Header Ads

GK Questions 10th October 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 10th October 2017 PJH

GK Questions 10th October 2017 PJH

It is necessary that your General Knowledge should be good enough that you can qualify any entrance or competitive exam because all exams include General Awareness as one of the section. In this regard, GK Questions on 10th October 2017 are prepared in which all latest updates either related to National Affairs or International Affairs are covered in this page. Contenders can read Daily GK Quiz as it will be useful for you in upcoming exams. Practicing daily General Knowledge questions is a good habit and surely it will give you excellent results in your future.


So, those who don’t have a habit of reading GK Questions and answers can bookmark this page as our PJH team will provide GK Quiz on daily basis. You can collect all latest and daily current affairs from this single page. You just need to scroll down the page and gather all the significant details regarding 10th October 2017 which is well prepared by the team of www.privatejobshub.in

Latest Current Affairs
  • Government launches sovereign gold bond scheme 2017-18 – Series-III.
  • GST council constitutes GoM to review GST Composition Scheme.
  • Air pollution affects children’s memory: Study.
  • Bumper Openings In Railway
  • Home Ministry forms study group to examine problems people residing in border areas.
  • Bacteria can spread antibiotic resistance through soil: study.
  • Railway Will Refund 100% for Train Delay
  • Scientists develop smart bandage to promote better, faster healing.
  • US approves first test to screen Zika virus in donated blood.
  • SBI Minimum Balance Charges for Saving Account

GK Questions 10th October 2017 PJH


Question 1: Name the NASA’s spacecraft which captured its first images of the Martian moon Phobos on September 29, 2017.

A) NASA’s Mars Juno spacecraft
B) NASA’s Mars Maven spacecraft
C) NASA’s Mars Orion spacecraft
D) NASA’s Mars Odyssey spacecraft

Answer: D

Explanation:

After orbitting the Red Planet for 16 years, NASA’s Mars Odyssey spacecraft has captured its first images of the Martian moon Phobos.

Question 2: Who among the following won World Open Under-16 Snooker Championship title held at St. Petersburg in Russia?

A) Arantxa Sanchis
B) Anupama Ramachandran
C) Vidya Pillai
D) Chitra Magimairaj

Answer: B

Explanation:

India’s Anupama Ramachandran has clinched the World Open Under-16 Snooker Championship title at St. Petersburg in Russia.


Question 3: Who among the following Indian clinched the gold medal at the Under-15 women’s singles competition (Badminton) at the Asian Junior Championship held in Yangon, Myanmar?

A) Samiya Imad Farooqui
B) Meghana Jakkampudi
C) Larisa Sadarangani
D) Madhumita Bisht

Answer: A

Explanation:

Samiya clinches gold at U-15 Asian Junior C'ship. Indian shuttler Samiya Imad Farooqui clinched the gold medal in the U-15 women's singles category of the ongoing Asian Junior Championship after defeating Indonesia's Widjaja Stephani.

Question 4: The international exhibition ‘World Dental Show 2017’ has opened in which city?

A] Mumbai
B] New Delhi
C] Chennai
D] Kolkata

Answer: A

Explanation:

The 3-day international exhibition – ‘World Dental Show 2017’ has opened in Mumbai, Maharashtra on October 6, 2017 to showcase the evolving global technologies and techniques in dentistry.


Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 5: Which state government has launched a mass marriage scheme ‘Mukhyamantri Samoohik Vivaah Yojana’ for BPL families?

[A] Assam
[B] Madhya Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Uttar Pradesh

Answer: D

Explanation:

The Uttar Pradesh government has launched a mass marriage scheme ‘Mukhyamantri Samoohik Vivaah Yojana’. In it, the state government will spend Rs 35,000 on each couple, besides gifting them mobile phones and household items, and the social welfare department will conduct the mass marriages.

Question 6: Which city to host the first-ever conference of Partner NGOs?

[A] Pune
[B] Ahmedabad
[C] New Delhi
[D] Lucknow

Answer: C

Explanation:

The first-ever conference of Partner NGOs will be inaugurated by the Union Minister of Women & Child Development (MoWCD) Maneka Sanjay Gandhi in New Delhi on October 9, 2017. The subject of the conference is “Implementation of Policies, Schemes and Programmes for Women and Children: Challenges and Way Forward”.

Question 7: Who among the following Indian Badminton Player clinched the men’s singles title at the Bulgarian International Future Series tournament?

A) K. Nandagopal
B) Dipankar Bhattacharjee
C) RMV Gurusaidutt
D) Arjun M.R.

