Header Ads

GK Questions 3rd October 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK-Questions-3rd-October-2017-PJH

GK Questions 3rd October 2017 PJH

Let’s read today’s general knowledge questions!!! Our team of PJH has gathered all updates which are covered in GK Questions of 3rd October 2017. Readers can go through it and read daily GK quiz to make the preparation strong for upcoming exams. We assure you that these question will really going to help you a lot as we have covered all updates related to national news, international news, sports affairs, marketing and all other important agendas. So go through General Knowledge quiz and examine your knowledge by practicing daily GK Questions.

Here we have provided questions with their answers and explanations which will surely going to help you a lot in learning them and know the logic behind that answer. So, start it now and prepare for your upcoming competitive or entrance exam accordingly. All the updates of 3rd October 2017 is furnished here by the team of www.privatejobshub.in you can go through it and practice the provided questions.
Current Affairs Today
  • Three US-born scientists win 2017 Nobel Medicine Prize
  • NHAI launches countrywide Free Eye Check-up Campaign
  • Odisha Government creating land bank for industrial allocation
  • 2 October: International Day of Non-violence
  • Pradhan Mantri Matritva Vandana Yojana
  • 1 October: International Day of Older Persons
  • President appoints governors for 5 states
  • Veteran Actor Tom Alter passes away
  • ARPAN 3.0: Government rolls out new automation software for Defence Security Corps
  • PM Newest Soubhagya Yojana
  • NITI Aayog to host Global Entrepreneurship Summit 2017 in Hyderabad

GK Questions 3rd October 2017 PJH


Question 1: Panna National Park is situated in which of the following places?

A) Odisha
B) Bihar
C) Madhya Pradesh
D) Uttar Pradesh

Answer: C

Explanation

Panna National Park is a national park located in Panna and Chhatarpur districts of Madhya Pradesh in India. It has an area of 542.67 km2 (209.53 sq mi).

Question 2: Which city is hosting the National Hard Court Tennis Championship?

[A] Pune
[B] New Delhi
[C] Kochi
[D] Lucknow

Answer: B

Explanation:

The National Hard Court Tennis Championship has started in New Delhi on October 2, 2017. Among the men players, Tamil Nadu led Dhakshineswar Suresh, who last year won the Under-16 National championship, Aryan Goveas and Paramveer Singh Bajwa are participating in the tournament. Among the women players, Zeel Desai will head the field. Other players to watch out for would be Mihika Yadav, Sai Samhita, Snehadevi S Reddy and Mahak Jain. Tennis is the only sport in the country where the top players do not compete at the Nationals.

Check This Also:

Question 3: What is the currency of Austria?

A) Forint
B) Koruna
C) Dollar
D) Euro

Answer: D

Explanation:

Banknotes/coins in Austrian Schillings can be exchanged into Euro banknotes/coins at the Austrian National Bank; it is also possible to exchange Austrian Schilling coins for Euro banknotes and coins at the Münze Österreich AG for an unlimited time commission-free.

Question 4: Who of the following is the national animal of the UAE?

A) Tiger
B) Lion
C) Arabian oryx
D) Grey wolf

Answer: C

Explanation

The Arabian oryx or white oryx is a medium-sized antelope with a distinct shoulder bump, long, straight horns, and a tufted tail. It is a bovid, and the smallest member of the Oryx genus, native to desert and steppe areas of the Arabian Peninsula.


Question 5: In which of the following districts is the Shirdi International Airport inaugurated?

A) Amravati
B) Jalgaon
C) Nanded
D) Ahmednagar

Answer: D

Explanation:

President Ram Nath Kovind inaugurated Shirdi International Airport in Ahmednagar district of Maharashtra.

Question 6: Who of the following has inaugurated the 3rd edition of ‘Women of India Organic Festival’ at Dilli Haat, INA?

A) Sushma Swaraj
B) Nirmala Sitharaman
C) Maneka Sanjay Gandhi
D) Narennder Singh Tomar

Answer: C

Explanation:

The Union Minister of Women and Child Development, Smt. Maneka Sanjay Gandhi inaugurated the 3rd annual ‘Women of India Organic Festival’ at Dilli Haat (INA). For most women, this is the first time that they are travelling to Delhi from remotest parts of the country to showcase their unique merchandise to the people of Delhi and surrounding areas.


Question 7: The ‘Single Click Pension Delivery’ scheme is launched by who among the following Chief Minister?

A) Davender Fadnavis
B) Shivraj Singh Chouhan
C) Raman Singh
D) Nitish Kumar

Answer: B

Explanation

Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan launched ‘Single Click Pension Delivery’ scheme, wherein the money will go directly into the account of the beneficiaries. More than 35 lakh people of the state will be benefitted from this move. Chauhan also honoured the elderly who completed the age of 100 years with the “Shataayu” award.

Question 8: What is the interest rate of the first Green Masala Bond to be listed on the International Securities Market (ISM)?

