Header Ads

GK Questions 5th October 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
 GK Questions 5th October 2017 PJH

GK Questions 5th October 2017 PJH

Welcome back!! Today let’s practice with GK Questions on 5th October 2017 which are provided by the team of PJH. We have covered all updates of 5th October 2017 to provide latest General Knowledge questions to our readers. By practicing through daily GK Quiz you can qualify any exam either competitive or any entrance exam. All exams include one common section that is General Awareness.

By going through all syllabuses of exams we have listed some important GK Questions and answers, which will surely going to help you a lot. Also, you can read daily current affairs which also proof an asset in your upcoming exams. To gather all related details of 5th October 2017 read out complete page that is prepared by the team members of www.privatejobshub.in

Current Affairs
  • Government launches special course to train teachers
  • Chandrababu Naidu Launches ‘Swachh Andhra Mission’
  • Modi lays foundation stone for AIIMS in Himachal Pradesh
  • India to be guest country at World Government Summit
  • Reserve Bank of India opens branch in Dehradun
  • Airtel gets approval for Tigo Merger
  • India remain 4th in women’s cricket team rankings
  • Jagmeet Singh becomes first Sikh politician to lead major Canadian party
  • Physics Nobel goes to astounding discovery of gravitational waves

GK Questions 5th October 2017 PJH


Question 1: Who has become the first female President of the Supreme Court in the United Kingdom?

A) Herima Gale
B) Brenda Hale
C) Derida Ghan
D) Ereda Male

Answer: B

Explanation:

Brenda Hale of Richmond has become the first female President of the Supreme Court in the United Kingdom.

Question 2: Who has become the first Sikh politician to lead major Canadian party?

A) Harinder Singh
B) Bhupinder Singh
C) Harsh Singh
D) Jagmeet Singh

Answer: D

Explanation:

Lawyer Jagmeet Singh made history as he became the first person belonging to a visible minority group, and obviously the first of Indian and Sikh heritage, to be elected leader of one of Canada’s three largest national political parties.


Question 3: Who have won the Nobel Prize in Physics for their contribution to detecting gravitational waves?

A) Rainer Weiss, David J. Thouless and Arthur B M
B) Rainer Weiss, Barry C. Barish and Kip S. Thorne
C) Peter Higga, Arthur B M and Isamku Asakasi
D) Kip S. Thorne, Barry C. Barish and Peter Higga

Answer: B

Explanation:

Three American scientists from the Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) have won the Nobel Prize in Physics for their contribution to detecting gravitational waves — ripples in the fabrics of spacetime which were predicted by Albert Einstein a hundred years ago.

Question 4: Which of the following Temple has been adjudged best ‘Swachh Iconic Place’ in India?

A) Siddhiyinayak Temple
B) Taratarini Temple
C) UttarKashi Temple
D) Meenakshi Temple

Answer: D

Explanation:

The Meenakshi Sundareswarar Temple has been adjudged best ‘Swachh Iconic Place’ in India as on October 1.

Question 5: Which among the following has been placed in the Global Financial Centres Index?

A) HDFC
B) IFSC
C) HSBC
D) CTFC

Answer: B

Explanation:

Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)’s International Financial Services Centre (IFSC) has bagged the 10th spot in the latest edition of Global Financial Centres Index (GFCI), London, September 2017.

Question 6: Eminent Marathi writer and journalist __ has passed away.

A) P K Godbole
B) G D Bhogle
C) H M Marathe
D) None of these

Answer: C

Explanation:

Eminent Marathi writer and journalist Hanumant Moreshwar Marathe passed away owing to prolonged illness.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 7: Which of the following Ministry has launched a diploma course in Elementary Education to train teachers across the country?

A) Minority Affairs Ministry
B) Defense Ministry
C) Human Resource Development (HRD) Ministry
D) None of these

Answer: C

Explanation:

The Human Resource Development (HRD) Ministry has launched a diploma course in Elementary Education to train teachers across the country for teaching students up to Class 8.

