Header Ads

GK Questions 13th October 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 13th October 2017 PJH

GK Questions 13th October 2017 PJH

To be updated it is important to have a knowledge of what is happening around. To keep you updated PJH team is providing GK Questions on 13th October 2017. Current Affairs and Daily GK Quiz are not only used in succeeding the current knowledge but also used to qualify the various competitive examinations and entrance exam because all the exams includes General Knowledge section. So either you are a person who loves to be updated or a contender preparing for any competitive examination the Daily GK Quiz will be very helpful for you.


Here we have given some important latest GK Question/Answers that will help you in preparing for exam also will help you in gaining more General Knowledge. If you wish to raise your IQ Level then you can also read daily GK Updates or can also solve GK Quiz. Applicants can also test their knowledge as here we have provided some latest question and answers also with their explanation which will help them to check the answers in details with their reason. We the team of www.privatejobshub.in is providing GK Questions on 13th October 2017 and Highlights of 13th October 2017 that are well furnished in below segment of this page.

Latest Current Affairs
  • 44th Indian Handicrafts and Gifts-Delhi Fair inaugurated in New Delhi
  • Cabinet approves MoC between India and Japan on Technical Intern Training Program
  • Current Affairs Daily Digest: October 10-11, 2017
  • Cabinet approves MoC between India and Japan to establish Liquid, Flexible and Global LNG Market
  • Cabinet approves change of status for marine body IALA
  • Anupam Kher appointed as Chairman of FTII
  • Annapurna Scheme | अन्नपूर्णा Bhojnalaya Yojna 
  • SC criminalises sex with minor wife aged between 15 to 18 years
  • Government to set up think tank for oil sector
  • IMF lowers India’s growth forecast to 6.7 %
  • Revised GST Rate List
  • Japan launches fourth Michibiki satellite for hi-tech GPS

GK Questions 13th October 2017 PJH

Question 1: In October 2017, who has been appointed as the new Chairman of the Film and Television Institute of India (FTII)?

A) Farhan Akhtar
B) Prasoon Joshi
C) Sanjay Leela Bhansali
D) Anupam Kher

Answer: D

Explanation:

Anupam Kher, who has acted in over 500 movies and is a vocal supporter of Prime Minister Narendra Modi, has bcen named as Chairman of the prestigious Film and Television Institute of India (FTII) in Pune. He will succeed Gajendra Chauhan
Question 2: Which IIT institute has signed a MoU with Samsung for digital academy?

[A] IIT-Bombay
[B] IIT-Madras
[C] IIT-Kharagpur
[D] IIT-Indore

Answer: C

Explanation:

IIT-Kharagpur has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Samsung India for the setting up of a digital academy on the institute’s campus. The Department of Computer Science and Engineering in the institute will host the Samsung Innovation Lab and train students on the Internet of Things (IoT) through Tizen-based operating systems, commonly used by the company for its mobile phones and home appliances.


Question 3: According to the provisional figures of Direct Tax collections up to September, 2017, they reported an increase of how much percent as compared to the net collections for the corresponding period of last year?

A) 15.8%
B) 18.5%
C) 15.4%
D) 16.7%

Answer: A

Explanation:

The provisional figures of Direct Tax collections up to September, 2017 reported a 15.8 percent increase (Rs. 3.86 lakh crore) compared to the net collections for the corresponding period of last year.

Question 4: Which state government has launched ‘Solar Briefcase’ to provide electricity in remote areas?

[A] Jharkhand
[B] Uttarakhand
[C] Uttar Pradesh
[D] Madhya Pradesh

Answer: B

Explanation:

The Uttarakhand Government and a charitable funding agency ‘Swan Cultural Center and Foundation’ launched ‘Solar Briefcase’ in Kedarnath Dham to provide electricity to far-flung areas in the hill state.

Question 5: Name the head of the Standing Committee on External Affairs formed to examine the whole gamut of Sino-Indian relations, including the border situation?