A) 7.225%
B) 7.125%
C) 7.425%
D) 7.625%

Answer: B

Explanation:

The Indian Renewable Energy Development Agency launched a new Green Masala Bond on the London Stock Exchange’s new International Securities Market to raise funds to finance renewable energy projects across India. The five-year dated bond raised approximately $300 million (Rs19.5 billion), with a coupon of 7.125%, and became the first Green Masala Bond to be listed on the International Securities Market (ISM).

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 9: Burqa ban came into effect from 1 October 2017 in which of the following country?

A) USA
B) France
C) Austria
D)  Denmark

Answer: C

Explanation:

Austria’s law banning face veils such as burkhas or niqabs comes into effect from today (October 1, 2017). The government said, acceptance and respect of Austrian values are basic conditions for successful cohabitation between the majority Austrian population and people from third countries living in Austria

Question 10: Who of the following is  the Indian entrepreneur who has won UK business award for innovative IT solutions?

A) Ashutosh Mishra
B) Vikram Seth
C) Birendra Sasmal
D) PK Singh

Answer: C

Explanation:

Birendra Sasmal, CEO of Subah, bagged the International Business Person of the Year at the Asian Achievers Awards in London for turning the company into a thriving IT, telecoms and manufacturing success story with operations across West Africa.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 11: Veteran journalist, Dainik Asam editor __ has passed away.

A) RM Bhagawati
B) GM Mayawati
C) kesari  Narayani
D) Ramavati Tripathi

Answer: A

Explanation:

Radhika Mohan Bhagawati, veteran Guwahati-based journalist and editor of Dainik Asam, oldest Assamese daily newspaper, has passed away.

Question 12: The International Day of Older Persons is observed on ______.

A) October 1
B) October 9
C) October 14
D) October 18

Answer: A

Explanation:

The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year. The holiday is celebrated by raising awareness about issues affecting the elderly, such as senescence and elder abuse. It is also a day to appreciate the contributions that older people make to society.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 13: Which of the following country has begun collecting ‘sin’ taxes on tobacco, energy drinks?

A) Bhutan
B) Thailand
C) Saudi Arabia
D) United Arab Emirates

Answer: D

Explanation:

The United Arab Emirates has begun collecting new “sin” taxes on tobacco products, energy drinks and soft drinks. Beginning October 1, tobacco and energy drinks will be taxed at 100 per cent and soft drinks at 50 per cent. All six members of the Gulf Cooperation Council have agreed to begin collecting so-called VAT taxes, though others may begin later than January. The GCC includes Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the UAE.

Question 14: India’s external debt amounted to __during the quarter ended June’17.

A)  $435.8 billion
B)  $485.8 billion
C)  $445.8 billion
D)  $495.8 billion

Answer: B

Explanation:

According to data from the Reserve Bank of India, India’s overseas debt rose marginally in the June quarter, but the corporates’ financial engineering led to an 8 percent in short term debt rise, while the long term debt fall 0.1 percent. India’s external debt amounted to $485.8 billion during the quarter ended June’17, up 1.3 per cent over the same period a year ago.

Also Read Out: National Current Affairs

Current Highlights: Political Current Affairs


Question 15: Who has won the F1’s Malaysian Grand Prix?

A) Max Verstappen
B) Sebastian Vettle
C) Lewis Hamilton
D) Karl Marx

Answer: A

Explanation

Max Verstappen has won the F1’s Malaysian Grand Prix after beating Lewis Hamilton.

Question 16: Which of the following Competition is going to witness, for the first time, a female assistant referee?

A) UEFA Champions League
B) FIFA Club World Cup
C) CONCACAF Gold Cup
D) CONMEBOL Copa América

Answer: B

Explanation:

The U-17 World Cup will set a record of sorts as it will see for the first time a female assistant referee in a FIFA men’s competition this time. FIFA, the world governing body of football, said it’s time for elite female support referees to be involved in a men’s competition. Seven female assistant referees from across the world, one from each continent, have been chosen by FIFA along with 70 male referees to officiate the 52 matches in the FIFA U-17 World Cup to be played in six Indian cities from October 6-28.

Question 17: What is the name of the Official Ball for FIFA U-17 World Cup ?

A) Teamgeist
B) Jo’bulani
C) Krasava
D) Brazuca

Answer: C

Explanation:

FIFA has launched the official ball for Under-17 football World Cup and it will be called Krasava, a word generally used by Russian sports fans to describe a striking performance and it is the ultimate praise for a team when they play with creativity and flair.

Question 18: Who has been appointed as the new CMD of National Hydroelectric Power Corporation (NHPC)?

[A] Ratish Kumar
[B] K.M. Singh
[C] Anu Jain
[D] Balraj Joshi

Answer:

Explanation:

Balraj Joshi has been appointed as the new Chairman-cum-Managing Director (CMD) of National Hydroelectric Power Corporation (NHPC) Ltd., the country’s premier hydro power utility. Presently, Joshi is at Director (Technical) in the organisation. The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment to the post till December 31, 2019, i.e. the date of his superannuation, according to an order issued by the Department of Personnel and Training (DoPT).


