Header Ads

GK Questions 14th October 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
 GK Questions 14th October 2017 PJH

GK Questions 14th October 2017 PJH

Go through GK Questions of 14th October 2017 that are prepared by the team members of PJH. All the latest updates of daily GK and current affairs are equipped in this page. Aspirants who are preparing for any exam can go through daily GK Quiz as it will be very helpful in the upcoming competitive or entrance exam. If you practice latest GK question on daily basis you will surely going to have success in your upcoming exam.


All the latest current affairs and updates are provided here, all the updates related to National, international, sports, political and other affairs are provided here. Candidates can collect all the daily updates from our web page. Candidates may also gather updates of 14th October 2017 by scrolling down the page; you just need to carefully go through the details well presented by team unit of www.privatejobshub.in

GK Questions 14th October 2017 PJH


Question 1: What is the theme of the 2017 World Mental Health Day (WMHD)?

[A] Psychological first aid
[B] Mental health and older adults
[C] Dignity in mental health
[D] Mental health in the workplace

Answer: D

Explanation:

The World Mental Health Day (WMHD) is observed every year on 10 October, to raise awareness of mental health issues around the world and to mobilize efforts in support of mental health. The 2017 theme is “Mental health in the workplace’. The day provides an opportunity for all stakeholders working on mental health issues to talk about their work, and what more needs to be done to make mental health care a reality for people worldwide.

Question 2: Which of the following telecom company has acquired the telecom business of Tata Group?

A) Reliance Jio
B) Vodafone
C) Bharti Airtel
D) Idea

Answer: C

Explanation

Bharti Airtel and Tata have announced that they have entered into an understanding to merge Consumer Mobile Businesses (CMB) of Tata Teleservices Limited (TTSL) and Tata Teleservices Maharashtra Limited (TTML) into Bharti Airtel.

Get Related Links:
Question 3: Esther Staubli of ___________ will become the first female referee to officiate a match at the FIFA U-17 World Cup, where she will be the referee in a FIFA 2017 match to be held in Kolkata in October 2017?

A) USA
B) Norway
C) Switzerland
D) Belarus

Answer: C

Explanation:

Switzerland’s Esther Staubli will become the first female referee to officiate a match at the FIFA U-17 World Cup when Japan clash with New Caledonia in the final round group E match in Kolkata on 14th October 2017.

Question 4: Which Indian cricketer has been appointed as the Laureus’ first Indian ambassador?

A) Yuvraj Singh
B) Sachin Tendulkar
C) Rahul Dravid
D) Kapil Dev

Answer: A

Explanation:

The Laureus World Sports Awards is an annual award ceremony honoring remarkable individuals from the world of sports along with the greatest sporting achievements throughout the year.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 5: Which of the following has been named as the India’s best FMCG company in the food sector by the International Advertising Association (IAA)?

[A] Patanjali Ayurved
[B] Nestle India
[C] Amul
[D] Dabur India

Answer: C

Explanation:

The Gujarat Co-operative Milk Marketing Federation Ltd (GCMMF), which markets the Amul brand of milk and milk products, has been recognised as the India’s best Fast Moving Consumer Goods (FMCG) Company in the food sector by the International Advertising Association (IAA). Amul was presented the 5th IAA Leadership Award for this recognition at Mumbai on October 9, 2017. The prestigious awards instituted by the IAA’s India Chapter recognise excellence towards contribution in marketing, advertising and media sectors as well as celebrate outstanding achievements of individuals and teams.

Question 6: Who among the following has been appointed as the new Union Health Secretary in October 2017?

A) Charu Mehta
B) Garima Gupta
C) Preeti Sudan
D) Keerti Nanda

Answer: C

Explanation:

Preeti Sudan, 1983 batch Indian Administrative Service of Andhra Pradesh cadre, was appointed as the new Union Health Secretary.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 7: The Asam Sahitya Sabha is going to confer the first Centenary National Award for Literature to whom among the following?

A) Namita Gokhale
B) Garima Gupta
C) Deepti Sardana
D) Priya Khatter

Answer: A

Explanation:

Eminent writer Namita Gokhale has been nominated for the first Centenary National Award for Literature, to be conferred by one of the most prestigious literary bodies in India — the Asam Sahitya Sabha — for her outstanding literary contributions

Question 8: To whom among the following,  President Ram Nath Kovind presented the Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management for the year 2017?