Question 8: Who of the following has been chosen as the brand ambassador of Swachh Andhra?

A) Sania Mirza
B) PV Sindhu
C) Ashwini Bopanna
D) Manish Rawat

Answer: B

Explanation:

Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu launched Swachh Andhra Mission on the occasion of Gandhi Jayanti. Ace shuttler PV Sindhu has been chosen as the brand ambassador of Swachh Andhra.

Get Related Links:
Question 9: Global Entrepreneurship Summit 2017 to be held in Which of the following City?

A) New Delhi
B) Mumbai
C) Bhopal
D) Hyderabad

Answer: D

Explanation:

The Global Entrepreneurship Summit to be held between 28th to 30th of November in Hyderabad will be inaugurated by Prime Minister Narendra Modi and Advisor to the US President, Ivanka Trump, who leads the U.S. delegation.

Question 10: Who of the following has laid foundation stone for AIIMS in Himachal Pradesh?

A) Venkiah Naidu
B) Rajnath Singh
C) Narendra Modi
D) Sushma Swaraj

Answer: C

Explanation:

PM Narendra Modi laid the foundation stone for an AIIMS premier hospital in Bilaspur town of Himachal Pradesh.

Question 11: Pema Khandu has announced that Arunachal Pradesh shall be Open Defecation Free by __

A) December 31, 2020
B) December 31, 2017
C) December 31, 2018
D)  December 31, 2019

Answer: B

Explanation:

Chief Minister Pema Khandu has announced that Arunachal Pradesh shall be Open Defecation Free by December 31 this year. He said Sikkim is the only state in North East to achieve ODF free status and Arunachal is eager to be the next.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 12: Which among the following country will be the guest country in the World Government Summit?

A) China
B) India
C) Japan
D) Nepal

Answer: B

Explanation:

India will be the guest of honour during the sixth edition of the World Government Summit scheduled from February 11th – 13th, 2018 in Dubai.

Question 13: Which of the following bank has waived off closing charges for savings account holders?

A) PNB
B) SBI
C) OBC
D) UCO

Answer: B

Explanation:

The largest public sector lender, State Bank of India (SBI), has waived off closing charges for savings account holders. The closure fee waiver is applicable for accounts which are at least 1 year old.

Question 14: When is world habitat day celebrated?

A) First Monday of October
B) First Sunday of October
C) First Friday of October
D) None of these

Answer: A

Explanation:

The United Nations has designated the first Monday of October of every year as World Habitat Day. The purpose of World Habitat Day is to reflect on the state of our towns and cities, and on the basic right of all to adequate shelter. It is also intended to remind the world that we all have the power and the responsibility to shape the future of our cities and towns.

Also Read Out: National Current Affairs


Question 15: What is the theme of World Architecture Day?

A) Drastic Changes in Climate
B) Climate Change Action
C) Changes Above and Below
D) None of these

Answer: B

Explanation:

Design world is very close to the moments that celebrate World Architecture Day, but this year, it is much more important than previous years, to share and disseminate a common sense all over the world.

Question 16: RBI has opened a new branch in which of the following places?

A) Hyderabad
B) Chennai
C) Meerut
D) Dehradun

Answer: D

Explanation:

The Reserve Bank of India has opened a branch in Dehradun, Uttarakhand to make transactions of the state government more convenient. Earlier, the state government had to do financial transactions through the Kanpur branch of the RBI.

Question 17: Airtel is going to merge with which of the following company?

A) Mego
B) Aima
C) Tigo
D) Lira

Answer: C

Explanation:

Bharti Airtel has received Ghana’s National Communications Authority’s approval for the merger between Bharti Ghana (Airtel) and Millicom Ghana (Tigo), subject to certain conditions. This merger will result in an entity which will be the second largest mobile network operations in the country.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 18: According to the International Cricket Council (ICC), What is the rank of India’s Women Cricket Team?

A) 2nd
B) 4th
C) 5th
D) 6th

Answer: B

Explanation:

According to the International Cricket Council (ICC), India remained fourth, while England dethroned Australia from the top position in the womens cricket team rankings for the first time following the annual rankings update.