Answer: C

Explanation:

Commonwealth Games bronze medallist RMV Gurusaidutt (Indian Badminton Player) clinched the men’s singles title at the Bulgarian International Future Series tournament.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 8: Who among the following won men’s singles title in China Open 2017 (Tennis)?

A) Nick Kyrgios
B) Andy Murray
C) Grigor Dimitrov
D) Rafael Nadal

Answer: D

Explanation:

Spanish tennis player Rafael Nadal has clinched the China Open title for the second time in his career after beating Australian Nick Kyrgios.

Question 9: Who among the following won Japanese Grand Prix 2017?

A) Sebastian Vettel
B) Daniel Ricciardo
C) Lewis Hamilton
D) Valtteri Bottas

Answer: C

Explanation

Lewis Hamilton has secured a dream victory in the Japanese Grand Prix against title rival Sebastian Vettel and has moved within one race of winning the F1 World Drivers’ Championship.

Question 10: Noted __________ Bismoy Kumar Mohanty passed away recently.

A) Poet
B) Lyricist
C) Journalist
D) Director

Answer: C

Explanation

Noted journalist Bismoy Kumar Mohanty dies. Mohanty was 62 and is survived by wife, a son and a daughter. His wife Bijay Laxmi Mohanty is also publisher and editor of language daily "Sambad Bahika".

Also Read Out: National Current Affairs


Question 11: Stand-up comedian Ralphie May passed away recently. He belonged to?

A) USA
B) UK
C) Japan
D) Singapore

Answer: A

Explanation

Ralphie May, a comedian who broke onto the national scene after an attention grabbing series of appearances during NBC’s Last Comic Standing, has died at the age of 45.

Question 12: The Intensified Mission Indradhanush (IMI) launched by the central government aims to improve immunization coverage in select districts and cities by at least 90% by

A) December 2017
B) March 2018
C) September 2018
D) December 2018

Answer: D

Explanation:

The special drive will focus on improving immunization coverage in select districts and cities to ensure full immunization to more than 90% by December 2018. The achievement of full immunisation under Mission Indradhanush to at least 90% coverage was to be achieved by 2020 earlier. With the launch of IMI, achievement of the target has now been advanced.

Question 13: Who has become the first person from India to win Anna Politkovskaya Award?

[A] Rajdev Ranjan
[B] Gauri Lankesh
[C] Tarun Kumar Acharya
[D] M. V. N. Shankar

Answer: B

Explanation:

Kannada journalist Gauri Lankesh, who was shot dead in Bengaluru on September 5, 2017, has been awarded a prestigious global Anna Politkovskaya Award, which is given in the memory of a slain Russian reporter and political activist. With this, she became the first person from India to receive the honour.

Get Related Links:

Question 14: Kundan Shah, who passed away recently, was the renowned personality of which field?

[A] Journalism
[B] Sports
[C] Film Industry
[D] Politics

Answer: C

Explanation:

Filmmaker Kundan Shah (69), the director of the romantic drama ‘Kabhi Haan Kabhi Naa’, has passed away in Mumbai on October 7. He is most known for his comedy classic ‘Jaane Bhi Do Yaaro’ and his 1985–1986, TV series Nukkad with Saeed Akhtar Mirza. He will be remembered for his wonderful usage of humour and satire to showcase the life & struggles of common citizens.

Question 15: The Union government has set up a study group to examine the problems of people along IB, LOC in J&K. Who will head the team?

[A] Rina Mitra
[B] Sunil Ajmera
[C] Ajit Doval
[D] Rajiv Kumar

Answer: A

Explanation:

The Union Government has set up a study group to examine the problems being faced by the people living near the International Border (IB) and the Line of Control (LoC) in Jammu and Kashmir (J&K) due to ever-present threat of cross-border firing from Pakistan.


Question 16: The 2017 Nobel Peace Prize has been awarded to International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). Where is the headquarters of ICAN?

[A] London
[B] New York
[C] Warsaw
[D] Geneva

Answer: D

Explanation:

The 2017 Nobel Peace Prize has been awarded to International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) for its work to draw attention to the catastrophic humanitarian consequences of any use of nuclear weapons and for its ground-breaking efforts to achieve a treaty-based prohibition of such weapons

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 17: Which of the following countries hosted international conference on “Dialogue of Civilizations – IV”?

A) India
B) China
C) Indonesia
D) Turkey

Answer: A

Explanation:

This conference is fourth in this series of ‘dialogues’ initiated by National Geographic Society in 2013 with an objective to encourage scholarly and public discourse about the five ancient, literate civilizations of the world. The first conference of this series was inaugurated in Guatemala in 2013 followed by Turkey in 2014 and China in 2015.