A) Bindeshwar Pathak
B) Biren Sandhu
C) Kailash Satyarthi
D) Ravi Kumar Verma

Answer: A

Explanation:

The President of India, Shri Ram Nath Kovind, presented the Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management for the year 2017 to Dr. Bindeshwar Pathak.

Question 9: What is the India’s GDP forecast for FY18 by the World Bank (WB) in its South Asia Economic Focus (Fall 2017) report?

[A] 7.2%
[B] 7.1%
[C] 7.0%
[D] 7.2%

Answer: C

Explanation:

The World Bank (WB), in its biannual economic update “South Asia Economic Focus (Fall 2017)”, has reduced India’s GDP growth forecast to 7.0% for 2017-18 from 7.2% estimated earlier. As per report, the unexpected slowdown in India’s growth story is because of the delayed consequence of demonetization, sharp decline in the growth rate of public expenditures and uncertainty created by the introduction of Goods and Services Tax (GST).

Question 10: The Fédération Internationale de Football Association (FIFA) has decided to appoint how many female referees for the FIFA U-17 World Cup 2017, which will also be the first time to do so?

A) Five
B) Seven
C) Four
D) Six

Answer: B

Explanation:

Staubli is one of seven women referees invited to the FIFA U-17 World Cup 2017

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 11: What is the India’s GDP forecast for FY18 by IMF in its latest World Economic Outlook (WEO) report?

[A] 7.0%
[B] 6.7%
[C] 7.1%
[D] 6.5%

Answer: B

Explanation:

The International Monetary Fund (IMF) has recently released its October 2017 World Economic Outlook. In it, IMF slashed India’s growth forecast by 0.5% points to 6.7% in FY 18 due to the lingering effects of disruption caused by demonetisation and transition costs of GST. Earlier, in April, the IMF had pegged India’s GDP growth at 7.2% for FY18.

Question 12: Where is the International Food Policy Research Institute (IFPRI) located?

A) Ottawa, Canada
B) Bern, Switzerland
C) London, United Kingdom
D) Washington, D.C., USA

Answer: D

Explanation:

The International Food Policy Research Institute (IFPRI) is an international agricultural research center founded in the early 1970s to improve the understanding of national agricultural and food policies to promote the adoption of innovations in agricultural technology.

Read Here:
Question 13: Who has been appointed as the new chairman of the Film and Television Institute of India (FTII)?

[A] Anupam Kher
[B] Ragini Sharma
[C] Jagdish Bhagwati
[D] Rishi Kapoor
Answer: A

Explanation:

Film actor Anupam Kher has been appointed as the new chairman of the Film and Television Institute of India (FTII). He succeeded Gajendra Chauhan. Kher has worked in more than 500 films and over 100 plays in last three decades.

Question 14: Union Government has decided to commemorate 150th Birth Anniversary of Mahatma Gandhi from 2 Oct _______ to 2 Oct ______.

A) 2018, 2019
B) 2020, 2021
C) 2019, 2020
D) 2017, 2018

Answer: C

Explanation:

Government of India will commemorate the 150th Birth Anniversary of Father of the Nation Mahatma Gandhi during the period from 2nd October, 2019 to 2nd October, 2020
.
Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 15: The Maenam Wildlife Sanctuary (MWS) is located in which state?

[A] Sikkim
[B] Chhattisgarh
[C] Kerala
[D] Nagaland

Answer: A

Explanation:

The Maenam Wildlife Sanctuary (MWS) is located in the South Sikkim district of Sikkim and is spread over 35 square kilometres. Here, one can find species of the temperate forest such as Red Panda, Serow, Goral, Barking Deer, Leopard-Cat, Marbled-Cat, Civet-Cats, and birds like Common Hill Partridge, Blood Pheasant, Magpies, Blue necked Pita, Sunbird and Black Eagle.

Read Now:
Question 16: What is the theme of the 2017 International Day of the Girl Child (IDGC)?

[A] Empowering Adolescent Girls: Ending the Cycle of Violence
[B] Girls’ Progress = Goals’ Progress: What Counts for Girls
[C] Empower Girls: Before, during and after crises
[D] The Power of Adolescent Girl: Vision for 2030

Answer: C

Explanation:

The International Day of the Girl Child (IDGC) is celebrated every year on October 11 to highlight and address the needs and challenges girls face, while promoting girls’ empowerment and the fulfillment of their human rights. The 2017 theme “ EmPOWER Girls: Before, during and after crises” marks the beginning of a year-long effort to spur global attention and action to the challenges and opportunities girls face before, during, and after crises.

