions section wise as we have cover all the updates from all the section which will surely be very helpful in your upcoming competitive or entrance exams. All the updates of current affairs are updated in the form of Gk questions. Also, we have provided General knowledge questions with their answers by which you can match the answers and also read the explanation given which will help in learning that questions easily and also you will come to known reason behind that option. . Go through list of GK questions with answers that are related to current affairs of 13th September 2017 which are prepared by the expert team members of www.privatejobshub.in
Today’s Current Affairs
  • Harry Potter's Hogwarts letter auctioned off, sold for 7000 pounds
  • BAI to confer first Lifetime Achievement award on Prakash Padukon
  • Union Government reconstitutes six Committees of Cabinet
  • United Nations Security Council adopts new North Korea sanctions
  • Commerce Ministry organized state startup conference to help budding entrepreneurs
  • FSSAI launches online platform FoSCoRIS for food inspection
  • United Nations Security Council adopts new North Korea sanctions
  • Sloane Stephens beats Madison Keys to win US Open Women’s Singles
  • Scientists identify 27 distinct types of human emotions
  • NASA captures images of strongest Solar Flare in 12 years
  • RBI uses Currency Verification & Processing Machine for processing currency notes
  • Bharat Petroleum Corporation to get Maharatna status
  • Government sets up online facility for effective resolution of foreign trade-related issues
Go Through These Links:

GK Questions 13th September 2017 PJH


Question 1: An eight feet bronze statue of Netaji unveiled at which of the following place?

A) Kolkata
B) Hyderabad
C) New Delhi
D) Ahemdabad
 Answer: A

Explanation:

An eight feet bronze statue of Indian freedom struggle leader Subhas Chandra Bose was unveiled at the naval base INS Netaji Subhas in Kolkata, named after the iconic leader.

Question 2: Which of the following state govt. has launched single helpline number ___ for emergency services?

A) Maharashtra, 112
B) Bihar, 121
C) Odisha, 122
D) Maharashtra, 121
Answer: A

Explanation:

Maharashtra government has announced plans to launch 112 as a single integrated helpline number for police, fire brigade, and ambulance services.

Get Related Links:
Question 3: Govt has launched ‘___ Abhiyan’ to enrol 80 lakh kids?


A) School Jao
B) School Chalo
C) School Aao
D) School Bhejo
Answer: B

Explanation:

The government will undertake a ‘School Chalo Abhiyan’ from next year to enrol 70-80 lakh students in the country who are out of schools. Many states have started it already. From next year onwards it will be launched in the entire country with more planning.

Question 4: Venkaiah Naidu lays foundation for smart city project at which of the following places?

A) Raipur
B) Rajpura
C) Ranchi
D) Kota
Answer: C

Explanation:

Vice President M Venkaiah Naidu laid the foundation stone for Ranchi Smart City coming up on the Heavy Engineering Corporation (HEC) land. This would be the country’s first ‘green-field’ smart city.


Question 5: UN has used ‘‘textbook example of ethnic cleansing’ for which of the following countries?

A) Malaysia
B) Myanmar
C) India
D) Pakistan
Answer: B

Explanation:

UN has said that the security operation targeting Rohingya Muslims in Myanmar “seems a textbook example of ethnic cleansing”, urging the country to end the “cruel military operation” in its Rakhine state.

Question 6: Where is Elephanta caves situated?

A) Rajasthan
B) Gujarat
C) Maharashtra
D) Bihar
Answer: C

Explanation:

Elephanta Caves, Maharashtra Archaeological Survey of India The Elephanta Caves (180 56' 20” N; 720 55' 50” E), taluka Uran, district Raigad is located on island hills about 11 km north-east of the Apollo Bandar, Mumbai and 7 km from the shore of the mainland, approximately covering an area of 7 km in circumference.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 7: Mattancherry Palace is situated at which of the following place?
A) Chennai
B) Kochi
C) Puri
D) Vizag
Answer: B

Explanation:

Mattancherry Palace, also called Dutch Palace, is located in Mattancherry, on the banks of the backwaters of Kochi (erstwhile Cochin) in Kerala, India. It is an architectural chef d'oeuvre of the 16th century illustrating a fine mix of colonial and Kerala style of architectures.



Question 8: Syed Mustafiz Ahmed passed away. He belongs to which of the following state?

A) Tamil Nadu
B) Uttar Pradesh
C) Gujarat
D) Odisha

Answer: D

Explanation:

Former Odisha health minister Syed Mustafiz Ahmed has passed away.

