Header Ads

Problems on Ages Formulas, Important Shortcuts Tricks for Bank/SSC/UPSC

Edit
Problems on Ages Formulas

Problems on Ages Formulas

Candidates who are preparing for the Bank/SSC/UPSC exams can get the shortcuts tricks to solve the Problems on Age Formulas here. In every competitive exam, there is Quantitative Aptitude section in which questions related to time, distance and age formulas are being asked. There are some students who have problems on age formulas at the time of examination because they do not know the important short tricks. It becomes very difficult for the candidates who don’t know the formulas and shortcuts to complete the question paper at a given time period.

If you want to crack the Bank/SSC exam and score some good marks then it is necessary for you to practice the formulas daily. Make a time table and cover all the important topics from the sample papers and models which are easily available at the books shops. We are providing the important tricks so that you can solve the Problems on age formulas easily.

Important Shortcuts Tricks for Bank/SSC/UPSC

To solve all the sections of the question paper, you are required to practice hard of the formulas and important topics. Some basic concept on problem of ages, important illustrations and important shortcuts tricks to crack Bank/SSC/UPSC exams are given below so that you can prepare well and attempt all the questions in examination.


Basic Concept for problems on ages

1) If the present age of ‘A’ is ‘x’ years, then
  • ‘n’ years ago => Age of ‘A’ was (x-n) years.
  • ‘n’ years after => Age of ‘A’ will be (x+n) years.
2) In general, at the starting of the solution we have to assume the present age of one person. It is better to assume the present age = ‘x’ years.

3) So I advise you to assume the age of the younger person = ‘x’ years.

4) If the present age ‘A’ and ‘B’ are ‘x’ and ‘y’ years respectively, then
  • ‘n’ years ago => Age of ‘A’ and ‘B’ were (x-n) and (y-n) years respectively.
  • ‘n’ years after => Age of ‘A’ and ‘B’ will be (x+n) and (y+n) years respectively.
5) The age difference between you and your friend is let’s suppose 6 years. And after 10 or 15 years this will be same, because clock will run equally for both of you.


Important Examples for Aptitude Section

Question 1- The age of the father 3 years ago was 7 times the age of his son. At present, the father’s age is five times that of his son. What are the present ages of the father and the son?

Answer- Let the present age of son = x yrs
Then, the present age of father = 5xyr
3 years ago,
7(x – 3) = 5x – 3
Or, 7x – 21 =5x – 3
Or, 2x =18
x = 9 yrs
Therefore, son’s age = 9 years
Father’s age = 45 years.


Question 2- At present, the age of the father is five times the age of his son. Three years hence, the father’s age would be four times that of his son. Find the present ages of the father and the son.

Answer- Let the present age of son = x yrs
Then, the present age of father = 5x yrs
3 yrs hence,
4(x+3) = 5x+3
Or, 4x + 12=5x +3
x= 9yrs.
Therefore, son’s age = 9 yrs and father’s age = 45 yrs.

Question 3- Three years earlier, the father was 7 times as old as his son. Three years hence, the father’s age would be four times of his son. What are the present ages of the father and the son?

Answer- Let the present age of son = x yrs and the present age of father = y yrs
3 yrs earlier, 7(x – 3) = y – 3   or, 7x – y =18…………. (i)
3 yes hence, 4(x+3) = y +3
Or, 4x +12 = y + 3                   or, 4x – y = - 9 ………… (ii)
Solving (1) & (2) we get, x = 9 yrs & y =45 yrs.

Take a Test  Now

Question 4- The sum of the ages of a mother and her daughter is 50 yrs. Also 5 yrs ago, the mother’s age was 7 times the age of the daughter. What are the present ages of the mother and the daughter?

Answer- Let the age of the daughter be x yrs.
Then, the age of the mother is (50x – x) yrs
5 yrs ago, 7(x – 5) = 50 – x – 5
Or, 8x = 50 – 5 +35 = 80
x =10
Therefore, daughter’s age = 10 yrs and mother’s age = 40yrs.

Question 5- The sum of the ages of a son and father is 56 yrs. After 4 yrs, the age of the father will be three times that of the son. What is the age of the son?

Answer- Let the age of the son be x yrs.
Then, the age of the father is (56 – x) yrs.
After 4 yrs, 3(x+4) = 56 – x +4
Or, 4x =56 +4 – 12 = 48
x = 12 yrs
Thus, son’s age = 12 yrs.


Question 6- Lina got married 8 years ago. Today her age is 9/7 time her age at the time of her marriage. At present her daughter’s age is 1/6 of her age. What was her daughter’s age 3 years ago?

Answer- Let’s assume present age of Lina = x yrs.
Hence, x = (x-8) * 9/7 => x=36 years.
So present age of daughter = 1/6 * 36 => 6 years.
3 years age of daughter = 6-3 = 3 years.
Question 7- The age of Rahul and Amit are in the ratio of 8:7. After 10 years the ratio of their ages will be 13:12. What is the difference in years between their ages?  

Answer- Let’s assume the present age of Rahul and Amit = 8x and 7x
After 10 years,
(8x+10)/(7x+10) = 13/12
We get x=2 years.
So difference in age 8x – 7x = 16 – 14 = 2 years.

Question 8- The total age of Ram and Shyam is 10 years more than that of total age of Shyam and Mohan. Mohan is how many years younger than Ram?

Answer- R + S = S + M +10 => R = M + 10 => M = R -10
Hence Mohan is 10 years younger than Ram.


Important Formula for Ages Problems

Problems on Ages Formulas

Get Updated Information Through PJH Aayina: Download Now

Counting of Odd days:

Problems on Ages Formulas

Check Some Other Important Maths Preparation Links

Final words:

Dear students, the above information about Problem on age formulas and short tricks is for you all. Keep practicing it daily so that you can rank well in the results. We the team of www.privatejobshub.in, also wish to say all the very best to the aspirants who are going to attend any competitive exam.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.