Header Ads

IGNOU Question Papers 2018 PDF (2017 to 2005) June/December – Subject Wise

Edit

IGNOU Question Papers

IGNOU Question Papers 2018: Preparing for upcoming Indira Gandhi National Open University UG/PG Examination??? Give your preparation a boost by solving IGNOU Question Papers. Now you can download the Subject Wise IGNOU Question Papers for June/December examination (2017 to 2005) in PDF form with the help of links given on this page.

Solving IGNOU Previous Year Question paper is considered as one of the best preparation method as it helps contender in getting an estimate about the standard of examination he/she going to face. Apart from this, the candidate also get to know about the level of his preparation, that how much he is prepared to sit in the examination.

About IGNOU:

Indira Gandhi National Open University (IGNOU) conducts entrance exam to provide admission in different courses like OPENMAT for management course, B.Ed. entrance exam, M.Ed. entrance exam and B.Sc Nursing entrance exam.

So those candidates who are going to participate in the IGNOU entrance exam and are searching for IGNOU Question Papers PDF can hit on the below provided link and download the previous year papers.

How can IGNOU Previous Year Question Paper?

IGNOU previous year question papers with answer will help the aspirants to get the idea of the questions that are usually asked in the exams. A better preparation can be done by the candidates by practicing from these Previous Year Question Paper Of IGNOU.

You can acquire IGNOU Question Papers 2018 from the beneath section of this page which is well ordered and organized by the team of www.privatejobshub.in.

IGNOU Question Papers

Procedure To Download IGNOU Previous Year Question Paper:

Candidates can download IGNOU Question Papers or IGNOU Entrance Exam Question Papers with Answers with the help of below stated some simple steps:
  • To download the IGNOU Solved Question Papers 2018, first of all log on to the official website i.e. ignou.ac.in
  • After reaching the homepage select and hit on Student Zone tab
  • A new page will come out along with various links
  • Select and hit on Downloads link
  • Afterwards from the next screes select and press “Question papers” link
  • Thereafter a table having year wise IGNOU Question Papers will appear on next screen
  • Now select and hit on the year link which IGNOU Previous Year Question Paper you want to download
  • Now the course wise IGNOU Last Year Question Papers of that year will appear on next screen
  • Select the course and download the IGNOU Question paper
  • At last take a print out of the Question paper IGNOU and prepare accordingly.
Get below>> IGNOU Question Papers:

Indira Gandhi National Open University is one of the Prestigious university that offers the distance education so those candidates who want to do courses like MBA/MCA/Bed/BCA/BBA and any other course from IGNOU they must hit the below link and can download the IGNOU question papers with answers from here:

IGNOU Previous year Question Papers 2005
IGNOU Question Papers 2006
IGNOU Question Papers 2007
IGNOU Question Papers 2008
IGNOU Question Papers 2009
IGNOU Question Papers June2010
IGNOU Question Papers December2010
IGNOU Old Question Papers June2011
IGNOU Question Papers December2011
IGNOU Question Papers June2012
IGNOU Question Papers December2012
IGNOU Question Model Papers June2013
IGNOU Question Papers December2013
IGNOU June Question Papers 2014
IGNOU Question Papers December2014
IGNOU Question Papers June2015
IGNOU December Question Papers 2015
IGNOU Question Papers June2016
IGNOU Question Papers December 2016
IGNOU Question Papers June 2017

Check Out Solved Assignments: IGNOU Assignments

IGNOU Previous Year Solved Question Papers

With the help of IGNOU question papers from 2005 to 2017, candidates can prepare for the IGNOU entrance exam.  IGNOU BCA question papers will help them to get the idea about the exam and they can get complete understanding about the exam.

Candidates who want IGNOU BCA solved question papers PDF download they can also get it from the above mention links. There are number of candidates who are doing their graduation or post gradation courses form the IGNOU University. For their convenience, we have provided Indira Gandhi National Open University paper in above section.


IGNOU Solved Question Papers Pdf Download:

In the above section of this page we have given all the links to get the IGNOU Question Papers. The links includes year wise IGNOU M.Com Question Papers, IGNOU BSHF 101 Question Papers 2017, IGNOU MBA Solved Question Papers Free Download, IGNOU Bed Question Papers 2017, IGNOU FEG 2 Question Papers, IGNOU OPENMAT Question Papers With Answers PDF, IGNOU BCOM A&F Question Papers, IGNOU BCA Question Papers Answers, IGNOU Ma Psychology Question Papers and many more….

