Header Ads

GK Questions 7th October 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
 GK Questions 7th October 2017 PJH

GK Questions 7th October 2017 PJH

Reading daily General Knowledge and current affairs is a good habit. For those who have this good habit and those who are preparing for any upcoming entrance exam or any competitive exam they can read GK Questions on 7th October 2017 which are prepared by the team of PJH. This will not only going to useful for students who are preparing for upcoming exam but also going to very helpful who are interested to enhance their knowledge. Ready daily GK quiz will make your mind shard on the other hand you will get all updates of worldwide.

So what are you waiting for go ahead and practice daily current affairs and daily GK question which is provided on daily basis by our team. Also, we have provided explanation of answers which will help you to get details of the answers. So aspirants who are interested to read GK Questions of 7th October 2017 can go through below prepared page that is equipped by the expert team members of www.privatejobshub.in. All exams ask updates of 5-6 months previous data which are important so from today you can make your routine to read general knowledge questions daily and can score good marks in upcoming exams.
Latest Current Affairs
  • Kazuo Ishiguro selected for 2017 Nobel Prize in Literature.
  • India, Ethiopia sign agreements on trade, communication.
  • Fact Box: Embryo transfer technology (ETT).
  • Pradhan Mantri Matritva Vandana Yojana 
  • India signs €300 million agreement with European Investment Bank for Bangalore Metro Phase II.
  • Government launches Paryatan Parv to boost tourism.
  • Ganga Prasad sworn in as Governor of Meghalaya.
  • Railway Will Refund 100% for Train Delay
  • India, Djibouti sign pact on bilateral consultations.
  • Jacques Dubochet, Joachim Frank and Richard Henderson selected for 2017 Nobel Prize in Chemistry.
  • Private and PSU’s Employees will Receive Rs. 20 Lakh Gratuity
  • Government constitutes high-level committee for water management in northeast.
  • Rajnish Kumar appointed as new Chairman of SBI.
  • SBI Minimum Balance Charges for Saving Account
  • Cabinet approves renaming of Kandla Port as Deendayal Port.
  • Cabinet approves MoU between India and Switzerland on Technical Cooperation in Rail Sector.

GK Questions 7th October 2017 PJH


Question 1: The Reserve Bank reduced the Statutory Liquidity Ratio (SLR) by __ per cent to 19.5 per cent.

A) 0.25
B) 0.5
C) 0.75
D) 1.25
E) None of these

Answer: B

Explanation:

On 4th October, the Reserve Bank reduced the Statutory Liquidity Ratio (SLR) the portion of deposits held by banks in government securities, by 0.5 per cent to 19.5 per cent, freeing over Rs 57,000 crore to bank funds for lending. The new SLR will be effective from the fortnight commencing October 14, 2017.

Question 2: Which of the following Life Insurance Company has launched Neo — a servicing bot for Twitter?

A) ICICI
B) Bajaj Alliance
C) HDFC
D) HSBC
E) None of these

Answer: C

Explanation:

HDFC Life Insurance Company has launched Neo — a servicing bot for Twitter that uses artificial intelligence for customer service. The insurer hopes to deploy the bot in answering policy —related queries on social media.
Go Through These Updated Links:


Question 3: India has signed the Finance Contract for lending of € 300 million for Bangalore Metro Rail Project Phase II Line R6 with which of the following bank?

A) JPMorgan Chase & Co.
B) Industrial & Commercial Bank of China
C) European Investment Bank
D) Bank of America
E) None of these

Answer: C

Explanation:

Government of India and European Investment Bank (EIB) has signed the Finance Contract for lending of € 300 million for Bangalore Metro Rail Project Phase II Line R6.


Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 4: According to Coffee Board, India’s coffee output pegged at record__lakh tons in 2017-18

A) 3.2
B) 3.5
C) 3.4
D) 3.6
E) None of these

Answer: B

Explanation:

According to Coffee Board, coffee output in India, is pegged to be a record 3.50 lakh tonnes in the 2017-18 marketing year started this month on higher acreage.

