Header Ads

GPAT Books | Best Preparation Books Graduate Pharmacy Aptitude Test pdf

Edit
GPAT Books

GPAT Books

If you are the one who want to pursue Master’s (M.Pharm) program then we assure your GPAT books that we are providing will surely going to be helpful in  Graduate Pharmacy Aptitude Test 2018. So, why to get late, as exam date is released and you don’t have enough time to waste it. To make your preparation best we have research the best GPAT books and made available for you. Go through GPAT books free download PDFs which are listed here for you so that you don’t need to waste money in purchasing various Graduate Pharmacy Aptitude Test Books.

Graduate Pharmacy Aptitude Test 2018 is a national level entrance exam which is conducted by AICTE. Every year GPAT is conducted to facilitate institutions to select suitable Pharmacy graduates for admission into the Master’s (M.Pharm) program. GPAT score is accepted by all AICTE-Approved Institutions/ University Departments/ Constituent Colleges/Affiliated Colleges so you need to work hard to qualify in GPAT 2018 examination. all the related updates of GPAT preparation books is provided here for Pharmacy graduates go ahead and clutch the required details that is furnished by the team members of www.privatejobshub.in.

GPAT Books

GPAT Books PDF Free Download

Name Of the Book
Get PDF
The Pearson Guide to GPAT And Other Competitive Examinations

Concepts in Clinical Pharmacokinetics

The Pearson Guide To GPAT and other Entrance Examination in Pharmacy

Principles of Organic Medicinal Chemistry

GPAT- A Companion by Prof. Nazma Inamdar
Pandeymonium- Piyush Pandey
Trease and Evans’ Pharmacognosy- William Charles Evans
Genetics Meets Metabolomics- Karsten Suhre
Comprehensive Pharmacy Review- Leon Shargel, Alan H. Mutnick, Larry N. Swanson
Introduction to Spectroscopy- Donald L. Pavia, Gary M. Lampman, George S. Kriz

7 Best Books for GPAT Exam Preparation 2018
  • The Pearson Guide to GPAT & other Pharmacy entrance exam
  • Essential of Medical Pharmacology book
  • GPAT book: A companion
  • Pharmacognosy book
  • The Theory and Practice of Industrial Pharmacy book: Lachman / Liebermans
  • Rang & Dale’s Pharmacology book: International Edition
  • Synopsis for GPAT 

GPAT Previous Year Question Papers

GPAT 2012 with answer keys
GPAT 2011 with answer keys
GPAT 2010 with answer keys
GATE Pharmacy 2009
GATE Pharmacy 2008
GATE Pharmacy 2007
GATE Pharmacy 2006
GATE Pharmacy 2005

Best Preparation Books Graduate Pharmacy Aptitude Test

SR. NO.
Books Name
1.
Chemical Characterization Of Particles For Preformulation
2.
Pharmacy Practice By Tylor
3.
The International Pharmacopoeia
4.
Pharmaceutical Preformulation & Formulation 
5.
Pharmaceutical Suspensions
6.
The Science And Practice Of Pharmacy - Remington
7.
The Golden Book Of Chemistry Experiments 
8.
Patent Act
9.
Cosmetics Additives  - An Industrial Guide
10.
Pharmaceutical Dosage Forms Tablets Vol-3rd
11.
Chemistry For Pharmacy Student 
12.
SILVERSTEIN Spectrometric Identification Of Organic Compound
13.
Drugs Delivery Systems - Kewal K. Jain
14.
Pharmacology Principle By Miles, Kenneth & William
15.
The Complete Drug Reference - Martindale
16.
Medical Physiology By Guyton & Hall
17.
Transporters As Targets For Drugs
18.
Organic Chemistry MORRISON & BOYD  
19.
Pharmaceutical Analysis By David G. Watson
20.
British Pharmacopoeia - 2009
21.
Handbook Of Manufacturing Pharmaceutical Formulations
22.
The Japanese Pharmacopoeia
23.
HUMAN ANATOMY & PHYSIOLOGY
24.
Pharmacology Of Neurotrnasmitter Release
25.
Pharmacy Act
26.
Fundamentals Of Medicinal Chemistry- THOMAS  
27.
Pharmaceutical Manufacturing Handbook
28.
Lippincott - Modern Pharmacology With Clinical Application
29.
Goodman & Gilman's The Pharmacological Basis Of Therapeutics
30.
Pharmacology By Rang And Dale
31.
VOGEL's Practical Organic Chemistry  
32.
Handbook Of Cosmetic Science & Technology
33.
Nanoparticulate Drug Delivery Systems
34.
Drugs Delivery - Nanoparticles Formulation & Characterization
35.
Handbook Of Basic Tables For Chemical Analysis

