Header Ads

GK Questions 29th November 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 29th November 2017 PJH

General Knowledge is the section that comprises question related to daily updates and current affairs which are very useful for the aspirants who are preparing for upcoming exams and also for individual who want to enhance their knowledge. For this, team of PJH has prepared GK Questions on 29th November 2017 for the practice of aspirants. Contenders can read provided daily GK Quiz questions that will be going to help them in their coming competitive or entrance exam. You can practice for General Awareness section with the help of this page as we update daily updates on our web page.

Daily practice of Gk question will surely give you good result in your upcoming exams such as SSC, UPSC, PSC, Bank, GATE, CEED and many others. So make strategies from now and plan you study accordingly. This resource will proof beneficial for readers as daily updates are covered by team which will help the readers to collect all updates from one single page. Give equal time to General awareness section as this is scoring subject if you practice it on daily basis. You may read complete updates regarding GK Quiz of 29th November 2017 from the below section of this page which is created by the team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 29th November 2017 PJH

Today’s Current Affairs
  • India-Russia sign comprehensive anti-terror pact
  • Government launches intensive program to train Elected Women Representatives of PRIs
  • INSPIRE 2017: International Symposium to Promote Innovation & Research in Energy Efficiency
  • India, Greece sign Air Services Agreement
  • IMMSAREX 2017: International Multilateral Maritime Search and Rescue Exercise held in Bangladesh
  • WHO for first time releases guidelines on child sex abuse
  • Surge in oxygen levels led to explosion of life on earth: Study
  • SAM: World’s first AI politician developed
  • Drought, heatwaves increasing in frequency, area in India: IISc Study
  • Aditya L1 Mission: ISRO’s first sun mission to take off in 2019

Question 1: Which state government has launched the Fish Pond Yojana scheme to boost fish production in the state?

A) Kerala
B) Karnataka
C) Goa
D) Odisha

Answer: D

Explanation:

Odisha government launched a scheme to boost fish production in the state. The ‘Fish Pond Yojana’ scheme was launched by Chief Minister Naveen Patnaik.


Question 2: Name the winner of the F1 Abu Dhabi Grand Prix 2017.

A) Valtteri Bottas
B) Lewis Hamilton
C) Sebastian Vettel
D) Max Verstappen

Answer: A

Explanation:

Mercedes’ Finnish driver Valtteri Bottas won the Abu Dhabi Grand Prix, the 20th and final race in the 2017 Formula One season held in Abu Dhabi.

Question 3: Who is the winner of the 2017 Miss Universe crown?

A) Laura Gonzalez
B) Demi-Leigh Nel-Peters
C) Davina Bennett
D) Monalysa Alcantara

Answer: B

Explanation:

South Africa’s Demi-Leigh Nel-Peters was crowned Miss Universe at the pageant held in Las Vegas, with Miss Colombia and Miss Jamaica making it to the final three. She helps train women in self-defense.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 4: Who has been appointed as India’s G 20 Sherpa for the Development Track of the G20 till December 31, 2018?

A) Suresh Prabhu
B) Arvind Panagariya
C) Shaktikanta Das
D) Montek Singh Ahluwalia

Answer: C

Explanation:

Shri Shaktikanta Das, Former Secretary, Department of Economic Affairs, has been appointed as India’s G 20 Sherpa till December 31, 2018 for the Development Track of the G20.

Question 5: Which bank has recently launched ripple-powered instant payment service for retail and corporate customers?

[A] HDFC Bank
[B] SBI
[C] Axis Bank
[D] ICICI Bank

Answer: C

Explanation:

Private sector lender Axis Bank has recently launched instant international payment services using Ripple’s enterprise blockchain technology solution for retail and corporate customers. The bank has launched a service for its retail customers in India to receive payments from RAKBANK in UAE and for its corporate customers in India to receive payments from Standard Chartered Bank in Singapore.

Question 6: Gopi Thonakal has become the first Indian man to win Asian Marathon Championship. He hails from which state?