Question 5: Who among the following is the current Prime Minister of Mangolia?

A) Sanjaagin Bayar
B) Ukhnaa Khurelsukh
C) Norovyn Altankyung
D) Chimed Saikhanbileg
E) None of these

Answer: B

Explanation:

The Mongolian Parliament has confirmed Ukhnaa Khurelsukh as the country’s new Prime Minister. His confirmation comes after Jargaltulga Erdenebat was voted out of office last month over allegations of corruption and incompetence.

Question 6: Who of the following has won Nobel Prize in literature 2017?

A) Harold Pinter
B) Herta Muller
C) Mario Vargas
D) Kazuo Ishiguro
E) None of these

Answer: D

Explanation:

The Nobel Prize in Literature for 2017 is awarded to the English author Kazuo Ishiguro (Japanese-born British) “who, in novels of great emotional force, has uncovered the abyss beneath our illusory sense of connection with the world”.

Question 7: Who among the following is the India’s richest man ?

A) Shiv Nadar
B) Dilip sanghvi
C) Mukesh Ambani
D) Acharya Balkrishan
E) None of these

Answer: C

Explanation:

According Forbes magazine’s annual ‘India Rich List 2017‘, Reliance Industries chief Mukesh Ambani emerged as India’s wealthiest for the 10th straight year as his net worth swelled to USD 38 billion (nearly Rs 2.5 lakh crore) while the wealth of 100 richest rose by 26 per cent despite economic hiccups.

Also Read Out: National Current Affairs


Question 8: Purushottam Lal Kaushik has passed away. He is a former __ minister.

A) Information and Broadcasting
B) Coal and Petroleum
C) Food Processing
D) Human Resource and Development
E) None of these

Answer: A

Explanation:

Former Minister for Information and Broadcasting Purushottam Lal Kaushik has passed away. The departed leader was the Minister for Tourism and Civil Aviation in the Morarji Desai Ministry and later, the Minister for Information and Broadcasting in the Charan Singh government.

Question 9: What is the theme of World Space Week?

A) Remote Sensing: Enabling the FuTure
B) Exploring New Worlds In Space
C) Space and You
D) Space and New Possibilities

Answer: B

Explanation:

The World Space Week is organized across the World from 4 to 10 October. In 1999, The United Nations General Assembly declared that World Space Week will take place from 4th October to 10th October every year, in commemoration and celebration of two key dates in the advancement of space technology and exploration.


Question 10: What is the theme of Teacher’s Day?

A) Invest in the Future, Invest in Teahcers
B) Valuing Teachers: improving their Status
C) Teachers for Today Tomorrow and Forever
D) Teaching in Freedom, Empowering Teachers
E) None of these

Answer: D

Explanation:

World Teachers’ Day, also known as International Teachers Day, is held annually on October 5 since 1994, commemorates teacher organizations worldwide. Its aim is to mobilize support for teachers and to ensure that the needs of future generations will continue to be met by teachers.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 11: India has signed a MoU with which of the following country to train its women police officers?

A) Bhutan
B) Myanmar
C) Nepal
D) Sri Lanka
E) None of these

Answer: B

Explanation:

The Union Cabinet, gave ex-post facto approval to an MoU between India and Myanmar on upgradation of the Women’s Police Training Centre at Yamethin, Myanmar.

Question 12: India has signed an agreement with which of the following country on bilateral consulations?

A) Kenya
B) Dijibouti
C) Morocco
D) Tunisia
E) None of these

Answer: B

Explanation:

India and Djibouti have signed an agreement to establish regular Foreign Office-level bilateral consultations between both countries. The agreement was signed during President Ram Nath Kovind’s first leg of his four-day visit to Djibouti and Ethiopia. President Ram Nath Kovind is first Indian leader to visit Djibouti and it was also his maiden trip abroad since taking office.

Question 13: SECURE Himalaya has been launched for how many years?