Question 18: India hosted international conference on “Dialogue of Civilizations – IV” at 3 cities in October 2017. Which of the following is not one of them?

A) Ahmedabad
B) Dholavira
C) Navsari
D) Delhi

Answer: C

Explanation:

The Archaeological Survey of India (ASI), Ministry of Culture, Government of India, in collaboration with National Geographic Society is hosting an international conference on “Dialogue of Civilizations – IV” from 8th – 15th October, 2017 at Delhi, Gandhinagar and Dholavira.


Question 19: Where did ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav – 2017’ held?

A) Ahmedabad
B) Varanasi
C) Surat
D) Delhi

Answer: A

Explanation:

Continuing its endeavor to promote India’s Heritage, Ministry of Culture has organised 3 days long diversified cultural carnival ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav – 2017’ at the premises of Sabarmati River Front Event Centre, Ahmedabad, Gujarat.

Question 20: Which of the following state governments has launched a programme called ‘Solar Briefcase’ to provide electricity to far flung areas in the state?

A) Himachal Pradesh
B) Bihar
C) Uttarakhand
D) Uttar Pradesh

Answer: C

Explanation:

The Uttarakhand Government and a charitable funding agency, Swan Cultural Center and Foundation launched ‘Solar Briefcase’ in Kedarnath Dham. The initiative was taken to provide electricity to far flung areas in the hill state.

Also Follow Theses Links

Question 21: Which of the following states signed an MoU with each other under the ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ program to know more about the culture, heritage and traditions of each other?

A) Uttar Pradesh, Assam and Meghalaya
B) Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya
C) Rajasthan, Himachal Pradesh and Tripura
D) Gujarat, Arunachal Pradesh and Sikkim

Answer: B

Explanation:

An MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya under the ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ program, to boost cultural ties.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 22: Under the chairmanship of whom, did the Committee on Haj Policy recommend phasing out of subsidy for Haj pilgrims and allowing women devotees above 45 years of age to travel in a group of at least four without a male?

A) Aadil Barakat
B) Aafa Ayoub
C) Afzal Amanullah
D) Aafaaq Abdallah

Answer: C

Explanation:

The proposed Haj Policy 2018-22 by the panel headed by former secretary Afzal Amanullah also recommends bringing down the number of Embarkation Points (EPs) from which pilgrims can take flights to Saudi Arabia from the present 21 to nine.

Question 23: The Bori Wildlife Sanctuary (BWS) is located in which state?

[A] Chhattisgarh
[B] Madhya Pradesh
[C] Maharashtra
[D] Rajasthan

Answer: B

Explanation:

The Bori Wildlife Sanctuary (BWS) is located in in Hoshangabad District of Madhya Pradesh and covers an area of 518 square kilometers. It is an important transition zone between the forests of western and eastern India. The sanctuary is mostly covered in mixed deciduous and bamboo forests, part of the Eastern Highlands moist deciduous forests eco-region. It is home to tiger, leopard, wild boar, muntjac deer, gaur, chital deer, etc.

Question 24: Who has been appointed by the Supreme Court (SC) as amicus curiae on plea seeking re-probe of Mahatma Gandhi assassination?

[A] J S Khehar
[B] Arun Kumar Mishra
[C] Ranjan Gogoi
[D] Amrender Sharan

Answer: D

Explanation:

The Supreme Court of India (SCI) has appointed senior advocate and former additional solicitor general Amrender Sharan as amicus curiae on a petition seeking reprobe into the assassination of Mahatma Gandhi. The matter is posted for further hearing on October 30, 2017.


Question 25: What is the theme of the 2017 India Water Week (IWW)?

[A] Water for Inclusive Growth
[B] Water and Energy for Inclusive Growth
[C] Water and Society
[D] Water for all: Striving together

Answer: B

Explanation:

President Ram Nath Kovind will inaugurate the 5th edition of India Water Week (IWW) on October 10 with theme “Water and Energy for Inclusive Growth” in New Delhi. About 1500 delegates from India and 13 other countries will attend the five day international event. The event will be celebrated with a multi-disciplinary conference and a concurrently running exhibition enriching the theme and showcasing the technologies and solutions available for the areas under deliberation of the meet.

      Get Here GK October Question and Answers Links:

For daily General Knowledge Questions and Answers candidates are required to visit our web page that is www.privatejobshub.in on daily basis. For queries or doubts related to GK Questions 10th October 2017 you may ask us by typing it in the below given comment box, we will surely respond to it at the earliest. Subscribe or bookmark us or join us on Facebook, Whatsapp, Email or twitter to get latest and instant updates of GK questions.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.