Header Ads

GK Questions 11th October 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
 GK Questions 11th October 2017 PJH

GK Questions 11th October 2017 PJH

As we all know that all competitive or entrance exam includes General Knowledge Section and it is necessary to qualify to get final selection. But to qualify in GA is not an easy task. So here is a solution for it!!! If you practice daily GK Quiz then this will going to help you in your upcoming exams. That’s why today team of PJH has prepared GK Questions on 11th October 2017. Those who are practicing for any exam can collect daily GK Question and answers from this page.

Not only students will get help from this page but also those who have a habit of reading daily updates can also go through this page. If you want to read daily General Knowledge Questions then you have to bookmark PJH web page. Scroll down the page which is well created by the team of www.privatejobshub.in to know updates of 11th October 2017. By practicing GK Quiz daily surely you can qualify GK section in your upcoming exams.

GK Questions 11th October 2017 PJH


Question 1: Which of the following small finance banks has partnered with Aditya Birla Health Insurance to act as a corporate agent for latter’s health insurance business?

A) Au Small Finance Bank
B) Ujjivan Small Finance Bank
C) ESAF Small Finance Bank
D) Equitas Small Finance Bank

Answer: A

Explanation

Au Small Finance Bank based in Jaipur, Rajasthan has entered into agreement with Aditya Birla Health Insurance Company Ltd (ABHICL) to act as a corporate agent for later’s health insurance business.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 2: Who has won the Nobel Prize in Economic Sciences 2017?

[A] George F. Loewenstein
[B] Colin F Camerer
[C] Stewart C. Myers
[D] Richard H. Thaler

Answer: D

Explanation:

The 2017 Nobel Prize in Economic Sciences has been awarded to Richard H. Thaler for his contributions to behavioural economics. Thaler is an US economist and the Ralph and Dorothy Keller Distinguished Service Professor of Behavioral Science and Economics at the University Of Chicago Booth School Of Business. The Nobel Prize for Economics, worth 9 million kronor, will be presented in Oslo on December 10, 2017.


Question 3: Who won the women’s singles title of China Open (tennis) 2017?

A) Simona Halep
B) Garbiñe Muguruza
C) Caroline Garcia
D) Maria Sharapova

Answer: C

Explanation

French tennis player Caroline Garcia defeated Romanian Simona Halep at the China Open final to earn her second title within eight days.

Question 4: Who has been named as the new Managing Director and Chief Executive Officer of PNB MetLife?

A) Amitabh Ghosh
B) Ashish Srivastava
C) Keshav Kumar
D) Vineet Luthra

Answer: B

Explanation:

PNB MetLife India Insurance has a new MD and CEO in Ashish Srivastava. Prior to this elevation, Srivastava was an interim CEO at PNB MetLife.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 5: Who has won the 2017 men singles title at the Bulgarian International Future Series Tennis tournament?

[A] RMV Gurusaidutt
[B] Muhammed Ali Kurt
[C] Ramkumar Ramanathan
[D] Sumit Nagal

Answer: A

Explanation:

Commonwealth Games bronze medallist RMV Gurusaidutt has clinched the men’s singles title at the Bulgarian International Future Series tournament on October 9, 2017. Gurusaidutt, who has been out of action since the US Open in July 2016 due to an injury, defeated Muhammed Ali Kurt in the final by 21- 17, 21-16.

Question 6: Who among the following Indian has been conferred the ‘Cross of the Order of Merit’, the highest civilian honour awarded to individuals for their services to Germany?

A) Sujeet Acharya
B) Kumar Prakash
C) Rahul Gavaskar
D) Rajesh Nath

Answer: D

Explanation:

Rajesh Nath, Managing Director of VDMA India, has been conferred the ‘Cross of the Order of Merit’, the highest civilian honour awarded to individuals for their services to Germany.


Question 7: Richard H. Thaler was awarded the Nobel prize in economics for the year 2017 for

A) For his analysis of consumption, poverty, and welfare
B) For his contributions to behavioural economics
C) For his analysis of market power and regulation
D) For his contributions to contract theory

Answer: B

Explanation:

The Nobel economics prize has been awarded to Richard H. Thaler “for his contributions to behavioural economics”.

Question 8: Who among the following novelist has been chosen for Vayalar award?

A) T D Radhakrishnan
B) B P Iyer
C) K Y Burman
D) D H Venkataraman

Answer: A

Explanation

Noted Novelist T D Radhakrishnan’s ‘Sugandhi Enna Andal Devanayaki’ has been selected for this year’s prestigious Vayalar award.

Get Here Latest Updated Links

Question 9: Prabhakarpant Ojharkar passed away recently. He belonged to which field?

A) Journalist
B) Actor
C) Director
D) Politician

Answer: D

Explanation

Congress leader and former vice-president of Devlali Cantonment Board Prabhakarpant Ojharkar has passed away following a heart-attack.

Question 10: In October 2017, Government of India raised its stake in state-owned IDBI Bank to how much percent?

A) 77.77%
B) 76.72%
C) 77.79%
D) 76.76%

Answer: C

Explanation:

The Government of India, has increased its stake in IDBI Bank to 77.79% by acquiring 3.81 per cent shares through preferential allotment.


Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 11: According to Brand Finance’s Nation Brands 2017, India secured which rank in terms of valuable brands?

A) 6th
B) 5th
C) 8th
D) 9th

Answer: C

Explanation:

India is ranked the eighth most valuable nation brand while the United States retained its top position and China took the second spot in the League of Nations according to Brand Finance’s Nation Brands 2017.

Question 12: Where did the Supreme Court of India banned the sale of firecrackers in during the festive season of Diwali?

A) Delhi-NCR area
B) Delhi
C) Rajasthan
D) Haryana

Answer: A

Explanation

The Supreme Court has placed a ban on the sale of firecrackers in the Delhi-National Capital Region (NCR) during the upcoming festive season of Diwali. The ban will remain in effect till November 1.

Get Related Links:
Question 13: Where did a Blockchain Business Conference, which had sessions on Blockchain in banking, insurance and capital markets held?

A) Odisha
B) Andhra Pradesh
C) Telangana
D) Madhya Pradesh

Answer: B

Explanation

Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu inaugurated a two-day International Blockchain Business Conference, which will also have sessions on Blockchain in banking, insurance and capital markets.

Also Read Out
Current Highlights
Want To Read?

Question 14: In October 2017, where did president Ram Nath Kovind launched Mata Amritanandamayi Math’s Rs 100 crore clean water initiative for rural India?

A) Andhra Pradesh
B) Maharashtra
C) Kerela
D) Odisha

Answer: C

Explanation:

President Ram Nath Kovind launched Mata Amritanandamayi Math’s Rs 100 crore clean water initiatives for rural India at the math headquarters in the coastal hamlet of Vallikkavu in Kerala

Question 15: Under whose chairmanship did a group of ministers or GoM constituted to make GST composition scheme more attractive?

A) Krishan Kumar Biswas
B) Keshav Jhajharia
C) Ramnath Verma
D) Himanta Biswa Sarma

Answer: D

Explanation

A group of ministers or GoM has been set up under Assam finance minister Himanta Biswa Sarma to make the composition scheme more attractive and to revisit the goods and services tax rates on restaurants.


Question 16: Which Indian personality has been conferred the ‘Cross of the Order of Merit’, the highest civilian honour of Germany?

[A] Aditya Mangal
[B] Rajesh Nath
[C] Deepak Chauhan
[D] Milind Gupta

Answer: B

Explanation:

Rajesh Nath, the managing director of VDMA India, has been conferred the ‘Cross of the Order of Merit’, the highest civilian honour awarded to individuals for their services to Germany. The award, also known as Bundesverdienstkreuz or Federal Cross of Merit was instituted in 1951 and is Germany’s only honour that is awarded to both Germans and foreigners for achievements in the economic, social, political or intellectual realms.

Question 17: Samiya Imad Farooqui has clinched gold at women’s singles U-15 Asian Junior Championship (AJC). She hails from which city?

[A] New Delhi
[B] Hyderabad
[C] Lucknow
[D] Jaipur

Answer: B

Explanation:

Indian shuttler Samiya Imad Farooqui from Hyderabad has clinched gold at the Under-15 women’s singles competition after defeating Indonesia’s Widjaja Stephani at the Asian Junior Championship in Yangon, Myanmar on October 9, 2017. Earlier, P V Sindhu had won the gold in U-19 Asia Junior championship in 2012 at Gimcheon, South Korea.


Question 18: The Melkote Temple Wildlife Sanctuary (MTWS) is located in which state?

[A] Karnataka
[B] Chhattisgarh
[C] Kerala
[D] Odisha

Answer: A

Explanation:

The Melkote Temple Wildlife Sanctuary (MTWS) is located in Mandya district of Karnataka and is spread over 45.82 square kilometres. This sanctuary is primarily to house wolves. Other mammals found in this sanctuary include the jungle cat, leopard, bonnet macaque, langur and pangolin. Around 230 species of birds have been observed here over the years. The Sanctuary has been known for its once abundant Cycas circinalis species, which in the recent time has been over exploited by the flower decorators and local doctors.

Question 20: President Ram Nath Kovind has launched Mata Amritanandamayi Math Project ‘Jeevamritham’ from which state?

[A] Mizoram
[B] Kerala
[C] Andhra Pradesh
[D] Karnataka

Answer: B

Explanation:

President Ram Nath Kovind has launched Rs 100 crore Mata Amritanandamayi Math Project “Jeevamritham” in Kollam district of Kerala to provide the filtration system for cleaning drinking water to 5000 villages across India, in Kollam district in Kerala. The President also distributed the certificates to three village out of 12 villages in the States of Bihar, UP, Tamil Nadu, Madhya Pradesh, Chatisgarh, Uttarakand, Maharashtra and Kerala, which were adopted by the Math, verified as Open Defecation Free by Swatch Bharat Abhiyan.

          Get Here GK October Question and Answers Links:

To know more about GK Questions with solutions aspirants can regular visit our web page that is www.privatejobshub.in. You can bookmark this page by pressing Ctrl.+D and if you have any query related to GK Questions 11th October 2017 then you can write it in the given below comment box. For time to time updates regarding daily GK Questions Quiz you can follow us on social media.  

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.