Header Ads

GK Questions 12th October 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
 GK Questions 12th October 2017 PJH

GK Questions 12th October 2017 PJH

It’s high time now if you are the one who is lacking in GA section every time in Competitive or Entrance exam. PJH team wants to inform you that we provide Daily GK Quiz that will be going to help all types of readers in their Upcoming Exams. Today, go through GK Questions of 12th October 2017 that includes all updates related to national affairs or international affairs, sports new, business news and others.


Don’t need to search here and there for all sections differently just read GK Questions daily and you will get all updates that will help you in your 2018 exams. Also, latest current affairs of 12th October 2017 are provided which will also help you. We have provided below all the significant details about 12th October 2017, so you just need to scroll down the page and gather all the relevant details well structured by our hardworking team members of www.privatejobshub.in

Today’s Current Affairs
  • MoRTH to promote new technologies in highway projects
  • Government imposes anti-dumping duty on certain Chinese steel products
  • Rajasthan: First state to incorporate skill development programme in higher education
  • India ranks 8th in 2017 Valuable Nation Brand List
  • First BIMSTEC Disaster Management exercise held in New Delhi
  • Jagdish Mukhi sworn in as new Governor of Assam
  • India hosts International Conference on Dialogue of Civilizations – IV
  • India Water Week inaugurated by President
  • Richard H. Thaler wins 2017 Nobel Prize in Economic Sciences

GK Questions 12th October 2017 PJH


Question 1: On which occasion Prasar Bharati Chairman A Surya Prakash has launched an online application system for music auditions for the All India Radio (AIR)?

1. 64th Akashvani Sangeet Sammelan.
2. 69th Akashvani Sangeet Sammelan.
3. 61th Akashvani Sangeet Sammelan.
4. 67th Akashvani Sangeet Sammelan.
5. 63th Akashvani Sangeet Sammelan.

Answer: 1.

Explanation:

On Oct. 5 2017, National Buildings Construction Corporation (NBCC) has signed a MoU with Finlands Fortum Oyj for developing electric vehicle charging infrastructure in upcoming development projects in India.

Question 2: Where was 20th Asia Masters Athletics Championship held?

1. Shangai,China
2. Kyoto,Japan
3. Moscow,Russia
4. Rugao, China
5. Hiroshima,Japan

Answer: 4.


Explanation:

India finished second in 20th Asia Masters Athletics Championship held in Rugao, China. and bagged 146 medals, including 37 golds, 43 silvers and 66 bronze. China was topped.

Get Related Links:
Question 3: In which city of Gujarat, Prime minister Narendra Modi laid the foundation to a new airport?

1. Vadodara,
2. Surat,
3. Rajkot
4. Bhuj
5. Baroda

Answer: 3.

Explanation:

Gujarat government had proposed this new Greenfield Airport at Hirasar, Rajkot, as the existing airport in Rajkot is capacity constrained with no further scope for expansion.

Question 4: Where did Prime Minister Narendra Modi launch Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan Scheme?

1. Gandhinagar
2. Ahmedabad
3. Baroda
4. Vadodara
5. Porbandar

Answer: 1.

Explanation:

During his Gujarat visit, Prime Minister Narendra Modi launched Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan Scheme aimed at imparting digital literacy to citizens in rural areas.


Question 5: The embarkation Points (congregation place from where all the Hajis start the journey) in Haj policy have been reduced from 21 to ____________.

1. 7
2. 8
3. 9
4. 6
5. 10

Answer: 3.

Explanation:

Embarkation Points (congregation place from where all the Hajis start the journey) to be reduced from 21 to 9. The 9 embarkation Points which have been retained are (1) Delhi (2) Lucknow (3) Kolkata (4) Ahmedabad (5) Mumbai (6) Chennai (7) Hyderabad (8) Bengaluru and (9) Cochin.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 6: Which country is considered to be the second largest supplier of about 19% of our crude oil imports and also 29% of LPG imports to India?

1. Iraq
2. Iran
3. Saudi Arabia
4. Kuwait
5. Bahrain

Answer: 3.

Explanation:

Saudi Arabia is considered to be the second largest supplier of about 19% of our crude oil imports and also 29% of LPG imports to India after Iraq. During 2016-17, India imported about 39.5 MMT of crude from Saudi Arabia.

Question 7: Name the state government has launched Northeast labour ministers’ meeting.

1. Megalaya
2. Manipur
3. Tripura
4. Sikkim
5. Mizoram

Answer: 2.

Explanation:

Manipur government hosts Northeast labour ministers’ meeting. Manipur Chief Minister N. Biren Singh has addressed a regional conference of north east labour ministers and officials to take a sincere effort to end the alienation of people from the north east on 6th Oct. 2017.

Question 8: In the BRICS-themed subway train with carriages, Indian Carriage is represented by________.

1. country’s ballet and matryoshka dolls.
2. elephants and yoga
3. footballs and football stars
4. pictures of diamonds
5. peacock and ashok chakra

Answer: 2.

Explanation:

The Chinese carriage is red and displays icons such as the Great Wall and Tian’anmen Square. Russian carriage shows off the country’s ballet and matryoshka dolls. Brazilian carriage is green and decorated with images of footballs and football stars. South African carriage displays pictures of diamonds. The Indian carriage depicts elephants and yoga.

Go Through These Updated Articles

Question 9: Where is the Headquarters of The International Olympic Committee (IOC)?

1. Brookyln, New York
2. Lausanne, Switzerland
3. Hirshima, Japan
4. Sanfransisco, USA
5. Geneva, Switzerland

Answer: 2.

Explanation:

Lausanne, Switzerland is the Headquarters of The International Olympic Committee (IOC) The stated mission of the International Olympic Committee (IOC) is to promote Olympic throughout the world and to lead the Olympic Movement.

