Header Ads

GK Questions 6th October 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
 GK Questions 6th October 2017 PJH


GK Questions 6th October 2017 PJH

Just to provide daily General Knowledge and current affairs our team of PJH provides Daily GK Quiz. Today we have listed GK Questions on 6th October 2017 so go through it and check how many questions you answer correctly. By practicing through daily GK Questions will also going to help you a lot in your upcoming exams. Either you are preparing for any competitive exam or any entrance exam General Knowledge is common in all exams.

So, in this regard by taking view of all exam patterns we provide some important and highly searchable questions that can come in exams 2018. So, what are you waiting for? Just go ahead and read daily current affairs first and then solve GK Questions and answers. You can also match your answers as explanations of answers are provided. Took a step ahead and make your routine to read daily GK Questions which will surely going to help you a lot. Team of www.privatejobshub.in has covered all updates of 6th October 2017 you can go through it and collect it.

Today’s Current Affairs
  • Jacques Dubochet, Joachim Frank and Richard Henderson selected for 2017 Nobel Prize in Chemistry.
  • Government constitutes high-level committee for water management in northeast.
  • Rajnish Kumar appointed as new Chairman of SBI.
  • Cabinet approves renaming of Kandla Port as Deendayal Port.
  • Cabinet approves MoU between India and Switzerland on Technical Cooperation in Rail Sector.
  • PM inaugurates Golden Jubilee Year Celebrations of ICSI.
  • RBI keeps repo rate unchanged at 6%.
  • Satya Pal Malik sworn-in as governor of Bihar.
  • Turtle Sanctuary to be set up in Allahabad.

GK Questions 6th October 2017 PJH


Question 1: When is world habitat day celebrated?

A) First Monday of October
B) First Sunday of October
C) First Friday of October
D) None of these

Answer: A


Question 2: What is the theme of World Architecture Day?

A) Drastic Changes in Climate
B) Climate Change Action
C) Changes Above and Below
D) None of these

Answer: B

Question 3: RBI has opened a new branch in which of the following places?

A) Hyderabad
B) Chennai
C) Meerut
D) Dehradun

Answer: D

Explanation:

The Reserve Bank of India has opened a branch in Dehradun, Uttarakhand to make transactions of the state government more convenient. Earlier, the state government had to do financial transactions through the Kanpur branch of the RBI.

Get Related Links:
Question 4: Airtel is going to merge with which of the following company?

A) Mego
B) Aima
C) Tigo
D) Lira

Answer: C

Explanation:

Bharti Airtel has received Ghana’s National Communications Authority’s approval for the merger between Bharti Ghana (Airtel) and Millicom Ghana (Tigo), subject to certain conditions. This merger will result in an entity which will be the second largest mobile network operations in the country.


Question 5: According to the International Cricket Council (ICC), What is the rank of India’s Women Cricket Team?

A) 2nd
B) 4th
C) 5th
D) 6th

Answer: B

Explanation:

According to the International Cricket Council (ICC), India remained fourth, while England dethroned Australia from the top position in the womens cricket team rankings for the first time following the annual rankings update.

Question 6: Who has become the first female President of the Supreme Court in the United Kingdom?

A) Herima Gale
B) Brenda Hale
C) Derida Ghan
D) Ereda Male

Answer: B

Explanation:

Brenda Hale of Richmond has become the first female President of the Supreme Court in the United Kingdom.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 7: Who has become the first Sikh politician to lead major Canadian party?

A) Harinder Singh
B) Bhupinder Singh
C) Harsh Singh
D) Jagmeet Singh

Answer: D

Explanation:

Lawyer Jagmeet Singh made history as he became the first person belonging to a visible minority group, and obviously the first of Indian and Sikh heritage, to be elected leader of one of Canada’s three largest national political parties.

Question 8: Who have won the Nobel Prize in Physics for their contribution to detecting gravitational waves?

A) Rainer Weiss, David J. Thouless and Arthur B M
B) Rainer Weiss, Barry C. Barish and Kip S. Thorne
C) Peter Higga, Arthur B M and Isamku Asakasi
D) Kip S. Thorne, Barry C. Barish and Peter Higga

Answer: B

Explanation:

Three American scientists from the Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) have won the Nobel Prize in Physics for their contribution to detecting gravitational waves — ripples in the fabrics of spacetime which were predicted by Albert Einstein a hundred years ago.

Question 9: Which of the following Temple has been adjudged best ‘Swachh Iconic Place’ in India?

A) Siddhiyinayak Temple
B) Taratarini Temple
C) UttarKashi Temple
D) Meenakshi Temple

Answer: D

Explanation:

The Meenakshi Sundareswarar Temple has been adjudged best ‘Swachh Iconic Place’ in India as on October 1.