Question 9: ‘100 things every professional cricketer must know’ is released by which of the following organization?
A) ICC
B) WHO
C) UNICEF
D) BCCI
Answer: D

Explanation:

The Board of Control for Cricket in India (BCCI) hasissued players handbook that covers several issues from money managing to managing emotions.


Question 10: Who is the author of the book ‘Hit Refresh’?

A) Sundar PIchai
B) Rajeev Suri
C) Satya Nadella
D) Shantanu Narayan

Answer: C

Explanation:

India-born Microsoft CEO Satya Nadella’s first book ‘Hit Refresh’ will give an account of his personal journey so far, the company’s ongoing transformation, and the coming wave of technological and economic change.

Question 11: World Senior Badminton Championships begin at which of the folloeing places?

A) Kota
B) Chenai
C) Kochi
D) Dehradun
Answer: C

Explanation:

The World Senior Badminton Championship began at Kochi. A total of 665 players from forty countries in different groups are participating in the Championship.

Question 12: BAI to confer first Lifetime Achievement award to who of the following?

A) Shatrugan Sinha
B) Prakash padukone
C) Sunil Parekh
D) Raj Kapoor
Answer: B

Explanation:

The renowned Indian Badminton legend Prakash Padukone has been selected for the first life time award by Badminton Association of India.


Question 13: Which country won 2nd SABA U-16 Championship?

A) India
B) China
C) Bhutan
D) Pakistan

Answer: A

Explanation:

India has won 2nd South Asian Basketball, SABA, Under – 16 Championship. India remained unbeaten in its all four matches and accumulated 8 points.

Question 14: Bharat Financial signed  merger talk deal with which of the following bank?

A) Federal Bank
B) IndusInd Bank
C) Karur Vyasya Bank
D) Kotak Bank

Answer: B

Explanation:

Bharat Financial Inclusion Limited (BFIL), formerly SKS Microfinance, has signed an exclusivity agreement for a potential merger with IndusInd Bank.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 15: Banks without Aadhaar enrolment centres would  face how much fine from October?

A) Rs 20’000
B) Rs 23’000
C) Rs 21’000
D) Rs 22’000

Answer: A

Explanation:

The Unique Identification Authority of India (UIDAI), in July, had asked private as well as public banks to open Aadhaar enrolment and updation facility in one out of 10 branches by August-end.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 16: Who of the following becomes longest-serving Prince of Wales?

A) Prince keith
B) Prince Edward
C)  Prince Charles
D) Prince Martin

Answer: C

Explanation:

Charles, the heir to Britain’s throne, has become the longest-serving Prince of Wales in history. The 68-year-old broke the record of Queen’s Victoria’s oldest son Albert, who went on to become King Edward VII after holding the title of Prince of Wales for more than 59 years before becoming monarch.


Question 17: President of Belarus____ has arrived in New Delhi on a two day visit to India.

A) Aleksandr Krinitsky
B) AG Lukashenko
C) Aleksandr Osatkin-Vladimirsky
D) Vilgelm Knorinsh

Answer: B

Explanation:

President of Belarus AG Lukashenko has arrived in New Delhi on a two day visit to India. The visit is taking place in a year when Belarus and India are celebrating 25th anniversary of the establishment of diplomatic relations.

Question 18: India – japan summit 2017 is going to take place at which of the following place?

A) Rajasthan
B) Gujarat
C) Kerela
D) New Delhi

Answer: B

Explanation:

Japan PM Shinzo Abe will begin a two-day visit on 13th September, during which he and Modi will hold the 12th India-Japan annual summit in Gandhinagar in Gujarat.


Question 19: Which of the following place is all set to host Coastal Shipping and Inland Water Transportation Summit?

A) Kochi
B) Chandigarh
C) Lucknow
D) Puducherry

Answer: A

Explanation:

Kochi will host the fifth edition of the ‘Coastal Shipping and Inland Water Transportation Business Summit 2017’ on September 22.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 20: World Congress of Optometry begins at which of the following city?

A) Bhubaneswar
B) Kolkatta
C) Hyderabad
D) Bangalore

Answer: C

Explanation:

The second World Congress of Optometry began in Hyderabad, Telangana to discuss new ideas and share research and knowledge about various facets of optometry.

Get Here GK Question and Answers Links:

Current Affairs Quiz 13th September 2017 is provided latest knowledge and information of any individual. It is not prepared for only students who are preparing for any upcoming competitive exams, but also for the individuals who are interested to get all the updates of world’s surrounding.

Applicants can bookmark our page that is www.privatejobshub.in and get daily GK questions and answers through our page. You can also leave a comment for any query or any suggestion related to GK questions of 13th September 2017 in below provided comment box our team will soon try to solve it.
State Wise Current Affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.