Question 19: Who has become the first female President of the Supreme Court in the United Kingdom?

A) Herima Gale
B) Brenda Hale
C) Derida Ghan
D) Ereda Male

Answer: B

Explanation:

Brenda Hale of Richmond has become the first female President of the Supreme Court in the United Kingdom.

Question 20: Who of the following has/have won the Nobel Prize in Physiology or Medicine 2017?
[A] Jeffrey C. Hall
[B] Michael Rosbash
[C] Michael W. Young
[D] All of the above

Answer: D

Explanation:

The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2017 has awarded jointly to Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young for their discoveries on how plants, animals and humans adapt their biological rhythm so that it is synchronised with the Earth’s revolutions.


Question 21: The Port of Benghazi which is officially opened for the first time in 3 years, is situated in which African country?

[A] Egypt
[B] Sudan
[C] Libya
[D] Tunisia

Answer: C

Explanation:

In Libya, the Port of Benghazi has officially reopened for the first time in three years on September 30, 2017 after being forced to cease operations because of clashes in the cradle of the 2011 revolution.

Question 22: Which state government has launched a state-wide campaign against child marriage and dowry on the occasion of Mahatma Gandhi’s birth anniversary?

[A] Odisha
[B] Bihar
[C] Uttar Pradesh
[D] Rajasthan

Answer: B

Explanation:

The Bihar government has launched a state-wide campaign against child marriage and dowry on the occasion of Mahatma Gandhi’s birth anniversary. In it, people pledged not to get married a girl below 18 years or a boy below 21 or participate in a child marriage or a wedding with dowry.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 23: The Karlapat Wildlife Sanctuary (KWS) is located in which state?

[A] Odisha
[B] West Bengal
[C] Jharkhand
[D] Assam

Answer: A

Explanation:

The Karlapat Wildlife Sanctuary (KWS) is located in Kalahandi district of Odisha and covers an area of 75 square kilometres. This sanctuary is home to many wildlife species like tiger, leopard, sambar, nilgai, barking deer, mouse deer, a wide variety of birds like green munia, Great Eared-nightjar and various reptiles.

Question 24: The 8th Conference of Association of SAARC Speakers and Parliamentarians to be held in which country?

[A] China
[B] India
[C] Sri Lanka
[D] Nepal

Answer: C

Explanation:

The 8th Conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians will be held in Colombo, Sri Lanka from October 4, 2017. The 3-day conference will be inaugurated by Sri Lankan President Maithripala Sirisena.


Question 25: President Ram Nath Kovind has appointed a Commission to examine the sub-categorisation of OBCs. Who will be chairperson of the commission?

[A] N K Rathore
[B] M S Jha
[C] JK Bajaj
[D] G Rohini

Answer: D

Explanation:

President Ram Nath Kovind has recently appointed a Commission to examine the sub-categorisation of the Other Backward Classes (OBCs). Justice (Retd.) G. Rohini will be the chairperson of the Commission which will present its report to the President within 12 weeks.

Question 26: Which city is hosting the Global Wildlife Programme (GWP) conference-2017?

[A] New Delhi
[B] Udaipur
[C] Indore
[D] Kanpur

Answer: A

Explanation:

The Global Wildlife Programme (GWP) conference has started in New Delhi on October 2, 2017. India is hosting the programme jointly with World Bank (WB) and United Nations Development Programme (UNDP) to address illegal wildlife trade across 19 Asian and African countries.

          Get Here GK October Question and Answers Links:

Final Note:

By going through General knowledge questions and answers you will get all daily updates. By practicing daily GK Questions and answers you will definitely score good marks in your upcoming exams. So, bookmark our web page that is www.privatejobshub.in or join us on Facebook, Whatsapp or Google + to get daily and latest updates. If you have any query related to GK Questions 5th October 2017 you can comment us on below mentioned comment box our team will surely reply towards it. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.