GATE Model Papers



Graduate Pharmacy Aptitude Test Questions and Answers

Question 1: Quinoline alkaloids are biosynthesized via which one of the following pathways?

(A) Shikimic acid - tyrosine
(B) Shikimic acid - tryptophan
(C) Shikimic acid - cathinone
(D) Shikimic acid - phenylalanine

Answer: B

Question 2: Khellin is an active constituent of which one of the following plants?

(A) Prunus serona
(B) Tribulus terrestis
(C) Ammi visnaga
(D) Vanilla planifolia

Answer: C

Question 3: Which one of the following compounds is useful for the stimulation of cell Division and release of lateral bud dormancy?

(A) Zeatin
(B) 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid
(C) Indoleacetic acid
(D) Picloram

Answer: A


Question 4: A powdered drug has the following microscopic characters: Anther cells, arenchyma, pollen grains, phloem fibers, volatile oil cells and stone cells. The powder is obtained from which of the followings?

(A) Clove bud powder
(B) Clove bud powder with stalk
(C) Mother Clove
(D) None of the above

Answer: B

Question 5: Which of the following ergot alkaloids is water soluble and shows blue fluorescence?

(A) Ergosine
(B) Ergotamine
(C) Ergocristine
(D) Ergometrine

Answer: D

Question 6: Goldbeater's skin test is used to detect the presence of which one of the following classes of compounds?

(A) Tannins
(B) Steroids
(C) Glycerides
(D) Resins

Answer: A

Question 7: Phenylethylisoquinoline is the precursor of which of the following alkaloids?

(A) Colchicine
(B) Papaverine
 (C) Emetine
(D) Cephaline

Answer: A

Question 8: Arrange the following fatty acids in decreasing order of their unsaturation (highest to lowest): [P] Stearic [Q] Oleic acid [R] Linolenic acid [S] Linoleic acid

(A) P>Q>R>S
(B) S>R>P>Q
(C) R>S>Q>P
(D) Q>P>R>S

Answer: C


Question 9: Each of the following options lists a phytoconstituent, its phytochemical grouping, pharmacological activity and corresponding semisynthetic analogue. Find a MISMATCHING option.

(A) Podophyllotoxin, lignan, anticancer, etoposide
(B) Sennoside, anthraquinone, laxative, sinigrin
(C) Atropine, alkaloid, anticholinergic, homatropine
(D) THC. terpenophenolic, psychoactive, nabilone

Answer: B

Question 10: Which of the following mechanisms is NOT related to platelet aggregation inhibitory action?

(A) ADP receptor antagonism
(B) Glycoprotein IIb/IIIa receptor antagonism
(C) Phosphodiesterase inhibition
(D) Prostacvclin inhibition

Answer: C

Final and Important Note:

To acquire more details about GPST Books candidates are required to go through Official Link. For queries or doubts related to Preparation Books of Graduate Pharmacy Aptitude Test feel free to send your query or your suggestion in below provided comment box, we will soon reply towards it.

You are advised to bookmark this page by using control + d key or you may follow us on Facebook, Whatsapp, Email or Twitter to get the updates directly on your wall. Candidates can also subscribe to our free mail services for notifications directly into your mailbox.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.