A) P Chidambaram
B) Shashi Tharoor
C) Rakesh Yadav
D) Rupesh Sinha

Answer: B

Explanation:

The Standing Committee on External Affairs, which will examine the relations between the two Asian powers – India and China, is headed by Shashi Tharoor, Congress member of the Lok Sabha.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 6: How much amount has been approved by the union government specifically for setting up Aadhaar centres in post offices?

A) Rs 1,000 crore
B) Rs 2,000 crore
C) Rs 3,000 crore
D) Rs 4,000 crore

Answer: B

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi has approved Rs 2,000 crore specifically for setting up Aadhaar centres in post offices, a move that will see private contractors phased out from the data collection process.

Question 7: Who has been appointed as the new president of the US-India Business Council (USIBC)?

A) Nisha Desai Sardana
B) Reena Khatter Biswal
C) Nisha Desai Biswal
D) Reena Khatter Sardana

Answer: C

Explanation:

Former assistant secretary of state Nisha Desai Biswal has been named as the new president of the US-India Business Council (USIBC).

Question 8: In October 2017, the Federation Internationale de Football Association (FIFA) suspended which country team from international football because of undue third-party interference?

A) Guyana
B) Oslo
C) Pakistan
D) Maldives

Answer: C

Explanation:

The Federation Internationale de Football Association (FIFA) has decided to suspend the Pakistan Football Federation (PFF) with immediate effect because of undue third-party interference.

Read Here:

Question 9: Gurbax Singh Sandhu who was recently honoured with the National Awards for senior citizens belongs to which of the following sports?

A) Football
B) Boxing
C) Athletics
D) Hockey

Answer: B

Explanation

Long-serving Indian boxing coach Gurbax Singh Sandhu, who has the distinction of coaching both the men and women boxers, has been honoured with the National Awards for senior citizens by President Ramnath Kovind. Sandhu was the chief coach when India won its maiden Olympic medal in boxing through Vijender Singh in 2008.

Question 10: Reserve Bank of India (RBI)’s study group headed by whom  has recently submitted its report on an external benchmark rate for banks, has revealed several startling and “disconcerting” banking practices?

A) Krishan Iyer
B) PV Reddi
C) Janak Raj
D) Somil Gaba

Answer: C

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI)’s study group head by Janak Raj, principal adviser, Monetary Policy Department, which recently submitted its report on an external benchmark rate for banks, has revealed several startling and “disconcerting” banking practices, including violation of the RBI guidelines, inflating of base rate and arbitrary adjustment of spreads.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 11: Where did the first meeting of Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM) held?

A) Gurugram
B) Noida
C) New Delhi
D) Faridabad

Answer: C

Explanation

The recently constituted Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM) held its first meeting in New Delhi to deliberate upon and lay out a roadmap to give a leg up to the Indian economy in the short term after GDP growth for the first quarter fell to a three-year low of 5.7%.

Question 12: What is the India’s rank in the world’s most valuable nation brands, according to Brand Finance’s Nation Brands 2017 report?

[A] 7th
[B] 6th
[C] 10th
[D] 8th

Answer: D

Explanation:

India has been ranked 8th out of 100 countries on a list of most valuable nation brands, according to Brand Finance’s Nation Brands 2017 report. The list is topped by US, followed by China, Germany, Japan and United Kingdom. In terms of valuation, India’s National Brand Value in 2017 is $2.04 trillion, down one percent from last year’s $2.06 trillion. However, India’s brand rating has improved from ‘AA-‘ to ‘AA’.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 13: After buying 7% stake in Small Industries Development Bank of India (Sidbi) from IDBI Bank, what is the total shareholding of the National Bank for Agriculture and Rural Development (Nabard) now?

A) 10%
B) 11%
C) 9%
D) 12%

Answer: A

Explanation:

The National Bank for Agriculture and Rural Development (Nabard) has bought an additional 7% stake in Small Industries Development Bank of India (Sidbi) for Rs900 crore from troubled public sector lender IDBI Bank Ltd. This raised its total shareholding in Sidbi to 10%.

Question 14: Visa has tied up with the Andhra Pradesh government for Digital Dhan Sankalp project to develop _________into India’s first ‘less cash’ city.