[A] Karnataka
[B] Odisha
[C] Manipur
[D] Kerala

Answer: D

Explanation:

Gopi Thonakal from Kerala has become the first Indian man to win Asian Marathon Championship. He achieved the feat in the 16th edition of the prestigious event, at Dongguan in China on November 26, 2017. Gopi clocked 2 hours 15 minutes and 48 seconds to clinch gold.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 7: Which of the following will be India’s first solar mission to take off in 2019?

[A] Aditya-LL mission
[B] Aditya-L1 mission
[C] Aditya-XL mission
[D] Aditya-X1 mission

Answer: B

Explanation:

The Indian Space Research Organisation (ISRO) will launch the India’s first mission to the Sun “Aditya-L1 mission” from Sriharikota in Andhra Pradesh on the PSLV- XL launch vehicle in 2019. The Aditya-1 mission was conceived as a 400kg class satellite carrying one payload, the Visible Emission Line Coronagraph (VELC) and was planned to launch in 800 km low earth orbit.

Question 8: The Adichunchanagiri Wildlife Sanctuary (AWLS) is located in which state/UT?

[A] Karnataka
[B] Nagaland
[C] Tripura
[D] Andaman and Nicobar Islands

Answer: A

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Explanation:

The Adichunchanagiri Wildlife Sanctuary (AWLS) is located in Nagamangala Taluk of Mandya district of Karnataka and is spread over 0.88 square kilometres. This was created mainly for the conservation of peacocks. It also houses nearly 250 species of birds
.
Question 9: Which among the following companies has commissioned India’s first solar carport on the rooftop of mall in the New Delhi on 27 November 2017?

A) Selco Solar Light
B) Tata Power Solar
C) Photon Energy Systems
D) Moser Baer Solar

Answer: B

Explanation:

Tata Power Solar has commissioned India’s first rooftop solar car port at Unity One mall in Rohini, in association with Delhi Metro Rail Corporation (DMRC), to offer provide 300KW of solar electricity. The plant is estimated to set off 438 tons of carbon emission annually.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 10: How much amount of budget is allocated for the ‘Fish Pond Yojana’ scheme by Odisha government?

A) Rs 100 crore
B) Rs 85 crore
C) Rs 90 crore
D) Rs 96 crore

Answer: D

Explanation:

Odisha government launched a scheme to boost fish production in the state with a budgetary provision of 96 crore rupees. The ‘Fish Pond Yojana’ scheme was launched by Chief Minister Naveen Patnaik.

Go Through: GK Preparation Tips

Question 11: Who has been appointed to head the 15th Finance Commission constituted by the government on November 27, 2017?

A) Shaktikanta Das
B) Anoop Singh
C) Ramesh Chand
D) N K Singh

Answer: D

Explanation:

The 15th Finance Commission to recommend on the sharing of revenue between the Centre and states for a five-year period was constituted by the government on 27th November, 2017. The Commission will be headed by former Union Secretary and ex-MP NK.Singh. Other members include former Economic Affairs Secretary Shaktikanta Das and Anoop Singh.

Question 12: Which among the given E-commerce company has launched Startup C-Cube, a multi-level challenge for the startups in India?

A) Amazon India
B) Filpkart India
C) Paytm
D) eBay India

Answer: A

Explanation:

Amazon India collaborated with hardware accelerator “HAX” and crowd-funding community “Kickstarter” to announce “Startup C-Cube” — a multi-level challenge for the startups that will commence in Bengaluru on December 5.


Question 13: The two-day India-Myanmar media interaction programme was inaugurated in which city on November 27, 2017?

A) Dehradun
B) Indore
C) Imphal
D) Kolkata

Answer: C

Explanation:

Manipur Chief Minister N. Biren Singh inaugurated a two-day India-Myanmar media interaction programme in Imphal and said his government is trying to introduce a bus service between the two places to bring the people closer.

Question 14: Which among the following banks has launched state-of-the-art digital Supply Chain Finance solution to enhance loan opportunity for small and medium enterprises and large corporate clients?