Question 10: Where did scientist identify a bacteria named Allostreptomyces indica YIM 75704T?

1. Karnataka
2. AndhraPradesh
3. Karnataka
4. Kerala
5. TamilNadu

Answer: 1.

Explanation:

Bacteria named as Allostreptomyces indica YIM 75704T, the bacterium belonged to Streptomycetaceae, a family of bacteria are largely found in soil and decaying vegetation. Most of them produce chains of spores and some are noted for their distinct ‘earthy’ odor that results from production of a volatile metabolite called geosmin.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation


Question 11: IDBI Bank informed that its promoter the government of India, has increased its stake in the company to 77.79% by acquiring 3.81% shares through _________.

1. Preferential allotment
2. Initial public offer
3. Right shares
4. Bonus shares
5. Secondary offering

Answer: 1.

Explanation:

IDBI Bank informed that its promoter the government of India, has increased its stake in the company to 77.79% by acquiring 3.81% shares through preferential allotment.

Question 12: Who is the present chairman of SEBI?

1. U.K.Singh
2. C.B.Bhave
3. D.R.Mehta
4. Ajay Tyagi
5. Raguramrajan

Answer: 4.

Explanation:

SEBI Chairman Ajay Tyagi has been named among the world’s top 10 regulators in the Market structure. He has placed seventh position among the top 10 regulators worldwide.

Question 13: Which entity has signed a MoU with National Buildings Construction Corporation (NBCC) for developing electric vehicle charging infrastructure in upcoming development projects in India?

1. Fortum Oyj, Finland
2. Imatran Voima, Finland
3. Neste Oy , Finland
4. Suomi Power Networks, Finland
5. Federiks Sata Energi Net, Finland

Answer: 1.

Explanation:

Finlands Fortum Oyj MoU has been made only for co- operative institutional relationship and does not involve any joint venture or financial implication.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 14: In which two sectors Central Board of Direct Taxes (CBDT) has signed two more advance pricing agreements (APAs) with taxpayers?

1. Insurnce and Banking sectors
2. Garment and Weaving sectors
3. Automobile and Healthcare consulting sectors.
4. Food processing and Healthcare sectors
5. Tourism and Automobile sector

Answer: 3.

Explanation:

On October 6, 2017, Central Board of Direct Taxes (CBDT) said it has signed two more advance pricing agreements (APAs) in September 2017 with Indian taxpayers.hese two latest APAs pertain to automobile and healthcare consulting sectors.Including these two agreements, CBDT has so far entered into 177 APAs, out of which 164 are unilateral and 13 are bilateral.

Question 15: Which Private Sector bank has announced that it has completed the acquisition of Freecharge?

1. Oriental bank
2. City union bank
3. HDFC bank
4. Federal bank
5. Axis Bank

Answer: 5.

Explanation:

Axis Bank has completed the acquisition of Freecharge for a cash consideration of 373.27 crore.It has also announced appointment of Sangram Singh as the CEO of Freecharge Payment Technologies Private Ltd.

Question 16: Gulbarga region of Karnataka was recently in news. The area is known for its______.

1. limestone mines
2. crushers
3. coal mines
4. 1 and 2
5. 1 and 3

Answer: 4.

Explanation:

Gulbarga is situated in Deccan Plateau located at 17.33°N 76.83°E and the general elevation ranges from 300 to 750 meters above mean sea level. Two main rivers, Krishna and Bhima, flow in the district. Black soil is predominant soil type in the district.

Question 17: On what date Indian Air-force day will be celebrated?

1. Oct 3
2. Oct 5
3. Oct 8
4. Oct 6
5. Oct 7

Answer: 3.

Explanation:

On October 8 2017, The Indian Air Force (IAF) celebrated its 85th anniversary. The celebrations were marked by a stellar show in the skies by various aircraft at the Hindon Air Force Station in Ghaziabad.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 18: Where is the IAF Headquarters located?

1. Mumbai
2. Kolkata
3. Hyderabad
4. Chennai
5. New Delhi

Answer: 5.

Explanation:

The Indian Air Force is the air arm of the Indian armed forces. Its complement of personnel and aircraft assets ranks fourth amongst the airforces of the world.
Headquarters – New Delhi

Chief of the Air Staff (CAS) – Air Chief Marshal Birender Singh

Question 19: ‘Mera Houchongba’ is which state’s traditional festival?

1. Sikkim
2. Megalaya
3. Manipur
4. Jharkhand
5. Assam

Answer: 3.

Explanation:

Manipur’s traditional Mera Houchongba festival symbolizes brotherhood and unity among indigenous communities settled in both hill and valley of State. It was celebrated at the Manipur Royal palace (Sana Konung) in Imphal in the presence of King of Manipur, Leishemba Sanajaoba as the main host.

          Get Here GK October Question and Answers Links:

Question 20: Where did a BRICS themed subway train with carriages representing the five member nations – Brazil, Russia, India, China and South Africa has start test operations?

1. India
2. China
3. Brazil
4. Russia
5. South Africa

Answer: 2.

Explanation:

A BRICS-themed subway train with carriages representing the five member nations – Brazil, Russia, India, China and South Africa has started test operations in China’s south-eastern Xiamen city.


To know daily about General Knowledge Questions and Answers with their Explanation, candidates are required to keep a regular view on our web page that is www.privatejobshub.in. And if you have any queries or doubts related GK Questions 12th October 2017 then feel free to ask us by typing it in the below given comment box, we will surely get back to your problem as soon as possible. Aspirants can bookmark this page by using control + d key for regular updates or you may follow us on Facebook, Google or Twitter to get the updates directly on your wall. You can also subscribe to our free mail services for notifications directly into your mailbox. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.