Question 17: Who will head the national committee constituted to commemorate 150th Birth Anniversary of Mahatma Gandhi From 2 Oct 2019 to 2 Oct 2020?

A) Narendra Modi
B) Arun Jaitley
C) Rajnath Singh
D) Nitin Gadkari

Answer: A

Explanation:

The event will be celebrated at both national and international levels to propagate the message of the Mahatma. A National Committee headed by Prime Minister Narendra Modi has been constituted for the purpose.


Question 18: Which of the following Indian city will host the 12th World Sudoku Championship and the 26th World Puzzle Championship in October 2017?

A) Hyderabad
B) Chennai
C) Mumbai
D) Bengaluru

Answer: D

Explanation:

This will be the first time since 1992, when the first World Puzzle Championship took place, that the championship will take place in India.

Question 19: Which country has overtaken the United States to become the world’s largest ice cream producer?

A) India
B) China
C) UK
D) Myanmar

Answer: B

Explanation:

China has overtaken the United States as the world’s largest ice cream producer, according to data from an industry expo in Tianjin City. 

Go Through These Articles:

Question 20: Which of the following banks has launched a mobile app – Trade Transaction Tracker – to help customers track the status of their trade transactions on a real-time basis?

A) DBS Bank
B) Barclays Bank
C) HSBC Bank
D) Deutsche Bank

Answer: C

Explanation:

HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation) announced the launch of a mobile app – Trade Transaction Tracker – to help customers track the status of their trade transactions on a real-time basis.

Question 21: According to a set of fresh guidelines given by the Reserve Bank of India in October 2017, what is the limit on minimum KYC mobile wallets that they can hold?

A) Rs 5,000
B) Rs 10,000
C) Rs 12,000
D) Rs 15,000

Answer: B

Explanation:

Minimum KYC wallets cannot have a balance of more than Rs 10,000 and this can be allowed only for purchase of goods and services and not for remittances to other wallets or bank accounts.

          Get Here GK October Question and Answers Links:

Question 22: According to a set of fresh guidelines given by the Reserve Bank of India in October 2017, what is the limit on full KYC mobile wallets that they can hold?

A) Rs 50,000
B) Rs 80,000
C) Rs 1,00,000
D) Rs 1,20,000

Answer: C

Explanation:

Full KYC wallets will have a limit of Rs 1 lakh and all facilities for fund transfer will be allowed.

Question 23: According to International Data Corporation (IDC), the global Internet of Things (IoT) market spend will grow from $625.2 billion in 2015 to ______ trillion in 2020.

A) $4.94
B) $1.82
C) $3.36
D) $1.29

Answer: D

Explanation:

With the emergence of digital economy, the global Internet of Things (IoT) market spend will grow from $625.2 billion in 2015 to $1.29 trillion in 2020 — with a compound annual growth rate (CAGR) of 15.6 per cent, a report revealed.

Question 24: Who has been appointed the new Ambassador to Principality of Monaco?

[A] Sanjiv Singla
[B] Arun Kumar Singh
[C] Mohan Kumar
[D] V M Kwatra

Answer: D

Explanation:

Vinay Mohan Kwatra, the 1988 batch of IFS officer, has been appointed as the new Ambassador to Principality of Monaco, with residence in Paris. He will take his assignment shortly. Presently, he is Ambassador of India to France.

Also Check:
Question 25: Who has been sworn-in as the new Governor of Assam?

[A] E.S.L. Narasimhan
[B] Bhanwarilal Purohit
[C] Keshari Nath Tripathi
[D] Jagdish Mukhi

Answer: D

Explanation:

Jagdish Mukhi has been sworn-in as the new Governor of Assam. He was administered the oath of office by Guwahati High Court Chief Justice Ajit Singh at a function in the Srimanta Sankardeva International Convention Centre. He succeeded Banwarilal Purohit, who has been appointed as the Governor of Tamil Nadu. Mukhi had also served as a minister in the Delhi government. He had been awarded the Best Finance and Planning Minister by the then Planning Minister, Pranab Mukherjee in 1997.

Candidates who wish to attain daily updates on general knowledge questions are required to visit our web page daily. For queries or doubt related to GK Questions 14th October 2017 you are free to ask us by typing it in the below provided comment box, our team will surely respond to your query at the earliest.

Follow us on Facebook, Whatsapp, Email or Twitter to get the regular updates General Knowledge. You can also subscribe to our free mail services for notifications directly into your mailbox.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.