A) Vizianagaram
B) Visakhapatnam
C) Amravati
D) Guntur

Answer: B

Explanation

Visa has tied up with the Andhra Pradesh government for Digital Dhan Sankalp project. It is an initiative to develop Visakhapatnam into India’s first ‘less cash’ city.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 15: Which union minister has inaugurated the first ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ (BIMSTEC DMEx-2017)?

[A] Nirmala Sitharaman
[B] Narendra Modi
[C] Harsh Vardhan
[D] Rajnath Singh

Answer: D

Explanation:

Rajnath Singh, the Union Home Minister, has inaugurated the first annual BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017 (BIMSTEC DMEx-2017) in New Delhi on October 10. The 4-day exercise is conducted by the National Disaster Response Force (NDRF) as the lead agency and its focus on testing the region’s preparedness and resilience towards effective activation of inter-Governmental interaction for immediate deployment of regional resources for disaster response.

Question 16: The 5th edition of India Water Week (IWW-2017) has launched in which city?

[A] Lucknow
[B] New Delhi
[C] Ahmedabad
[D] Kolkata

Answer: B

Explanation:

President Ram Nath Kovind has inaugurated the 5th edition of India Water Week (IWW) on October 10 with theme “Water and Energy for Inclusive Growth” in New Delhi. The IWW is being held with a multi disciplinary conference and a concurrently running exhibition enriching the theme and showcasing the technologies and solutions available for the areas under deliberation of the meet.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 17: What is the theme of the 2017 International Conference on Yoga?

[A] Yoga for life
[B] Yoga for holistic health
[C] Yoga for wellness
[D] Yoga for body and beyond

Answer: C

Explanation:

M Venkaiah Naidu, the Vice President of India, has inaugurated the 3rd International Conference on Yoga in New Delhi with theme “Yoga for Wellness”on October 10, 2017. The 2-day conference is being organized by the Ministry of AYUSH as a part of year long events being organized to celebrate 21st June as International Day of Yoga.

Question 18: The Aralam Wildlife Sanctuary (AWS) is located in which state?

[A] Odisha
[B] Punjab
[C] Kerala
[D] Manipur

Answer: C

Explanation:

The Aralam Wildlife Sanctuary (AWS) is the northernmost wildlife sanctuary of Kerala and is spread over 55 square kilometres. It is home to a vast variety of flora and fauna endemic to the Western Ghats. Elephant, gaur, sambar, spotted deer, barking deer, Nilgiri langur, Hanuman langur, Malabar giant squirrel, etc can be seen here. This is one of the main production centres of hybrid coconut seeds in the country.

Get Related Links:
Question 19: Which state has become the India’s first state to incorporate skill development programme in higher education?

[A] Himachal Pradesh
[B] Chattisgarh
[C] Punjab
[D] Rajasthan

Answer: D

Explanation:

Rajasthan has become the India’s first state to incorporate skill development programme in higher education. In collaboration with IGNOU, the College Education department has prepared 16 courses for entrepreneurship and skill development for colleges in the state. Under the project, 12 certificates and 4 diploma courses will be run and each college will have to choose five courses.

Question 20: Who will head the US-India Business Council (USIBC)?

[A] S Jaishankar
[B] Nisha Biswal
[C] Richard Verma
[D] Nikhil Chopra

Answer: B

Explanation:

Nisha Biswal, a former state department official, will head the US-India Business Council (USIBC), a powerful advocacy group of US companies with business interest in India. She is expected to join on November 1, 2017. The USIBC is a part of the US Chamber of Commerce, the largest lobbying organisation in the country that wields real political power in Washington.

          Get Here GK October Question and Answers Links:

All information about GK Questions 13th October 2017 and Today’s current affairs will keep you updated and will help you a lot. I hope you are satisfied with the stuff provided in this article, well in most of the competitive exams, generally so many questions asked many time related to current affairs. So this is very important for you to know about the Daily Current Affair and GK.

Aspirants are suggested to stay with us regularly for keep updating you in concern to Current Affairs and General Knowledge. You can also bookmark our web portal (by pressing Ctrl+D) for quick access. You can also follow us through Facebook, Whatsapp, Email and Google+.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.