Question 10: Which among the following has been placed in the Global Financial Centres Index?

A) HDFC
B) IFSC
C) HSBC
D) CTFC

Answer: B

Explanation:

Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)’s International Financial Services Centre (IFSC) has bagged the 10th spot in the latest edition of Global Financial Centres Index (GFCI), London, September 2017.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation


Question 11: Eminent Marathi writer and journalist __ has passed away.

A) P K Godbole
B) G D Bhogle
C) H M Marathe
D) None of these

Answer: C

Explanation:

Eminent Marathi writer and journalist Hanumant Moreshwar Marathe passed away owing to prolonged illness.

Question 12: Which of the following Ministry has launched a diploma course in Elementary Education to train teachers across the country?

A) Minority Affairs Ministry
B) Defense Ministry
C) Human Resource Development (HRD) Ministry
D) None of these

Answer: C

Explanation:

The Human Resource Development (HRD) Ministry has launched a diploma course in Elementary Education to train teachers across the country for teaching students up to Class 8.

Question 13: Who of the following has been chosen as the brand ambassador of Swachh Andhra?

A) Sania Mirza
B) PV Sindhu
C) Ashwini Bopanna
D) Manish Rawat

Answer: B

Explanation:

Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu launched Swachh Andhra Mission on the occasion of Gandhi Jayanti. Ace shuttler PV Sindhu has been chosen as the brand ambassador of Swachh Andhra.

Also Read Out: National Current Affairs

Current Highlights: Political Current Affairs


Question 14: Global Entrepreneurship Summit 2017 to be held in Which of the following City?

A) New Delhi
B) Mumbai
C) Bhopal
D) Hyderabad

Answer: D

Explanation:

The Global Entrepreneurship Summit to be held between 28th to 30th of November in Hyderabad will be inaugurated by Prime Minister Narendra Modi and Advisor to the US President, Ivanka Trump, who leads the U.S. delegation.

Question 15: Who of the following has laid foundation stone for AIIMS in Himachal Pradesh?

A) Venkiah Naidu
B) Rajnath Singh
C) Narendra Modi
D) Sushma Swaraj

Answer: C

Explanation:

PM Narendra Modi laid the foundation stone for an AIIMS premier hospital in Bilaspur town of Himachal Pradesh.


Question 16: Pema Khandu has announced that Arunachal Pradesh shall be Open Defecation Free by __
A) December 31, 2020
B) December 31, 2017
C) December 31, 2018
D)  December 31, 2019

Answer: B

Explanation:

Chief Minister Pema Khandu has announced that Arunachal Pradesh shall be Open Defecation Free by December 31 this year. He said Sikkim is the only state in North East to achieve ODF free status and Arunachal is eager to be the next.

Question 17: Which among the following country will be the guest country in the World Government Summit?

A) China
B) India
C) Japan
D) Nepal

Answer: B

Explanation:

India will be the guest of honour during the sixth edition of the World Government Summit scheduled from February 11th – 13th, 2018 in Dubai.


Question 18: Which of the following bank has waived off closing charges for savings account holders?

A) PNB
B) SBI
C) OBC
D) UCO

Answer: B

Explanation:

The largest public sector lender, State Bank of India (SBI), has waived off closing charges for savings account holders. The closure fee waiver is applicable for accounts which are at least 1 year old.

Question 19: For the first time, India and which neighboring state will conduct joint tiger census using a globally-recognised method?

[A] Myanmar
[B] Sri Lanka
[C] Nepal
[D] Bangladesh

Answer: C

Explanation:

For the first time, Nepal and India will conduct a joint tiger census in their national parks, forests and protected areas adjoining the two countries by using a globally-recognised method – camera tapping procedure from November 2017. By using this method, officials can avoid chances of repeated counting of the same tiger.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 20: Which union minister has launched SECURE Himalaya project in association with UNDP?

[A] Narendra Modi
[B] Harsh Vardhan
[C] Rajnath Singh
[D] Nitin Gadkari

Answer: B

Explanation:

Dr. Harsh Vardhan, the Union Environment Minister, has launched SECURE Himalaya project in association with United Nations Development Programme (UNDP) at the Global Wildlife Programme (GWP) conference in New Delhi.

          Get Here GK October Question and Answers Links:

You can collect daily updates if you bookmark our web page that is www.privatejobshub.in or you can subscribe us and then you can get a notification as soon as we update a new post. If, you have any query or any suggestion related to GK Questions 6th October 2017 just leave a comment in below mentioned comment box our team will surely give a reply towards it. Also, you can join us on Facebook, Whatsapp or Email to get instant updates. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.