A) Bank of Baroda
B) State Bank of India
C) Punjab National Bank
D) Bank of Maharashtra

Answer: A

Explanation:

State-run lender Bank of Baroda launched digital Supply Chain Finance solution which aims to accelerate working capital loan opportunities for the small and medium enterprises and large corporate clients.


Question 15: Demi-Leigh Nel-Peters has been crowned the Miss Universe 2017. She hails from which country?

[A] Jamaica
[B] Cambodia
[C] Colombia
[D] South Africa

Answer: D

Explanation:

Demi-Leigh Nel-Peters, who represented South Africa, has been crowned the Miss Universe 2017 at The AXIS at Planet Hollywood in Las Vegas, Nevada, United States. The runner-up was Miss Colombia Laura Gonzalez, while the second runner-up was Miss Jamaica Davina Bennett.

Question 16: Sathiyan Gnanasekaran has clinched men’s singles gold at the the 2017 ITTF Challenge Spanish Open. He hails from which state?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Karnataka
[D] Andhra Pradesh

Answer: A

Explanation:

Sathiyan Gnanasekaran, an Indian table tennis player from Tamil Nadu, has clinched the men’s singles gold medal at the 2017 ITTF Challenge Spanish Open in Almeria, Spain. Sathiyan beat Japan’s Kazuhiro Yoshimura 11-7 3-11 11-6 6-11 13-11 11-7 in the men singles final on November 26, 2017. He is currently being supported by the Go Sports Foundation through the Rahul Dravid Athlete Mentorship Programme.


Question 17: Which union minister has launched an intensive program to train Elected Women Representatives (EWRs) of Panchayati Raj Institutions?

[A] Ram Vilas Paswan
[B] Maneka Gandhi
[C] Narendra Singh Tomar
[D] Alphons Kannanthanam

Answer: B

Explanation:

Maneka Sanjay Gandhi, the Minister of Women and Child Development, has launched an intensive training program for Elected Women Representatives (EWRs) of Panchayati Raj Institutions and Master Trainers in New Delhi on November 27, 2017.

Question 18: The scientists of which country have developed the world’s first artificial intelligence politician “SAM”?

[A] New Zealand
[B] South Africa
[C] France
[D] Italy

Answer: A

Explanation:

The scientists from New Zealand have developed the world’s first artificial intelligence politician “SAM” that can answer a person’s queries regarding local issues such as policies around housing, education and immigration. It was created by Nick Gerritsen, an entrepreneur in New Zealand.

Get Related Links:
Question 19: Who has won the women’s singles title at the Hong Kong Super Series badminton tournament 2017?

[A] P V Sindhu
[B] Tai Tzu Ying
[C] S Takahashi
[D] Sania Nehwal

Answer: B

Explanation:

World no. 1 Tai Tzu Ying of Chinese Taipei has won the women’s singles title at the Hong Kong Super Series badminton tournament by defeating P V Sindhu in the final at Kowloon on November 26, 2017.

Question 20: Who is the director general of Indian Council of Medical Research (ICMR)?

[A] Anil Madhav Dave
[B] R. Pankaja Reddy
[C] Soumya Swaminathan
[D] Trilochan Mohapatra

Answer: C

Explanation:

The Indian Council of Medical Research (ICMR) is the apex body in India for the formulation, coordination and promotion of biomedical research. It funded by the Government of India through the Department of Health Research, Ministry of Health and Family Welfare. Dr. Soumya Swaminathan, who is the Director General (DG) of ICMR, is a globally recognized researcher on tuberculosis and HIV.

Get here:
Updates of GK Questions of 29th November 2017 have been well furnished in this page by the team members of www.privatejobshub.in. Contenders are advised to read daily GK Question for their practice and to enhance their general knowledge. Reading daily 20-30 questions with latest current affairs will help the students in their upcoming exams. Readers can follow us on Facebook or Google + or bookmark our web page to get latest updates. For any query or any suggestion related to this leave your valuable comments in below provided comment box our team will soon reply towards it.

          Get Here GK November Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.