A) Five
B) Six
C) Seven
D) Eight
E) None of these

Answer: B

Explanation:

The Centre has launched a six-year project called SECURE Himalaya, to ensure conservation of locally and globally significant biodiversity, land and forest resources in the high Himalayan ecosystem spread over four states in India.

Question 14: ‘Paryatan Parv’ is launched at which of the following places?

A) nagoli Jat, Delhi
B) Mehrauli, delhi
C) Red Fort, Delhi
D) Humayun’s Tomb, Delhi
E) None of these

Answer: D

Explanation:

The Union Ministry of Tourism in collaboration with Other Union Ministries and State Governments has launched nationwide ‘Paryatan Parv’ to showcase cultural diversity of country and reinforce the principle of ‘Tourism for All’.

Get Related Links:
Question 15: National Waterway-4 is founded in which of the following state?

A) Tamil Nadu
B) Andhra Pradesh
C) Telangana
D) Bihar
E) None of these

Answer: B

Explanation:

Vice president Venkaiah Naidu laid the foundation stone for the first phase of the 2,890-km National Waterway-4 (NW-4) at Amravati in Andhra Pradesh.

Question 16: ‘Mukhyamantri Samoohik Vivaah Yojana’ is launched by which of the following state government?

A) Uttrakhand
B) Uttar Pradesh
C) Bihar
D) Madhya Pradesh
E) None of these

Answer: B

Explanation:

The Uttar Pradesh government approved the ‘Mukhyamantri Samoohik Vivaah Yojana’, a mass marriage scheme, wherein Rs 35,000 will be spent on each couple, besides gifting them mobile phones and household items.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 17: MasterCard has signed a MoU with which of the following state government to setup a centre of excellence?

A) Telangana
B) Bihar
C) Karnataka
D) Andhra Pradesh
E) None of these

Answer: D

Explanation:

The Andhra Pradesh Government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Mastercard to setup a centre of excellence in Visakhapatnam.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 18: A grand temple is going to be built in honour of Prime Minister Narendra Modi in which of the following places?

A) Lucknow
B) Chnadigarh
C) Meerut
D) Kochi
E) None of these

Answer: C

Explanation:

A grand temple worth Rs. 30 crore is going to be built in honour of Prime Minister Narendra Modi in Meerut district of Uttar Pradesh. The temple would be built in the Sardhana area of Meerut where a 100-foot statue of Prime Minister Modi would be installed.

Question 19: India has signed a MoU worth Rs. ___ with which of the following country for developing its infrastructure, health and education?

A) $4.5-billion, Bangladesh
B) $3.5-billion, Myanmar
C) $4.5-billion, Nepal
D) $5.5-billion, China
E) None of these

Answer: A

Explanation:

Bangladesh has signed a $4.5-billion loan deal with India for developing its infrastructure, health and education. Under the agreement, Bangladesh will have to purchase 65 to 75 per cent of the services, goods or works from the Indian market with the money to be provided under the new LoC.


Question 20: 8th SAARC speaker Parliamentarians conference has begun in which country?

A) Nepal
B) Sri Lanka
C) Philipines
D) Myanmar
E) None of these

Answer: B

Explanation:

The eighth Conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians (ASSP) began in Colombo, Sri Lanka. The main theme of this year’s conference is ‘Association of the SAARC Speakers and Parliamentarians’.

Today's Latest Job: UPPCL Office Assistant Recruitment (2523 vacancies)

After reading today’s GK questions we advise our readers to bookmark our web page that is www.privatejobshub.in so that they can read daily general knowledge questions and with the help of it we assure you that will score good marks in GA section in any competitive or entrance exam that is coming.

          Get Here GK October Question and Answers Links:


Contenders can also join us on Facebook, Whatsapp or Email to get instant and latest updates. If you have any query or any suggestion in regard of GK Questions 7th October 2017 you just need to leave a comment in below mentioned comment box our team will surely reply you towards it. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.