IGNOU Question and Answers:

Ques1- Which one of the following is a component of Food Security System?

1.    Buffer stock
2.    Minimum support price
3.    Fair price shops
4.    Mid day meals

Answer: 1

Ques2- What is the accepted average Calorie requirement for rural area in India?

1.    2100
2.    2200
3.    2300
4.    2400

Answer: 4

Ques3- Whose recommendation is mandatory to impeach the President of India from his office before the completion of his/her term?

1.    The Prime Minister
2.    The Speaker of the Lok Sabha
3.    The Chief Justice of India
4.    The two houses of the parliament

Answer: 4


Ques4- How many types of writ are there in the Indian Constitution?

1.    5
2.    4
3.    3
4.    2

Answer: 1

Ques5- Who has built the Vijay Stambha (Tower of Victory) in Chittorgarh?

1.    Maharana Pratap
2.    Rana Kumbha
3.    Rana Sanga
4.    Kunwar Durjan Singh

Answer: 2

Ques6- How many numbers are there from 300 to 650 which are completely divisible by both 5 and 7?
1.    8
2.    9
3.    10
4.    12

Answer: 3


Ques7- Raman can do a work in 5 days, Jatin can do the same work in 7 days and Sachin can do the same work in 9 days. If they do the same work together and they are paid Rs 2860, then what is the share (in Rs) of Raman?

1.    1260
2.    700
3.    900
4.    870

Answer: 1

Ques8- If the diameter of a sphere is 14 cm, then what is the surface area (in cm2) of the sphere?

1.    616
2.    308
3.    462
4.    636

Answer: 1

Ques9- After two successive discounts of 20% and 35%, an article is sold for Rs 50700. What is the marked price (in Rs) of the article?

1.    92500
2.    98500
3.    97500
4.    94000

Answer: 3

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Ques10- Rs 3200 is divided among A, B and C in the ratio of 3 : 5 : 8 respectively. What is the difference (in Rs) between the share of B and C?

1.    400
2.    600
3.    800
4.    900

Answer: 2

Ques11- In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

No sooner did I come out of my home to go to market (1)/ when it started raining heavily (2)/ which drenched me completely. (3)/ No Error (4)

1.    1
2.    2
3.    3
4.    4

Answer: 2

Ques12- In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Unless you don’t obey (1)/ your elders you (2)/ will not succeed in your life. (3)/ No Error (4)

1.    1
2.    2
3.    3
4.    4

Answer: 1


Ques13- In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
Fourteen kilometres ______ not a short distance, to reach to my office daily.

1.    are
2.    has
3.    have
4.    is

Answer: 4

Ques14- 251 – Which one is the largest among the fractions (5/113), (7/120), (13/145) and (17/160)?

1.    5/113
2.    7/120
3.    13/145
4.    17/160

Answer: 4

Ques15- Nirmit can do 2/3 of a job in 18 days. Kashish is twice as efficient as Nirmit. In how many days Kashish will complete the job?

1.    29/4
2.    27/2
3.    31/2
4.    13/2

Answer: 2


Ques16- 40 men took a dip in a pool 30 m long and 25 m broad. If the average water displaced by a man is 5 m3, then what will be the rise (in cm) in level of the pool?

1.    25
2.    66
3.    33
4.    28

Answer: 2

Ques17- An article is listed at Rs 2375. A man purchases it at two successive discounts of 50% and 25% and spends Rs 165 on repairing of article. If he sells the article at a profit of 62.5%, then what is the selling price (in Rs) of the article?

1.    6
2.    6
3.    39
4.    6

Answer: 3 

Ques18- The length, breadth and height of a cuboid are in the ratio 19 : 11 : 13. If length is 30 cm more than height, then what is the volume (in cm3) of this cuboid?

1.    81510
2.    89665
3.    195300
4.    339625

Answer: 4


Ques19- Which one of the following is also regarded as Disguised unemployment?

1.    Underemployment
2.    Frictional unemployment
3.    Seasonal unemployment
4.    Cyclical unemployment

Answer: 1

Ques20- Which of the following are constituents of Indian Parliament?

(i) The President
(ii) The Council of States (Rajya Sabha)
(iii) The House of the People (Lok Sabha)

1.    (ii) and (iii)
2.    (i) and (ii)
3.    (i) and (iii)
4.    (i), (ii) and (iii)

Answer: 4

Final words:

Candidates can download the IGNOU Question Papers 2018 from this page, and can also check the official Link. For other information about the same they can visit the Facebook or Whats app page.

Check Related Links


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.