Question 19: Which city is hosting the 6th edition of International Textile and Apparel Fair “VASTRA-2017”?

[A] Bhopal
[B] New Delhi
[C] Jaipur
[D] Lucknow


Answer:

Explanation:

The 6th edition of International Textile and Apparel Fair “VASTRA-2017” has started in Jaipur, Rajasthan from September 21 where over 250 exhibitors from 13 states will showcase their products. The 4-day fest was inaugurated by Union Textile Minister Smriti Irani and Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje. It is the ideal platform to enter JVs, strategic alliances and partnerships worldwide, launch new products, as well as, harness new locations for setting up businesses in India.

Question 20: Lillian Ross, the noted journalist has passed away. She hails from which country?

[A] China
[B] United States
[C] Germany
[D] France

Answer: B

Explanation:

Lillian Ross (99), a pioneer of literary journalism, has passed away in New York, United States. She was a staff writer at The New Yorker from 1945 until she retired. Her close narrative style defined a memorable and influential 70-year career, including a revealing portrait of Ernest Hemingway, a classic Hollywood expose and a confession to an adulterous affair.


Question 21: Which Indian film has been chosen as India’s official entry in the Best Foreign Language Film category at Oscars 2018?

[A] Shubh Mangal Savdhan
[B] Bhoomi
[C] Toilet: Ek Prem Katha
[D] Newton

Answer: D

Explanation:

Amit Masurkar’s acclaimed political satire “Newton” has been selected as India’s official submission for the Best Foreign Language Film category at the Oscars 2018. Rajkummar Rao played a role of Newton Kumar, a presiding officer who is determined to hold a free and fair election in a Chhattisgarh village despite the threat of Naxalite violence and all-round cynicism. The movie, produced by Drishyam Films and distributed by Eros Entertainment, also stars Pankaj Tripathi, Anjali Patil and Raghubir Yadav, and was released on September 22, 2017.

Question 22: India’s first electric bus service has launched in which state?

[A] Himachal Pradesh
[B] Uttar Pradesh
[C] Karnataka
[D] Kerala

Answer:

Explanation:

India’s first electric bus service has launched by Himachal Pradesh Government for Rohtang Pass, a tourist destination near Manali. The electric bus, which is built by Goldstone Infratech, has been certified by the Automotive Research Association of India (ARAI), after extensive testing at the parts and vehicle level. With this initiative, Himachal has become the first in the world to ply electric buses at an altitude of 13 thousand feet. These buses will play on 51km eco fragile stretch between Manali and Rohtang.

Get Related Links:
Question 23: Which of the following is the India’s first indigenously built Scorpene submarine delivered to the Indian Navy?

[A] INS Kalvari
[B] INS Khanderi
[C] INS Vela
[D] INS Godavari

Answer: A

Explanation:

India’s first indigenously built Scorpene submarine “ INS Kalvari” has been delivered to the Indian Navy at the Mazagon Dock Ltd shipyard and will soon be commissioned. Kalvari is named after the dreaded Tiger Shark, a deadly deep sea predator of the Indian Ocean. It can carry 18 torpedoes and travel 1,020km underwater. The 66-metre submarine can dive up to a depth of 300 metres to elude enemy detection.

Question 24: Jake LaMotta, who passed away recently, was the legendary personality of which sports?

[A] Table Tennis
[B] Wrestling
[C] Boxing
[D] Sprint

Answer: C

Explanation:

Jake LaMotta (95), the legendary American boxer, has passed away in Aventura, Florida. He was given the nickname “The Raging Bull” for his aggressive style in the ring, and was portrayed by Robert De Niro in the film Raging Bull, which examined his tumultuous life outside of the ring. The film, directed by Martin Scorsese, is considered one of the greatest sports movies of all time and one of the best films ever made.

Question 25: Who has been appointed as the new CMD of Cotton Corporation of India (CCI)?

[A] Nikhil Kumar Jain
[B] P Alli Rani
[C] Satish Chandra Misra
[D] Aditya Prasad Padhi

Answer: B

Explanation:

P Alli Rani has been appointed the Chairman-cum-Managing Director (CMD) of Cotton Corporation of India (CCI) Ltd. Presently, she is Director (Finance) in Container Corporation of India (CCI) Ltd. According to Department of Personnel and Training (DoPT), Rani has been appointed to the post for a period of five years.

        Get Here GK October Question and Answers Links:

Team of www.privatejobshub.in covers daily updates in GK sections applicants can bookmark our web page to get daily updates of general knowledge. You can join us on Facebook or Google+ or twitter to get instant updates. If you have any query related to GK Questions 3rd October 2017 you can leave a comment in below provided comment box our team will soon reply towards it.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.